Kadınlar, ‘orman çöpü’ ile 70 ülkeyi süslüyor

Kadınlar, orman çöpü ile 70 ülkeyi süslüyor

 

Tolga YILDIRIM- Semih ERSÖZLER/ANTALYA, (DHA) – ORMANLIK alanlardaki kozalak, yosun, ağaç kabuğu, mersin meyvesi, kuru dal gibi artıklardan kapı ve masa süsü, sunum tabakları, şamdan, Noel çelengi yapan kadınların ürettiği dekoratif süs ürünleri, 70 ülkeye ihraç ediliyor.
Ormanda kesim alanlarındaki ağaç dalları, kozalak, mersin dalı, sandal meyvesi, tespih ağacı, servi ağacının artık ürünlerinden hazırlanan dekoratif süs ürünleri ihracatından, Türkiye geçen yıl 13 milyon dolar gelir elde etti. Orman artıklarından dekoratif eşya üreten işletmeler, orman köylülerine ve aile ekonomisine katkı sağlamak isteyen kadınların gelir kaynağı oldu. Köylüler tarafından toplanan çam artığı, kozalak, andız ve servi dalı, sandal ile mersin meyvesi gibi artıklardan kadınların ürettiği hediyelik eşyalar, ihracatçı firmalar aracılığıyla 70 ülkeye gönderiliyor.
Ormandaki ağaç dalları, kozalak, mersin dalı, sandal meyvesi, tespih ağacı, servi ile çam artığından yapılan hediyelik eşya, kapı ve masa süsü, sunum tabakları, şamdan, Noel çelengi gibi onlarca çeşit dekoratif ürünün ihracatından bu sene 15 milyon dolar gelir hedefleniyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), kadın ihracatçı sayısını artırmak amacıyla 2 yıl önce oluşturduğu TİM Kadın Konseyi’nin kurucu üyelerinden Şerife Altındal, Antalya’daki tesiste çalışan kadınlarla orman artıklarından üretim yapıp, farklı ülkelere ihracat gerçekleştirdiklerini anlattı.
Orman artıklarının toplanmasında görevli köylüler ve tesisteki çalışan kadınlarla 100 kişiye istihdam sağladıklarını dile getiren Altındal, yıllık 200 bin aksesuar ürettiklerini belirtti. Altındal, “Kadınlarımızla yaptığımız üretimle ihracatımızı artırıyoruz. Ormanda yerdeki kozalaktan, ağaç dalları, yosun gibi artıklardan yaptığımız aksesuarlarla ihracat gerçekleştiriyoruz. Orman köylüsüne, tesiste çalışan kadınlarımıza da gelir sağlıyoruz. Geçen yıl bu sektörden Türkiye’nin 13 milyon dolar ihracat geliri vardı. Sektör olarak 70 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu yıl hedefimiz 15 milyon dolar” diye konuştu.  
Aile ekonomisine katkı sağlamak için çalıştığını anlatan Zahide Eroğlu, “Çelenk yaparak, boş günlerimi değerlendirip yevmiye alıyoruz. Emekli değilim, aylık işe alan da yok. Burada kazandıklarımızla pazar masrafımızı çıkarıyoruz. Modeline göre günde 30 ila 60 arasında çelenk hazırlıyoruz. Patronumuz da yurt dışına satıyor” dedi. (DHA)

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Faruk Aksoy Kimdir?

Simitçi Mıstıkta sanat heyecanı

Simitçi Mıstık’ta sanat heyecanı