Şekersiz Beslenmenin Faydaları

Şekersiz beslenmek çok önemlidir. Vücudumuza şekersiz beslenmenin faydaları nelerdir, merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Sizler için şekeri azaltmanın faydalarını ele aldık.

Yapay şeker olarak bilinen kristal şeker vücudun dengesini bozuyor.

İlk olarak şeker ile ilgili bilmemiz gereken nokta yapay şeker olarak bilinen kristal şeker vücudun dengesini bozmaktadır. Ayrıca psikolojik ve fizyolojik olarak vücuda olumsuz etkileri vardır. Olumsuz etkilerinin ilki de vücudun normal çalışma sistemini zaman zaman yavaşlatmasıdır. Vücudumuz fizyolojik olarak olumsuz etkilendiği gibi psikolojiye de olumsuz etkileri olmaktadır. Vücuda yerleşen şeker, uzun vadede birçok hastalığa da neden olma riskini de beraberinde getiriyor.

Şekersiz Beslenmenin Faydaları arasında ilk sırada rahat kilo verebilmek vardır. Kilo almaya sebep olan etkenlerden bazıları; düzensiz beslenmek, fazla fast-food tüketmek, aşırı şeker tüketmektir. Fazla şeker tüketimi kan şekerini hızlıca arttırır ve bunun sonucunda pankreas aşırı insülin salgılamaya başlar. Buna “metabolik sendrom” denmektedir. İnsülin şekeri düzenledikten sonra fazla olan kısmını yağ olarak depolar. Kan şekerinin hızlıca düşmesi de sürekli acıkma hissine ve yemeye yol açar. Ancak şekeri azalttırsanız, kabızlık gibi şikayetlerle karşılaşmayacak, kilo vermenin daha kolay olduğunu göreceksiniz. Artık hep bu şekilde beslenmek isteyeceksiniz. Kilo almak kolay ancak kilo vermek oldukça zordur, emek ister. Kilo vermek ve sağlıklı kilonuza kavuşmak istiyorsanız şekeri dikkatli tüketmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Yediğimiz yiyeceklere ve içeceklere dikkat edersek kilo alımının da önüne geçebiliriz. Hatta dikkat etmezsek kiloların vücuda tamamen yerleşmesini sağlayabiliriz. Ödem, vücudumuzdan çok zor atılan şeylerin ilkidir. Eğer şekeri azaltırsak, vücudumuza giren sağlıklı yiyecekler, vücutta yer tutmuş ödemlerin destek almasını engelliyor ve yavaş yavaş vücudumuzdan atılıyor. Şeker, kan dolaşımı ile vücudumuzun her yerine taşınır. Özellikle de göbek, kalçalar, göğüsler ve bacağın üst kısmında toplanmaktadır. Vücudumuzdaki bu bölgeler yağ dolduğunda, yağ asitleri kalp ve böbrek gibi aktif organlara dağılır Bunun sonucunda organlarımız gittikçe yavaşlar ve sonuçta dokular bozularak yağa veya ödeme dönüşür.

Hormonlar vücudumuz için çok önemlidir. Vücudumuzun işleyişini düzenler. Şekerin fazla tüketilmesi halinde doğru şekilde çalışmayan organlar, hormonların da normal düzenini bozar böylece olumsuz bir etkisini daha göstermeye başlar. Normal seviyelerde olması gereken hormonlarınız bunun çok üstünde olursa sağlığınıza olumsuz gösterir. Bunun için şeker tüketimini azaltırsanız, hormonlarınız da normal seviyesine dönecek daha sağlıklı olacaksınız.

Kandaki şeker oranına bağlı olarak uyku gelebiliyor. Şeker hastası olan kişilerde aniden uyku gelmeleri görülmektedir. Bunun için tükettiğiniz şekeri en aza indirmeli, hatta gerekirse tamamen bırakmalısınız. Şekeriniz normal düzeyde olduğunda uykunuz daha düzenli olacak ve daha sağlıklı bir uyku çekeceksiniz. Böylece fazla kilo alımınızın önüne de geçeceksiniz. Kilo almamanın ve kilo vermenin en önemli faydalarından birisi de kilonuz normal seviyeye geldiğinde rahat nefes almaya başlayacaksınız, daha geç yorulacaksınız. Kendinizi gençleşmiş hissetmek için fazla kilolardan ve şeker tüketiminden kaçının.

