Plastik kirliliği, her yıl dünya genelinde artan bir tehdit oluşturarak, özellikle Akdeniz’in kıyı ve deniz ekosistemlerini ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu sorunun temel nedeni, dünya çapında üretilen plastiklerin büyük bir kısmının tek kullanımlık olması. Her yıl 500 milyon tonun üzerinde plastik üretilirken, bunun yarısından fazlası sadece bir kez kullanılan ürünlerden oluşuyor. Geri dönüşüm şansı olmayan bu ürünler, genellikle atık toplama sahalarına yönlendirilmekte ve sonuçta denizler ve okyanuslarda birikmektedir. Tek kullanımlık plastiklerin yol açtığı bu çevre sorunlarına karşı farkındalık yaratmak ve çözüm yollarını geliştirmek amacıyla 2023 yılında başlatılan “Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular” projesi, 2024 yazında önemli etkinliklerle devam etti.
Ortak Çaba
2010 yılında TÜRÇEV tarafından başlatılan ‘Plajına Sahip Çık’ Projesi, 2023 yılından itibaren TÜRÇEV, Ekolojik Araştırmalar Derneği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğiyle “Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular” ismiyle yenilendi. BETUYAB’ın katkılarıyla genişletilerek devam eden proje, bu yıl uluslararası destekler de aldı. Bu yıl, İngiliz müzik grubu Depeche Mode ve İsviçreli saat markası Hublot’nun “Memento Mori Dünya Turu” aracılığıyla Conservation Collective ile yürütülen ortaklık ile projeye finansman sağladı.
Yeni Katkılar ve Etkinlikler
Proje ana finans kaynaklarına ek olarak geri dönüşüm teknolojilerinde öncü TOMRA Collection da projeye katkıda bulundu. TOMRA Collection, 2024 yılında, projeye verdiği desteğin yanında, projeye özel üretilen bir demo depozito iade makinesini proje saha faaliyetlerinde sergileyerek geri dönüşümün en yenilikçi halini plaj sakinlerine sundu.
Ayrıca, Star Diving Academy, Precious Plastics Türkiye, Pebble, Sürdür Store, Zeero gibi çeşitli markalar ve Mavi Bayrak ödüllü oteller, etkinliklerde yer aldı.
Projenin 2024 yılındaki etkinlikleri 26-30 Haziran tarihlerinde EKDAĞ Tesisleri Konyaaltı Halk Plajı’nda başlamış, ardından 3-7 Temmuz tarihlerinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı TURAŞ Belek Halk Plajı’nda devam etmiştir. Proje, 16-19 Temmuz tarihlerinde bölgedeki Blue Flag International Best Practice Awarded Place’lerden biri olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi’nde çocuklarla gerçekleştirilen “Plastiksiz Temmuz” atölyeleri ile sürmüştür. 2024 yazının son etkinliği ise 4-8 Eylül tarihlerinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı TURAŞ Lara Halk Plajı’nda yapıldı. Proje kapsamında gerçekleştirilen tüm etkinlikler, bölgedeki Mavi Bayrak Ödüllü plajlarda yürütüldü.
“Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular” projesi, denizlerimizi ve kıyılarımızı koruma amacıyla yürütülen bu ortak çabalarla, daha temiz bir gelecek için umut ışığı olmaya devam ediyor.
Comments
Loading…