Parmak Ezilmesine Ne İyi Gelir? Zedelenmelerde Ne Yapılır?

Parmak ezilmesine ne iyi gelir

Parmaklar, en çok kullandığımız ve temel gereksinimlerimizi karşılamak için ihtiyaç duyduğumuz uzuvlarımızdır. Yemek yerken, diş fırçalarken, araba kullanırken ve daha fazlasını yaparken parmaklardan yardım alınır. Özellikle ağır nesnelerin kaldırılması ve nispeten tehlikeli işlerle uğraşılması durumunda, ezilme gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu noktada “parmak ezilmesine ne iyi gelir?” sorusu ekstra önem kazanır.

Basit ve normal hareketler yaparken parmakta ezilme meydana gelebilir. Bununla birlikte elin kapıya sıkışması gibi beklenmeyen bir olay sonucunda, darbe alınabilir. Darbeler, doğal olarak ağrı ve acı hissine neden olur. Bu durumda öncelikle parmakların ezilip ezilmediği tespit edilmelidir. Net olarak teşhis konulması ise ortopedi uzmanları aracılığıyla mümkündür. Cemre.com ailesi olarak içeriğimizde ezilme ve zedelenmelerle ilgili detayları inceliyoruz.

“Parmak ezilmesine ne iyi gelir?” sorusunun cevabını vermeden önce bu durumun, neden olduğunu kısaca açıklayalım. Parmakların dik durmasını, eklemlerin yanındaki tendonlar sağlar. Bu dokuların zarar görmesi ise parmak ezilmesi şeklinde ifade edilir. Ortaya çıkan ağrı ve şişlik, ilk belirtiler arasındadır.

Zedelenmeden hemen sonra parmaklar, giderek artan şiddetli ağrıları hissetmenize yol açar. Aynı zamanda parmağınızı oynatmanız ve dik tutmanız, bir hayli güçleşir. Aslında küçük ölçekli doku ezilmelerinde endişe etmenize gerek yoktur. Çünkü yaşanan bu durum, kemik bütünlüğünü bozmaz. Daha çok dokular hasar almıştır. Ancak deri altında kanama oluşabileceği ve acil müdahale gerektirebileceği de unutulmamalıdır.

Genellikle darbelere bağlı olarak istenmeyen durumların yaşanması mümkündür. Ezilmelere neden olan faktörlerin başında, alınan bu darbeler gelir. Bununla beraber sert bir yere çarpma veya iki nesne arasına sıkışma gibi durumlar da etkilidir. Ezilme nedenlerinin yanında belirtileri de bilmek önemlidir.  Bazı belirtiler şunlardır:

Ortaya çıkan belirtilerin derecesi, yaşanan negatiflik düzeyine göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle kontrol ettirilmesi tavsiye edilir.

Parmak kontüzyonu olarak da adlandırılan doku ezilmesinin iyileşme süresi, vakanın ciddiyetine göre belli olur. Tam düzelme, birkaç günde gerçekleşebileceği gibi birkaç haftaya kadar da uzayabilir. “Parmak ezilmesine ne iyi gelir?” sorusuna ise yapılacak röntgen görüntülemesinin sonrasında daha net cevap verilebilir. Elbette hafif düzeyli ezilmelerde evde uygulanabilecek pratik yöntemler de vardır. Ancak kapsamlı bir muayeneden geçmek daha doğrudur.

Ortopedi doktorları, darbe şiddetine göre oluşan doku zedelenme düzeyini belirledikten sonra gerekli uygulamaları yapabilir. Röntgen sonuçları doğrultusunda, parmak veya parmaklara atel takılarak belirli bir süre için sabitleme işlemi yapılır. Belirtilen gündeyse tekrar kontrol yapılır ve durum detaylı olarak değerlendirilir.

 Doku ezilmesine ne iyi gelir?” sorusu da profesyonel biçimde cevaplandırılır. Sabitleme işlemi için atel ile beraber farklı materyaller tercih edilebilir. Seçilecek ekipmanın parmağın durumuyla doğrudan bağlantılı olduğunu bilmelisiniz. Genelde ezilme veya zedelenmeler için kısa süreler yeterliyken, bazı durumlarda aylarca olumsuz etkiler devam edebilir. Bu yüzden hem dikkat etmeli hem de yardım almalısınız.

