İbrahim Kalın kimdir, ne iş yapmaktadır? Türk diplomasisinde sık sık adı geçen isimlerden biri olan İbrahim Kalın, çok sayıda kişi tarafından merak edilen bir isimdir. 15 Eylül 1971 doğumlu olan İbrahim Kalın, bürokrat kimliği kadar akademisyenliği ile de bilinir.
İbrahim Kalın kimdir? Önemli çok sayıda çalışmasından önce İbrahim Kalın’ı bize tanıtan 11 Aralık 2014 tarihinden beri yürüttüğü Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı sözcülüğü görevidir. Bu sebeple, ekranlarda sıklıkla yapmış olduğu konuşmalara denk gelmek mümkündür. Bu önemli görevin yanı sıra Dış Politikalar Kurulu Başkan Vekilliği ve Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlık görevini de sürdürmektedir. İbrahim Kalın, Türk bürokrasisinde önemli bir yere sahiptir ve uzun yıllardır çeşitli görevler üstlenmektedir.
İbrahim Kalın’ın akademik geçmişi için kısa bir araştırma yapmadan önce 1971 yılında İstanbul’da doğduğunu görüyoruz. İstanbul’da doğmasına rağmen, ailesi Erzurum-İspir kökenlidir. Böylelikle İbrahim Kalın nereli sorusunun cevabı da Erzurum-İspir olacaktır. Alanya Lisesi’nde lise öğrenimini tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi’nin ise 1992 mezunlarındadır. Bu okulun Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitimiyle yetinmeyerek yüksek lisans eğitimi için Malezya’ya gitmiştir. İbrahim Kalın kimdir diye merak edenler onun felsefe ile de iç içe olduğunu görecektir.
Malezya’daki yüksek lisans eğitiminden sonra George Washington Üniversitesi’nde, Beşeri İlimler ve Mukayeseli Felsefe alanlarında “Molla Sadra’nın Bilgi Teorisi ve Anti-Sübjektivist bir Epistemolojinin İmkânı” konusu üzerine çalıştı. Bu çalışma İbrahim Kalın’ın doktora çalışmasıdır. Ardından College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri üzerine verdiği dersler de akademisyen kimliğinde önemlidir.
İslam felsefesi ve İslam düşüncesi üzerine yaptığı çok sayıda akademik çalışma bulunur. İbrahim Kalın’ın Türkçe’ye tercüme ettiği eserler de vardır. Çok sayıda kıymetli eseri de Türk okurlara kazandırmıştır. 2005-2009 yılları arasında Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) kurucu başkanlığını da yürütmüştür. 2011 yılında Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyeliğine getirilmiştir. 2019 yılından itibaren ise İbni Haldun Üniversitesi bünyesinde İslam Felsefesi alanında lisansüstü öğrencilere yönelik dersler vermeye başlamıştır. İbrahim Kalın kimdir diye araştıranlar onun 29 Mayıs 2020 tarihinde Profesör unvanını aldığını da görecektir. Geriye bakıldığında hayli üretken bir akademik geçmişe sahip olan İbrahim Kalın, evli ve 3 çocuk babasıdır.
İlginizi çekebilir : Hümeyra Şahin kimdir?
İbrahim Kalın’ın bürokrasideki yeri, onu bize tanıtan en önemli detaylardan biridir. SETA kurucu başkanlığını yürüttükten sonra 2009 yılında dış politikadan sorumlu başbakan danışmanlığı görevine atanmıştır. Ocak 2010 tarihinde ise Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nde ilk koordinatör olmuştur. Artarda gelen başarılar ve görevler İbrahim Kalın’ı 2012 yılında Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığına kadar taşımıştır.
İbrahim Kalın, 2014 yılında Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevine atandı. 2014 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “büyükelçi” sıfatıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü olarak atanmıştır. Halen daha bu görevi yürütürken aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu başkan vekilliği ile birlikte Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlık görevini de üstlenmektedir.
İbrahim Kalın’ın bürokraside bir hayli hızlı yükseldiği görülüyor. İbrahim Kalın kimdir diye araştıranlar bunun en büyük sebebinin üretken yapısı kadar çalışkan karakteri olduğunu da görecektir. 2009 yılında başlayan bürokratik kariyeri halen daha devam etmektedir. Bürokratik yükselişi ve akademik kariyeri herkes tarafından bilinse de İbrahim Kalın müzikle de ilgilenmektedir. İbrahim Kalın, sanatın ve müziğin bir hobi değil asli bir görev olduğunu söyleyecek kadar da müzikle içli dışlıdır. Çok yönlü bir insan olduğunu Amerika’da fotoğrafçılıkla bile ilgilenmesinden anlayabiliriz. Aynı dönemde Washington DC’deki bir müzik grubunda bağlama çalıp, ney bile üflemiştir. Kendisini bağlamasıyla da çok sık görürüz.
