Bu yazımızda maydanozun ikizi olan kişniş ile ilgili çok faydalı bilgiler derledik. Düğünlerde kişniş tohumlarını şekere batırıp misafirlikler için dağıtıldığını biliyor muydunuz? Sadece faydalı bilgiler değil ilginç bilgilerde paylaştık sizlerle. Kişniş otu ile basur (hemoroid) tedavisi mümkün mü? Kişniş otunun faydaları nelerdir? Kişniş otu neye yarar? Kişniş otunun zararı var mıdır? Kişniş evde nasıl yetişir? gibi sorularla birlikte basur (hemoroid) tedavisinde nasıl kullanacağınızı ve kişniş otunun şifalı çayının nasıl hazırlandığını anlattık. Basurla ilgili merak edilen sorulara da bolca yer verdik. Başlıklarımız dikkatinizi çektiyse keyifli okumalar dileriz…
Kişniş otu nedir?
Halk arasında aş otu olarak da bilinen kişniş otu, maydanozgiller familyasındandır. Maydanoza benzeyen görüntüsü ile çoğu zaman ilk görüldüğünde maydanoz sanılmaktadır. Kişniş otu tüysüz, yaklaşık 40 cm boyuna kadar büyüyebilen bir bitkidir. Yeşil yaprak kısımları maydanozun ikizi gibi olan kişniş otu, tek yıllık bir bitki türüdür. Maydanozdan ayırt etmesi oldukça zor olan kişniş otunun lezzet olarak daha yumuşak bir tada sahip olduğu bilinmektedir. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre vücutta salgılanan bazı salgılar sayesinde kimisinin damağında tadı sabuna kimisinin damağında ise narenciye tadı bırakıyor. İçerisinde bolca A vitamini ve çeşitli mineraller bulunduran kişniş otu, son zamanlarda çok merak edilen bitkiler arasında yer almaktadır. Meyveleri ve tohumları da yaprakları gibi tüketilmektedir. Meyve ve tohum kısımlarına kişniş denir. Genellikle mutfaklarımızda baharat olarak kullandığımız kişniş otunu çay olarak ve yapraklarının salatalarda tüketildiği bilinmektedir.
Kişniş otunun faydaları nelerdir?
Kişniş otu eski dönemlerden beri alternatif tıpta kullanılmaktadır. Faydaları ise saymakla bitmemektedir. Size en çok görülen ve kesin çözüm verdiği faydaları derledik.
Cilt için oldukça faydalı olan kişniş otu, cilt bozukluğu ve iltihabını gidermektedir. Egzama gibi kuruluk yaratan ve mantar içeren hastalıkları temizlemek için kullanılmaktadır. Anti bakteriyel özelliği sayesinde oldukça fayda sağlamaktadır. Romatizmadan kaynaklı oluşan şişliklerle birlikte deride iltihaplanma olmaktadır. Bu şişliklere ve iltihaplanmalara karşı iyileştiricidir.
Anti alerjik özelliğe sahip olan kişniş, mevsimsel veya bazı uyaranlardan kaynaklı oluşan alerjik reaksiyonları engeller. Saman nezlesi gibi rahatsız edici belirti ve semptomlara sahip olan hastalıkları önler ve şikayetleri geçirir. Boğazların şişmemesi için en iyi tercih kişniş otudur. Güçlü antioksidanlara sahip olan kişniş otu grip veya soğuk algınlığının giderilmesinde oldukça önemli rol oynamaktadır. Zehirlenmeleri önlemek içinde özellikle tavuk yemeklerinde oluşan riskleri önlemek için yemeklerde kullanılmaktadır.
Birçok kişinin rahatsızlık duyduğu ağız kokusunu da engelleyen kişniş, ağız ülserleri için doğal bir antiseptiktir. Ağızdaki yaralar ve ülserlerin kötüleşmesini engeller ve var olan yaraları iyileştirir. Ağız ülseri sıkıntısının iyileşme süresini kısaltmaktadır. Birçok diş macunu bileşeni kişniş otudur. Diş macunu icadından önce kötü nefesi engellemek için insanlar kişniş tohumu çiğnemekteydiler. Sizde kişniş tohumunu doğrudan çiğneyerek kötü nefes kokusundan kurtulabilirsiniz.
