Hazımsızlığa ve şişliğe ne iyi gelir?

Hazımsızlığa ve şişliğe ne iyi gelir?

İnsanın gününü berbat hale getirip huzursuz geçirmesini sağlayan hazımsızlık ve şişkinlik;  mideyle alakalı bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Yanlış beslenme ve yaşam tarzından dolayı ortaya çıkan hazımsızlık ve şişkinlik sorunu ülkemizde çoğu kişide görülüyor. Genellikle karnı tıka basa doyurunca ve çok hızlı yemek yiyince ortaya çıkıyor. Hazımsızlık ve şişkinlik sorununun çözülmesi için özellikle beslenme alışkanlığının mutlaka değiştirilip, düzeltilmesi gerekiyor. Bizde sizlere yardımcı olmak adına; hazımsızlığa ve şişliğe ne iyi gelir, hazımsızlığa ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu, mide şişkinliğe ne iyi gelir evde çözüm gibi konuya dair tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik… İşte detaylar…

hazımsızlık ve şişlik

Hazımsızlık ve mide şişkinliği nedir?

Karın bölgesinin üstünde ağrıyla birlikte şişliğin oluşmasına; hazımsızlık ve mide şişkinliği adını veriyoruz. Herkesin Hazımsızlık ve mide şişliği için aslında hastalık yerine semptom terimini kullanmak daha doğru olur.  Bu durumun en büyük sebebi; mide şişkinliğinin, hazımsızlığının ardında gizli durumların ortaya çıkmasıdır. Bir takım rahatsızlıklar sonucunda hazımsızlık ve mide şişliği ortaya çıkabileceği gibi birde; yaşam tarzının düzensizliğiyle birlikte yanlış beslenmeyle alakalıda olabilir. Hazımsızlık-mide şişliği  genellikle; safra kesesi, ülser ve gastroözofageal sorunlarının oluşmasıyla birlikte ortaya çıkıyor. Hazımsızlık-mide şişliği yani tek başına bir rahatsızlık olmaktan çıkıp bazen belirti olarak karşımıza çıkıyor. Dispepsi diye tabir edilen hazımsızlık-mide şişliği aynı zamanda kullanılan ilaçlara ve maruz kalınan enfeksiyonlar sonucunda da oluşabiliyor. Mide şişliği-hazımsızlık sorunuyla karşılaşan kişilerde; mide bulantısı, kusma ve halk arasında geğirme olarak tabir ettiğimiz gaz çıkarma semptomlarını görmek mümkündür… Mide şişliği ve hazımsızlık sonucu oluşan karın ağrısı bazı kişilerde göğüs bölgesine doğru ilerler ve orada ağrıya sebep olur. Hazımsızlık ve mide şişliği sorunu özellikle yemek yeme ewyleminin arkasından gerçekleşir.

hazımsızlık ve mide şişliği

Hazımsızlık ve mide şişliği belirtileri nelerdir?

Midede şişlik ve hazımsızlık yukarıda da değindiğimiz üzere, semptom topluluğu olarak karşımıza çıkıyor. Aşağıda sıralayacağımız belirtilerin hepsi herkeste aynen görülür. Çok sık rastlayabileceğimiz mide şişliği ve hazımsızlık belirtileri şöyledir:

  • Reflü
  • Karın ağrısı
  • Geğirme-gaz çıkarma
  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • Aşırı derece tok hissetme
  • Midede yanma
  • Midenin aşırı dolmuş hissedilmesi
  • Üst karında şişme

hazımsızlık ve mide şişliği

Hazımsızlık ve mide şişliği nedenleri nelerdir?

