Böbrek Nakli Kimlere Yapılır?

Böbrek nakli, kronik böbrek yetersizliği olan hastaların, eğer nakile mani olan istisnai durumları yoksa bunların hepsinde ilk önce düşünülmesi gereken tedavidir. 

Özellikle böbrek nakli için, aktif enfeksiyonu olan varsa yapılamaz. Bu durumda iken bu genel de kadavrada geçerli bir durum. Bu dönemde yapmamak lazım. Aktif enfeksiyon tedavi ettikten sonra yapılabilir. Ama aksi takdirde kadavra için çağrılan bir hastanın, aktif enfeksiyonu varken yapıldığında, vücut direncini düşürücü tedaviler ile çok daha şiddetlenmesine neden olabilir. O yüzden aktif enfeksiyonda yapılmıyor. Tümörlü olan hastalarda transplantasyon sıkıntılı olabilir. Daha önceden tümör hikayesi olan hastalarda, belli bir süre bekledikten sonra, tabi tümörün çeşidine göre değişir. İki yıl veya beş yıl, tümörün cinsine göre uygun olan hastalarda transplantasyon yapmak mümkün. 

Kan uyumu gerekiyor, kan uyumsuzluğunda transplantasyon yapmak mümkün değil. Çapraz karşılaştırma testi; hastanın kanı ile vericinin kanını deney tüpünde karşılaştırılıyor. Burada ölen hücre sayısına göre, sonuç belli oluyor. Eğer hastanın kanında vericinin, hücrelerine karşı bir saldırı oluyorsa, bu teste pozitif deniliyor. Bu durumda transplantasyon yapılmıyor. Buna da yurt dışında daha yüksek ilaçlar kullanarak yapılması söz konusu olsa bile, çok risklidir. Hasta hayatı hem de kalan böbreğin ömrünün yüksek riskli olduğu için, bu hastaların transplantasyon yapılmaması öneriliyor. 

Ameliyatın riski yüksek olan hastalar veya ciddi akciğer hastaları ameliyat için uygun değildir. Bir başka konu şeker hastalığı ile ilgili, şeker hastalığı da transplantasyon uygundur. 

Eskiden 65 yaş üstü önerilmediği aşikardı. Ama artık hastanın biyolojik yaşı önemlidir. Örneğin 65 yaşında olan bir hasta, oldukça dinç bir durumda ise bu hastalara transplantasyon uygundur. Hastayı biyolojik yaşıyla değerlendirmek bu yüzden önemlidir. Aynı zamanda vericinin yaşı da çok önemlidir. Elbette tabi ki genç böbrek olduğu zaman, o böbreğin ömrünün daha uzun olduğu beklenir ama yaşlı olan vericilerden, gayet başarılı transplantasyon sonuçları da söz konusudur. Çünkü herkes aynı şekilde yaşlanmıyor. Bazı insanlar vardır 75 yaşında ama böbrek fonksiyonları mükemmeldir. Özellikle de tansiyonu normal olan hastalar, bunları hekimler çok görmektedir. Böbrekte protein kaçağı olmuyor, bu yüzden başarılı bir transplantasyon söz konusu olabiliyor. Bireysel değerlendirmek önemlidir. Yaş tek başına bir engel değildir. Hem alıcının, hem vericinin yaşı ayrıntılı değerlendirme sonucunun ardından. Nakle karar verilmelidir sağlıklı bir yaklaşım için. 

İlginizi Çekebilir: Apandisit Ağrısının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

 Böbrek nakli olduktan sonra hastaların birçoğu büyük bir endişeye kapılmakta. Bundan sonra nelere dikkat edilmeli veya nasıl yaşamaya devam edilmeli? Gibi sorular kaygı uyandırabiliyor. Naklin ardından, kimi hasta yakınları, hastaları odalarına kapanmasını sağlayıp, onları farkında olmadan sosyalleşmeden uzaklaştırıyor. Bu yanlış bir davranış şeklidir. 

Hekimler, hastalara böbrek naklini, hastaların yaşam kalitelerini arttırmak için yapmaktadır. 

O yüzden böbrek nakli olduktan sonra hastaların, çok özel bir şey yapmalarına gerek yoktur. Nakilden önce nasıl yaşıyorlarsa, nakilden sonra da aynı şekilde yaşayabilirler. Maske takmalarına gerek yoktur. Dışarı çıkabilirler, insanlar evlerine ziyarete gelebilirler. Taksiye, dolmuşa, otobüse ve diğer toplu ulaşım araçlarına rahatlıkla binebilirler. İşlerine gidebilirler, daha önce yaptıkları işleri sürdürebilirler. Tek dikkat etmeleri gereken şey, ilaçlarını düzenli alıp, düzenli kontrole gelmeleridir. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Bacakta Ödem Ağrı Yapar Mı? Bacakta Ödeme Ne İyi Gelir?

Aort Anevrizması Nedir? Belirtileri Nelerdir?