Sindirime olan faydalarından bahsetmezsek olmaz. Sindirim sisteminin düzgün şekilde çalışmaması demek şişkinlik, hazımsızlık demektir. Sindirim sisteminin düzenli şekilde çalışması için mutlaka kişniş tüketilmelidir. Özellikle yemeklerden sona oluşan şişkinlik ve ağrı gibi şikayetleri ortadan kaldırır. Mide kramplarını da önlemektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise; kişniş iştah açmaktadır. Kilo vermek isteyenlerin belli porsiyonlarda tüketmesi önerilir.
Kolesterol problemi olanlara müjdemiz var çünkü kişniş size çok fayda sağlayacak. Kişnişin içerisinde bulunan asitler sayesinde kandaki kötü kolesterolü düşürür. Kalp krizi ve felç gibi riskleri azaltır. Önleyici savunma için vücudumuzda bulunan HDL denilen kolesterolü yükseltmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca kandaki şeker oranının dengelenmesini sağlamaktadır. Kan basıncına da oldukça faydalı olan kişniş otu, merkezi sistemini rahatlatmaktadır. Aynı zamanda uykusuzluk sorunu başta olmak üzere çeşitli psikolojik problemlerin önüne geçmektedir.
Kişniş otu kemik sağlığı için vücutta önemli role sahip kalsiyum deposudur. Özellikle kadınlarda menopoz sonrası oluşan osteoporoz yani kemik erimesinden korur. Kemiğin dayanıklılığını arttırır. Salatalarınızda tüketeceğiniz kişniş otu ile uzun yıllar kemiklerinizi koruyabilirsiniz.
Özellikle köylerde evlenemeyen gençler için ya da çocuğu olmayan çiftler için kişniş otu tavsiye edilirdi. Sebebi ise daha çok erkekte olmak üzere cinsel istek ve kuvveti arttırıcı özelliğe sahiptir. Kadınların da doğurganlığı için fayda sağlayan kişniş otu, hayvanlarda da aynı amaçla kullanılmaktadır.
Kişniş otu nelere iyi gelir?
Özellikle doktora gitme imkânı olmayan kesimlerde çiçek hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır. Zaten günümüzde kişniş otu daha çok cilt hastalıkları için kullanılmaktadır. Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da cinsel dürtüyü arttırır. Sperm verimini ve kalitesini önemli oranda yükseltir. Kadında hamile kalma olasılığını yükseltir. Kısaca kısırlık tedavilerinde de kullanılmaktadır diyebiliriz. Kemik erimesi için tercih edilen kişniş, ağız kokuları ve sindirim sistemi problemleri için de kullanılmaktadır. Vücutta zamanla biriken fazla cıvayı atmak için en iyi seçim kişniştir. Ağır metal zehirlemeleri olarak geçen cıva birikmesi oldukça tehlikelidir. Bu zehirlenme riskini azaltmak için kişniş tüketmek en doğru karar olacaktır.
Kişniş otunun zararları nelerdir?
Kişniş otunun da diğer otlardan farksız olarak aşırı tüketimi dışında olumsuz reaksiyon gösterdiği görülmemiştir. Hemen hiç zararı olmayan kişniş kişisel farklılıklardan ve hassasiyetten dolayı cilt alerjisine sebebiyet verebilir. Çok nadir olsa da şunu belirtmek istedik. Ciltte yarattığı alerjik hassasiyetten dolayı güneş yanığı olma olasılığını arttırabilir. Süt verimliliğini arttıran kişniş otu, hamile kadınların doktorlarına danışmadan kullanmamaları gerekir.
Kişniş otu ile ilgili en çok merak edilenler
Kişniş otunun birçok faydasını sizlerle paylaştık. Peki ya kişniş otu nerede yetişir? Nasıl kullanılır? Kişniş tohumunun yararları nelerdir? Kişniş yağı nelere iyi gelir? En çok merak edilen soruları sizler için derledik.
Kişniş otu nerede yetişir?
