Haman Kimdir?

Haman Kimdir? Kuran-ı Kerim’in indiği zamanlar bazı kitaplar beşer müdahalesine maruz kalmıştır. Bunlara göre bazı yorumcular içerisinde bir çok yanlışlığını bulunduğunu ifade etmektedir. Bu bilgiler içerisinde yanlış olduğu düşünülen kritik bir konu ise Haman’dır.

Müslümanların kutsal kitabı Kuran-ı Kerim’de ise firavun ile Haman’ın ismi bir arada anlatılmaktadır. Kuran-ı Kerim’de Haman tam 6 kez, kendisini yeryüzündeki Tanrı’nın temsilcisi olarak gören Firavun’un en yakın adamlarından biri olarak geçmektedir.

Haman karun firavun filmi de Haman’ın kim olduğunu araştıranlar tarafından en çok merak edilen filmler arasında yer almayı başarmıştır. Haman kimdir hayatı hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız sizi yazımızı okumaya davet ediyoruz.

İlginizi Çekebilir: Çiğdem Toker Kimdir?

Haman Ey Kimdir? Yahudilerin kendi dinleri hakkında bilgi almalarını sağlayan Ahd-i Atik içerisinde yer alan bilgilerde ise Nebiim bölümü içerisinde Ester kitabında yer almaktadır.

Bu bilgi içerisinde Haman Pers kralının yardımcısı ve aynı zamanda İsrail oğullarına kötülük yapan bir kişi olarak zikredilmektedir. O bu bilgiler doğrultusunda Ahd-i Atik içerisinde Haman Hazreti Musadan sonraki dönemlerin birinin içerisinde yaşadığı sonucuna varılmaktadır.

Müsteşrikler bu bilgi doğrultusunda Kuran-ı Kerim’de Haman hakkında verilen bilginin yanlış olduğu iddiasında bulunmuştur. Bunun hemen ardından bu iddiaların asparagas olduğu mısır hiyeroglif yazılarının çözülerek eski Mısır Kitabeleri’nde bulunan Haman hakkındaki yazılarla Kuran-ı Kerim’de geçen bilgilerin doğruluğunu teyit edilmiş olmuştur. Günümüzde farklı dini kitaplara bağlı olarak Haman hakkında ki hikayeler farklı detaylarda yer alsa da İslam dininde yer alan bilgiler ülkemiz içerisinde daha çok kabul görmektedir.

İlginizi çekebilir: En İyi Saç Maşası

İncil’de Haman Kimdir? Haman, Kral Ahaşveroş’un sarayında yüksek metebelerde yer alan memur vasfıyla anılmaktadır. (Esther 3:1). Agagite Hammedata’nın oğlu olarak bilinen kişidir. Haman’ın hikayesi pozitifliğin dışında anlatılan bir örgüdür. İncil içerisinde en nefret edilen kişi olarak anılmaktadır. Haman’ı daha detaylı tanımak isteyenler için en nadir duyulan bilgilerin Ester Kitabında yer aldığını söyleyebiliriz.

Ester içerisinde İncil yazarı aracılığı ile çok kötü bir adam olarak anlatılmaktadır. İncil içerisinde dahil olmak üzere başka hiçbir yerde ondan bahsedilmediği yazmaktadır. Haman, tahmin edilen bilgiler ışığında babasının adı Hammedatha gibi Farsça bir isim olarak karşımıza gelmektedir. Fakat bazı bilgiler ışığında bir “Aggite” biçiminde tanımlanması, Kral Saul’a karşı gelen Amaleklilerin kralı Agag ile birlikte bağlantılı olduğunu düşündürmektedir. (1 Samuel 14:47-15:35). Bu insanlar ise İsrail’in baş düşmanı olarak anılır.

Bu sebeple tahmin edilmektedir ki Ester kitabı, Amalekliler eylemler doğrultusunda tamamen kaybolmuşken, bu kişilerin kan bağında yer alan birinin bir kez daha Tanrı’nın halkını yok etmek isteğinde bulunacağını gösteriyor.