Vücudumuzun güçlü ve dirençli olmasını sağlayan en önemli şey, dirençli bir bağışıklık sistemidir. Eğer bağışıklık sisteminiz doğru çalışırsa daha sağlıklı bir yaşam sürersiniz. Bu nedenle bağışıklığınızın düşürecek her türlü eylemden uzak durmalısınız. Bunlardan birisi de şekerdir. Şekerden uzak durup sağlıklı beslenirseniz, bağışıklığınız da olumlu olarak etkilenecektir. Az şeker tüketerek sağlık bir şekilde çalışan vücudunuzun bağışıklık sistemini de zararlı besinlerle karşılaşmadıkça güçlenecektir. Şekersiz Beslenmenin Faydaları arasında bağışıklık sisteminin güçlenmesi de vardır.

Şeker birçok olumsuz hastalığa neden olmaktadır. Bunların ilki diş çürümesidir. Diğerleri de obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, kanser, böbrek taşları, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu, kemik erimesi, çocuklarda egzama rahatsızlıklardır. Ayrıca fazla şeker tüketimi Alzheimer hastalığı riskini artırabilir, miyopluğa ve katarakta sebep olabilir.

Psikolojimizi etkileyen şeyler sadece dış etkenler değil, aynı zamanda kişinin vücudunda meydana gelen değişimlerde olabilir. Bunlardan bazıları, kilo almak ve hasta olmaktır. Bu durumlarda vücudunuzda herhangi bir sistemin doğru çalışmaması sizin moralinizi bozacak ve psikolojik olarak da aşağıya çeken durumlar olacaktır. Sağlıklı bir yaşam sürmek ve kendinizi iyi hissetmek için az miktarda şeker tüketin. Sağlığınız da, psikolojiniz de olumlu yönde etkilenecektir.

Yediğimiz pek çok besin şeker içerir. Gün içinde kadınların 1 yemek kaşığı, erkeklerinde 2-3 yemek kaşığı şeker tüketmeleri gerekir. Bu miktarlardan fazla şeker tüketimi önemli hastalıklara davetiye çıkarır. Ve bilinmesi gereken önemli nokta da masum görünen ürünlerin içinde bile çok fazla şeker bulunmasıdır. Mesela 5 adet tatlı bisküvi 3 yemek kaşığı şeker içermektedir, 100 gram patates cipsi 4 gram, bir adet çikolatalı gofret 3 gram, bir adet simit 4,5 yemek kaşığı şeker içerir. Günlük hayatımızda hep elimizin altında bulunan atıştırmalıklar şeker bakımından çok yüksektir ve diyabetten kansere birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Ayrıca şeker dünya üzerindeki en çok bağımlılık oluşturan besindir. Şeker ile ilgili bilmemiz gerekenler nelerdir, birlikte ele alalım.

Şeker aslında vücudumuzun enerji kaynağıdır. Ama doğru yollar ile alınmalı ve dozunda tüketilmelidir, aksi halde vücudumuza birçok zararı vardır. Yapılan araştırmalara göre fazla şeker tüketimi; yüksek tansiyondan diyabete, kalp hastalıklarından kansere dek birçok hastalığa zemin hazırlar. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre obezitenin en önemli nedenlerinden birisi de fazla şeker tüketimidir. Şeker mutluluk vermekle kalmıyor ve bağımlılık yaratan bir besindir. Fazla şeker tüketen kişi sürekli yeme isteği duyar.

Fazla şeker tüketimi kanser riskini arttırır. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, kanserli hücrelerin sağlıklı hücrelere göre şekeri 50 kat daha fazla kullandığı tespit edilmiştir. Yani bu demek oluyor ki şeker kanser hücrelerinin vücutta daha hızlı çoğalmasını sağlamaktadır. Ayrıca fazla şeker tüketimi, obeziteye, kan şekeri düzeylerinin değişmesine ve diyabet hastalığına (şeker hastalığı) sebep olurken bunun yanında kanser hastalığına yakalanma riskini de arttırır.

Basit şeker sağlığımızı olumsuz yönde etkiler ve sağlığımızı tehdit eder. Bunun için basit şeker içeren besinlerden, sofra şekeri, kurabiyeler, şekerlemeler, hazır salata sosları, yüksek fruktoz veya mısır şurubu içeren hazır yiyeceklerden uzak durun. Fakat kahvaltınızda bal, reçel gibi yiyeceklerden vazgeçemeyenlerdenseniz günlük enerji gereksinmelerinin yüzde 10’undan fazlasını bu kaynaklardan almamaya dikkat etmelisiniz. Kişinin günlük alması gereken enerji miktarı da cinsiyete, aktiviteye, hastalık durumuna göre değişir. Gün içinde kadınların 1 yemek kaşığı, erkeklerin 2-3 yemek kaşığından fazla şekerli besinleri tüketmemeleri önerilir.