Ülkemizde genellikle Isparta, Burdur ve Konya illerinde yetiştirilmektedir. Akdeniz iklimini seven kişniş otu, Afrika ve Orta Asya ülkelerinde sıkça yetiştirilmektedir. Çoğu kişi için evlerde yetiştirmesi oldukça zor görünse de aslında kişniş evde de yetiştirilebilir. Kişniş de aynı dereotu gibi geniş ve derin toprakları sever. Yani tercihinizi sığ ve dar bir saksıdan yana yapmamalısınız. Don olayı yaşanmadığı sürece kış şartlarında da yetişebilen kişniş, yıl boyunca yeşil kalabilir. Tohumu ektikten sonra yaklaşık 3-4 hafta sonra yeni çıkan genç kişniş yapraklarını hasat edebilirsiniz. Tüm bitkiyi hasat etmek istiyorsanız en az 45-70 gün kadar beklemeli ve toprak üstündeki kısmın 3 cm yukarısından hasat etmelisiniz.
Kişniş otu kullanımı
Bildiğimiz üzere kişniş bitkisinin meyveleri bulunmaktadır. Bu meyveler yuvarlak ve sarı, yeşil, kahverengi renklerine sahiptirler. Kişniş baharatı ise bu kök ve meyvelerin öğütülmesi veya kurutulmasıyla elde edilir. Baharatını kullanabileceğiniz gibi taze yapraklarını da salatalarda kullanabilirsiniz. Ferahlatıcı ve taze kokusu ile tatlımsı bir lezzeti vardır. Eğer yemeklerinizde çeşni kullanmaktan hoşlanıyorsanız en doğru baharat kişniştir. Et yemekleri ve zeytinyağlılarda yaprakları kullanılır ve yakıcı bir lezzet verir. Köftelere kattığımız hazır baharatın ana maddesi kişniştir.
Şuruplar içinde kişniş otu kullanılmaktadır. Nasıl mı? Hemen söyleyelim. İçerdiği zengin besin değerleriyle şuruplara katılır ve aroması için de kullanılmaktadır.
Düğünlerde rengi şekerlerle kaplanan kişniş tohumları dağıtıldığını biliyor muydunuz? Çoğumuzun bildiği buhur şekeri aslında kişniş tohumudur. Misafirlere ikram için seçilen en lezzetli yiyecek olabilir.
Kişniş tohumu
Görme sorunlarının önüne geçen A vitamini desteği ile kişniş tohumu, kahverengi veya açık sarı renge sahip minik bir görüntüye sahiptir. Kişniş yaprağını ve meyvelerini yemeklerde kullanabildiğiniz gibi tohumunu da aynı şekilde kullanabilir, çaylar demleyebilirsiniz. Uykusuzluk ve yorgunluk çeken kişilerin ilk tercihi olan kişniş tohumu, içerdiği B vitamini ile sinir sistemini iyileştirmektedir.
Kişniş tohumu yağı
Kişniş tohumu yağı kişniş bitkisinden elde edilmektedir. Ekstresi orta bir kıvamda, kokusu ise keskin tatlı ve odunsudur. Aynı bitkinin yapraklarından elde edilen yağ ise tohumlarından gelen buharla damıtılır. Kişniş tohumu yağı ülser reflü gibi hastalıklara iyi gelirken ağız içi yaralar için ılık suya birkaç damla katılıp gargara yapıldığında iyi gelmektedir.
Kişniş baharatı
Marketlerden köftelerimiz için elde ettiğimiz bu lezzetli baharat nasıl elde ediliyor? Sapları, meyve ve yaprakları birlikte kurutulur daha sonra toz haline getirilir. Marketlerdeki raflarına bu şekilde ulaşan kişniş baharatı acımsı bir tada sahiptir ve sadece köfteler için değil çoğu yemekte de çeşni olarak tercih edilmektedir.
Basura (hemoroid) iyi gelen kişniş otu çayı nasıl hazırlanır?