Sindirimi zorlaştıran ve yağ içeriğinin yüksek olduğu besinler tüketildiğinde; hazımsızlık-mide şişliği sorunlarıyla karşılaşılabilir. Aynı zamanda hareketsiz bir yaşamı olan kişilerde de hazımsızlık-mide şişliği sorunları olabiliyor. Hazımsızlık ve mide şişliği sorunu eğer 2 haftadan çok uzun sürüyorsa o zaman doktora gidilmesi gerekiyor. Hazımsızlık ile mide şişliği semptomları genellikle; midenin içerisindeki mukozayaya mide asidinin temasıyla gerçekleşir. Hazımsızlık ile mide şişliğinde çok yaygın olan nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Safra kesesi taşları
  • Mide kanseri
  • Çok fazla ve hızlı yemek tüketmek
  • Duygusal travmalar
  • Stresli yaşam
  • Gastrit
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesi
  • Sigara gibi tütün ürünlerinin tüketimi
  • Soda ve çikolata tarzı besinlerin tüketimi
  • Obezite
  • Peptik ülser
  • Baharatlı ve yağlı besinlerin tüketimi
  • Mide fıtığı
  • Pankreas iltihabı
  • Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçların kullanılması

hazımsızlık ve mide şişliği

Hazımsızlık ve mide şişliği teşhisi nasıl konulur?

Mide şişliği ile hazımsızlık problemi hafifse hiçbir tedaviye gerek duyulmaz. Hafif şekilde hazımsızlık ve mide şişliği problemi yaşayanların egzersizler yapıp düzenli beslenmeleri gerekiyor. Eğer kişinin mide şişliği ve hazımsızlık problemi 2 hafta ya da daha uzun zamandır devam ediyorsa hemen bir uzmana başvurmak gerekiyor. Hazımsızlık ve mide şişliği problemi yaşayanlar ilk muayelerini 1. basamak sağlık kuruluşlarında gerçekleştirebilirler. 1.  basamaktaki muayene yapan doktor eğer gerek görürse o zaman hastanın üst basamak sağlık kuruluşuna görünmesinde fayda vardır. Muayene sırasında doktor tarafından hastanın tıbbi öyküsü detaylı incelenir. Tıbbi öykü sonrasında hasta fiziksel muayeneye tabi tutulur. Fiziksel muayenede; göğüs, karın ve boğaz bölgeleri doktor tarafından detaylı incelenir. Doktor herhangi bir altta yatan hastalıktan şüphelendiyse hemen bir takım testler ister. Tanı diye tabir edilen bu testler; biyopsi, kan tahlileri, H.Pylori, endoskopi, abdominal ultroson, karaciğer fonksiyon testleri, röntgen ve karın bölgesindeki bilgisayarlı tomografiden oluşur. Hastanın şikayetleri ağırsa istenilecek testler daha detaylı o zaman olur. Testlerin sonuçlarından sonra hastaya tanı koyulup, tedaviye öyle başlanır.

hazımsızlık ve mide şişliği

Hazımsızlık ve mide şişliği tedavisi nasıl yapılır?

Mide şişliği ve hazımsızlığın hastalık olmadığı aslen bir semptom olduğunu yukarıda belirtmiştik. Yine yukarıda belirttiğimiz şekilde teşhis konulup sonrasında hazımsızlık ve mide şişliği tedavisine başlayabilirsiniz. Hazımsızlığı ve mide şişliğini tedavi etmenin en kolay yolu, beslenme düzenidir diyebiliriz. Özellikle besinleri küçük öğünlerle, sık sık ve az şekilde tüketmek çok önemlidir… Besinleri çok iyi çiğneyip, yavaş tüketerek mide şişliği ve hazımsızlık sorununu bertaraf edebilirsiniz. Asit ve kafein içeren içcekler dışında alkol, sigara kullanımını da azaltmak gerekiyor. Yüksek lifli besinler mide şişliğini, hazımsızlığı tedavi etmede önemli görev üstlenmiştir. Reflüden şikayetcişyseniz mutlaka “reflü yastığı” kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Stresli yaşamdan uzaklaşarak bol bol egzersiz yapmanızı öneriyoruz. Yalnız egzersiz yaparken midenin mutlaka boş olmasına dikkat ediniz. Çünkü dolu mideyle egzersiz yaparsanız, hazımsızlığı önemli ölçüde artırırsınız. Hazımsızlığı ve mide şişliğini tadavi etmek için son olarak doktor gerek görürürse, ilaç kullanabilirsiniz.

