Bu yazımızda kurtulması oldukça ağrılı ve sancılı olan böbrek taşı ile ilgili faydalı bilgiler paylaştık. Isırgan otu ile böbrek taşı düşürmek mümkün mü? Böbrek taşı doğal yollarla düşürülür mü? Isırgan otunun faydaları nelerdir? Isırgan otu neye iyi gelir? Isırgan otu çayı nasıl hazırlanır? Isırgan otunun hemen her yerde yetişebildiğini biliyor muydunuz? Isırgan otunun neden cildi kaşındırıp tahriş ediyor? sorusunun ilginç nedenini öğrenmek ve daha fazla bilgi alıp bitkisel yollarla böbrek taşı düşürmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam etmelisiniz. Birbirinden faydalı ısırgan otu tarifleri ve daha fazlası için keyifli okumalar…
Isırgan otu nedir?
Dik gövdeli olan ısırgan otu, 4 köşeli gibi görünen bir bitkidir. Dişli yapraklara sahiptir. Yüzyıllar boyunca şifalı bitki olarak kullanılan ısırgan otunun yapraklarında tüp şeklinde tüyler bulunur ve bu tüylü yapraklara dokunulduğunda cildi tahriş eden ve kaşındıran kimyasal asit dışarı çıkar. Bu nedenle toplanırken mutlaka eldiven kullanılmalıdır. Yaprakları dişlidir ve çiçek örtüsü 4 parçalıdır. ısırgan otunun meyvelerinin olduğunu biliyor muydunuz? Fındıksı ve koyu renkli meyvelere sahiptir ve tohum görüntüsüne benzemektedir. Bilimsel adı yakmak anlamına gelen urtica dioica yani üreden gelmektedir. 6 türü olan ısırgan otu, uzun yıllık bir bitkidir.
Isırgan otu faydaları nelerdir?
Antik Mısır döneminde bel ağrılarında kullanılan ısırgan otu, son dönemlerde kilo kontrollerinde sıkça kullanılmaktadır. Birçok alanda faydası olan ısırgan otunun bilinmeyen faydalarını sizler için derledik.
Birçok kadının şikayet ettiği menstrüasyon dönemi gecikmeleri yada erken zamanda gerçekleşmesi problemine de çok iyi gelmektedir. Ağrılı geçen regl dönemlerinde kanamayı azaltan ve krampları gideren ısırgan otu aynı zamanda menopoza giren kadınların da belirtileri daha rahat atlatmalarını sağlamaktadır.
Saç derisini besleyen ısırgan otu, saçları canlandırır ve sağlıklı bir görüntüye sahip olmasını sağlar. Isırgan otu saç dökülmelerini de önlemektedir. Saç bakımı için kullanılan ısırgan otu, ağız ve diş bakımı içinde kullanılmaktadır. Antibakteriyel özelliği sayesinde dişlerde ve ağız içinde oluşan ya da oluşabilecek yaraları önleyip tedavi etmektedir.
Kalp sağlığı içinde önemli bir yere sahip olan ısırgan otu çayının düzenli kullanımı kan basıncını düşürerek kalp damarlarındaki dolaşımı rahatlattığını haliyle kalp krizini önlediğini yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar sıkça tavsiye etmektedir. Aynı zamanda içeriğindeki bileşimler sayesinde kolesterol emilimini azaltır ve kanın kalitesini artırır.
Prostat problemine de iyi gelen ısırgan otunun, prostat bezlerinde oluşan genişlemeleri içindeki bileşikler sayesinde en aza düşürdüğü de bilinmektedir.
Birçok burun, geniz akıntıları ve tıkanıklıkları için kullandığımız spreylerin ham maddesi ısırgan otu ve nanedir. Isırgan otunun alerjik ya da gribal enfeksiyonlar sonucunda oluşan akıntı, tıkanma, öksürük ve hapşırmalara iyi geldiği bilinmektedir.