Kişniş tohumu da kullanabileceğiniz bu çay için yaprak ve çiçeklerinden elde edilen kurusunu da kullanabilirsiniz. Tercih ettiğiniz tohum ya da kurudan 1 tatlı kaşığı alın. (Eğer tohum tercih ettiyseniz hafif ezin.) 1 bardak kaynar suya eklenir ve 5 ila 10 dakika kadar demlenir. Bu elde ettiğiniz çayı yemeklerden önce birer bardak olacak şekilde tüketin. Tohumları çiğ olarak yemeklerden önce çiğnemeniz de etkileri arttıracaktır.
Kişniş otu ile basur (hemoroid) tedavisi kürü tarifleri
Basur (hemoroid) tedavisi için birbirinden kolay ve pratik olan bu tarifler, aynı zamanda çok etkilidir. Düzenli ve dikkatli uygulamanız sonucunda sonuç alabilirsiniz. Dilerseniz tariflerimize geçelim.
Kişniş otu ve dereotu kürü tarifi
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun da onayladığı ve ısrarla tavsiye ettiği bu tarifi sizlerle paylaşmak istedik. Bu kürün hazırlanışı ve uygulanması oldukça basittir. Bu kürü uygulamak için 1 tutam kişniş otu, bir tutam dere otu ve bir buçuk su bardağı su yeterli olacaktır. Verdiğimiz miktardaki dereotunu ve kişniş otunu suyu çıkana kadar ezin. Bu ezdiğiniz karışımı içme suyunuzun içine koyun. Bu kürü sabahları ve gece yatmadan önce aç karnına olacak şekilde düzenli olarak tüketin. Düzenli kullanımda tüm şikayetlerinizin geçtiğini göreceksiniz.
Kişniş otu ve çoban çantası kürü tarifi
Özellikle kanamalı basurlar için tavsiye ettiğimiz bu kürü mutlaka denemelisiniz. Bu tarifimizde oldukça pratiktir. 4 tatlı kaşığı çobançantası bitkisini ve 4 tatlı kaşığı kişniş bitkisini ince ince kıyıp 4 bardak suya ekleyin. Ancak su soğuk olmalıdır. Kürü 8 saat beklettikten sonra süzüp tüketebilirsiniz. Ayrıca bu kürü basur olan bölgeye sürebilirsiniz. Bu kürü düzenli kullandığınız taktirde 1 hafta içinde etki göstermektedir.
Kişniş otu ve İskoç kara ağacı kürü tarifi
İskoç kara ağacının en bilinen özelliği iltihap önleyici olmasıdır. Bu sayede basur şikayetlerini gidermede oldukça tercih edilmektedir. Bu kez merhem hazırlayacağınız bir tarif veriyoruz. İskoç kara ağacı yapraklarından ve kişniş bitkisinden bir tutam ezin ve az bir suyla karıştırarak merhem oluşturun. Basurun neden olduğu şikayetlerden kurutulmak için düzenli şekilde basur olan yere pamuk ile uygulayın.
Kişniş tozu ve mango çekirdekleri tarifi
Bilindiği üzere birçok tropikal meyveye ülkemizde rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Bunlardan en kolay şekilde ulaşabildiğimiz ise mangodur. İltihap önleyici madde barındıran mango ile bu tarifi çok seveceksiniz. Tükettiğiniz mango çekirdeklerini atmayacağınız bir tarif veriyoruz bu kez. Mango çekirdeklerini kurutup toz haline getirin, içine biraz kişniş tozu ekleyip karıştırıp günde 2 kez tüketin. Dilerseniz bal ile tatlandırabilirsiniz.
Kişniş ve yaban mersini kürü tarifi
Yaban mersininin ağrı kesici özelliği ile basura oldukça fayda sağlamaktadır. Kişniş meyvesiyle yaban mersinini ezip posasıyla birlikte basur olan bölgeye uyguladığınızda özellikle ağrı şikayetine birebir gelecektir. Yaban mersini ile birçok hastalık tedavi edilmiştir. Ancak basur için kişniş meyvesi ile mutlaka buluşmalıdır.
