Çocuklarda Kulak Ağrısı: Nedenleri, Tedavi ve Bitkisel Tedavisi, Nasıl Geçer?

Çocukların özellikle su ile temaslarında kulak ağrısı oldukça artmaktadır. Özellikle banyo da kulağa su kaçması, denizde veya havuzda suyun basınçlı olarak kulağa temasında bu durum kulak ağrısına neden olmaktadır. Kulak ağrısında çocuğun yaşı da önemli bir faktördür.

Özellikle 0 ile 3 yaş arası çocukların diş çıkarma zamanlarında dişlerindeki ağrı kulağına vurmaktadır. Bu durum kulak ağrısı ile karıştırılmalıdır. Çocuklarda kulak ağrısı nedenleri arasında yolculuk esnasında oluşan basınçlarda yer almaktadır. Özellikle de uçak seyahatlerinde çocukların kulaklarına basınç daha fazla etki etmektedir. Bunun nedeni dış kulak ile orta kulak arasında oluşan hava hareketleri zorlaşmakta ve bu da kulaklarda geçici ağrıya neden olmaktadır.

Çocukların kulağının sürekli ağrıması durumunda, kulağa yabancı bir cisim kaçıp kaçmadığını mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer kulağa bir cisim kaçtığında geç fark edilmesi halinde kulakta şişlik ve zamanla iltihaplanma, akıntı durumları oluşabilmektedir. Bundan dolayı ailelere büyük sorumluluklar düşmektedir. Kulağa zarar verebilecek küçük ve sivri oyuncaklardan sakınılmalıdır.

Herhangi bir cisim kulakla temas ettirilmeden hızlı bir şekilde en yakın hastaneye getirilerek kulağı kontrol edilmelidir. Çocuklarda kulak ağrısı nedenleri arasında çocuğun kulağında bulunan kirlerde neden olmaktadır. Bu kirler çocuk tarafından kulağın kaşınması ya da kulağın su ile temas etme halinde kulak kirinin şişerek kulağa baskı yapması kulakta ağrıya neden olmaktadır.

En fazla kulak ağrısına neden olan durum ise orta kulak iltihaplarıdır. Özellikle çocuklarda 5 yaşına kadar orta kulak iltihabı ve ağrıları sıklıkla yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak kaba kulak iltihabı tükürük bezlerinde iltihaplanmayla, larenjit ise gırtlak enfeksiyonlarından oluşmaktadır. Yine kulak iltihaplanması lenf bezi iltihaplanması, geniz eti ve bademcik iltihaplanması nedenlerinden dolayı oluşabilmektedir. Orta kulak hastalığının ilerlemesi halinde kulaktan koyu renkli iltihap akıntıları oluşabilmektedir. Uzun süre yüksek sesli ortamlarda bulunmak da kulak ağrısına neden olabilmektedir. Ayrıca kulak içerisinde bulunan kulak içi kıllarda iltihap oluşumu da ağrıya sebep olmaktadır.

Çocuklar, kulağının ağrıdığını bazen ifade edemeyebilmektedir. Bunun için ailelerin kulak ağrısı belirtileri konusunda bilgili olması gerekmektedir. Kulağı ağrıyan çocuklarda genel bir huzursuzluk hali görülmektedir. Özellikle bebeklerde sürekli ağlama ve elleriyle istemsiz olarak kulakları ile oynama belirtileri görülmektedir. Ağrılı durumlarda çocuklar çoğunlukla iştahsızlık yaşamaktadırlar. Günün belli saatlerinde ateş çıkması hali görülmektedir.

Bazı hallerde özellikle orta kulak iltihaplanması durumunda ishal hali de yaşanabilmektedir. Kulak hastalıklarında kulakta çınlama ve uğultulu duyma veya işitme azlığı durumu da söz konusudur. Kulak hastalıkları baş dönmelerine, mide bulantılarına, kusmalara da sebep olmaktadır. Kulak da enfeksiyon olması halinde kulağın dışına doğru iltihaplı akıntı oluşabilmektedir.

