İlk yardım, tüm kaza ya da benzeri ani gelişen olumsuzluklarda yüksek düzeyde hayati bir öneme sahiptir. Yaralı ya da hastaların sağlık kurumlarına ulaşmadan önce gerçekleşen ilk müdahalelere ilk yardım deniliyor olmakla birlikte ilk yardımın temel uygulamaları, bazı temel müdahale yöntemlerini ve ilkeleri de bünyesinde barındırmaktadır. İlk yardım uygulamalarında İlk yardımın ABC’si olarak bilinen bu uygulamalar aynı zamanda ilk yardımın temel mahiyeti ve önemi hakkında da temel bilgiler sunmaktadır. İlk yardımın ABC’si olan bu nitelikler ilk yardım uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen ya da ilk yardım eğitimi almak isteyenler için en vazgeçilmez unsurlar arasındadır.
İlkyardımın en temel gerekliliği yaşanan olay sonrasında bölge güvenliğinin sağlanması ve olaydan etkilenenlere yönelik ilk müdahalelerin gerçekleştirilmesi üzerinedir. Bu müdahaleler hasta ya da yaralının yaşam fonksiyonlarının çalıştığından emin olunması ve temel önlemlerin alınarak bölgede güvenliğin sağlanması üzerinedir. İlk yardımın temel uygulamaları da bu kapsamda ilkyardımın neden yapıldığı ve yapılırken amacının ne olduğu üzerine kesin bilgiler sunmaktadır.
İlk yardımın önemini kavramak ve olası kaza durumlarında doğru bir müdahale gerçekleştirebilmek adına söz konusu temel uygulamaların göz ardı edilmeden uygulama süreci yönetilmelidir. İlk yardımın temel uygulamaları şu şekilde sıralanabilir:
KBK kısaltmasıyla bilinen bu uygulamalar, temel olarak ilk yardım uygulamalarının amacı hakkında da bilgi verir. İlk yardım uygulamaları her şeyden önce etkili bir muhafazanın sağlanması ve 112 ekiplerine gerekli bildirimlerin yapılması amacını içerir. Aynı zamanda kurtarma ve komplike müdahalelerden önce uygun zemin hazırlama da yine ilk yardımın temel uygulamaları arasında ön plana çıkan durumların başında gelmektedir.
İlk yardımın temel uygulamaları arasında olan “Koruma” genel anlamıyla kaza sonrasında bölgede yaşanabilecek ikinci bir olumsuzluğun engellenmesi amacını güder. Bu kapsamda ilk yardımcı olay yeri içerisinde gerekli önlemleri almalı ve yaşanan olumsuzluğun daha ciddi başkaca sorunlar doğurmasını engellemelidir. Aynı zamanda “Koruma” ilkesi kapsamında ilkyardımın yapılmasını engelleyen kişilerin olay yerinden uzak tutulması ve ilkyardım uygulamaları için en uygun zeminin hazırlanması da bulunmaktadır.
“Bildirme” ilkesi de yine “Koruma” ilkesi gibi ilk yardımın temel uygulamaları arasında son derce hayati bir önem taşır. Anlaşılacağı üzere “Bildirme” ilkesi temel olarak 112’nin aranması ve sağlık kurumlarının harekete geçirilmesi anlamına gelir. Burada ilk yardımcının temel görevi adresin en efektif şekilde verilmesi ve olabilecek en hızlı şekilde ambulansların bölgeye intikal edilebilmesinin sağlanması üzerinedir.
İlk yardım uygulamasının temel olarak hayata geçtiği en önemli ilke ise “Kurtarma” ilkesidir. Bu noktada ilk yardım uygulamaları kapsamında temel eğitimi almış olan ilk yardımcı öncelikli olarak durum tespiti ve analizi yapmalıdır. Olay yerinde bulunan diğer yardımcıların da organize edilmesinden sorumlu olan ilk yardımcı kurtarma süreci boyunca yaralıyı zorunlu bir durum olmaması halinde hareket ettirmemeli ve yaralının sıcak tutulmasını sağlamalıdır.
İlk yardımın temel uygulamaları kadar ilk yardımda önemli olan bir diğer durum da ilk yardımın ABC’si olarak bilinen temel uygulama teknikleridir. İlk yardım uygulamalarının değerlendirilmesinden hasta ya da yaralının genel sağlık durumunun değerlendirilmesine kadar son derece geniş kapsamlı bir çeşit izlence sağlayan ABC kavramı; “Airway”, “Breathing” ve “Circulation” kavramlarından türetilmiştir.
