Bel Tutulması Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Kas kasılması ve yel girmesi denilen bel tutulması neden olur sorusu son dönemlerde artmıştır. Bel tutulması durumunda kişinin birçok hareketinin kısıtlanmasına neden olur. Toplumda çok sık görülen bel tutulması kişideki iskelet sisteminin bozulmasına neden olur.

Kişinin çalışma fonksiyonunu bozan bel tutulması neden olur ve nasıl geçer önemlidir. Özellikle çalışmış oldukları iş nedeni ile ağır kaldıran kişilerde bel tutulması çok sık görülmektedir. Buna bağlı olarak işverenlerde iş gücü kayıpları oluşmaktadır.

Bel tutulmaları farklı gruplara ayrılmaktadır. Kronik bel tutulması, geçici bel tutulması, sürekli tekrarlayan bel tutulmaları ve akut bel tutulmaları gibi türleri vardır. Bu bel tutulmalarında osteoporoz, fasat eklem, spondilit ve disk protrüzyonu gibi çeşitli rahatsızlıklara karşı bel tutulması tedavisi uygulanmaktadır. Her an herkesin başına gelebilecek olan bel tutulmasının önemsenmesi gerekir.

Bel tutulmasının birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenler aşağıda anlatılmıştır.

Bel Fıtığı Etkisi: Omurgaların arasında kaşık benzerinde bloklar yer alır. Bu bloklar yastık gibi etki göstermektedir. Yaşlanma ya da sakatlık nedeni ile disklerde kopma meydana gelir. Bu durumda omurgalara baskı uygulanarak şiddetli ağrılar ve tutulmalar meydana gelir.

Kalça Siniri Ağrısı: Bacaklardan aşağı inen sinyatik sinirlerde hissedilmektedir. Omurga disklerine baskı sonucunda bel tutulması meydana gelir.

Kireçlenme Sorunu: Kemiklerde görülen kireçlenme bel kısmını etkilemektedir. Bu durum omurga kanalının daralmasına neden olur ve bu da bel tutulmasına neden olur.

Duygusal Stres: İnsanlar stres altında olduğu zaman bel ve sırt kısımlarında daha fazla yük binmesi nedeni ile ani bel tutulmaları görülür.

Olağan Alışkanlıklar: Her gün sürekli yapılan bazı alışkanlıklar bel bölgesinde ağrı ve tutulmalara neden olur. Bu alışkanlıklardan bazıları şunlardır:

Bazı kişilerde sık sık görülebilen bel tutulması, bazı kişilerde yılda bir kez görülür. Genel olarak bahar ile sonbahar mevsimlerinde bel tutulması ile ilgili şikâyetler artmaktadır. Bunun temel nedeni de bu mevsimlerde dışarı çıkılacağı zaman ne giyileceği konusunda karar verememektir. Bu mevsimlerde ani hava değişiklikleri görülmektedir. Bu da bel tutulmalarına neden olur. Bel tutulması tedavisi evde uygulanacak yöntemler ile sağlanabilir. Ancak birkaç gün içerisinde geçmeyen bel tutulmaları için mutlaka bir doktora gidilmelidir.

Bel tutulması yanlış yatma pozisyonları nedeni ile de görülebilir. Sürekli olarak aynı tarafa yatan kişilerde sabahları bel tutulması sorunu görülebilir. Sürekli oturmak da bel tutulmasına neden olabilir. Bel tutulması sorununda evde uygulanacak bazı basit yöntemler ile ağrıların hafiflemesi sağlanır.

Bel tutulması sorunu için birçok tedavi yöntemi vardır. Ancak öncelikle bel tutulmasının nedeni tespit edilmelidir. Bu nedene göre de en uygun tedavi yöntemi seçilir. Doktorda yapılan ilk muayenenin ardından ağrı kesici ilaç tedavisi uygulanır. Kas gevşeticiler ile hastanın rahatlaması sağlanır. Ayrıca kremler ile yapılan masaj destekleri de bel tutulmasını önlemeye yöneliktir. Bu yöntemlerin hiçbirinden sonuç alınamaz ise son çare olarak cerrahi yöntem uygulanır. Omurga nedeni ile ameliyat en son tercih olmaktadır. Omurganın yapısı çok karmaşıktır ve üzerinde çok sayıda sinir vardır.

Evde uygulanacak olan tedavilerin başında karın bölgesini güçlendirmek gelir. Bu sayede bel kasları kendi görevini görerek omurga üzerindeki baskıyı azaltır. Bel kısmını asla zorlamamak şartı ile mekik hareketleri yapılarak karın kasları kuvvetlendirilir.

Bel bölgesinin esnemesini sağlamak için döndürme ve gerdirme hareketleri yapılabilir. Saatlerce hareket etmeden oturmak bel tutulması sorununu meydana getirmektedir. Bu nedenle esnetme, gerdirme ve kuvvetlendirme gibi egzersizler yapılarak bel ağrısı hafifletilir. Bu yöntemler ile 72 saat içerisinde büyük bir rahatlama sağlanır.

Doktor tarafından doğrudan omurgaya enjekte edilen güçlü ilaçlar yani steroidler, bel tutulması nedeni ile meydana gelen ağrıyı hafifletir. Ayrıca iltihabı kısa sürede yok etmeyi sağlar. Bu işleme epidural enjeksiyon tedavisi de denir.

Bel tutulmaları için uygulanan tedavi yöntemlerinden biri de akupunkturdur. İnce iğnelerin ağrıyan kısımlara sokulması ile gerçekleştirilen bu tedavi yöntemi, diğer geleneksel yöntemlere göre bel tutulmasında daha etkilidir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Bebeklerde Öksürük Nedenleri ve Tedavisi

Ca 15-3 Nedir? Ca 15-3 Neden İstenir? Normal Degeri ve Yüksekliği