İbrahim Kalın’ın özel hayatı da merak ediliyor. Neriman Kalın ile 1992 yılında evlenen Kalın, 2 kız çocuğu babasıdır. Rümeysa Kalın Karabulut ve Dilruba Zeynep Kalın da en az babaları kadar ünlülerdir. Rümeysa Kalın, Bilkent Üniversitesi’nden arkadaşı olan Furkan Karabulut ile hayatını birleştirdi. Rümeysa Kalın Karabulut, şimdilerde TRT World’de muhabir olarak çalışıyor. Daha önceden tesettürlü olmasıyla bilinen Rümeysa Kalın, almış olduğu radikal bir kararla başını açmaya karar vermiştir. Bu kararı ile dikkat çekmiştir.
İbrahim Kalın kimdir sorusunun yanında Kalın’ın eşi de merak ediliyor. 1992 yılından beri mutlu bir evliliği olan İbrahim Kalın’ın eşi ise Neriman Kalın’dır. İbrahim Kalın babası kim diye merak edenler ise babasının Erzurumlu bir aileden geldiğini görecektir. İbrahim Kalın’ın dolu dolu akademik geçmişinin yanında özel ilgi alanı olarak halk müziğini de görebiliriz. Üniversite yıllarında gitar çalmaya merak duymuş, ney ve bağlamayla da ilgilenmiştir. Yönünü halk müziğine çeviren İbrahim kalın, bestesi kendine ait eserlere de sahiptir. Bestesini yaptığı eserler arasında “Seni Mene Vermez İse” ve “Elif Bacı” türküleri bulunmaktadır.
Gerek yüklendiği ağır misyon, gerekse bulunduğu pozisyondan ötürü çok sayıda kişi İbrahim Kalın’a nasıl ulaşabilirim diye düşünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan yakınlığı ve samimiyeti ile halkın ona ulaşmak istemesi normaldir. İbrahim Kalın, sosyal medyayı da aktif bir biçimde kullanıyor. Kendine ait bir İnstagram ve Twitter hesabı bulunmaktadır. Edebiyata olan ilgisini de İnstagram sayfasından görebilmek mümkün, burada kendi çektiği fotoğrafları, el yazısıyla yazmış olduğu tavsiyeleri ve özdeyişleri bazen İbrahim Kalın’ın danışmanları, bazen de bizzat kendisi paylaşmaktadır.
Cumhurbaşkanı sözcüsü olduğu için gündemden hiç kopmayan İbrahim Kalın, Twitter hesabını da aktif şekilde kullanıyor. Kısa aralıklarla buradan da paylaşımlar yaptığı görülüyor. İbrahim Kalın kimdir, özetle, İbrahim Kalın, bugünkü konumunun yoğunluğu ile birlikte farklı aktivitelerden de geri durmuyor.
İbrahim Kalın’ın yazınsal yönü ve çalışmalarını merak edenler, çok genç yaşlardan itibaren üretmeye dayalı bir bakış açısına sahip olduğunu da görecektir. Özellikle akademik hayatından beslenen çok sayıda çalışma da imzası olduğu görülmektedir. Japon Araştırmacı, Toshihiko Izutsu’ya ait olan İslam’da Varlık Düşüncesi” isimli kitabı Türkçe’ye tercümesi meşhurdur. Tercüme çalışmalarına devam etmiş, Mulay El-Arabi Ed-Darkavî’nin “Mürşid’in Mektupları” isimli eserini de Türkçe’ye kazandırmıştır. Tarihçilerin Kutbu olarak anılan Halil İnalcık’ın bir makalesini de “İstanbul: Bir İslâm Şehri” adıyla tercüme ederek, tarih meraklılarına sunmuştur.
İbrahim Kalın, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nde de akademik çalışmalar yapmıştır. 2007 yılında “İslam ve Batı” adlı bir kitap yayınlamıştır. Oldukça kıymetli bir yere sahip olan bu eserle, Türkiye Yazarlar Birliği’nin “Fikir Ödülü”ne layık görülmüştür. İbrahim Kalın kimdir diyenler, Felsefe ve İslam düşüncesini yoğurduğu çalışmaları ile daha çok sayıda telif eser verdiğini görecektir. Bunlardan bazıları Akıl ve Erdem(2014), Varlık ve İdrak(2015), Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş(2016) olarak sayılabilir. Açık Ufuk, İslamofobi: 21. Yüzyılda Çoğulculuk Sorunu, Enine Boyuna Türkiye, Perde ve Mana ve daha birçok telif eserde İbrahim Kalın’ın üretken kişiliğini görüyoruz. Macmillan Encyclopedia of Philosophy, Encyclopedia of Religion ve Oxford Dictionary of Islam gibi ansiklopedik eserlere de çok önemli katkıları olmuştur.
Yorumlar
Loading…