hazımsızlık ve mide şişliği

Hazımsızlığı ve mide şişliğini gideren besinler

Hazımsızlığı ve mide şişliğini doğal yöntemlerle gidermeniz mümkündür… Hazımsızlığı mide şişliğini gideren besinleri sizler için aşağıda şöyle sıraladık:

hazımsızlığı ve mide şişliğini gideren besinler

Anason çayı

Siyah çayı demlediğiniz şekilde demleyip tükettiğiniz takdirde, sindirim sistemi rahatsızlıklarını önemli ölçüde bertaraf edebilirsiniz. Mide şişliği ve hazımsızlık problemi olan kişiler anason çayını mutlaka tüketmeliler. Yalnız anason çayının uyku yapma özelliği olduğundan yatmadan önce tüketmek daha doğru olur.

hazımsızlığa ve şişliğe iyi gelen besinler

Limonlu su

Her derde deva olan limonlu suyla mide şişliğinizi ve hazımsızlık probleminizi giderebilirsiniz. Limonlu su; gaza bağlı olarak gelişen mide şişliğini ve hazımsızlığı gidererek sizi rahatlatır.

hazımsızlığı ve şişliği gideren besinler

Zencefil

Mide ve bağırsak rahatsızlıklarının tümünde zencefilin tedavi edici özelliği olduğunu söyleyebiliriz. Mide şişliği ve hazımsızlık sorunlarını zencefil gidererek gününüzün güzel geçmesini sağlar.

hazımsızlığı ve mide şişliğini gideren besinler

Papatya çayı

Midedeki asit oranını dengelemekle görevli olan papatya çayı, şişliği ve hazımsızlığı da gideriyor.

hazımsızlığa ve şişliğe iyi gelen besinler

Rezene

Akşam yemeklerinden sonra özellikle tüketilmesi daha doğru olur. Şişliğin ve hazımsızlığın ortadan kalkmasında önemli görev üstlenmiştir.

hazımsızlığa ve şişliğe iyi gelen besinler

Ananas

İçerisinde ananasın %85 su bulunuyor. Aynı zamanda içinde bromelain diye tabir edilen enzimde vardır. Bu durumda hazım kolaylaşarak mide şişliğide gideriliyor. Özetle; mide rahatsızlıklarının giderilmesinde doğal ilaç görevi görüyor.

hazımsızlık ve şişliğe iyi gelen besinler

Biberiye

Gaz problemlerinin ve sindirimin kolaylaştırılmasında önemli görev üstlenmiştir. Isıtılmış suyu büyük bardağa koyarak içine biberiyeyi ve limon suyunu koyup tüketebilirsiniz.

hazımsızlığa ve şişliğe iyi gelen besinler

Yoğurt

Yoğurdun içinde aktif kültür bakterileri bulunuyor. O nedenle yoğurt tüketerek mide şişliğini ve hazımsızlığı önemli ölçüde giderebilirsiniz. Yemeklerin arkasından yoğurt tükettiğiniz takdirde; midenizin ve bağırsaklarınızın rahatladığını hissedebilirsiniz.

hazımsızlığa ve şişliğe ne iyi gelir

Salatalık

Toksinlerin dışarı atılmasında önemli görev üstlenen salatalık aynı zamanda hazımsızlığa ve mide şişliğinede çok iyi geliyor.

hazımsızlığa ve şişliğe iyi gelen besin

Tarçın

Tarçının en önemli özelliği; midedeki asidi mide duvarından sızdırmaz. O nedenle şişlik ve hazımsızlık gibi sorunlarda kesinlikle olmaz.

hazımsızlığa ve şişliğe iyi gelen besin

Soda

İçerisindeki minerallerden dolayı midedeki asit dengelenir. Böylelikle mide şişliği ve hazımsızlık sorunlarıda giderilir.

