Adetliyken Mide Bulantısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Adetliyken mide bulantısı neden olur?

Adet dönemi, her kadının yaşadığı fizyolojik bir süreçtir ve birçok kadın bu süreçte mide bulantısı gibi rahatsız edici belirtilerle karşılaşabilir. “Adetliyken mide bulantısı neden olur?” gibi sorular sıklıkla kadınların zaten stresli geçirdiği bu dönemi daha da zorlaştırabilir. Fakat çoğu zaman için tahmin ettiğiniz veya şüphelendiğiniz gibi korkulacak sebepleri yoktur. Hormonal değişikliklerin yanı sıra düşük kan şekeri seviyeleri ve kan kaybından kaynaklanabilir.

Mide bulantısı, adet döneminin başlamasından önce ve sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle rahatsız edici bir his olarak tarif edilir. Ancak bu belirtiyi hafifletmeniz mümkün. Yeterli su tüketmek, sıvı alımını artırmak, düşük yağlı ve yüksek lifli yiyecekler tüketmek gibi basit adımlarla mide bulantınızı azaltabilirsiniz. Antiemetik veya benzer etkili ilaçlar da genellikle adet döneminde bulantıyı kesme amaçlı kullanılır.

Adet döneminde bulantı yaşayan kadınların kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olmak için bu yazımızda aklınıza takılabilecek tüm diğer konuları ele aldık. “Adetliyken mide bulantısı neden olur, nasıl hafifletir?” gibi soruların yanıtlarını almak ve bu rahatsızlığı hafifletmek için pratik öneriler almak istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin!

Adet öncesi mide bulantısı sebebi tek bir nedene indirgenemeyecek olsa da ana nedeni, hormonlardaki değişikliklerdir. Döngünün östrojen ve progesteron hormonlarında değişikliklere yol açması nedeniyle adet öncesi bu sorunu yaşayabilirsiniz. Östrojen hormonu, adet döngüsünün ilk döneminde yükselmeye başladığından bu hormonun yüksek seviyeleri, henüz adetiniz başlamadan önce mide bulantısına neden olabilir.

Östrojen hormonunun bir diğer etkisi ise düşük kan seviyesine sebep olmasıdır. Adet öncesi dönemde, östrojen hormonu artar ve bu hormon, vücutta insülin direncine neden olabilir. Bu da kan şekeri seviyelerinin düşmesine ve mide bulantısına yol açabilir. Ayrıca adet öncesi dönemde progesteron hormonu seviyesi değişir. Bu hormon, vücutta rahatlama etkisi yaratarak mide kaslarının gevşemesine neden olur. Bunun sonucunda midede asit reflüsü ve mide bulantısı gibi belirtiler görülebilir.

“Adetliyken mide bulantısı hamilelik belirtisi midir?” sorusu sık sık birçok kadın tarafından bazen umutlu bazense endişeli bir şekilde soruluyor. Bulantı, hamileliğin yaygın belirtilerinden biri olsa da tek semptom olarak düşünülmemeli. Adet döngüsü sırasında, hormonal değişiklikler nedeniyle de mide bulantısı yaşanabilir. Dolayısıyla sadece adet dönemi sırasında ortaya çıkan bir belirti olabilir. Ancak rahatsızlık, adet dönemi dışında da devam ediyorsa ve diğer hamilelik belirtileri ile birlikte görülüyorsa, hamilelik ihtimali artar.

Hamilelikte mide bulantısı, genellikle hamileliğin ilk üç ayında ortaya çıkan bir belirtidir ve sıklıkla sabahları hissedilir. Bu duruma “sabah bulantısı” denir. Hamileliğin diğer belirtileri arasında göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, yorgunluk ve kasıklarda hafif çekilme hissi de yer alabilir. Eğer adette bulantı dışında diğer hamilelik belirtileri de varsa, bir jinekolog veya kadın doğum uzmanıyla görüşmenizi ya da hamilelik testi yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Adet döneminde yaşadığınız bu rahatsız edici bulantı semptomlarının etkisini en aza indirmek için evde kolayca uygulayabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır. Sizler için bu yöntemleri araştırıp maddeler halinde derledik. İşte adetliyken mide bulantısını hafifletmek için bazı öneriler:

Sonuç olarak adetliyken mide bulantısı rahatsız edici bir durum olsa da bu belirtileri hafifletmek için bazı önlemler alınabilir. Bu önerileri uygulamanın yanı sıra bulantıyı geçirmek için kullanılan birçok ilaç mevcuttur. Metoklopramid, ondansetron veya dimenhidrinat gibi ilaçların alımı, bulantı nedenine ve şiddetine göre değişebilir. Bu nedenle ilaçları kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gereklidir.

Elde edilen bilgilere göre, adetliyken hafif mide bulantısı genellikle evde basit yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak bazı durumlarda evdeki tedaviler yetersiz gelebilir ve bir tanı konulması gerekir. Şiddetli bulantıyı yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı veya kanlı kusma gibi diğer semptomlarla birlikte yaşadığınız durumlarda, hemen bir doktora başvurmanız gereklidir. Ayrıca rahatsızlık aşırı derecede uzun sürerse, örneğin 24 saatten uzun sürer veya olağandan daha fazla adet kanaması yaşarsanız, yine bir doktora danışmanız gerekir.

İlaç kullanımına ihtiyaç duyduğunuzda veya mide bulantısının kronik hale geldiğinde de bir doktor yardımıyla tedavi sürecine girmelisiniz. Bu nedenle herhangi bir şüphe durumunda, mutlaka doktorunuza danışın.

“Adetliyken mide bulantısı neden olur ve nasıl geçer?” sorularını cevapladığımıza göre bu bulantılar sırasında midemizi rahatlatmaya yarayan besin, takviye veya eylemleri teker teker inceleyerek daha kapsamlı bir çözüm üretebiliriz. İşte adetliyken bulantıya iyi gelmesi için deneyebileceğiniz bazı şeyler:

Yukarıdaki öneriler, normal ve sıklıkla rastlanan nedenlerle oluşmuş mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, herhangi bir rahatsızlık hissederseniz veya semptomlarınız şiddetliyse, evde uygulayacağınız yöntemler yerine bir doktora danışmanız esas hale gelir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Böcek'e asfalt teşekkürü

Böcek’e asfalt teşekkürü

Kepez'in 2024 bütçesi 2 milyar 750 milyon lira

Kepez’in 2024 bütçesi 2 milyar 750 milyon lira