”2 buçuk ay dayak yedim”

''2 buçuk ay dayak yedim''

Türkiye’yi sarsan depremde 96 bin 654 binanın yerle bir olduğu ya da ağır hasır gördüğü Hatay’a ilk ulaşan ve 16 konteynerden oluşan bir yaşam alanı kuran Antalya Genç İş İnsanları Derneği’ne (ANTGİAD) teşekkür etmek amacıyla Antalya’ya gelen ve “Yeniden Doğuş’ başlıklı bir konuşma yapan CHP’li Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ” Antalya hep yanımızda oldu. Bizi yalnız bırakmadı, ANTGİAD Başkanı Osman Sert’in, yönetim kurulu ve üyelerinin özverilerini unutmak mümkün değil” dedi. Hatay’da depremde yıkılan 26 bin 500 binanın büyük bölümünün kaçak olduğunu vurgulayan Savaş, ” Yıkılan ya da ağır hasar gören binaların inşaat ruhsatlarını yanlarında teknik eleman bile çalıştırmayan ilkokul mezunu ilçe belediye başkanları verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak benim ruhsat verme yetkim olmadığı halde bana hesap soruldu. 2,5 ay dayak sosyal medyadan ve gazetelerden dayak yedim. Hatay’da yaşananlardan mutlaka ders alınmalı. Bizim yaşadığımız felaketi başka bir İl de yaşayabilir. Depreme hazırlıklı olmak lazım. Bunun için de başta hükümet olmak üzere herkesin üzerine düşeni ivedilikle yapması lazım. Beni en çok üzen şey deprem üzerinden siyaset yapılması” şeklinde konuştu.

110 SANİYELİK KIYAMET

6 Şubat gecesi 110 saniyelik bir kıyameti yaşadıklarını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ” 7.7 şiddetindeki depremde 4 fay hattı üst üste kırıldı. Bilim adamları hala bu depremin nasıl olduğunu çözemedi. Böylesine bir felaketi, yıkımı unutmak mümkün değil. Elbette çok can kaybettik, Hatay’ın merkezinde depremde 163 genci de kaybettik gençlerin ölümü acılarımızı daha da katladı. Çünkü bu gençler gelecekte Hatay’ı ve Türkiye’yi yöneteceklerdi… Hatay yüzyılın felaketinde bir neslini yitirdi” dedi.

İLK 5 GÜN KAOSU YAŞADIK

Depremin Hatay’da telafisi olanaksız yaralar açtığını söyleyen Savaş, ” İlk 5 gün kaosu yaşadık. AFAD ve Kızılay sınıfta kaldı. Geç müdahale can ve mal kaybını elbette artırdı. Depremin yaralarını sarma konusunda gençlerin destansı bir çabası vardı. Hatay’a müthiş gençler geldi. 4 gün uyumadan, yemeden içmeden inanılmaz bir enerji ve özveriyle çalıştılar. O gençleri ve yaptıklarını unutmak asla mümkün değil. Depremin çaresiz bıraktığı Hatay halkının moral ve motivasyonunu o gençler artırmaya çalıştılar” diye konuştu.

BAYRAM YAPARKEN KIYAMETİ YAŞADIK

“6 Şubat bizim için çok önemli bir gündü” diyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem gecesi ile ilgili şu çarpıcı ifadeleri kullandı. ” O gün Hatayspor’un Kasımpaşa ile maçı vardı. Ligde zor bir dönemdeydik, mutlaka kazanılması gereken bir maçtı. Yabancı futbolcularımızdan Atsu, kadroda kendisine fazla yer bulamıyor ve bu nedenle de sıkıntı yaşıyordu. Teknik direktörümüz kendisinden mutlaka yararlanacağı, zamanı gelince sahaya süreceğini söylüyordu. Maçın sonlarına doğru Atsu oyuna alındı. Maçın bitiş düdüğüne yakın ceza sahası dışından kazandığımız bir serbest vuruşta topun başına Atsu geldi. Harika bir vuruşla golü attı ve maçı kazandık. Kasımpaşa galibiyeti Hatay’da adeta bayram havası yarattı. Geç saatlere kadar galibiyetin coşkusunu kutladık, Hataylılar maçı kazanmanın moraliyle girdikleri yataklarında gece 04.17’de asrın felaketini yaşadılar. Kasımpaşa’ya golü atan ve Hatay’a bayram yaptıran futbolcumuz Atsu, ne yazık ki depremde hayatını kaybetti. Atsu’nun anısını yaşatmaya çalışıyoruz. Dilerim Türkiye’de kimse böyle bir acı, böyle bir felaket, böyle bir yıkım yaşamaz”

BEYAZ PARTİDEN KIRMIZI PARTİYE GEÇTİM

10 yıldır belediye başkanlığı yaptığını belirten Lütfü Savaş, AKP’den seçilip, daha sonra CHP’den aday olduğunu “Beyaz partiden ayrıldım, kırmızı partiye geçtim” sözleriyle esprili bir şekilde anlattı. Savaş, hükümete eleştiride bulunarak, ” Fay hattı üzerinde olan Hatay’ın güvenli bir yere taşınması için bin 740 dönümlük bir alanı belirledik ve kentsel dönüşüm için gerekli hazırlıklarımızı, planlarımızı yaptık. Deprem olasılığına karşı dikey yerine yatay mimariyi öngören talebemize bakanlıktan olumlu yanıt gelmedi. Kentsel dönüşüm 9 yıldır yapılamadı. Binlerce insan hayatını kaybetti. Depremde Antakya merkezinde 32 mahalle yok oldu” dedi.

SURİYELİ NÜFUSU 550 BİNE YÜKSELDİ

Depremin yorgunu Hatay’ın bir başka derdinin de düzensiz göçmen akını ve Suriyeliler olduğunu vurgulayan Savaş, Hatay’da kayıtlı Suriyeli nüfusunun 550 bine ulaştığını, demografik yapının bozulduğunu, deprem nedeniyle Hatay’dan ayrılmalar göz önüne alındığında Suriyelerin nüfus açısından bir adım öne geçtiğini sözlerine ekledi. Başka ülkelerde vatandaşlık verilmesinin bazı kriterleri olduğunu söyleyen Savaş, “Başka ülkeler öncelikle dilini bilmeyen yabancılara vatandaşlık vermiyor. Bizde ise Suriyeler, hiç bir kriter aranmaksızın vatandaşlığa geçiriliyor. Suriyeli nüfusu anormal bir hızla artıyor. Zaten yorgun ve üzgün olan Hatay’da Suriyeliler yüzünden sürekli sorun yaşanıyor, birilerinin bu duruma el koyması, Suriyeli akınını bir şekilde durdurması ya da çözmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Bravo! Antalya'nın sansür davası da oldu

Bravo! Antalya’nın sansür davası da oldu

Yuh artık! Tapusunu da verseydiniz

Yuh artık! Tapusunu da verseydiniz