İlginizi çekebilir: En İyi Bilgisayar Temizleme Programları

Haman’ın Ölümü İncil içerisinde de geçmektedir. Bu doğrultuda Tanrı, Ester’i kendi huzurunda bir araç yaptığı söylenmektedir. Tam olarak Mordekay aracılığı ile meydana getirilen genç kadın, Kral Ahaşveroş’un karısı olarak tanınmaktadır. Daha sonra Mordekay ona İsrailoğullarının o sırada içinde bulunduğu korkunç olayı anlatmış bulundu. İlk olarak isteksizliği sonrasında Esther, halkı için kralın huzurunda araya gireceğine söz vermiş bulundu.

Ahasuerus’un huzuruna çağrılmadan girmesi yasatır. Bu yüzden de hayatından endişe etmeye başlamıştı. Ama Tanrı’nın dilemesiyle her şey oldukça yolunda gitti. Ester bilgelik adımlarını atarken Ahasuerus’un önünde Haman’ın maskesini düşürmeyi başaran kişi olmuştu.

Fakat daha önceki olaylar ele alındığında Haman, Mordekay’ı onurlandırma zorunluluğu içerisine girmişti. Bunun sebebi ise kralı öldürmek isteyen iki muhafızı ihbar edenin Mordekay olmasından kaynaklanmaktadır. Ahasuerus bu durumdan haberdar olduğunda Mordekay’ı onurlandırmaya karar kıldı. Bunun üzerine Haman’ı haberdar etti ve ona kralın onurlandırmak istediği adama ne olması gerektiğini sordu. Haman ise Ahasuerus’un kendisinden bahsettiğini düşünmüştü.

İlginizi çekebilir: İbrahim Çeçen Kimdir?

Haman Ölümü İncil devamı:

”Daha sonra krala bu kişiye kraliyet cübbesi giydirmesini, başına tacı takmasını ve onu şehrin ana noktalarında kralın atına bindirmesini önerdi. Ama o adam Haman değil, Mordekay’dı (Ester 6). Haman, duyduğu öfke nedeniyle Mordekay için bir darağacı bile yaptırdı. Ama ironik bir şekilde, içinde öldürülen oydu. Kralın önünde kötü bir adam olduğu ortaya çıkınca, Haman en kötüsünden korktu.

Çaresizce Kraliçe Esther’e hayatı için yalvarmaya çalıştı . O anda Ester’i taciz etmekle suçlandı. Böylece son kaderi orada belirlendi (Esther 7). Haman’ın rezil olması ve ölümüyle Mordecai resmen göreve başladı. Haman’ın çıkardığı fermanı iptal etmek mümkün olmasa da yeni bir ferman çıkarıldı.

Bu yeni kararname, birincisinin etkinliğini ortadan kaldırdı ve Yahudilere kendilerini düşmanlarına karşı savunma koşulu verdi (Esther 8-10).”

İlginizi çekebilir: Veysel Karani Kimdir?

Yahudiyelerde Haman Kimdir? Esther Kitabında Haman ben Hamdatta HaGagi , soykırım yapmak eylemleri için kralını krallıktaki Yahudi halka karşı kışkırtan Pers Kralı Ahasuerus’un kıdemli bakanı olarak tanınmıştır.

”Haman, Ester Kitabında “Yahudilere zulmeden” ve yüz yirmi yedi ülkedeki tüm Yahudileri yok etmek isteyen “dar bir adam ve bu kötü Haman’ın düşmanı” olarak anılır. Sonunda, esas olarak Esther sayesinde planı bozuldu ve asıldı .

Megillah, mannaya “Haggi” adını verir ve Bilgelere göre , Amalek kralı Agag’a atıfta bulunulur . Bu bağlantı nedeniyle, Shabbos Zakor – Purim’den önceki Şabat – Parashat Zakor (Tesniye , 25 , 17-19) , bu da İsrail’e Amalek’in ona yaptıklarını hatırlatıyor.

Parşömenin tercümesinde, Esau ben Yitzchak’a kadar onun tam şeceresi verilir: “Haman bar (oğul) Hamdatta bar Ada bar Baznai bar Aplitus bar Diosus bar Pros bar Hamdan bar Pendant bar Athanisomos bar Harum Harsum bar Shagar bar Nagar bar Paramshata bar Vizta bar Agga bar Somkar bar Amalek bar Eliphaz bar Esau Rashia” ( Ester Kitabı’nın çevirisi , bölüm 5 , ayet 1 )

Babil Talmud’unda Haman’ın annesinin adının Orbati’nin kızı Amtlai olduğu söylenir : Ve Haham Hanan Bar Raba dedi ki, Karenbo’nun kızı Haham Amiya Dabraham Amtlai, Arvati’nin kızı Amiya Dahman Amtlai ve işaretleriniz: saf olmayan saf saf. Adal’ın kızı Amiya D. David Netzvet , adı Amiya Desamshon Tsallaphonit’tir. ”

 

İlginizi Çekebilir: Alara Koçibey Kimdir?