hazımsızlığa ve mide şişliğine iyi gelen besinler

Nane çayı

Midedeki şişliği ve hazımsızlığı yok eden bitkilerin en başında nane geliyor. Nane içerisindeki antioksidanlı fenolik maddeler nedeniyle mideniz önemli ölçüde rahatlar.

hazımsızlığa ve şişliğe iyi gelen besin

Elma sirkesi

İşleme tabi tutulmayan organik hazırlanan elma sirkesi her zaman sindirim dostu olarak karşımıza çıkıyor. Yemek yemeden önce; bir yemek kaşığıyla elma sirkesini ılık suyun olduğu bardağa ilave ederek tükettiğinizde mide şişliğinin ve hazımsızlığın giderildiğine şahit olabilirsiniz.

hazımsızlığa ve şişliğe iyi gelen besin

Maydanoz

Gaz, hazımsızlık ve şişlik sorunlarının bertaraf edilmesinde maydanoz önemli rol oynuyor.

Hazımsızlığa ne iyi gelir? İbrahim Saraçoğlu

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun hazımsızlık ve şişliğin giderilmesi adına bir takım önerilerde bulunuyor. İbrahim Saraçoğlu’na göre; hazımsızlığın ve şişliğin giderilmesi için mutlaka sigarayla alkol kullanımı ya sona erdirilmeli yada azaltılmalı. Onun haricinde ünlü doktor; yapay tatlandırıcılardan uzak kalınmasını istiyor. Diş sağlığına kesinlikle önem verilmesini öneriyor. Hazımsızlığı önlemek için aynı zamanda küçük porsiyonlar ile yemek tüketilmeli… Günlük üç ana üçte ara öğün tüketilmeli. Yemekler kesinlikle küçük lokmalar şeklinde tüketilmelidir. Süt, soğan, bira, brüksel lahanası, kuşkonmaz, karnabahar, sakız, brokolive armut bazı kişilerde hazımsızlık yapabiliyor. O yüzden bu besinleri tüketmeyerek onlardan kaynaklanıp kaynsklanmadığını hazımsızlığın ve şişliğin kolayca anlayabilirsiniz.

Hazımsızlık ve şişlik problemine Canan Karatay önerisi

Ünlü İç hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’a göre hazımsızlık problemini, Ezine peyniri tüketerek geçirmek mümkündür… Hazımsızlık problemi olanların ilaç yerine mutlaka Ezine peynirini iki dilim tüketmelerini Canan Karatay tavsiye etti.

Ender Saraç’ın hazımsızlığa karşı tavsiyeleri

Ender Saraç’a göre hazımsızlık probleminden kurtulmak için;  dengeli beslenmenin önemine vurgu yapıyor. Özellikle; fazla yemek yemenin hazımsızlık yaptığını söyleyen ünlü doktor; karbonhidrat ve hayvansal proteinli besinlerin dengeli tüketilmesini öneriyor. Yemeklerden sonra mutlaka şekersiz olarak yeşil çay veya rezene çayı 2 fincan tüketilmesini öneriyor. Ayrıca bol temiz havada yürümeyi ya da egzersiz yapmayı da öneriyor.

Ahmet Maranki’den Hazımsızlık ve şişlik için öneriler

Ahmet Maranki, hazımsızlığı engellemek için mideyi çok doldurmamayı tavsiye ediyor. Eğer mide çok dolarsa hareket edemez o nedenle de hazımsızlık sorunu oluşur. Ayrıyeten Ahmet Maranki; papatyayı, kişnişi, anasonu, rezeneyi, limonu adaçayını, civanperçemini, melisayı ve lavantayı da hazımsızlık için öneriyor.

hazımsızlık ve şişlik

Hazımsızlık ve şişlik ile ilgili merak edilen sorular

Kişinin günlük hayatını olumsuz şekilde etkileyen şişlik ve hazımsızlıkla ilgili tüm merak ettiklerinizi sizler için araştırdık…

Hazımsızlık ve şişlik hangi ilaçlar kullanılmalıdır?

