Balık içerdiği Omega yağları ve vitaminler için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Zihinden cilde, genel vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Süt ise kalsiyum, mineral ve vitaminler açısından zengin bir besindir. Bu son derece gerekli besin maddesinin birlikte tüketilmesi ile ilgili araştırmalar devam ederken uzmanlar genel bir konu hakkında uyarmakta; her iki ürünün de taze olmasına dikkat edilmeli.
Halk arasında yoğun olarak görülen bir inanış balık ve süt ürünlerini birlikte tüketmenin zehirlemeye yol açacağıdır. Bu düşünce kısmen doğru, kısmen de yanlıştır. Burada önemli olan, balığın taze olmasıdır. Yazının devamında süt içtikten kaç saat sonra balık yenir ve balık tükettikten sonra süt ürünleri tüketmek için ne kadar beklenmeli sorularına yanıt arayacağız.
Gıda zehirlenmesi olan balıktan sonra süt zehirlenme belirtileri şöyledir. Bunlar halsizlik, kusma, ishal, karın ağrısı olarak kendini gösterir. Zehirlenen kişi üşüme ve titreme nöbeti geçirebilir. Cilt rengi sarımsı bir hal alarak solgun görünebilir. Bu belirtilerin yaşanması durumunda en yakın sağlık merkezine gidilmesi gerekir. Belirtiler yemekten iki ile üç saat sonra çıkabilir. Bazı durumlarda ise zehirlenme belirtileri üç güne kadar yaşanabilir. Sağlık merkezleri zehirlenme durumunda gerekli prosedürü uygulayacaktır. Ancak hizmet veren tıp personeline durumun net olarak aktarılması gerekir. Tedavi, bu sonuçlara göre devam eder. Zehirlenmenin yoğunluğuna göre, hasta birkaç gün hastanede kalabilir.
Balık ve süt ürünü olan bir gıda maddesinin birlikte tüketilmesi ve bu durumda zehirlenmenin oluşması için, balığın bayat olması gerekir. Balık bayatladıkça içinde bulunan ‘histamin’ proteininin miktarı artar, aynı protein sütte de yoğun miktarda vardır. Aslında insan vücudunu etkileyen bu proteinin fazla miktarda alınmış olmasıdır. Yani balık yedikten sonra süt ürünü tüketme nedeniyle oluşan zehirlenme histamin zehirlenmesidir.
Türk mutfağı, sütlü tatlıları ile ünlüdür. Balık yedikten sonra sütlü tatlı yenir mi diye merak edenler için de cevap aynı. Balığın ve tatlının mutlaka taze olması gerekir. Balık yedikten kaç saat sonra peynir yenir diye merak edenler için ise, balık taze ise peyniri hemen tüketmenin bir sakıncasının olmayacağı, eğer balığın tazeliğinden şüphe ediyorlarsa sekiz saat kadar beklemeleri gerektiğidir. Balık yedikten sonra kaç saat sonra yoğurt yenir sorununun cevabı da peynir ile aynı. Yoğurt, zehirlenme durumlarında zehirlenen kişiye yedirilecek ilk malzeme olarak akla gelse de balık söz konusu olduğunda kesinlikle kullanılmaması gereken gıdaların başında gelir.
Dondurmada is durum biraz farklı. Balık yedikten sonra dondurma yenir mi konusunu dondurmanın yapılış şekli etkiler. Eğer sorbe denilen ve sadece meyve ile şekerli sudan yapılan dondurma çeşidi söz konusu ise, tüketmekte hiçbir sakınca yoktur. Dondurma, süt kullanılarak yapılmış ise yine balığın taze olup olmadığı sorgulanmalıdır. Yani burada dondurmanın içeriğindeki maddeler çok önem taşır. Ayrıca her ne olursa olsun dondurmanın da mutlaka taze olması gerekir. Erimiş ve tekrar donmuş olduğundan şüphelenilen dondurmalar asla tüketilmemelidir.
Konserve olduğu ve hazırlık yapılmadan yeme imkanı olduğu için oldukça popüler olan ton balığında da durum aynı. Ton balığı yedikten sonra süt içilir mi diye merak edenler varsa, yanıtımız konservenin taze olması gerektiğidir. Bu yüzde konserve ton balığı alırken mutlaka güvenilir üreticiler tercih edilmeli ve konservenin son kullanma tarihi kontrol edilmelidir. Aynı zamanda konserve ton balığına alerji durumu da önemlidir. Alerji de zehirlenme ile aynı etkileri yaşatabilir.
Bayat balık ile taze balık arasındaki fark çoğu zaman gözle anlaşılabilecek kadar barizdir. Taze balığın gövde kısmı diri, gözleri parlak, solungaçları ise kırmızı ve canlı olur. Taze balık koklandığında denizden yeni tutulmuş hissi verir. Taze balık başından tutulup kaldırıldığında kuyruğu diri, bayat balıkta ise kuyruk sarkmış olur. Bayat balıkta ise gözler mattır ve göz çukurlarına kaçmıştır. Etli kısmı yumuşaktır. Derisi pörsümüş ve canlılığını kaybetmiştir. Balıktan kötü bir koku gelir. Solungaçları beyaza dönüktür.
Süt ürünlerinde ise son kullanma tarihi önemlidir. Ancak bazı durumlarda taşınma esnasında soğuk zincir kırılmakta ve ürünlerde bozulma meydana gelmektedir. Renginde ve kokusunda değişiklik olan süt ürünleri kullanılmamalıdır. Sütün bozuk olduğunu anlamanın en kolay yolu ise kaynatmaktır, kaynadığında kesilen süt bozuktur.
Her ne ile tüketilirse tüketilsin, bayat balık kendi başına bile yeteri kadar tehlikelidir. Zehirlemesi için mutlaka süt ürünleri ile birlikte tüketilmesine gerek yoktur. Süt ürünleri, bayat balığın zehirleme etkisini yükseltir. Aynı durum, süt ürünleri için de geçerlidir. Tazeliği geçmiş süt, sütlü tatlı, dondurma tüketmekte zehirlenmeye yol açar. Bu maddelerde üreyen bakteriler zehirlenmeye sebep olurlar. Zehirlenme durumunu engellemek için, alınacak ürünlerin son kullanma tarihlerine, üretim yerlerine, güvenilir markalar olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Balık ise bir kere dondurulmuş ve çözülmüş ise bir daha asla dondurulmamalıdır.
Yorumlar
Loading…