ANODEM’de ‘Türkiye’de kadın olmak’ konuşuldu

ANODEM'de 'Türkiye'de kadın olmak' konuşuldu

 Antalya Ortak Düşün Meclisi’nin (ANODEM) Mayıs ayı toplantısında kadın haklarını, kadınların mücadelesini ve sorunları konuşuldu. “Türkiye’de kadın olmak’ başlıklı gündem toplantısının açılış konuşmasını yapan ANODEM kurucularından Eşref Ural, yaşadığımız çağın en önemli sorunlarından birisinin kadın haklarının ve kadın-erkek eşitsizliğinin oluşturduğuna dikkat çekti.

Toplantıda ilk sözü alan ANODEM kurucusu ve daimi üyesi Avukat Pınar Toğaç Bulut, Türkiye’de kadın haklarının kısa bir özetini yaparak, şunları söyledi: “Kadın hakları meselesi tarih boyunca hemen her dönemde çeşitli boyutları ile tüm dünyada tartışılmış, insanlığın gelişmesine paralel olarak da çeşitli çözümler üretilmiştir. Kadın meselesi insanlık sorunudur. Türk Kadını diğer ülkelerden çok daha önce kendi mücadelesi neticesinde kazanmıştır. Orta Asya Türklerinde kadınlar devlet yönetiminde yer almış ve karar karar alma yetkisine sahip olmuşlardır.”

“İslamiyet ile kadın bu değerini kaybetmemiş aksine hukuki anlamda miras, boşanma tazminatı gibi bir çok haklarını bu dönemde elde etmiştir. Osmanlı döneminde özellikle 1. Meşrutiyetten itibaren kadınlar eğitimde hak kazanmış, dernekler kurmuş, gazete ve dergiler çıkarmış ve 1923 yılında da Kadınlar Halk Fıkrasını kurarak tarihte ilk siyasi partinin oluşumunu sağlamışlardır. Akabinde de bu oluşum Türk Kadınlar Birliği olarak halen daha aktif olarak çalışmalarına devam etmektedir.”

“İlerleyen süreçte kadınların günlük hayatta yaşadıkları negatiflikler arttıkça kadınlar ile erkekler hukuki, sosyal, kültürel her alanda eşit haklara sahip olana dek kadınlara her alanda pozitif ayrımcılık yapılması için hukuki düzenlemeler yapılmış ve bunlardan ilki 4320 sayılı yasa ve akabinde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanundur.”

“Bu düzenleme ile hane içinde ve hane dışında fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik olarak şiddete uğrayan kadın ve aile bireylerine koruyucu ve önleyici tedbirler alınmasına ve ivedilikle uygulanmasına bu yönde gerekli tüm çalışmaların yapılmasına ve şiddete uğrayan kadın ve çocuklara maddi ve manevi her türlü desteğin sağlanmasına karar verilmiştir. Atatürk’ün ışığını fark edip değer verdiği Türk Kadını, Anadolu Kadını gücünü bu topraklardan almaktadır. Bizim topraklarda önce kadınlar uyanır, sonra güneş doğar, çünkü güneşi kadınlar doğurur.”

SİYASİ PARTİLER KANUNUN ACİLEN DEĞİŞMELİDİR

Bir diğer ANODEM üyesi Ayşenur Nur Özdoğan Gülmez, konuşmasında aynı zamanda aktif siyasi yaşamın içinde olduğunu vurgulayarak, siyaset dünyasında kadın olmanın zorluklarına dikkat çekti. Dünyada birçok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkı elde etmiş bir milletin kadınları olduklarını söyleyen Gülmez, “Lakin günümüze gelene kadar birçok kazanılmış hakkımız da özellikle seçilmede geriye doğru giden bir eğrimiz var. Dünyada yüzde 20.1 temsil oranı ile 113’üncü sıradayız. Ruanda’da kadınlar mecliste yüzde 61.3, Birleşik Arap Emirliklerinde yüzde 50 ile temsil edilir durumda.”

“Kadınlar siyasetin içinde var olabilmek için inatçı, ısrarcı ve savaşçı olmak zorunda. Erkek egemen siyasi arenada piyon olmayı kabul eden kadınlar kolay alan buluyor maalesef. En önemli etken maalesef ki lidere bağlı siyaset anlayışı. Acilen Siyasi Partiler Kanunu’nun değişmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Toplantının son konuşmasını yapan Mali Müşavir ve İş Kadını Raziye Gök Aktaş ise çalışma hayatında kadınların yaşadığı zorluklara dikkat çekerek şunları söyledi: “Dünyada bazı şirketlerin yaptığı karşılaştırmalı araştırmalar neticesinde 2022 ye göre 2023 de iyileşmiş olsa da iş hayatındaki kadınların tükenmişlik hissinden ve zihin sağlığından oldukça endişe ettikleri, kadınların yüzde 35’inin zihin sağlığından endişe ettikleri, adet ve menapoz söz konusu olduğunda bir çok kadının sessiz sedasız  acık çektiğini, kadınların yalnız yüzde 20’sinin bu imkanı sağlayan bir işyerinde  çalışıyor olduğunu, işyeri dışında kadınları etkileyen faktörleri nazarında en çok kadın hakları konusunda endişe duydukları ve en büyük endişelerinin bu olduğunu söyledikleri belirtiliyor.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Yeni devlet hastaneleri müjdesi

Yeni devlet hastaneleri müjdesi

Minik karatecilerden Başkan Topaloğlu'na ziyaret

Minik karatecilerden Başkan Topaloğlu’na ziyaret