Parmakların ezilmesi durumunda doğru adımları atmak çok değerlidir. Çeşitli ekipmanlar, ağrı kesiciler ve kremlerle birlikte son aşama olarak fizik tedaviye de başvurulabilir. “Parmak ezilmesine ne iyi gelir?” merakının giderilmesiyle birlikte öncelikli yapılması gereken uygulamalara önem vermeyi ihmal etmeyin.

Yaralanma sonucunda sızı ve ağrı hissetmeye başlarsanız, ilk önce parmağınızı havada tutmaya özen gösterin. Kalp seviyesinin üzerinde durması, parmakların şişliğini ve ağrısını azaltmaya yardımcıdır. Özellikle ilk 48 saatlik sürede bu uygulama oldukça değerlidir. Kullanabileceğiniz başka bir teknik ise buz kompresidir. Fakat buzu cildinizin zarar görmemesi için direkt temas ettirmemelisiniz. Havlu veya beze sararak ağrıyan bölgeye koyabilirsiniz.

Buz uygulamasını ilk gün, 1-2 saat aralıklarla yapmaya devam edebilirsiniz. Her seferinde ortalama 20 dakika tutmanız yeterlidir. Ağrı ve şişlik oranına göre aralıkları uzatabilir veya kısaltabilirsiniz. Ayrıca ağrı kesici içerek hissettiğiniz acıyı azaltabilirsiniz. Eğer dayanılmaz bir ağrıyla karşı karşıyaysanız, vakit kaybetmeden hastanelerin acil servislerine müracaat edebilirsiniz.

Parmak ezilmesi ve şişmesi ne iyi gelir?” merakının giderilmesi noktasında çeşitli doğal ürünlerden yardım alınabilir. Pek çok evde bulunabilecek malzemelerle ağrılar hafifletilebilir. Kullanabileceğiniz bazı ürünler şunlardır:

Tercih edeceğiniz bu malzemelerle acınızı bir nebze olsun azaltabilirsiniz. Böylece çok daha rahat bir şekilde tıbbi yardım almaya gidebilirsiniz.

Çiğ etin, ezilme ve morarmalara son derece iyi geldiği bilinir. Küçük bir parça eti ezilen bölgeye koyarsanız, kısa sürede sonuç alabilirsiniz. Aynı zamanda uzmanlar da bu yöntemin kullanılmasını tavsiye eder.

Maydanoz uygulaması için ortalama bir demetin ince ince kıyılması gerekir. Daha sonra üzerinde zeytinyağı gezdirilir. Malzemelerin karıştırılması bir süre sonra merhem kıvamı almasını sağlar. Beklenen hale gelmesi için iyice ezilmelidir. Son olarak ezilen noktaya sürülerek üzeri sarılmalıdır.

Darbe sonucu parmak şişmesine ne iyi gelir?” sorusu için etkili cevaplardan biri de zeytin ve soğanın bir arada kullanılmasıdır. İki ürün dövülerek streç film yardımıyla hasarlı bölgeye uygulanmalıdır. Ortalama 3-4 saat sarılı kalması yeterlidir.

Siyah üzüm ezilerek zedelenen noktaya, doğrudan sürülebilir. Bu sayede dokuların yenilenmesine ciddi oranda katkıda bulunabilirsiniz.

Zeytinyağını bal ve unla karıştırarak hamur haline getirmelisiniz. Daha sonra ağrıyan parmağa koyarak 15-20 dakika bekletmeniz, şişlik ve ağrıların azalmasına yardımcı olur.

Bitkisel çözümler, genel olarak tıbbi tedavilere yardımcı olarak kullanılır. İlk anda kullanabileceğiniz malzemelerin herhangi bir zararı olmaz. Ancak “parmak ezilmesine ne iyi gelir?” sorusunun en doğru cevabı, doktora gitmektir. Ezilme ölçüsü ne olursa olsun, en kısa sürede uzman bir hekime görünmek çok önemlidir. Ortopedi bölümü veya acil servisler, bu noktada yardım alabileceğiniz yerlerdir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Kortizon Vucuttan Ne Kadar Surede Atilir

Kortizon Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır?

Derdi sanat değil! 47 milyon TL

Derdi sanat değil! 47 milyon TL