Çocuklarda dikkat dağınıklığı bebeklikte ortaya çıkabileceği gibi dikkat dağınıklığı öğrenme güçlüğüne sebep olmasından dolayı okul çağında da fark edilebilir. Dikkat dağınıklığı nedir? Dikkat dağınıklığı tedavisi nasıldır? Bir kaç Alt başlıkta bunları inceleyelim.
Bir iş esnasında (bedenen ya da zihnen olması fark gözetmeksizin) o işe odaklanamama durumuna dikkat dağınıklığı denir.
Dikkat dağınıklığı her konuda her işte olan bir şey değildir.
-Çocuklar sevmedikleri derslere odaklanma güçlüğü yaşarlar bu yüzden bazılarında dikkatlerini çok iyi toparlarken bazılarında dikkat dağınıklığı gösterirler.
-Bir yazıyı tekrar tekrar okumak zorunda kalınması yeterli şekilde okumaya odaklanamamak
-Hafıza kısa süreli unutma durumu gerçekleşebilir.
-Bir an da her zaman yapılan bir işte yanlışlık yapmak.
-içe dönük olmak kendini soyutlamak ve ya hareket etmeme isteği oluşması
vs. gibi şeyler sayılabilir.
Ve tabi ki sadece uykusuzluk stres heyecan mutluluk gibi duygularında sonucu kısa süreliğine ortaya çıkabilir.
Dikkat dağınıklığına neden olan faktörler 3 ana başlıkta toplanır bunlar. Çevresel, fiziksel ve kişiseldir. Ortamın ışığı gürültü ve ses seviyesi veya ortamın sıcaklığı gibi şeyler çevresel faktörlerdir. Görme ve ya işitme duyumuz da sorun olması Fiziksel faktörlerdir. Odaklanmayı ve dikkati bir işe vermeyi öğrenememe ise kişisel faktörlerdir.
Çocuğumuzda dikkat dağınıklığı olduğunu düşündüğümüz zaman öncelikle uzman bir hekime başvurmalıyız. Problemin boyutuna uygun tedavi yöntemi izlenmelidir. Çocuklarda dikkat dağınıklığı tedavisi, ilaçlı tedavi ya da ilaçsız tedavi olarak ikiye ayrılmaktadır.
Öncelikle Çocuklarda dikkat dağınıklı tedavi yöntemlerini okumadan Dr.İbrahim Bilgen’in dikkat eksikliğine ilişkin videosunu izlemenizi tavsiye ederim.
Hastanelerde ve ya özel polikliniklerde bu işin uzmanı olan doktorlar mevcuttur. Bazı durumlarda bu doktorların kontrolünde önerdiği ölçüde ilaç kullanmak gerebilir. Sinir sistemimizde santral sinir sistemi dediğimiz alana etki eden bu ilaçlar yaklaşık olarak 12 ay kullanılmasında olumlu sonuç gözleniyor fakat bazı ekstrem durumlarda ise kullanım süresi biraz daha artabiliyor. Bu ilaçlar sadece reçete ile alınabiliyor. Birçok antidepresan ilaçlar dikkat dağınıklığın da kullanılabiliyor.
Ülkemizde yaygın olarak reçeteye yazılan çocuklarda dikkat dağınıklığı ilaçları ise Ritalin ve Concerta’dır. Bu ilaçların temel özelliği direkt olarak beyindeki dikkat fonksiyonlarını etkilemesidir. Fakat bu ilaçlar her ne kadar bu soruna çözüm olsa da yanında yeni başka sorunlarda getirebilmektedir. Bunlardan bazıları uykusuzluk, iştahsızlık, sağlıksız beslenme ve ya yüz kaslarında istemsiz hareketler tikler oluşumu ve birçok ağrıya sebep olabilmektedir. Bu yüzdendir ki ilaçtan önce İlaçsız tedavi yollarına başvurulmalıdır. Bir çocuk için en önemli olan beslenme uyku alışanlıklarını ters düz edebilmektedir bu ilaçlar. Çocuklarda dikkat dağınıklığı tedavisi için bir başka yöntem ise ilaçsız tedavidir.
Zihinsel ve bedensel antrenmanların çok büyük olumlu etkileri vardır. Özellikle zihinsel antrenmanlar çok önemlidir. Dikkat dağınıklığı beynimizin tembelleşmesinden dolayı ortaya çıkar. Ve tembelleşen beynimizin bazı fonksiyonlarında bozulma veya kayıp yaşayabiliriz. Beynimizi harekete geçirecek bir kaç etkinlik dikkat dağınıklığına bizim için çözüm olabilir. Yaşantımızın her anında aslına beynimizi kullanıyoruz. Fakat dikkat bozukluğu yaşayan çocuklar için bu yeterli gelmiyor. Birçok bulmacalar oyunlar bu soruna çözüm olabilmektedir. Örneğin gazetelerin bulmaca eklerindeki resimli bulmacaları ya da sorulan bilmeceleri çözmeye çalışan ve hatta çözen çocuğun beyni tembellikten yavaş yavaş kurtulmaya başlar. Ve git gide dikkat dağınıklığı yok olabilir. Zihinsel egzersizlerin yanında bedensel egzersizler de dikkat dağınıklığı için önemli rol oynamaktadır.
En basitinden ip atlarken ya da koşarken yorulduğumuz için kalp atışlarımız hızlanır ve bu sayede daha hızlı kan pompalanır ve beyne giden kan hızında da artış gözlemlenir. Vücudumuzda kan ile birlikte oksijen taşındığı için bu şekilde beynimize daha çok oksijen taşınmış olur ve hormon salınımları artar. Bu sayede de beyin hücrelerimiz yenilenir çoğalır ve büyürler. Birçok doktor bu yüzden ilaç tedavisine başlamadan önce çocukları spor aktivitelerine yönlendirir. Örneğin basketbol oynamaya giden bir çocuk her zaman topu potaya atmayı ve sayı almayı hedeflediği için ona odaklanmayı öğrenir. Bu şekilde dikkat dağınıklığı çözen çocuklar daha sonra satranç gibi oyunlarla evde küçük egzersizler yapmaya devam edebilir. Çocuklarda dikkat dağınıklığı tedavisi konusunu da bu şekilde özetleyebiliriz.
Yorumlar
Loading…