Toryum madeninin enerji problemine ekonomik ve temiz bir çözüm olabileceği yönündeki görüşleri ile tanınan, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nün eski profesörü ve Türk parçacık fizikçisi Engin Arık kimdir? Sorusuna bir yanıt yarıyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Yaptığı bilimsel çalışmalar ile adını duyurmayı başaran Prof. Dr. Engin Arık Türk ve dünya tarihinin en önemli bilim insanlarından bir tanesidir. Çalışmaları ve 2007 senesinde geçirdiği uçak kazası nedeni ile hayatını kaybeden Engin Arık’ın biyografisi insanlar tarafından oldukça merak ediliyor. Yazımızın devamından; Engin Arık kimdir? Kaç yaşında? Nereli? Neden öldü? Gibi Engin Arık’a dair merak edilen bütün soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Aydın Sayılı Kimdir?
İnsanlar özellikle de fizik alanına ilgi duyanlar bu alanda kritik isimlerden bir tanesi olan Engin Arık kimdir? Sorusuna yanıt arıyor. Hakkında oldukça fazla detayın merak edildiği Türk bilim insanı Engin Arık, yaptığı çalışmalar ile adını duyurmayı başarmış bir isimdir. 2007 senesinde Isparta’da düşen uçakta Engin Arık ve ekibinin hayatını kaybetmesi de oldukça ses getirmişti. Engin Arık ile ilgili merak ettiğiniz her detayı yazımızın devamında bulabilirsiniz. İşte, Engin Arık’ın hayatı kısaca…
14 Ekim 1948 tarihinde dünyaya gözlerini İstanbul’da açan Engin Arık, Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nde (eski adı Atatürk Kız Lisesi), 1965 senesinde lise eğitimini tamamlamıştır. Lise eğitimi bittikten sonra 1969 senesinde İstanbul Üniversitesi’nde fizik ve matematik diploması almıştır. Yine İstanbul Üniversitesi’nde Fizik Kürsüsü’nde öğrenci asistan olarak çalışmaya başlayan Profesör Doktor Engin Arık, 1971 senesinde Pittsburgh Üniversitesi’nde yüksek enerji fiziği alanında master (M.S.), 1976 senesinde de doktor (Ph. D.) unvanlarını almayı başarmıştır.
Başarılı bilim insanı Engin Arık, 1976 – 1979 seneleri arasında doktora sonrasında araştırmacı olarak Rutherford Laboratuvarları ve Londra Üniversitesi’nde hidrojen hedef üzerinde yapılan pion demeti ve exotic delta oluşumları araştırmasına katıldıktan sonra 1979 senesinde Türkiye’ye dönerek Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’ne girmiştir.
Prof. Dr. Engin Arık, deneysel yüksek enerji fiziği alanında yapmış olduğu çalışmalar sonucu 1981 senesinde doçent, 1983 senesinde Control Data Corporation’da iki yıl çalıştıktan sonra tekrar Boğaziçi Üniversitesine döndü ve 1988 senesinde profesör oldu. 1997 – 2000 seneleri arasında Birleşmiş Milletler’in Comprehensive Test Ban Treaty Organization kuruluşunda radionuclide görevlisi olarak çalışan Engin Arık, 1990 senesinden sonra CERN’deki ATLAS ve CAST deneylerine katılarak Türk bilim insanlarına liderlik yapmış ve yüzlerce makale yayımlayarak yüzlerce atıf almıştır.
Bütün bunlara ek olarak, Türk Ulusal Hızlandırıcı Projesi’nin de yürütücülüğünü yapan prof dr. Engin Arık uçak kazası neticesinde 2007 senesinde hayatını kaybetmiştir. Profesör Doktor Engin Arık, 2014 senesinde yayınlanan Webometrics raporunda h-index sıralamasına göre, halen Türkiye’deki bilim insanları arasında ilk sırada yer alıyor.
Prof. Dr. Engin Arık nereli? Sorusu, oldukça merak edilen sorulardan bir tanesidir. Doğma büyüme İstanbullu olan başarılı bilim insanı Engin Arık’ın aslen nereli olduğuna dair kesin bir bilgi ne yazık ki bulunmuyor. Engin Arık, Boğaziçi Üniversitesi profesörü olan eşi Metin Arık ile evli ve iki çocuğu vardır.
Engin Arık kimdir? Sorusu ile ilişkili olan Engin Arık ne zaman öldü? Ve Engin Arık nasıl öldü? Sorularının cevapları da insanlar tarafından oldukça merak ediliyor. İşte, Engin Arık öldü mü? Sorusuna ilişkin detaylar…
Atlasjet Havayolları tarafından yapılan İstanbul-Isparta seferinde bulunan ve içinde 50 yolcu ve 7 mürettebatı barındıran MD83 tipi yolcu uçak, Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Çukurca bölgesinin yakınlarında düştü. Uçak kazası sonucu tüm yolcular ve mürettebat hayatını kaybetti. Prof. Dr. Engin Arık, 6 kişilik bir ekip ile birlikte 30 Kasım 2007 tarihinde Isparta’da bir uçak kazasında hayatını kaybetti. Prof. Dr. Engin Arık’ın yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Özgen Berkol Doğan ve yüksek lisans öğrencisi Engin Abat, Doğuş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve araştırma görevlisi Mustafa Fidan da kazada hayatını kaybetti.
Prof. Dr. Engin Arık, toryum madeninin enerjiye dönüştürülerek Türkiye’nin iç ve dış borçlarının toplamının 350 kez ödenebileceğini iddia etmiş ve bu konuda çalışmalar yapmıştı. Başarılı bilim insanı Engin Arık, 30 Kasım 2007 senesinde henüz 59 yaşında iken hayatını kaybetti ve Edirnekapı Şehitliği’ne defnedildi.
Prof. Dr. Engin Arık’ın ölümü hakkında suikast iddiaları da bulunuyor. Bazı gruplar, uçak kazasının önceden planlandığını ve suikast olarak yapıldığını öne sürmüşlerdir. Bu nedenle, konu hakkında soruşturma açılmıştır ve soruşturma halen devam ediyor.
Engin Arık, sadece deneysel yüksek enerji fiziği alanında yapmış olduğu çalışmalarla tanınmayan bir isimdi. Türkiye’de çok büyük potansiyele sahip olan toryum mineralinin enerji sorununun temiz ve ekonomik bir çözüm olması gerektiği ve bu çözümün olması için gerekli adımları atması gerektiği konusunda fikirleri ve çalışmalarıyla tanındı. Arık, Türkiye’nin toryum ile elektrik enerjisi üretebilecek olması durumunda trilyonlarca varil petrole eş değerde bir enerji kaynağına sahip olacağını öne sürdü.
Prof. Dr. Engin Arık’ın toryum projesi ve Türkiye’nin CERN üyeliği konularındaki çalışmaları nedeni ile suikasta kurban gittiği iddiaları bulunuyor. Ayrıca uçak kazasındaki ölümünün MOSSAD veya başka bir istihbarat teşkilatı tarafından düzenlenmiş olabileceği iddiaları da ortaya atılmıştır.
Engin Arık kimdir? yazımız gibi Türk bilim alanında yaptığı başarılar ile adından söz ettiren pek çok başarılı ismin biyografisine buradan erişim sağlayabilirsiniz.
Comments
Loading…