Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iştirakçi kuruluşu Anset Özel Sağlık ve Eğitim Kültür İnşaat Ticaret Limited Şirketi 2023 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim
Raporu yayınlandı. Raporda, Altın Portakal Film Festivali’nin sponsorluk anlaşmaları incelemeye alındı. Konuyla ilgili raporda şu bilgilere yer verildi:
” 55. Uluslararası Antalya Film Festivali’ne sponsor olan şirketten sponsorluk bedelinin tahsil edilememesi
2018 yılında düzenlenen 55. Uluslararası Antalya Film Festivali’ne sponsor olan şirketten 1.000.000 TL+KDV tutarlı sponsorluk bedelinin 2023 yılı sonu itibarıyla tahsil edilemediği görülmüştür. 29 Eylül-05 Ekim 2018 tarihleri arasında düzenlenen festivale ilişkin olarak imzalanan sponsorluk sözleşmesinin 1’inci maddesine göre, biri ANSET olmak üzere sözleşmenin 3 adet tarafı bulunmaktadır. Sözleşmenin 4’üncü maddesinde ANSET’in yükümlülükleri, 5’inci maddesinde ise sözleşmeye taraf olan diğer 2 şirketin yükümlülükleri sayılmıştır. Söz konusu maddelerde, ANSET’in şirketlerden biri lehine festival boyunca çeşitli reklamlar yapması ve sponsorlar arasında göstermesi kararlaştırılmıştır. Ayrıca, reklamları yapılan şirket değil de diğer şirket tarafından bir sonraki film festivaline kadar ANSET’e 1.000.000 TL+KDV tutarında sponsorluk ücretinin ödeneceği belirtilmiştir. Akabinde söz konusu sözleşme ANSET ve sponsorluk ücretini ödeyecek şirket tarafından imzalanmış; sözleşmenin tarafları arasında sayılmasına rağmen, sözleşmeye göre festival boyunca reklamı yapılacak olan şirket tarafındansa imzalanmamıştır.
5 YILDIR ÖDEME YAPILMADI
Yapılan incelemeler neticesinde; ANSET’in sözleşmeden doğan tüm yükümlülüklerini yerine getirdiği, 01.10.2018 tarihinde sponsorluk sözleşmesinden doğan alacağı için sözleşmeyi imzalayan şirkete 1.000.000 TL+KDV tutarlı fatura kestiği; akabinde söz konusu şirketin borcunu ödememesi nedeniyle ANSET tarafından T.C. Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi nezdinde alacak davası açıldığı, Mahkemenin 06.06.2023 tarihli ve 2023/389 sayılı Karar’ıyla 1.180.000,00 TL’nin 10/12/2019 tarihinden itibaren işleyen avans faizi ile birlikte borçlu şirketten alınarak ANSET’e ödenmesine hükmedildiği ancak 2023 yılı sonu itibarıyla şirket tarafından ANSET’e herhangi bir ödemenin yapılmadığı tespit edilmiştir.
MAHKEME KARARINA RAĞMEN
Şirketin bulguya ilişkin cevabında, mahkeme kararıyla hükmedilen bedelin tahsili için gerekli tüm icra ve haciz işlemlerinin gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, borçlu şirket adına herhangi bir mal varlığı tespit edilememesi sebebiyle icra takibinin sonuçsuz kaldığı ve konu ile ilgili işlemlere devam edildiği bildirilmiştir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 11’inci maddesinde ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletme olarak tanımlanıştır. Aynı Kanun’nun; 12’nci maddesinde bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişiye tacir deneceği; 16’ncı maddesinde ticaret şirketleriyle, amacına varmak için ticari bir işletme işleten vakıflar, dernekler ve kendi kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri tarafından kurulan kurum ve kuruluşların da tacir sayılacağı; 18’inci maddesinde ise her tacirin, ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli bir iş adamı gibi hareket etmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.
ANSET YÖNETİCİLERİNE ELEŞTİRİ
Sonuç olarak; 6102 sayılı Kanun’a göre tacir sayılan ANSET, festivale sponsor olan asıl şirketle değil de başka bir şirketle sözleşme imzalamış, sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesine rağmen alacağını tahsil edemeyerek zarara uğramış ve basiretli bir iş adamı gibi hareket etme yükümlülüğünü yerine getirmemiştir.”
Comments
Loading…