Doğal bir ağrı kesici olan ısırgan otu, başta böbrek ağrıları olmak üzere migren ve eklem ağrılarına da çok fayda sağlamaktadır. Bulantı, hazımsızlık ve aşırı gaz problemlerine de çok iyi gelmektedir.
En bilinen özelliği idrar söktürücü olan ısırgan otu, bildiğimiz üzere enfeksiyonları da önlemektedir. Dolayısıyla hem böbreklerde hem mesanede uygun sıvı dengesini oluşturur ve ödem oluşumunu önler. Böbrek taşı oluşumunu da engeller.
Isırgan otunun besin değerleri nedir?
İçeriğinin %87’si su olan ısırgan otu ayrıca içinde bolca A, B ve K vitaminleri bulundurmaktadır. Fosfor, karbonhidratlar açısından da zengin olan bu bitki tam bir şifa kaynağıdır.
Isırgan otu neye yarar?
Emzirme dönemindeki annelerin süt verimliliğini arttırır. Antibakteriyel özelliği sayesinde birçok kanserin oluşumunu önler. İshali azaltır. Ağız ve diş bakımlarında kullanılan ısırgan otu, diş eti iltihabına bağlı kanamaları azaltır. Alerjilere iyi gelen bu şifalı bitki aynı zamanda böcek ısırık ve sokmalarını da tedavi etmektedir. Ayrıca son dönemlerin büyük rahatsızlığı olan ülser ve hemoroitlere iyi gelir.
Isırgan otu zararları nelerdir?
Isırgan otu kontrollü ve bilinçli kullanıldığında zararı bulunmamaktadır. Ancak her bitki gibi aşırı tüketimi zararlı olabilir. Tüketilmesindeki zararları dışında toplanırken oluşturabileceği zararları da belirtmek istedik. Özellikle ilkbahar döneminde ve taze yaprak görüntüsüne sahip olan bitkiler toplanmalıdır. Toplanırken kalın bahçe eldiveni giyilmelidir. Eldiven sizi tahrişten ve kaşıntıdan koruyacaktır. Bitkisel tedavilere başlamadan önce mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz. Özellikle hamile kadınların doktora bildirmeden kullanmaması önerilir çünkü rahim kasıntılarını gideren özellikten dolayı düşük yaşanma riski vardır. Diyabet hastaları da kullanmadan önce doktora danışmalıdır. Kan basıncını etkilediği için yüksek tansiyon hastaları dikkatli kullanmalıdır.
Isırgan otu nerede satılır?
Yılın her günü aktarlardan ve marketlerden bulabileceğiniz kurutulmuş ısırgan otunu tohum şeklinde alıp kendinizde ekip yetiştirebilirsiniz. İlkbahar döneminde taze şekilde marketlerde demet şeklinde satılan ısırgan otunu taze tüketilmesi daha çok önerilmektedir. Hemen her toprakta yetişen yıllık bitki, evde de yetiştirilebilmektedir. Bu sayede ısırgan otu çayınızı taze şekilde her sabah demleyeceğiniz kaynağınız olacaktır.
Evde ısırgan otu yetiştirmek isteyenler için video ekledik. Dilerseniz izleyebilirsiniz.
Isırgan otu çayı nasıl yapılır?
Böbrek taşı tedavisi için kullanılan ısırgan otu çayı günlük tüketim içinde kullanılmaktadır. Eğer ısırgan otu çayını taze yapraklar ile yapacaksanız 4-5 taze ısırgan otu yaprağı yeterli olacaktır. Bu taze yapraklarla 10 dakika kadar demlemeniz yeterli olacaktır. Eğer ısırgan yapraklarını ince ince doğrayıp kurutulmuş haliyle hazırlamak istiyor iseniz 1 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ısırgan otu yeterli olacaktır. 5-10 dakika demlendikten sonra kokusu çıkan ısırgan otu süzülür ve 5 dakika dinlendirilir. Dinlendirdikten sonra tüketilmelidir. Tatlandırılmadan içilmelidir ve günde 2 bardaktan fazla tüketilmemelidir.
