Yabancı personele ATSO garantörlüğü

Yabancı personele ATSO garantörlüğü

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- TURİZMDE yüksek sezonla birlikte sektörde 20 bine yakın yabancı personel eksiği yaşanıyor. Güvenlik sebepli izin probleminin çözümü için ATSO Başkanı Ali Bahar, “Şimdi istiyoruz ki biz bunu ATSO’nun garantörlüğü altında bir büro. ATSO burada. Bu yabancı işçi çalıştırma konusunda biz de garantör olabilelim. Çünkü herkese olur vermiyor bakanlık. Olur vermeyince dansçınız, akrobatınız ya da bir Hintli aşçınız gelemiyor. O zaman o yer çok mağdur duruma düşüyor” dedi.

ATSO Başkanı Ali Bahar ve ATSO Yönetim Kurulu Üyesi turizmci Yusuf Hacısüleyman, turizm sektöründe yüksek sezonun başlamasıyla yabancı personel çalışma izinlerine ilişkin yaşanan sorunlara dikkati çekti. Bu konuda gerekli kanuni düzenlemelerin yapılmasına yönelik ATSO’nun öncülük ettiğini anlatan Ali Bahar, “ATSO’nun uğraşısıyla sağlık turizmi yapan yer; diş kliniği, saç ekimi vs. iki taneye kadar sorgusuz yabancı çalıştırma izni bizim sayemizde çıktı. Bugün otellerimizde yabancı çalıştırma konusunda atılan bütün adımlar kişisel gayretlerimizle oluşuyor. Şimdi istiyoruz ki biz bunu ATSO’nun garantörlüğü altında bir büro, ATSO burada. Bu yabancı işçi çalıştırma konusunda biz de garantör olabilelim. Çünkü şubat- mart ayı gelince firmalarımız, otellerimiz ne yapacağını bilemiyor. Çünkü herkese olur vermiyor bakanlık, olur vermeyince dansçınız, akrobatınız ya da bir Hintli aşçınız gelemiyor. O zaman o yer çok mağdur duruma düşüyor” dedi.

‘BU YIL EN BÜYÜK SORUN İSTİHDAM OLACAK’

Bu yıl birçok sektörde istihdamın en büyük problem olacağına da dikkati çeken Ali Bahar, “Benim fabrikamda yaklaşık 50 kişi eksik çalışıyor. Diğerlerinde de böyle 15’er, 20’şer kişi eksik çalışıyoruz. Otellerin bugün en büyük sıkıntısı eleman. Ve nitelikli eleman. Bu böyle olunca hazır ürünlere yöneliyorlar. Belki hazır üreten firmalarımız için çok önemli ama gurme lezzet verecek ve coğrafi işaretli ürünlerimizi hani sokalım otellerde de bunları verdirelim, bunlar hep kalifiye, nitelikli elemandan geçiyor. Bazı ülkelerden göç kabul etmiyoruz, bu işin başından beri yoğunlukla içindeyiz. Mesela bir firmanın iki profesyoneli reddedilmiş, ben bizzat devreye girdim kabul edildi. Yani tek tek uğraşıyoruz, çok zor bir konu” diye konuştu.

‘ASIL KONU GÜVENLİK’

Sahada suiistimallerin olduğunu da kaydeden Bahar, şöyle dedi:

“Bakanlıklar bu konuda çok itinalı, suiistimallerden dolayı bazı hatalı geri çevirmeler de mevcut, bu konuda sıkıntı var. Gelecek sene bu sıkıntı olmasın diye çalışıyoruz. Bu şubatla mayıs ayı arasında kendimiz bizzat devreye girip izinleri çıkarttırmaya çalışıyoruz. Asıl konu güvenlik ve söylenen kişinin söylenen yerde çalışmaması. Asıl sorunlar bunlar. Hem sahada hem bu konudaki çalışmalarda düzenlenmesi gereken şeyler var. Sayın Valimiz ve ilgili tüm bürokratlarla burada 7 saate yakın toplantı yapıldı. Daha iyileşti ama temel başka bir talebimiz var. Biz ATSO’da bu konuda birim kurulmasını, bakanlığımızın bunu kanunlaştırılmasını, sırf Antalya için değil Türkiye için kolay bir iş değil, biz burada garantör olmak istiyoruz. Yabancı istihdamla ilgili büro kurulması için müracaatımızı yaptık ve mevzuat çalışmalarının yapılmasını da istedik.”

‘YÜZDE 10-20 ORANLA OLMAZ’

Şu an Antalya turizm sektöründe resmi görünen 7- 8 bin yabancı personel bulunduğunu belirten Yusuf Hacısüleyman ise gayriresmi çalışanların olduğuna da dikkati çekerek, “Seyahat acentelerimizin, örneğin misafiri getirdiği ülkelerin dilini konuşan elemana ihtiyacı var. Turizm işletme belgesi yönetmeliğinde ‘yerel personelin yüzde 10’u oranında çalıştırabilir’ diyor. Acentede 5 kişi çalışıyor, yüzde 10’u, 0,5 alamıyor. Seyahat acenteleri devasa şirketler değildir. 3 kişi çalışıyor 0,3 yani, yok. Bakanlık ‘Özel durumlarda izin alınarak bunu yüzde 20’ye çıkarabiliriz’ diyor. Yine 3 kişi çalışıyor, bu gerçek bir olay, 0,6 yapıyor yine alamıyor. Biri tutmuyor. Bu geçen hafta yaşadığımız bir olay ve acente çıldırıyor. ‘Ben turizm işletme belgem var, turizm yapıyorum A grubu seyahat acentesiyim benim elemana ihtiyacım var, yasal hale gelmek istiyorum. Ben bunu çalıştırıyorum zaten’ diyor. Biz bunların düzeltilmesini istiyoruz. Bu bir oranla olmaz” dedi.

’20 BİN RESMİ ÇALIŞAN LAZIM’

Yabancı istihdamın zorunlu olduğu alanlar olduğunu dile getiren Hacısüleyman, şunları söyledi:

“Bu istihdam edilecek konularda toplum olarak kültürümüze uymayan meslekler var. SPA bölümü, misafir ilişkileri. Örneğin yurt dışında bir otele gittiğinizde Türk varsa tüm her şeyi ona sorarız. Buraya gelen insanlar da kendi ülkesinin dilini konuşan insanı arıyor. Animasyon, sirk sanatları; Türkiye’de sirk sanatları yok. Dans grupları da çok az, bu meslekleri yapacak kimse yok. Teknik terimler, dolayısıyla dilini konuşan olmalı, bunları bakanlıklara 40 yıldır söylüyoruz, yazıyoruz da. Bu Çalışma Bakanlığınca düzeltilmesi gereken bir şey. Biz ‘kendi çocuklarımız işsiz kalsın yabancı getirelim’ demiyoruz. 750 bin yatağımız var, 500 kişinin çalıştığı bir otelde 50 yabancı istihdamı gereklidir. SPA, animasyon, resepsiyon gibi yüzde 10 oranından hareketle bizim 200 bin SGK’ya kayıtlı var, yüzde 10’u en az 20 bin resmi olarak çalıştırmamız lazım.” (DHA)

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Orman yangını büyümeden kontrol altına alındı

Orman yangını büyümeden kontrol altına alındı

CHP Akseki yönetiminden 8 üye istifa etti

CHP Akseki yönetiminden 8 üye istifa etti