Müslüman Araplarda Haman Kimdir? Haman, Kuran-ı Kerim metinleri içerisinde adı geçen bir kişi olarak karşımıza gelmektedir. Musa’nın yaşamını sürdürdüğü dönemde Firavun’un veziri ve maiyetinin ilk sırdaşı olarak tanınır. Ve Kur’an-ı Kerim, Firavun, Haman ve yanında yer alan koruyucu askerlerin haksız olduğunu ortaya koyan ayetlerde ondan bahsetmiştir.

Kasas Suresi’nin 38. ayetinde dile getirilen durumda, taş ocaklarının şefi olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Ve Firavun Musa dışında hiçbir firavun devrinde bu isimde bir vezir bilinmemektedir.

”Haman ismi Kuran’da altı yerde açıkça geçmektedir: Allah buyurdu ki: Ra Karun, Firavun, Haman ve Musa onlara apaçık delillerle geldiler, halbuki onlar yeryüzünde büyüklük tasladılar ve üstün olmadılar Aya-39 ( Ankebut Suresi , 39. ayet ) . وقال تعالى : Ra  إِنَّ فِرْعَوْنَ عَلَا فِي الْأَرْضِ وَجَعَلَ أَهْلَهَا Aya-4. شِيَعًا يَسْتَضْعِفُ طَائِفَةً مِنْهُمْ يُذَبِّحُ أَبْنَاءَهُمْ وَيَسْتَحْيِي نِسَاءَهُمْ إِنَّهُ كَانَ مِنَ الْمُفْسِدِينَ وَنُرِيدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ وَنُمَكِّنَ لَهُمْ فِي الْأَرْضِ وَنُرِيَ فِرْعَوْنَ وَهَامَانَ وَجُنُودَهُمَا Aya-5.مِنْهُمْ مَا كَانُوا Aya-6. يَحْذَرُونَ وَأَوْحَيْنَا إِلَى أُمِّ مُوسَى أَنْ أَرْضِعِيهِ فَإِذَا خِفْتِ عَلَيْهِ فَأَلْقِيهِ فِي الْيَمِّ وَلَا تَخَافِي وَلَا تَحْزَنِي إِنَّا رَادُّوهُ إِلَيْكِ وَجَاعِلُوهُ مِنَ الْمُرْسَلِينَ Aya-7.فَالْتَقَطَهُ آلُ فِرْعَوْنَ لِيَكُونَ لَهُمْ عَدُوًّا وَحَزَنًا إِنَّ فِرْعَوْنَ وَهَامَانَ وَجُنُودَهُمَا كَانُوا خَاطِئِينَ Aya-8.(Kasas Suresi , 4-8 . Ayetler ) . وقال تعالى : Ra .وَقَالَ فِرْعَوْنُ يَا أَيُّهَا الْمَلَأُ مَا عَلِمْتُ لَكُمْ مِنْ إِلَهٍ غَيْرِي فَأَوْقِدْ لِي يَا هَامَانُ عَلَى الطِّينِ فَاجْعَلْ لِي صَرْحًا لَعَلِّي أَطَّلِعُ إِلَى إِلَهِ مُوسَى وَإِنِّي لَأَظُنُّهُ مِنَ الْكَاذِبِينَ Aya-38.( سورة القصص ، الآية 38) .