Kişniş otu ve kapari kürü tarifi
İçi karpuzu andıran özelliği ile karpuzcuk da denilen yani kapariyi bu tarifimizde taze şekilde kullanacağız. Bir tutam kişniş yaprağı ve meyvesi ile bir tutam içi çıkarılmış kapari meyvesini ezerek karıştırın. (Çay kaşığı ile içlerini çıkarıp sadece kırmızı olan yerlerini kullanacağız.) Tatlandırmadan tüketmeniz gereken bu karışımı günde 2 kez tüketebilirsiniz. Kaparinin anti bakteriyel özelliği ile bağırsaklardaki parazitleri ve solucanları giderdiğini de ekleyelim.
Kişniş otu ve madımak otu çayı tarifi
Madımak otunun damar büzücü özelliği ve kişniş otunun anti bakteriyel özelliği ile basura kesin çözüm bulacağınız bir tarif hazırladık. Bunun için ihtiyacınız olan taze madımak kurusu ve kişniş otu. 3 su bardağında ikişer tatlı kaşığı madımak ve kişniş otu 5 dakika bekletilir. Daha sonra demlenmeye bırakılır. Birçok otun yemeği yapılsa da çayları daha çabuk ve fazla etki etmektedir. Çünkü içeriğini en az kaybettiği formu çaydır. Günde 2 kez içebileceğiniz bu tarif ile 1 aydan kısa bir sürede basurdan tamamen kurtulabilirsiniz.
Kişniş tohumu yağı ve yenibahar yağı karışımı tarifi
Birçok faydasını saydığımız kişniş tohumu yağı ile masajlarda ağrı ve sertlik giderici özelliği için kullanılan yenibahar yağı, aslında farklı birçok faydaya sahiptir. En başta damar sertliğini önler ve antiseptik özelliğe sahiptir. Tedavinin kalıcılığının devam etmesi için önemli rol oynamaktadır. 1 çay kaşığı kişniş tohumu yağı ile 1 çay kaşığı yenibahar yağı iyice karıştırıp basurlu bölgeye pamuk yardımı ile uygulanır. Durulanmaması önemlidir. Tuvalete çıkmakta zorlanan basur hastaları için kolaylık sağlamaktadır. Alternatif bir başka tarif olarak bu iki bitkisinin çayını hazırlayabilirsiniz. Lezzet olarak kişniş gibi yenibahar bitkisi de çok sevilmektedir. Tropik bir meyve olan yenibahar, Jamaika olarak adlandırılmaktadır. Kokusu tarçın, karanfil ve Hindistan cevizine benzediği için tüm baharatlar olarak bilinmektedir.
Basur (Hemoroid) hakkında genel bilgiler
Anüsün en alt kısmında, anal kanalın sonundaki genişlemiş damarlara basur (hemoroid) denir. Bu damarların duvarları bazen gerilir ve çok genişler. Damarlar çok fazla şişerek tahriş olur. Bu şişlik ve tahriş sonucunda makatın dışına çıkar. Bu durum halk dilinde basur ya da mayasıl adıyla bilinmektedir. Basurlar yani hemoroitler iç ve dış hemoroitler olarak 2 türdür.
İç hemoroitler; makatın görülmeyecek kadar derin ve iç noktasındadır. Bulundukları bölgede acıya sebep olmazlar. Çünkü bulundukları yerlerde sinirler çok azdır. Dışkıda ya da tuvalette kan görülmesi belirtilerinden biridir. Daha pembe renkte olan yumrular şeklinde görülebilir. Kendi kendilerine de iyileşebilen bu basurlar yani hemoroitler yumuşakça içeri bastırılabilir.
Dış hemoroitler ise; makatın dışında derinin hemen altındadır. İç hemoroitlere göre daha fazla ağrılı olmaktadırlar. Çünkü bulundukları yerde daha fazla sinir mevcuttur. Ağrı, kanama, kaşıntı ve şişlikler görülmektedir.
Basur evde tedavi edilir mi?
Halk dilinde basur ya da mayasıl olarak bilinen ancak asıl adı hemoroit olan bu rahatsızlığın ilaçlar ve ameliyat ile tedavisi mümkünken evde tedavisi de mümkündür. Evde basur için neler yapabiliriz? Kırlangıç otu ile kullanabileceğiniz ve hazırlayabileceğiniz tarifler ile hemoroitten kurtulabilir, ağrılarınızı azaltabilirsiniz.