Isırgan otu ile böbrek taşı düşüren tarifler
Isırgan otunu taze şekilde böreklerde, salatalarda ya da yemek şeklinde tüketebileceğimiz gibi çaylarını ve kürlerini de rahatlıkla tüketebilirsiniz. Böbrek taşı düşürmek için sıkça tercih edilen ısırgan otunun farklı tariflerini sizinle paylaşıyoruz. Özenle derlediğimiz bu tarifleri öğrenmek için okumaya devam etmenizi öneriyoruz.
Isırgan otu ve nane ile böbrek taşı düşürme tarifi
Kokusu ile bizleri kendine hayran bırakan ve birçok hastalıkta sıkça tercih edilen nane, ısırgan otuyla birlikte demlendiğinde hem ısırgan otuna lezzet vermekte hem de böbrek taşı düşürme etkisini arttırmaktadır. Naneli ısırgan otu çayı hazırlamak için ise 2 su bardağı su kaynatıp ateşi kapatın. İçine 3-4 taze yaprak ısırgan otu ve 5-6 yaprak taze nane veya 1 tatlı kaşığı kuru nane koyup 5 dakika kadar demlenmeye bırakın. Yemeklere ve salatalara lezzet veren nane, yemeklerden sonra çiğnenebilir ve çayını dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz.
Isırgan otu ve maydanoz ile böbrek taşı düşürme tarifi
İdrar söktürücü ve enfeksiyon önleyip tedavi eden maydanoz, mutfaklarda sıkça kullanılmaktadır. Maydanozlu ısırgan otu çayı tarifini ise sizlerle zaman kaybetmeden paylaşmak istiyoruz. “1 tatlı kaşığı ısırgan otu (3-4 taze ısırgan otu yaprağı) ve1 çay kaşığı kuru maydanozu (ince doğranmış 1 tatlı kaşığı taze maydanoz) 2 su bardağı suya koyup 15 dakika kadar kaynattıktan sonra günde 2 kez içebilirsiniz.”
Isırgan otu ve havuç suyu ile böbrek taşı düşürme tarifi
Havucun bin bir faydasını ise Doktor Doğa kitabının yazarı Alfred Vogel’den öğrendik. Vogel, ‘havucun içindeki karotenin böbrek taşı tedavisinde çok etkilidir’ demiştir. Bizde bunun üzerine size hem pratik hem etkili bir tarif hazırladık. Isırgan otu çayımızı demlerken 1 adet havuç suyunu içerisine katıp dinlendirdikten sonra tüketebiliriz. Hem yaz günü dolaptan çıkarıp serin serin içebilir ya da tercihe göre sıcak tüketebilirsiniz. Isırgan otu lezzetini sevmeyenler için çok lezzetli bir tarif olduğuna eminiz.
Isırgan otu ve zerdeçal ile böbrek taşı düşürme tarifi
Halk ilacı zerdeçal ilacı bu tarifimizde de bulunuyor. Bilindiği üzere zerdeçal, fosforlu renkte, yoğun kokulu bir baharattır. Mercimek çorbasına, patates yemeklerine katılan ve lezzet veren zerdeçal, ısırgan otuyla birlikte çok lezzetli olmasa da böbrek taşı düşürme de en etkili yollardan biridir. Isırgan otu çayınızın içerisine 1 çay kaşığı kadar katıp kaynatmanız halinde büyük faydasını göreceksiniz. Pek tercih edilmese de oldukça faydalıdır.
Isırgan otu ve kuşburnu ile böbrek taşı düşürme tarifi
Kışın gözde meyvesi kuşburnu böbrek taşını düşürmede de oldukça etkilidir. Bu tarifimizde ise ısırgan otu ve kuşburnu ikilisinin tarifini vereceğiz. 2 gram parçalanmış kuşburnu ve 3-4 taze yaprak ısırgan otu kaynatılmış bir bardak sıcak suyun içine eklenir, 10-15 dakika demlenir, süzülür. İdrar artırmak ve böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olmak için yemeklerden sonra günde 2 defa içilmesi önerilir.