Her ne kadar hazımsızlık ve şişlik; hastalık değilde semptom olsa da yine de insanlar ilaç tedavisine başvuruyorlar. Hazımsızlık ve şişlik şikayetlerinde kesinlik kazanmış ilaç yoktur. Öncelikle hazımsızlık ve şişlik sorunu yaşayan kişinin hassasiyeti göz önünde tutulup öyle ilaç tedavisi başlanması gerekiyor. Genel olarak hekimler tarafından hazımsızlık ve şişlik için verilen ilaçları şöyle sıralayabiliriz:

  • H2 Reseptör Blokörleri
  • Antibiyotikler
  • Antiasitler
  • Antidepresan ilaçlar
  • Proton Pompa İnhibitörler(PPI)
  • Mideyi korumak için tabaka oluşturan ilaçlar
  • Prokinetikler

Hazımsızlık ve şişlik yapan ilaçlar nelerdir?

  • Tiroid ilaçları
  • Steroid ilaçlar
  • İbufen, Aspirin, Naproksen NSAID tarzı ağrı kesiciler
  • Belirli antibiyotik ilaçlar
  • Oral ve Östrojen Kontraseptifler

Hazımsızlık ve şişlik kimleri risk altına alıyor?

  • Depresyonda olanlar
  • Anksiyete bozukluğu olanlar
  • Aşırı alkol tüketenler
  • Ülser gibi rahatsızlığı olanlar

Hazımsızlık ve şişlik problemiyle karşılaşıldığında doktora ne zaman başvurulmalıdır?

  • İştah kaybı
  • Kusmak (kusmuğun içinde kan varsa)
  • Karnın şiddetli ağrıması
  • Dışkıda kan olması ya da simsiyah görünmesi
  • Yemek yemenin dışında da problemin devam etmesi

Hazımsızlığa ve şişliğe yaşam tarzı neden olur mu?

Evet olur… Stresli yaşam, aşırı alkol ve sigara kullanımı, çok yağlı yemekler yemek, hızlı yemekleri tüketmek gibi etkenlerin tümü hazımsızlığa ve şişliğe neden olur.

Hazımsızlık ve mide şişliği bir hastalık mıdır?

Hazımsızlığı ve mide şişliğini tek başına kesinlikle hastalık olarak nitelendirmek doğru değildir. Hazımsızlık ve mide şişliği genellikle herhangi bir hastalığın ardından ortaya çıkıyor.

Hazımsızlığı ve mide şişliğini tedavi eden doğal yöntemler nelerdir?

Nane, papatya çağı, kimyon, karbonat, bol miktarda sıvı tüketmek, limon, zencefil, yoğurt, anason, elma sirkesi ve rezene…

Hazımsızlığa ve şişliğe neden olan gıdalar nelerdir?

  • Kafeinli içecekler
  • Alkollü içecekler
  • Sigara
  • Aşrı baharatlı yiyecekler
  • Gluten içeren gıdalar
  • Aşırı şekerli besinler
  • Fast food ürünleri
  • Çikolata
  • Asitli yiyecekler
  • Yağlı yiyecekler

Hazımsılık ve şişlik tehlikeli midir?

Genel olarak hazımsızlık ve şişlik başta önemli hastalıkların habercisidir… O nedenle şişliği ve hazımsızlığın tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz.

Hazımsızlık ve şişlik hangi hastalıkların habercisidir?

  • Diyabet
  • Mide kanseri
  • Ülser
  • Reflü
  • Bağırsak kanseeri
  • Safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıkları

Hazımsızlık ve mide şişliği tedavisi öncesinde hangi tetkikler yapılır?

Fiziki tedavi sonrasında gerçekleşen tetkikler şunlardır: Endoskopi, kan tahlilleri, BT ve MR, Helicocobacter testi…

Hazımsızlığı ve şişliği gidermek adına nasıl bir diyet uygulanmalıdır?

