Albümin Nedir? Albümin Hastalığı Nasıl Giderilir ve Tedavi Edilir?

Karaciğerde sentez edilen ve kanda en fazla oranda bulunan plazma proteini albümin nedir sorusunun cevabıdır. Vücutta bulunan 3 tane temel plazma protein grubu içerisinde yüksek kütlesel konsantrasyon da albümin yer almaktadır.

Kanda yer alan proteinlerin % 60 oranını albümin oluşturmaktadır. Birçok kişi albümin nedir bilmese de çok önemli bir sağlık sorunudur. Bu kadar ciddi olan albümin, karaciğerde sentez edilmektedir. Albümin 610 tane amino asitli olan bir tek zincirden ibarettir. Kan ile doku arasında bulunan sıvı dengesini sağlayan ve kanda yer alan moleküllerin taşınması işinden sorumlu olan albümin nedir, neden oluşur gibi sorular hastalığın temelini oluşturmaktadır. Albümin, ağır şekilde olan karaciğer rahatsızlıkları ile diyaliz rahatsızlıklarında hayati derecede önem taşıya ilaçların temelini oluşturmaktadır.

Vücutta sayı olarak en fazla olan plazma proteini albümindir. Ayrıca vücutta taşıyıcı görevini görmektedir. Sağlıklı ve yetişkin bir insanın karaciğerinde, her gün 12 ile 14 gram albümin sentezi gerçekleşmektedir. Birçok farklı sebep nedeni ile albümin hastalığı nedir sorusunun cevabı olan hipoalbuminemi yani albümin seviyesinin düşük olması hastalığını meydana getirmektedir. Karaciğer ya da böbrek rahatsızlıklarında düşük albümin çok sık görülmektedir.

Albüminin normal değerleri 3,5 ile 5,5 g / dL arasındadır. Hipoalbuminemi denilen albümin hastalığı nedir denildiğinde ise kandaki bu normal albümin değerinin 3,5 g / dL değerinin altına inmesi gerekmektedir. Karaciğer veya böbrek hastalığı yok ise 4 sıvı tedavisi uygulanmıyor ise serum albümin seviyelerinde meydana gelen düşüklük, vücuttaki protein rezervlerinin azalmasına dayandırılmaktadır.

Albümin hastalığı nedir sorusuna en kapsamlı cevap bu hastalığın nedenleri ile verilmektedir. Bir kişide olması gereken minimum albümin seviyesinin altına inildiğinde, albümin düşüklüğü nedeni ile çeşitli sorunlar meydana gelmektedir. Bu durumun nedenleri şunlardır:

ü -Vücudun gıdasız kalması

ü -Vücuda yeterli protein alınmaması

ü -Vücutta gıda kaybının yaşanması

ü -Böbrekte işlev bozukluğunun meydana gelmesi

ü -Karaciğerde hepatit görülmesi

ü -Karaciğerde siroz görülmesi

ü -Karaciğerin kansere yakalanması

ü -Kalp yetmezliği

ü -Kalp zarı iltihabı

ü -Kalp hastalıkları

ü -Bağırsakta iltihap sendromu

ü -Verem

ü -Diğer iltihaplı hastalıklar

ü -Protein diyetlerinin çok uzun süre uygulanması

ü -Aşırı yapılan spor sonucunda protein hasarının oluşması

ü -Piyelit hastalığı

ü -Sistit hastalığı

ü -Ürettit hastalığı

ü -Yeterli seviyede amino asit alınamaması

ü -Ağır anemi hastalığı

ü -Yüksek ateşli durumlar

ü -Nefrotik sendrom

ü -Yetersiz beslenme

ü -Malabsorbsiyon

ü -Malnutrisyon

ü -Crohn hastalığı

ü -Ülseratif kolit

ü -Yanık

ü -Enteropatiler

ü -Hipertioidizm

ü -Dilüsyonel eksiklik

Albümin hastalığı için en önemli ölçümlerden biri belirtileridir. Albümin seviyesinde meydana gelen dengesizlikler, kişide bazı sorunların meydana gelmesine neden olmaktadır. Kendisinde bu değişiklikleri fark edebilen kişiler, hastalığın erken teşhisi için çok şanslılardır.

Bu nedenle belirtilerin bilinmese bile vücutta herhangi bir değişiklik fark edenlerin kesinlikle bir doktora görünmesi ve gerekli testleri yaptırması, erken teşhis ile hastalığın tedavisini hızlandırmaktadır. Böylece hastalıktan daha kolay ve daha çabuk kurtulmak mümkündür.

Albümin hastalığının genel belirtileri şunlardır:

-İdrarda sancı

-Kanlı idrar

-İdrarda bulanıklık

-Ellerin şişmesi

-Ayakların şişmesi

-Yüksek oranda ödem

-Böbrek bozukluğu

-Kaslarda zayıflık

-Yorgunluk

-Halsizlik

-Sürekli uyku isteği

-Kaslarda krampların görülmesi

-Karında sıvının birikmesi

-İştah kaybı oluşması

Albümin hastalığında kişide görülen belirtiler, erken tedavi için bir fırsattır. Bu nedenle kendilerinde ve vücutlarında normalden daha farklı bir durum gözleyen kişilerin mutlaka bunu önemseyerek doktora görünmesi hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi açısından önemlidir.

Albümin hastalığı hem tıbbi hem de bitkisel yöntemler ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tıbbi yöntem için mutlaka bir doktora görünmek gerekmektedir. Doktorun vereceği ilaçlar düzenli olarak kullanılarak süt tüketimi artırılmalıdır. Süt albümin hastalığının tedavisinde çok önemli bir yere sahiptir. Ayrıca bu sorunu yaşayan kişilerin sık sık haşlanmış patates ve elde yapılmış olan muhallebiden tüketmesi gerekmektedir.

Albümin hastalığı tedavi edilirken hedeflenen durumlardan biri vücudun yeterli miktarda protein sentezleyebilmesinin sağlanmasıdır. Bu nedenle yeterli oranda aminoasit alınması gerekmektedir. Yumurta, kırmızı et, baklagiller ve fasulye gibi protein açısından zengin olan yiyecekler düzenli olarak alınmalıdır.

-Her gün 50 gram protein alınması gerekmektedir.

-Ağız yolu ile beslenmesini gerçekleştiremeyen hastalar, damar yolu ile beslenmelidir.

-Baharatlı yiyeceklerden ve biber gibi maddelerden uzak durulmalıdır.

-Turşu ya da tuz gibi besinler tüketilmemelidir.

-Kahve içme alışkanlığı yok edilmelidir.

-Fazla su içilmemelidir.

-İlaç Tedavisi

Albümin hastalığı yaşandığında doktor tarafından uygun görülen ilaçlar hem ağız yolu ile hem de damar yolu ile verilen ilaçlar olabilmektedir. Verilen bu ilaçların kullanımında mutlaka düzenli olunarak dikkat edilmelidir. Bu tedavi yöntemleri denendikten sonra, belirli aralıklarda albümin seviyesi ölçülmelidir. Bu ölçümlere göre, albümin seviyesi normal değerlere gelmiş ise tedavi başarılı olmuş demektir ve ilaç tedavisi kesilerek gıda tedavisine devam edilir. Ancak ölçülen albümin seviyelerine göre herhangi bir yükselme ve düzelme yoksa ilaç ve gıda tedavisine devam edilir ve ölçüm yapmaya devam edilir. Eğer düzelmezse başka hastalıklar incelenir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Alerjik Rinit Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik Öksürük (Geçmeyen Öksürük): Ne Kadar Sürer, Ne Yapmalı, Tedavisi