İlk yardım uygulamaları arasında son derece hayati önem taşıyan temel işlemlerin nitelendirildiği ABC kısaltması yine ilk yardımcının bilmesi gereken temel kuralları da içerir. Abc sistemi nedir? merak edenler için bu sistemi kısaca özetlemek gerekirse ABC; ilk yardım uygulamaları kapsamında gerçekleştirilmesi gereken temel uygulamaları içerir.
Bu uygulamalar hayati bir önem içerdiği gibi aynı zamanda yaşanan sağlık sorunun karakteristik özelliğine göre özgün bir bicimde kullanılmaya da uygunluk taşır. Oldukça hayati bir öneme sahip olan bu sistem, ilk yardım uygulamalarında en vazgeçilmez ve en çok dikkat edilmesi gereken ilkelere de işaret eder. Dolayısıyla ilk yardımcılar tarafından ilk yardımın ABC’Si en efektif şekilde bilinmeli ve olası acil durumlarda yapılan ilk müdahaleler bu bilgiler ışığında gerçekleştirilmelidir.
Temel Yaşam Desteği ABC uygulaması kapsamında “A” harfi “Airway” ilkesine tekabül eder. Bu ilke ilk yardım uygulamaları esnasında hasta ya da yaralının solunum yolunun fonksiyonel olarak çalıştığından emin olunması ya da şartların en etkili şekilde oksijen alınımının sağlanması amacıyla dizayn edilmesini kapsar. Olası kaza ya da benzeri durumlarda “Airway” ilkesi kapsamında hasta ya da yaralıyı rahatsız eden, sıkan, nefes almasını zorlaştıran tüm unsurlar hastadan uzak tutulmalıdır. Gömlek, kravat, kemer ve benzeri giyim ürünlerinin yanı sıra takma diş ve benzeri niteliğe sahip olan hastanın rahatlıkla nefes almasını engelleyen her türlü araç hastadan uzak tutulmalıdır. Ağız içi temizliği sağlanır.
Hava yolu açıklığının sağlanabilmesi için, hasta sırt üstü yatırılarak başın geri çekilmesi ve başa yukarı pozisyonun verilmesi gerekmektedir. Bir el alında, diğer elin üç parmağı çenede olacak şekilde, yetişkinlerde ve çocuklarda 90 derece, bebeklerde 45 derecelik açı verilecek şekilde uygulama gerçekleştirilir.
“Breathing” tahmin edileceği üzere ABC sisteminin “B” harfine tekabül etmektedir. “Breathing” anlamına gelen bu ilke; solunum kontrolü anlamına gelmektedir. Temel Yaşam Desteği ABC uygulamaları kapsamında “Breathing” “Bak Dinle Hisset” yöntemiyle 10 saniye boyunca hastanın nefes alıp verişini incelemeyi de gerektirir. Hastanın nefesini duymaya, ve nefesini yanağımızda hissetmeye çalışırız. Bir elimizi de göğsüne koyarak göğüs hareketlerinin olup olmadığını izleriz.
“Circulation” ya da “Dolaşım” olası olumsuzluklar kapsamında kan dolaşımının sağlanması amacına yönelik temel bir işleve sahiptir. Hasta ya da yaralının yaşamsal fonksiyonlarının değerlendirilmesi gereken bu ilkede ilk yardımcı hastanın bilinci hakkında da temel bilgilere sahip olmalıdır. Hastanın bilinç duruma göre farklı uygulamalar yapması gereken ilk yardımcının temel görevi Temel Yaşam Desteğinin uygulanması üzerinedir. Bilincin olmaması ve hastanın solunum yolunun kapalı olması durumlarında ilk olarak yapılması gereken kalp masajıdır. Hastanın sadece bilincinin olmaması ve solunumun sağlıklı şekilde devam ediyor olması halinde ise hasta ya da yaralı koma pozisyonuna getirilmelidir.
İlk Yardımın ABC’si Nedir? adlı yazımızı beğendiyseniz, Yanık Türleri, Kaç Çeşit Yanık Vardır? adlı yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.
Begonya Kadın Instagram: https://www.instagram.com/begonyakadin/
Yorumlar
Loading…