Isırgan otu ve karamuk kabuğu ile böbrek taşı düşürme tarifi
Karamuk kabuğu son dönemlerde dikkatleri çeken bitkilerden biridir. Böbrek taşı düşürmede de büyük fayda sağlayan karamuk kabuğu bu kez de ısırgan otuyla birleşti. Bu çok faydalı ikili böbrek taşını düşürmek için kesin çözüm veriyor. Kuru kök kabuğundan elde edilen sıvı bileşimden 3-6 ml kadar, 1 bardak ısırgan otu çayının içine katılır dinlendirilip içilir. Karamuk kabuğunun içerdiği alkaloit sebebiyle dikkatli kullanılması gerekmektedir. Günde 1 bardaktan fazla kullandığınız da tansiyon düşüklüğü ve burun kanaması yaşayabilirsiniz.
Isırgan otu ve kabak çekirdeği ile böbrek taşı düşürme tarifi
Isırgan otu çayını tatlandırmadan tüketmeniz gerektiğinden bizde sizlere farklı böbrek taşı düşürmek için faydalı besinler bulduk. Bunlardan biri de kabak çekirdeği ancak kabak çekirdeğiniz toz halde tüketmeniz gerekmektedir. Dilerseniz çaylarınızın içerisine katabilir ya da çayın yanında tüketmeniz böbrek taşınızı düşürmeniz de büyük ölçüde etkili olacaktır. Günde 10 ile 30 gram arasında toz kabak çekirdeği tüketilmesi yeterlidir.
Isırgan otu çayı ile böbrek taşı düşürme ile ilgili en çok merak edilen sorular
Yazımızı düzenlerken en çok merak edilen ve sorulan soruları da eklemek istedik. Verilen tarifleri sağlık için riskli şekilde kullanmamanız için bu bölümü mutlaka okumalısınız.
Isırgan otu çayı ne kadar tüketilmelidir?
Isırgan otu çayı taze şekilde günde 2 bardak tüketilmelidir. Böreklerde, salatalarda veya yemeklerde istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.
Isırgan otu çayını hamileler ne sıklıkla tüketmelidir?
Isırgan otu çayı hamileler için düşük riskinden dolayı sakıncalı olabilmektedir. Doktora danıştıktan sonra ne sıklıkla hangi şekilde kullanacağını uzmanının belirlemesi daha doğru olacaktır.
Isırgan otu çayını çocuklarda tüketebilir mi?
Çocukların astım hastalıkları için kullanılan ısırgan otunun, çocuklarda ısırgan otu çayını günde bir çay bardağı tüketmesi uygundur. Daha çok böreklerde ve çorbası yapılarak tüketilmesi önerilir.
Isırgan otu böbreklere zararlı mı?
Isırgan otunun içeriği böbrekler için tam bir ilaçtır. Böbreklere ve mesaneye çok faydalı olan ısırgan otu, idrar yolu enfeksiyonları içinde en çok tercih edilen bitkisel yöntemlerdendir.
Önemli Uyarı: Burada belirtilen sağlık bilgileri, maske tarifleri, kür tarifleri ve bilimum detaylar internet ortamından derlenmiştir. Doktor tavsiyesi değildir. Genel bilgiler olup doğruluğu teyit edilmemiştir. Bu tür tariflerin her vücutta düzenli ilaç kullanımı, çeşitli hastalıklar, vücut hassasiyetleri veya aşırı kullanımlar sebebiyle farklı sonuç verebileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla doktor kontrolü ve doktorunuzun vereceği miktarlar dışında bu tür tarif veya kürleri kullanmamanız tavsiye edilmektedir. Sitemizde yer alan bilgiler reçete değildir. Tavsiye niteliği taşımaz. Yine de burada yazan bilgilerden ötürü kullanımlardan doğabilecek zararlardan kişinin kendisi sorumlu olup cemre.com internet sitesi ve yazarları sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
Loading…