Gazlı, asitli içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bazı meyvelerle sebzeler kesinlikle tüketilmemelidir. Süt ve ürünlerinin tüketilmesi azaltılmalıdır. Suni tatlandırıcılardan ve tahıllardan uzak durulmalıdır.

Şeker hazımsızlık ve şişlik yapar mı?

Evet yapar.

Tarçın hazımsızlığa ve mide şişliğine iyi gelir mi?

Evet tarçın hazımsızlığı gidermede önemli rol oynuyor.

Soda hazımsızlığa ve mide şişliğine iyi gelir mi?

Sodanın mide şişliğini ve hazımsızlığı önemli ölçüde giderdiği görülmüştür.

Elma sirkesi hazımsızlığa ve şişliğe iyi gelir mi?

Doğal elma sirkesi hazımsızlığı ve şişliği önemli ölçüde giderir.

İbrahim Saraçoğlu’nun hazımsızlık kürü tarifi

Kaynamış olan bardak içerisindeki suya 1 tutam melisa yani oğul otunu atınız. Daha sonra 6 dakika kadar demlendirip, süzünüz. Bu kürü tüketerek hazımsızlığınız ve mide şişliğiniz önemli ölçüde azalacak.

Hazımsızlığı, mide şişliğini ortadan kaldıran taze naneli ve limonlu kür tarifi

Limondan ve taze naneden oluşan detoks suyunu günlük 2 litre tüketirseniz; mide şişliği-hazımsızlık şikayetinden kurtulursunuz. Bu kür ile sindirim sisteminiz düzene girer. 2 litrelik suya; 1 tane dilimlenen limonu ve 1 tutam taze naneyi ekleyerek tek gece bekletip öyle tüketiniz.

Hazımsızlığı ve mide şişliğini önlemek için hangi alışkanlıklar edinilmelidir?

  • Dar giysileri giymekten kaçınılmalıdır.
  • Sigaranın ve alkolün tüketimi tamamen bırakılmalıdır.
  • Baharatlı, yağlı aynı zamanda da ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Gece yemek yenmemelidir.
  • Yavaş yemek yenilmelidir.
  • Küçük lokmalarla yemek tüketilmelidir.
  • Çikolatan, gazlı içeceklerden, kafeinden ve alkolden uzak durulmalıdır.

Hazımsızlık ve mide şişliği Ekşi Sözlük

Hazımsızlıkla ve mide şişliğiyle alakalı yoruumlar aynı zamanda Ekşi Sözlük’te de yer alıyor. Ekşi Sözlük sitesindeki yorumları detaylı incelemek adına linke tıklayabilirsiniz.

Hazımsızlık ve mide şişliği Kadınlar Kulübü

Mide şişliğiyle, hazımsızlık problemi hakkında Kadınlar Kulübü adlı sitede detaylı yorumlar yapılmıştır. Sizde Kadınlar Kulübü sitesindeki yorumlara bakmak istiyorsanız buraya basabilirsiniz.

Hamilelerde hazımsızlık ve mide şişliği sorunu yaşanır mı?

Hamilelerde hazımsızlık ve mide şişliği sorunu genellikle; su içilmesi ve yemek yemenin sonrasında oluşur. Hamilelik döneminde kadınların hormonlarında değişimler yaşanır. Özellikle östrojen ile progesteron hormonları hamilelikten etkilenir ve ortaya hazımsızlık ile mide şişliği sorunları çıkar.

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Yasemin yağı ne işe yarar? Yasemin yağı cilt bakımı ve güzellik için nasıl kullanılır?

Yasemin yağı ne işe yarar? Yasemin yağı cilt bakımı ve güzellik için nasıl kullanılır?

Nane yağı nasıl kullanılır? Nane yağının cilt ve saçlara faydası nelerdir?

Nane yağı nasıl kullanılır? Nane yağının cilt ve saçlara faydası nelerdir?