Cenâb-ı Hak dedi ki: Ra And olsun ki, Musa’yı âyetlerimizle ve apaçık bir delille Firavun’a, Hâmân’a ve Karun’a gönderdik Aya-23.de onlar: “Büyücü, yalancı Aya-24.( Mümin Suresi , 23-24 . Ayetler ) . وقال تعالى : وَقَالَ Ra فِرْعَوْنُ يَا هَامَانُ ابْنِ لِي صَرْحًا لَعَلِّي أَبْلُغُ الْأَسْبَابَ Aya-36.أَسْبَابَ السَّمَاوَاتِ فَأَطَّلِعَ إِلَى إِلَهِ مُوسَى وَإِنِّي لَأَظُنُّهُ كَاذِبًا وَكَذَلِكَ زُيِّنَ لِفِرْعَوْنَ سُوءُ عَمَلِهِ وَصُدَّ عَنِ السَّبِيلِ وَمَا كَيْدُ فِرْعَوْنَ إِلَّا فِي تَبَابٍ Aya-37.( سورة غافر ، الآيتين 36-37). ”

Kıssaların içerisinde yer alan ayetler doğrultusunda Firavun, kavminin ileri gelenlerine özellikle kendisinden başka ilah tanımadığını ifade ederek Haman’ı çağırtır ve kendisi için yanmış çamurdan yüksekçe bir bina yapmasını emreder. Buradaki gayesi ise Musa’nın Tanrısını görmektir. Bu ayet, aşağıda yer alan bilgilerde içerisinde olmak üzere birçok mucizeye tanıklık eder niteliktedir:

Firavun’un kendisini tanrı ilan etmesi: “Size benden başka bir tanrı öğretmedim” cümlesi ve eski Mısır uygarlığı için düzenlenen arkeolojik araştırmalar, Firavunların Dördüncü Hanedan’dan beri tanrıya akraba ilan ettiklerini doğrulamaktadır. Eski Mısırlılar tarafından tanrı ilan edilen güneş tanrısını temsil eden Ra,  Ra adlı firavunların unvanlarına tanınmıştır.

İlginizi çekebilir: En İyi Bilgisayar Temizleme Programları

Altın Tanrı anlamını taşıyan (Ra Neb) gibi ve belki de tanrılaştırmanın en belirgin kanıtı olarak bilinmektedir. Piramit Metinlerinde hala yer alan yazılar için arkeolog Breasted’in söylediği gibi Firavunlar şahsiyetleri için kralın kimliğinin güneş tanrısı aracılığı ile yankılandığı güneşe bir şarkı ifadelerini göstermektedir. Güneş tanrısının koruması egemenliği içerisinde, Mısır Firavunu böylece ifade edilmiştir.

Aynı yararlar ve bu sebeple Mısır’dan aynı hediyeleri alması şarttır ve bu sebeple orijinal müzite Ra veya Horus’un isminin geldiği her tarafa Firavun’un ismi konularak müziğin tamamı tekrarlanır. Firavunların yapıyı inşa etmede tuğla kullanması:

Firavun, Haman’dan kendisine yanmış kilden bir bina yapmasını talep etmiş ve bu da, Kur’an-ı Kerim’in tarihi mucizelerinden biri olarak kabul edilen olaylar içerisinde yer almıştır. Firavun’un Haman’dan emrini gösteren önceki ayetlerde ona tuğladan ya da yanmış çamurdan bir yapı inşası ortaya çıkarmak ve bu da, arkeolog Petri mezarların inşasının bulunduğu ve tesislerin bazı temellerinin inşasının ortaya çıktığı, M.Ö. Firavunlar Ramesses II , Merneptah ve Seti II Ondokuzuncu Hanedandan (MÖ 1308 – 1184) Ramesses Körfezi veya Delta’nın doğusundaki Firavunların başkenti Qantir’den çok da uzak olmayan bir arkeolojik alanda yer almıştır.

İlginizi Çekebilir: Oyuncu İbrahim Büyükhak’tan Oğlu Aslan Oktay İle Bayram Paylaşımı

Firavun’un yardımcılarından birine Haman ismiyle yöneltmesiyle Maurice Bocay, metinden şu biçimde söz edilmiştir:  ”Musa’ya alaycı bir şekilde söylediği gibi, âlemlerin Rabbine ulaşmasını sağlayacaktı ve bu adın muhtemelen Firavunlar dönemine ait bir belge içerisinde gizlenmiş olan bir hiyeroglifin adıyla ilgili olup olmadığını öğrenmek istedim ve hiyeroglif dili konusunda otorite olan ve Arap dilini iyi bilen bir adam olmadıkça, buna bir cevap vermekle yetinmeyeceğim, bu yüzden soruyu Mısır uzmanına sordum. Fransız ve yukarıda belirtilen koşulları tamamen karşılıyor.”

