Bacakta Ödem Ağrı Yapar Mı? Bacakta Ödeme Ne İyi Gelir?

Ödem, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan şişlik anlamına gelen tıp dilinde kullanılan bir terimdir. Vücudun bölümleri ve organlar, yaralanma, hasar görme ya da inflamasyon nedeniyle şişer. Belirli bir alanı ya da tüm vücudu etkiler. Bazı ilaçlar, gebelik, enfeksiyonlar ve diğer birçok tıbbi problem ödeme neden olabilir. Ödem, ekstra sıvı birikmesi ve dokunun şişmesi sonucunda oluşur. Vücudun neredeyse her yerinde gelişebilir. 

Genellikle bacaklar, ayaklar ve ayak bileklerini etkileyen ancak kollarda da olabilen ödem türü periferik ödemdir. Dolaşım sistemi, lenf bezleri veya böbrekler ile ilgili bir sorunun işareti olabilir. Sıvının ayaklara ve alt bacaklara toplandığında gerçekleşen ödem türü ise pedal ödemdir. Yaşlı veya hamilelerde daha sık görülür. Kısmen hareket etmeyi zorlaştırabilir, çünkü ayaklarda his kaybı olabilir. Lenf ödemi, çoğunlukla lenf bezlerindeki dokuların zedelenmesinden kaynaklanır. Kollar ve bacaklarda görülür. Zedelenme cerrahi ve radyasyon gibi kanser tedavilerinin bir sonucu olabilir. Kanserin kendisi de lenf düğümlerini bloke edebilir ve sıvı birikmesine neden olabilir. 

 Akciğerlerdeki hava keseciklerinde sıvı toplandığında pulmoner ödem oluşur. Nefes almayı zorlaştırır ve boğulma hissedilebilir. Beyin ödemi, beynin içinde sıvı biriken çok ciddi bir durumdur. Başın sertçe bir yere vurulması, bir kan damarının tıkanması ya da bir tümör varlığında gerçekleşebilir. 

Albümin ve kandaki diğer proteinler kan damarlarında sıvı tutmak için sünger görevi görürler. Düşük albümin ödem yapabilmektedir, ancak genellikle tek neden bu değildir. Ayrıca, ödem alerjik reaksiyonların bir parçasıdır. Alerjene tepki olarak, yakınlardaki kan damarları etkilenen bölgeye sıvı sızdırmaktadır. 

Bacak damarlarındaki bir kan pıhtısı bacak ödemine neden olabilir. Kan akışını veya lenfleri bloke eden bir tümör de ödem oluşturabilir. Yanıklar, hayatı tehdit eden enfeksiyonlar veya diğer kritik hastalıklar, sıvıların neredeyse her dokuya sızmasına sebep olan bir reaksiyon oluşturabilir. Bu, vücudun her yerinde ödem oluşturabilir. Kalp kanı daha az pompaladığında sıvı yavaş yavaş yükselir ve bacak ödemi bu nedenle de oluşur. Siroz gibi şiddetli karaciğer hastalığı, sıvı tutulması yapar. Sıvı karın içine sızar ve aynı zamanda bacak ödemine neden olabilir. Nevrotik sendrom adı verilen bir böbrek rahatsızlığı ciddi derecede bacak ödemine ve bazen de tüm vücutta ödemlere neden olabilir. 

İlginizi Çekebilir: Vücuttan ödem nasıl atılır? Ödem atmak için kür önerileri!

Hafif bacak ödemi gebelikte sık görülür. Ancak derin ven trombozu ve gebelik zehirlenmesi gibi gebeliğin ciddi komplikasyonları da ödem oluşturabilir. Bacak ödemi bacakları olduğundan çok fazla ağır hissettirir. Bacakta ödem ağrı yapar mı diye düşünülürse, elbette ağrı olabileceği anlaşılır. Çünkü bacaklardaki kan göllenmeleri zamanla bacakları hantallaştırır. Bu durum ağrıya neden olur ve yürüyüşü etkiler. Örneğin; ödem ve kalp rahatsızlığında, bacakların her biri 5 veya 10 kilo ağırlığında olabilir. Ciddi bacak ödemi, kan akışını etkiler ve deride yara dahi oluşturabilir. Ağrılar egzersiz sayesinde azaltılabilir. Bu konu hakkındaki bilgiler bir uzmana bacakta ödem ağrı yapar mı diye sorularak net bir şekilde alınmalıdır. 

 Bacakta ödeme ne iyi gelir gibi sorular akla gelmektedir. Bacak ödemi bir diüretik ilaç ile tedavi edilebilir. Mümkün olduğunca idrar tutulmamalıdır. En önemlisi de tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bu şekilde hayat boyu dikkat edilmelidir. Bir başka yönden bacakta ödeme ne iyi gelir sorusunu cevaplarsak, bitkiler ve bitki çayları oldukça fayda vermektedir diyebiliriz. Özellikle, ısırgan otu, maydanoz, mısır püskülü, karahindiba bu konuda çok etkilidir. Çay olarak kaynatılıp günde 2 fincan kadar içilmelidir. Ayrıca, maydanoz taze olarak tüketilmelidir. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Arpacık Neden Olur? Arpacığı Tedavi Etmenin Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek Nakli Kimlere Yapılır?