159 sıra sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 sıra sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 25’inci maddesinin değiştirilmesine yönelik önergenin gerekçesini açıklamak üzere konuşan CHP Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır, “Turizm sektörünün taşıdığı vergi yükünü hiç hesapladınız mı?” dedi.
“Yeri geldiği zaman hepimizin can simidi olarak görülen, hatta Sayın Cumhurbaşkanının, Sayın Maliye Bakanının, Sayın Merkez Bankası Başkanının çok yakından takip ettiği bir sektör var ki vergilendirme konusunda en çok yükün düştüğü turizm sektörü. Ülke ekonomimizin dinamosu, en fazla istihdam kaynağı, hizmet ihracatı en fazla, ithalatı en az olan, döviz girdisiyle cari işlemler açığını kapatan turizm sektörüdür” diye konuşan Çorabatır, “Turizm sektörünün taşıdığı vergi yükünü hiç hesapladınız mı? En temel girdileri olan akaryakıt, doğal gaz, içeceklerden alınan ÖTV tutarı, yapılan zamlarla maliyetleri her geçen gün daha da artırmaktadır. Turizmcilerin, bu artışı fiyatlara yansıtması her geçen gün imkânsızlaşmakta, uluslararası rekabetteki fiyat avantajı kozumuzu elimizden almakta ve turizmcileri zor durumda bırakmaktadır. Rakip ülkeler, fiyat avantajı yakalama fırsatı bulmalarıyla Türk turizmcisinin rekabet şansını zorlamaya başladı.
Yurt içindeki seyahat hareketlerine baktığımızda da durumumuz iç açıcı değil. Son verilere göre yurt içi seyahate çıkanların ülke içindeki yaptıkları toplam geceleme seyahat sayısı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,3 azalırken seyahate çıkanların sayısı da yüzde 3,9 azaldı. Aynı dönem içindeki harcama miktarları ise yüzde 103 oranında artmıştır.İç turizm pazarı da daralıyor, seyahate çıkanların sayısı geçen yıla göre azalmış durumda, harcama tutarı mislisiyle artmış. Başta ulaşım maliyetleri olmak üzere yaşanan fiyat artışları ve ortaya çıkan yüksek enflasyon harcama miktarını katlamış, daha fazla para harcanmış görünmesinin nedeni ise hayat pahalılığı olmuştur. Artık, kendi vatandaşımız ekonomik durumundan dolayı tatile gidemez durumdadır. Bastırılmış kur ile maliyet enflasyonu arasında kalan turizmci kâr elde etmek bir yana geçen yıl imzaladığı sözleşmelere sadık kalmanın çabası içerisindedir. Gelir vergisi, kurumlar vergisi, ÖTV, KDV, konaklama vergisi turizm payı bu denli geniş vergilendirmeye tabi tutulan başka bir sektör var mıdır? Turizm sektörünün önemli bir kolu olan acentalarımızın transfer ve kiralama için kullandıkları araçların akaryakıtlarında ÖTV indirimi yapılması da çok önemlidir. Pırlantadan ÖTV almayan bir vergilendirme sisteminin yanında turizm sektöründe ÖTV düzenlemesinin yapılması beklenmektedir.
Vergilendirmede uğradığı negatif ayrımcılığın dışında turizm sektörünün bir başka meselesi de ihracatçı sayılması, daha doğrusu tam olarak ihracatçı sayılmamasına ilişkindir. Turizm Teşvik Kanunu’nun 13’üncü maddesinde ‘Belgeli işletmelerden Cumhurbaşkanınca her yıl belirlenen döviz miktarını sağlayanlar ihracatçı sayılırlar.’ diye çok açık bir hüküm vardır. Turizm işletmeli belgeli tesislerin hizmet ihracatçısı sayılmalarına rağmen kurumlar vergisi oranında yüzde 5 ihracatçıların faydalandığı düzenlenmeden yararlanmaları sağlanmalıdır. Sektör bir kanunla verilen bu hakkın kullanımını başka bir kanun maddesi nedeniyle kullanamamaktadır. Turizmcilerin talebi artık tereddütsüz ve istisnasız her hâliyle tam olarak ihracatçı sayılmalarıdır.”
Yorumlar
Loading…