İlginizi Çekebilir: Kısmetse Olur Çağrı Özer Kimdir?

Firavun Haman ve Karun Ayeti şu şekildir:

Karun’u, Firavun’u ve Haman’ı da (helak ettik). Andolsun ki Musa onlara apaçık deliller getirmişti. Ama onlar yeryüzünde büyüklendiler. Oysa onlar (azaptan kurtulup) geçecek değillerdi.

Firavun Haman Karun adlı 3 isim bir araya gelince merak iyice artmaktadır. Sizlere devamı niteliğinde Haman hakkında daha çok bilgi vereceğiz.

Ortalama olarak 18. yüzyıla kadar eski Mısır dile hakkında yazılmış olan hiyeroglif kitabelerin okunması mümkün değildi. Bu bölgede Hıristiyanlığın oldukça yayılmasıyla birlikte Mısır’a dair dili ve inancı unutulmasıyla birlikte hiyeroglif kitabeler okunamamıştır.

Hiyeroglif yazısı tespit edilen bilgiler doğrultusunda son olarak m.s 394 senesinde görülen bir kitabe tespit edilmiştir. Bunun sonrasında ise bu dilin bir şekilde unutulduğu bilinmektedir. Fakat sonrasında 1799 senesinde bu yazıların sırrı Rosetta Stone isminin verilmiş olduğu ve Milat’tan önce 196 senesinde ortaya çıkan bir kitabenin buluşuyla birlikte çözüme kavuşmuştur. Burada karmaşa yaratan tablet üzerindeki hususiyetin üç ayrı yazıyla yazılmış olmasıdır.

Bu yazılar Yunanca, demotik ve hiyerogliftir. Dönem içerisinde Jean Françoise Champollion isimli bir Fransız tarafından tablet üzerinde bulunan eski Mısır yazısını ait Yunanca metin tamamiyle çözülmüş oldu.

Haman Ayeti Kasas Suresi, 38. ayet şu şekilde yer almaktadır:

Firavun dedi ki:

“Ey önde gelenler, sizin için benden başka ilah olduğunu bilmiyorum. Ey Haman, çamurun üstünde bir ateş yak da, bana yüksekçe bir kule inşa et, belki Musa’nın ilahına çıkarım çünkü gerçekten ben onu yalancılardan (biri) sanıyorum.”

İlginizi Çekebilir: Şinasi Yüzbaşıoğlu

Haman ve Firavun bir arada anılmasıyla birlikte okuyucular birlikte isimlerinin zikredildiği bazı metinleri merak etmiştir. Sizler için bir örneği şu şekildedir:

Firavun: “ ileri gelenler! Sizin benden başka bir tanrınız olduğunu bilmiyorum. Ey Haman! Benim için, toprak üzerine bir ateş yak, tuğla hazırlayıp bana bir kule yap; belki çıkıp Musa’nın Tar musını görürüm. Doğrusu onu yalancılardan sanıyorum.” Diye söyledi.

Bazı kaynaklara göre Kuran-ı Kerim’in aleyhine atılan iftiraların eski Mısır Kitabeleri sayesinde boşa çıktığı ortaya konmuştur.

Firavun ile Haman konusunda birçok bilgi yer almaktadır. Bazı kaynaklara göre Haman’ın hangi dönemde yaşamış olduğu oldukça merak edilmektedir. Bu isim kanıtlar doğrultusunda ve Mısır Kitabelerinin sırrının da çözülmesi ile birlikte Hazreti Musa’nın döneminde geçtiği bilinmektedir.
Ayrıca Viyana’da yer alan Hof Müzesi içerisinde yer alan tarihi bir eserin üzerinde de Haman’dan söz edilmektedir. Bu eserin üzerinde aynı zamanda Haman’ın Firavun ile olan yakınlığı da vurgulanarak yer almaktadır.

Bu tarz ve benzeri olan tüm kitabelerde yeni Krallıkdaki kişiler sözlüğünde yer alan bilgiler ışığında ise taş ocaklarında çalışanların başı olarak kendisi hakkında bilgilere ulaşıyordu.

Bizi Instagram hesabınızdan takip etmeyi unutmayın.

 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
İbrahim Çeçen Kimdir?

İbrahim Çeçen Kimdir?

Mehmet Ali Kulat Kimdir?