Gün içinde tamamen şekerden uzak durmak, şeker tüketmemek çok zordur. Şeker, makarna ve salata soslarında, yoğurtlarda, unlu mamullerde, meyve sularında, bebek mamalarında bile bulunmaktadır. Soframızda yer alan çok severek yediğimiz birçok hazır gıdada, kendi içerdikleri şekerin yanında ilave şeker de bulunmaktadır. Şekersiz Beslenmenin Faydaları bu kadar değil elbette, okumaya devam edelim.

Karbonhidrat içeren her türlü yiyecek de şeker bulunmaktadır. Besinlerin içindeki karbonhidratlar basit ve kompleks bir yapıda bulunmaktadır. Mesela basit karbonhidrat grubunda olan yiyecekler; reçel, pekmez, sofra şekeri, meyve şekeri gibi karbonhidratlardır. Kompleks karbonhidrat grubunda olan yiyecekler; esmer ekmekler, makarna, pirinç, bulgur, kuru baklagiller, tahıllı simitlerdir. Vücudumuz, kompleks yapıdaki karbonhidratı sindirirken daha fazla emek harcar. Basit şekerler ise tüketildiği gibi kana karışmaya başlar. Bu nedenle sağlıklı beslenmek istiyorsak; günlük enerji ihtiyacının en az yarısının karbonhidrat kaynaklarından sağlanması önemli olmakla birlikte, ‘sağlıklı şeker’ kaynakları tüketilmelidir.

Esmer şekerin masum olduğu düşünülerek esmer şeker kullanılabilir. Fakat esmer şeker, beyaz şeker kristallerinin şeker kamışı melasıyla çeşitli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilir. Bu nedenle aynı beyaz şekerdeki oranda enerji ve karbonhidrat içerir. Yani diyet yaparken esmer şeker diye rahat rahat tüketirseniz aldanmış olursunuz. Yapılan çalışmalara göre diyet tatlılar ve tatlandırıcıların da kilo aldırdığı yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur.

Doğal beslenmek en sağlıklısıdır. Meyveler sağlığımız için çok faydalı olsa da fazlası zarardır. Çünkü meyveler, fruktoz meyve şekeri içermektedir. Yani meyve de bulunan şeker basit şekerdir, bu nedenle fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Fazla miktarda meyve yemek, obezite, kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Meyveler, vitamin ve mineral deposu olsa da gün içinde en az 2-4 porsiyon tüketilmelidir. Fazla miktarda meyve tüketimi de az miktarda meyve tüketimi de aynı hastalıkların önüne geçebilir, unutulmamalıdır. Bu nedenle meyveler suyu sıkılarak değil, posasıyla tüketilmelidir. Fazla meyve tüketiminden kaçınılmalıdır.

Şekerler aldığımız ürünlerin etiketinde farklı farklı isimler karşımıza çıkmaktadır. Fazla şeker tüketiminden kaçınmak için aldığımız ürünlerin etiketlerine iyice bakmalıyız. Etiketlerde yer alan şeker isimleri şu şekildedir; kahverengi şeker, invert şeker, mısır şurubu, laktoz, desktroz, malt şurubu, fruktoz, maltoz, meyve suyu konsantresi, glukoz, sofra şekeri, fruktozlu mısır şurubu, sukroz, bal, şekerkamışı. Ve bu şekerleri vücudunuzdan atmak, yakabilmek pek kolay değildir. Örneğin 1 kase sütlaç 6 yemek kaşığı şekere denk gelir ve bunu yakabilmek için en az 40 dakika tempolu yürüyüş gerekir. Şekersiz Beslenmenin Faydalarını okudunuz, şimdi de hangi besinde ne kadar şeker varmış bakalım.

Sizler için hangi besinde kaç yemek kaşığı şeker olduğunu paylaştık. Kadınların bir günde 1 yemek kaşığı, erkeklerin 2-3 yemek kaşığı şeker tüketmeleri gerekmektedir. Buna göre günlük tüketmeniz gereken şeker miktarını ayarlayabilirsiniz. Şekersiz Beslenmenin Faydaları yazımız şimdilik bu kadar. Sağlıklı günler dileriz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Antalya Kültür Yolu Festivali sona erdi

Antalya Kültür Yolu Festivali sona erdi 

Korkuteli'nde 6 bin fidan dikildi

Korkuteli’nde 6 bin fidan dikildi