Değerli takipçilerimiz bu yazımızda sizlere akılcı ilaç kullanımı ve ilaçların ev şartlarında nasıl muhafaza edilmesi gerektiği, gerek bebeklerde ve çocuklarda, gerek yetişkinlerde ve gerekse yaşlılarda ilaçlardan en yüksek faydayı ve en az zararı nasıl sağlayabileceğimizle ilgili genel bir bilgi vereceğiz. Bu yazıda size anlatacağım konularda günlük yaşantınızda eczacınıza sıkça sorduğunuz sorulara cevap verecek ve sizleri ilaçların nasıl düzgün bir şekilde kullanılacağı konusunda bilgi vereceğim. Öncelikle akılcı ilaç kullanımı nedir, ilaçları nasıl düzgün bir şekilde kullanırız sorularına yanıt verelim.
Akılcı ilaç kullanımının tanımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1985 yılında yapılmıştır. Bu tanıma göre akılcı ilaç kullanımı, kişilerin hastalık belirtilerine ve hastanın kişisel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en düşük fiyata ve kolayca sağlanabilir olması olarak tanımlanmıştır.
Yani burada amacımız hastalığınıza uygun ilacı, uygun bir süre ve uygun bir miktarda kullanmanızdır.
Akılcı ilaç kullanımından yalnızca hekim ve eczacı değil, aynı zamanda diğer sağlık personeli, hastane personeli, hasta ve hasta yakınları, üretici firma ve Sağlık Bakanlığı da sorumludur.
Hekim ve eczacıların en sık karşılaştığı sorulardan biri “İlacımı kullanıyorum ama bir türlü neden fayda göremedim?” sorusudur. İlaçlardan fayda göremememizin nedeni çoğunlukla ilaçların doğru kullanılmamasıyla alakalıdır. Pek çok hastamız ilaçlarını kullanırken veya ilacın eczaneden alınıp hastanın kullanacağı döneme kadarki olan süreçte ve hatta ilacın evde saklanması döneminde hata yapar. Bunun sonucunda ilaçlar bozulabilir, birbiriyle etkileşime girebilir, yemeklerle etkileşime girebilir ve buna bağlı olarak da ilaçlardan hastalarımız bir fayda görmeyebilir.
Aç karnına ilaç kullanmak, yemeklerden en az 30-60 dakika öncesinde hiçbir şey yenilip içilmemiş olması demektir. Örneğin “sabah aç karnına” denildiği zaman ilacı aldıktan 30-60 dakika boyunca hiçbir şey yenilip içilmemesi anlaşılmalıdır.
Tok karnına kullanılacak ilaçlarda ise yemeklerden 30-60 dakika sonrası anlamına gelir.
Yapılan en büyük hatalardan biri ise; yemeklerle birlikte alınacak ilaçlarda görülür. Yemeklerle birlikte alınız dediğimiz ilaçlar yemek sırasında, örneğin çorbadan sonra, ilaç alınır 5 -10 dakika boyunca bir şey yenilmez ve sonra yemeğe devam edilir anlamına gelmektedir.
Akılcı ilaç kullanımına dikkate etmezsek gerçek anlamda hiç de istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Örnek vermek gerekirse;
Öncelikle hastalığınızla ilgili gerekli tahlil ve araştırmalar yapılmadan ve doktor tarafından teşhis konulmadan kesinlikle ilaç kullanmamalıyız. Bu dönemde hekiminizin hastalığınızla ilgili doğru tanıyı koyması ve tedavinin devamında ilaçlı mı, yoksa ilaçsız mı tedavi olacağına karar vermesi gerekir. Burada hastalarımıza ve hasta yakınlarımıza düşen en büyük görev hekimin vermiş olduğu tedaviyi tam ve eksiksiz olarak yapmalarıdır.
Daha sonra hekimin reçete etmiş olduğu ilaç, yalnızca eczanelerden alınarak kullanılmalıdır. Eczaneden ilaç alınırken ilaçla ilgili tüm sorularınızı, ilacın ne zaman ve ne şekilde kullanılacağını, olası yan etkilerini ve tedavi sürecinde ilaçla ilgili yaşanabilecek her türlü sorununuzu eczacınıza gönül rahatlığıyla danışabilir ve gerekli tüm bilgileri alabilirsiniz.
Unutmayın eczacılar en yakın ve ücretsiz sağlık danışmanımızdır. Kendi sağlığınız açısından doktorunuzun önermediği ve eczaneden alınmayan hiçbir ilacı kullanmayın. Lütfen reçetesiz ilaç kullanmayın. İlaçlarla ilgili her türlü sorunuzu eczacınıza danışabilirsiniz.
Daha fazla içerik için Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz: begonyakadin
Yorumlar
Loading…