Dolama Nedir, Nasıl Geçer?

Dünya hayatı boyunca ne kadar zenginlik olursa olsun sağlıklı bir hayat yaşanmıyorsa hiçbir güzelliğin tadı tuzu olmamaktadır. Bu nedenle de insanoğlu yıllar boyunca hastalıklara bir çare bularak bunları iyileştirmenin yollarını aramıştır. Bununla beraber bazı rahatsızlıklar vardır ki, verdiği acı nedeniyle insanların bütün hayat kalitesini alıp götürmekte, tedavisi gerçekleştirilmeden de düzgün bir şekilde hayata devam edememeye neden olmaktadır. Yaşamayan tarafından çok önemsenmese de, acısını bilenlerin farkına vardığı önemli hastalıklardan biri de dolamadır. Birçok kişinin başına geldiği için de dolama nedir sorusu, sağlık sektöründe çok karşılaşılan bir soru ve sorundur. 

            Dolama bir parmak rahatsızlığıdır. Parmakların özellikle, avuçların iç kısmına bakan boğumları ve civarında oluşan iltihap içerikli bir şişkinlik problemidir. Dolama nedir sorusunun tam cevabını bulabilmek için bunun nedenlerinin de bilinmesi faydalı olacaktır. Dolama, parmağın boğum veya boğuma yakın kısmında çarpma veya vurma gibi bir olay sonrasında oluşan küçük bir yırtılma veya delinme sonucunda oluşmaktadır. Bu oluşan hasarlı ve hassaslaşan bölgenin içine mikrop birikimi veya yeni yeni mikrop üremesi sonrasında ilgili bölgede pıhtı ve iltihaplı bir doku yerleşmektedir. Bu doku içindeki iltihap ve apse ile birlikte yavaş yavaş şişer ve bu şişkinlik, parmakta yeterli hareketin yapılamamasına ve kan dolaşımının yavaşlamasına neden olur. 

İlginizi Çekebilir: Erkeklerde Sağ – Sol Kasık Ağrısı Nedenleri

Bölgedeki şişkinlik ve iltihaplı olan dolama bölgesi nedeniyle, yeterli oksijeni elde edemeyen hücrelerde kan dolaşımı tamamen kesilerek, parmakta kansızlık başlar, dolayısıyla da oksijen de tamamen kesilir. Bazı durumlarda çok ciddi bir ağrıya sebep olan dolamalı bölgede tırnak ile et tamamen ayrı bir hale gelebilmekte ve tırnak düşebilmektedir. 

            Dolama nasıl geçer sorusunun sıklıkla soruluyor olması, aslında bu rahatsızlığın pek de önemsenmediğinin göstergesidir.  Bu rahatsızlığın tedavi edilmesi hem hastanın gereksiz acı çekmesini önleyecek hem de hastalığın ilerleyerek daha da büyük problemlerle karşılaşılmasını engelleyecektir. Hastalığın tedavisi için karşılaşıldığında öncelikle hekim müdahalesi tavsiye edilmelidir. Böylece rahatsızlık çok daha doğru yöntemler ile kısa sürelerde geçirilebilecektir. 

Doktorların, bu hastalık tedavisinde uyguladıkları yöntem iltihaplı bölgenin iyice temizlenmesi ve antibiyotikli krem tedavisine başlanması olabilmektedir. Hekim tarafından yapılacak apsenin patlatılması işlemi, hijyenik şartlarda sterilize aletlerle yapıldığından tedavide bir aşamadır. Ancak bu işlemin evde yapılması, bazı durumlarda ilgili bölgede daha büyük sıkıntılara yol açabileceğinden pek de tercih edilmemelidir. 

Modern tıp öncelikli çözüm şekli olsa da, çok eski yıllardan beri dolama tedavisinde kullanılan alternatif tıp teknikleri de bolca bulunmaktadır. En çok kullanılan bitkilerin başında ise soğan bulunmaktadır. Antibiyotik etkisi ile bilinen soğan, tedavi öncesinde ateşte iyice közlenmelidir. Közlenen ve yumuşayan soğanın içi açılarak, dolama bulunan iltihaplı dokunun üzerine sarılır. Bir bez yardımıyla etrafı da sarılan soğanın, iltihaplı bölgede beklemesi sağlanır. Birkaç saat sonra iltihabın patlaması muhtemel olacaktır. 

Başka bir bitkisel tedavi yöntemi ise aynısefa çiçeği ile yapılmaktadır. Bir miktar aynısefa çiçeği, sap ve yaprakları ince ince kıyılıp, bir su bardağı yağın içinde hafif kızarma sesi gelene kadar kızartılır. Karışımın üstü kapatılıp bir gece kadar demlenmesi beklenir. Sonrasında, karışım süzülerek, süzülmüş sıvının içerisine dolamalı parmak sokulup beklenir. Bu bekleme işleminde bir müddet sonra, iltihaplı bölgenin yumuşaması ve sonrasında da patlaması mümkün olmaktadır. 

 Dolama, insanlara en çok rahatsızlık veren ve huzur kaçıran hastalıklardan biridir. Bu nedenle de dolama nasıl geçer diye beklemek yerine vaktinde davranılarak uzman bir hekime gidilmesi ya da diğer tedavi yöntemlerinin uygulanması halinde kolaylıkla tedavisi mümkündür. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Erkeklerde Sağ – Sol Kasık Ağrısı Nedenleri

Fitoterapi Nedir?