Bebekler, rahmin sıkışık, karanlık ortamında 40 haftalık maceralarını huzur içinde yaşarlar. Oysa doğduklarında gözlerini açtıkları, hiç bilmedikleri, güvensizlik duydukları, gürültülü, gürültülü, sonsuz bir dünyadır. Ağlamak, bebeklerin iletişim kurma şeklidir. Bebek her ağladığında mesaj gönderir. Anne babalar çocuklarının neden ağladığını başta anlamasalar da zamanla günler, haftalar, aylar geçtikçe çocuklarının neden ağladığını öğrendikleri için müdahale durumuna geçerler. Peki bebekler neden ağlar? Bebek yüksek sesle ağlıyor. Bebekler çok güçlü sesler çıkarırlar ve küçücük hallerinde çıkarabildikleri seslere hayret ederler. Bu yoğun ağlama, başta anne olmak üzere tüm aile bireylerinde endişe ve paniğe neden olabilir.
Bebeklerin ağlamasının bir numaralı nedeni açlıktır. Bebek doğduğu andan itibaren anne memesini emmeye başlar ve emme refleksi ile beslenir. İlk bir ayda yenidoğan, annenin yeterince süt alamaması ve bebeğin süt üretmeyen memeyi çekmeye çalışması bebeği rahatsız edebilecek şeylerden biridir. Bebek büyümeye başladığında normal olmasına rağmen ağlayarak acıktığını göstermeye çalışacaktır. Elini emiyor, dudaklarını sağa sola çevirerek emme hareketi yapmaya çalışıyordu ki parmaklar dudaklarına değdi. Bunca denemeden sonra hala beklediği sütü alamıyorsa ağlamaya başlayacaktır.
Aynı şekilde kirli bezler de bebeklerin ağlama sebeplerinin başında gelir. Anneyi emziren, emziren ve söndüren bebek rahat ve huzurlu bir zaman geçirir. Bebek huzursuzlanmaya ve sızlanmaya başladığında annenin ilk şüphesi bezini kirletmiş olabileceğidir. Çünkü beze işeyen veya kaka yapan bir bebek kendini rahatsız hisseder ve bu rahatsızlığı anlatmak için ağlamaya başlar.
Yenidoğan dönemi olarak adlandırılan ilk ayda bebekler, gastrointestinal (mide ya da bağırsak) sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için beslendikten hemen sonra geğirme ihtiyacı hissederler. Hane halkları için deflasyon büyük bir iştir. Bebek beslendikten sonra gazı bitmediği için bir süre sonra hırçınlaşmaya ve ağlamaya başlayacaktır. Aynı şey emzirdikten sonra memede uyuyakalıp doğrudan yatağa yatıran bebekler için de geçerlidir. Bebek kısa bir süre uyumasına rağmen gaz çıkmayınca kısa sürede ağlamaya başlayarak sıkıntısını anlatmaya çalışır.
Yorumlar
Loading…