Kulak ağrıması durumunda tedavi ve teşhis için öncelikle uzman doktora muhakkak danışılmalıdır. Çocuklarda kulak ağrısı bitkisel tedavisi için de bazı pratik çözümler bulunmaktadır. Öncelikle kulağa herhangi bir cisim kaçtığını fark eden aileler çocuğun kulağına bir damla zeytinyağı damlatarak cismin düşmesini doğal yolla sağlamaya çalışabilmektedir. Ayrıca kulakta sürekli uğultu dedi hissedilmesi durumunda zeytinyağı az miktarda bir cezvede ısıtılarak kulağa damlatılması halinde uğultu yok olacaktır.

Bitkisel olarak soğan da tedavide kullanılabilmektedir. Soğanın antibakteriyel özelliği bulunması sebebiyle kulağa soğanın suyu damlatılması halinde enfeksiyonların temizliği sağlanmakta ve buna bağlı olarak ağrı azalmaktadır. Soğanın suyunu çıkarmak için soğanı yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar ince ince kıymalı ve ocakta suyun çıkana kadar pişirilmelidir. Ardından soğanların suyu süzülerek suyu kulakta kullanılabilmektedir.

Sarımsak da antibiyotik özellikli bir besindir. Bundan kaynaklı 1 çay kaşığı kadar ince kıyılmış sarımsağı 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırarak ocakta ısıtınız. Soğumasının ardından yaklaşık 3 damla olarak kulağa damlatabilirsiniz. Ağrıyan kulak bölgesine direk uygulamamak şartıyla sıcak su şişesini bir bez ya da havluya sararak ağrıyan bölgeye uygulamanız kulakta rahatlama sağlayacaktır. Zencefil ve nane yapraklarının da mikrop kırıcı özelliğinin olması sayesinde kulak ağrılarını yok etmede bitkisel çözüm yollarından biridir. Bunun için taze olan zencefil ya da nanenin suyu çıkarılır ve birkaç damla olarak ağrıyan kulağa damlatılmaktadır. Ağrı kesici özelliklerinin sayesinde de kulak ağrısını ciddi oranda azaltmaktadır.

Kulak ağrısının oluşması durumunda işin uzmanı olan kulak burun ve boğaz doktoru kulağın detaylı olarak kontrolünü sağlayarak, çocuklarda kulak ağrısı nasıl geçer öğrenebilirsiniz. Kulakta herhangi iltihaplanma olması durumunda antibiyotik ilaçlar ve damlalar ile tedavi sağlanabilmektedir. Kulak ağrısının nedeni orta kulak iltihabı olarak teşhis edilmesi halinde de tedavi süreci biraz daha uzun sürebilmektedir.

Orta kulak iltihaplanmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Orta kulak iltihabı alerjik hastalıklar, faranjit hastalığı ve yarım damak hastalıkları gibi birçok hastalığa bağlı olarak oluşabilmektedir. Çocuklarda kulak ağrısı tedavisi için öncelikle hastalığın nedeni araştırılmakta ardından tedavi planı hazırlanmaktadır. Tedavi süreci boyunca çocuğun kulağı sudan korunmalı ve parmak ya da farklı sert bir cisimle çocuğun kulağını kaşınması engellenmelidir.

Çocuklarda Kulak Ağrısı: Nedenleri, Tedavi ve Bitkisel Tedavisi, Nasıl Geçer makalemizi beğendiyseniz size daha fazla yardımcı olabiliriz.Aşağıda Sedimantasyon ile ilgili önerdiğimiz diğer makalelerimize göz atabilir, aşağıdaki forma aracılığı ile soru sorabilir yada bu konuda sorulmuş diğer soru ve cevaplara bakabilirsiniz.Merak ettiğiniz diğer konular için arama kutusunu kullanabilirsiniz?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Hirudoid Krem Hakkında Merak Edilen Sorular

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?