Hamileliğin 9. Haftasında Bebeğin Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler

Bebek bu hafta yaklaşık bir yeşil zeytin kadar olacaktır. Baş bölgesinden kalçalara kadar olan uzunluğu 3 cm civarında olacaktır. Artık bir insana daha çok benzemeye başladı.

Bedeniyle karşılaştırırsak kafası daha büyüktür ve göğsüne doğru durur. Ve C harfi şeklindedir.

9 haftalık bebeğin boynu yavaş yavaş oluşur. Bu haftadan itibaren bebek embriyoluktan insan yavrusu olmaya doğru ilerler. Artık fetüste kuyruğa benzer yapılar kaybolur.

Hamileliğin bu haftasından itibaren bebeğin diş yapısı da oluşmaya başlar.

9. haftada bebeğin gözleri artık oluşmuştur ve yüz hatları da iyice belirginleşmiştir. Bu haftada bebeğin göz kapakları oluşmuştur ancak bebek hala gözlerini açamaz.

Ufak ufak hareketlenmeler başlamıştır.

28 gram civarına yaklaşan bebekte kas hareketleri artmaya başladıkça güçlenmeleri de artmaya başlar. Ve sinir sistemi bu haftadan itibaren gelişmeye başlar.

Elleri ve ayakları parmak oluşmaya ve gelişmeye devam eder. Elleri kıvrık haldedir.

Kolları ve bacakları daha uzundur ve ayakları da vücudunun orta kısımlarına doğru yaklaşmıştır.

Dirsekleri daha belirginleşmiştir.

Pankreas ve safra kesesi oluşma aşamasındadır. Bağırsakları uzamaya başlamıştır.

Üreme organları oluşmaya başlamıştır fakat dış üreme organlarında daha fark edilebilecek kadar cinsiyet özelliği görülmez.

Hamilelikte 9. haftadan itibaren bebeğin hareketleri yavaş yavaş başlar. Bebeğin minik kasları artık oluşmaya başlamıştır. Artık vücüdunu, kollarını, bacaklarını ve diğer uzuvlarına olan kontrolleri daha çok artmıştır. Bu gelişmeler ultrason cihazıyla net bir şekilde görülebilir. Tüm bunlara rağmen bebeğin hareketlerini anne henüz hissedemez. Biraz daha beklemesi gerekecektir. Bebeğin cihazı doppler cihazıyla duyulabilir.

9. hafta, gebeliğin 3. ayına denk gelmektedir. 3. ay ilk trimesterin sonuncu ayı olmaktadır. Anne vücudunda bazı değişiklikler meydana gelmeye başlamıştır.

Mide bulantısı, kusma

Sık idrara çıkma

Göğüslerde şişme hassasiyet

Halsizlik

Baş dönmesi

Sinirlilik veya beklenmedik duygu değişimleri

Mide ekşimesi, mide yanması

Kabızlık

Aşerme

İştahın açılması

Fiziksel değişimlerin yanı sıra psikolojik değişimlerde meydana gelmeye başlamıştır. artan hormanlar beraberinde duygusal durum değişimlerini getirebilir. Üzgünlük halleri normal karşılanmalıdır. Anne kendisinı çok duygusal hissedebilir.

9. haftada bebek yaklaşık 3 gramdır. Boyu ise 20-25 mm arasındadır.

9. haftada bebeğin cinsiyetini öğrenmek mümkün değildir. Bebekler 16-17-18. haftalar civarında cinsiyetini göstermeye başlar.

Hamilelikte davranışların ve gündelik alışkanlıklar bebeğin gelişimini etkiler. Hamilelik döneminde riskli olduğunu söyleyeceğimiz dikkat edilmesi gereken bazı konular..

Bebekler vücut sıcaklığını korumak için annelerine ihtiyaç duyarlar. Eğer ani sıcaklık değişimleri bebeğin hassas dönemlerine denk gelirse bebeğe zarar verebilir.

Anne radyasyon olabilecek her türlü ortamdan olabildiğince kaçınmalıkdır.

Vücuduna zarar verebilecek her türlü ortamdan, besinden vb. şeylerden kaçınmalıdır.

Beslenme alışkanlıklarına dikkat etmelidir.

Anne sadece 9. haftada değil tüm hamileliği boyunca beslenmesine dikkat etmelidir. Özel olarak bu haftada meyve, sebze gibi vitamin ve mineral açısından bol olan besinleri tüketmesi hem kendi vücudu hemde bebeğin vücudu için çok iyi olacaktır. Her şeyi mevsiminde ve taze tüketmek birincil prensibin olmalı. Unutma her gıdanın besin değerinin benzeri bir muadili vardır. Örneğin kışın c vitamini açısından zengin olan besinler ayrı, yazın ayrıdır.

Hamileliğin 9. Haftasında Bebeğin Gelişimi ve Annedeki Değişiklikler makalemizi beğendiyseniz size daha fazla yardımcı olabiliriz.Aşağıda Sedimantasyon ile ilgili önerdiğimiz diğer makalelerimize göz atabilir, aşağıdaki forma aracılığı ile soru sorabilir yada bu konuda sorulmuş diğer soru ve cevaplara bakabilirsiniz. Merak ettiğiniz diğer konular için arama kutusunu kullanabilirsiniz?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Hidrosefali Nedir? Hidrosefali Belirtileri ve Tedavisi

Exelderm Krem Hakkında Merak Edilen Sorular