Basur neden olur?
Aile bireylerinden birinde basur yani hemoroit olması en büyük etkendir. Ağır bir cisim kaldırırken ya da tuvalet yaparken zorlanması durumu da neden olmaktadır. Obezite sebebiyle vücudun ağırlık taşımak zorunda kalması, sürekli düşük lifli diyetler uygulanıyorsa ortaya çıkabilir. En büyük nedenlerinden biri ise makattan cinsel ilişkiye girilmesidir. Çok uzun süre aynı pozisyonda oturan ya da ayakta duran kişiler risk grubundadır. Uzun süre geçmeyen ishal veya kabızlık risk faktörlerini arttırmaktadır.
Basura ne iyi gelir?
Basur problemi olan kişilerin düzenli yoğurt tüketmesi ve özellikle akşam öğünlerinde çorba tüketmesi gayet faydalı olacaktır. Gazlı içeceklerden uzak durulması gerekir. Baharatlı ve turşu cinsi yiyeceklerin de basura iyi gelmediği bilinmektedir. Farklı çay çeşitleriyle de ağrılarınızı dindirebilirsiniz. Örneğin; keçiboynuzu, papatya, toz zerdeçal çayları iyi gelecektir.
En çok merak edilen ve sık sorulan sorular
Sizler için cevapları en çok merak edilen ve sorulan soruları derledik. Destekleyici ve anlatımlı videolar da ekledik. Dilerseniz birlikte göz atalım.
Basura (Hemoroit) hangi bölüm bakar?
Çoğu kişi üroloji bakar diyerek hataya düşmektedir. Çünkü basur problemi olan hastalara genel cerrahi ilgilenmektedir. Hemoroit için genel cerrahi uzmanlarından randevu almalısınız.
Basur kendiliğinden geçer mi?
Dış basurlar kendiliğinden geçebilmektedir. Çok fazla ağrı, kaşıntı yapmayan basurlar genellikle kendiliğinden geçer. Ancak iç basurlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Kendiliğinden geçmesi için kabız olmamaya özen göstermelisiniz.
Basur tehlikeli bir hastalık mıdır?
Birçok kişi hemoroidin kansere dönüşmesinden ya da farklı bir hastalığa dönüşmesinden korkmaktadır. Ancak hemoroit kansere dönüşmez. Belirtileri çok benzese de kanserle karıştırılmamalıdır. Yapılan araştırmalara göre bağırsak kanseri olan her 3 kişiden birinde hemoroit de görülmüştür.
Hemoroit ameliyatı gerekir mi?
Bir ve ikinci evre basurlar için ameliyat gerekmez. İlaç tedavisi ve diyet ile giderilebilir. Ancak 3. ve 4. evre hemoroitler için ameliyat gereklidir. Hemoroit ameliyatı için öncelikle hastanın bağırsakları boşalması gerekir bunun için ilaçlar verilir. Bir gün öncesinden bir şey yememesi gerekmektedir. Hastanın anüsüne lokal anestezi uygulanır. Ameliyatta basur memesi kesilip alınır ve açılan boşluk dikilir.
Kişniş ve maydanoz nasıl ayırt edilir?
Maydanoz kişnişe göre daha düz yapraklı ve incedir. Kişnişin çok güçlü bir kokusu vardır. Özellikle dışarda bırakırsanız yemeğinizin lezzeti değişir. Ancak maydanoz daha hafif bir koku ve lezzete sahiptir. Kısaca kişnişin maydanoz olmadığını kokusundan anlayabilirsiniz.
Hemoroid yani basur nedir? Nasıl tedavi edilir?
Sizler için Uzm. Dr. Talha Atalay’dan çok faydalı bir video bulduk. İzlemek isteyenler için buraya ekledik.
Hemoroid yani basurun evreleri nelerdir?
Hemororidin 4 evreden oluştuğunu belirtmiştik ancak bir de işin uzmanından dinlemek istersiniz diye düşündük.
İbrahim Saraçoğlu’ndan kişniş tohumu faydaları
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu kişniş tohumu hakkında harika bilgiler veriyor. Dilerseniz izleyebilirsiniz.
Yorumlar
Loading…