Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclisi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’de 3 Aralık’ta düzenlenen etkinliklerde engellileri hatırlar gibi yapmanın engellilerin hiçbir sorununa çare olmadığı vurgulandı. Açıklamada, “Engellilerin yaşamlarını gittikçe güçleştiren ve ivedilikle çözüme kavuşturulması gereken somut sorunların varlığına karşın; toplumda popülist bir yaklaşımla çözümler üretilmiş, sorunlar çözülmüş gibi bir algı oluşturulmaktadır. Üstelik gündelik yaşamımızı sürdürebilmemiz için gereken destekler, yapılan değişikliklerle süreç içinde yok edilmekte, engelliler hak kayıplarına uğramaktadır” denildi.
SOMUT VE ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ GEREKEN SORUNLAR
Antalya Kent Konseyi Engeliler Meclisi, açıklamasında somut ve çözüm üretilmesi gereken bazı sorunları şöyle sıraladı: Rapor yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonucu, birçok engelli ailesinin evde bakım desteği kesilmiş durumdadır. Birçok engellinin emekli aylığı da yapılan yönetmelik değişikliği ile kesilmiş veya kesilmeye devam etmektedir. Sağlıklı bir yaşam için gerekli ürünlere verilen destek fiyatlarının uzun yıllardır ayın miktarlarda tutulması nedeniyle artık engelliler için bir değeri kalmamaktadır. Ortalama olarak SGK’nın verdiği destek, ürünlerin en fazla yüzde 15’i düzeyinde kalmaktadır. Ürün fiyatları ile destek miktarları arasındaki uçurum geliri dahi olmayan engelliler için yıkım anlamına gelmektedir.
Engelli raporu almak veya yenilemek giderek zorlaşmaktadır. Altı aya varan bazen bunu da aşan süreler nedeniyle engelliler zaten kısıtlanmış olan haklarına daha zor erişebilmektedir. Engelli Kamu Personeli Sınavı’na giren ve başarılı olanlar engelliler atama beklemektedir. Özel sektörde 4857 sayılı yasa ile konulmuş kotaların uygulanmasında orta ve ağır engelli bireylerin çalışma koşullar yok denecek kadar azdır. Denetimler ve teşviklerle ağır engelli bireylerin istihdamını artıracak tedbirler acilen hayata geçirilmelidir. Daha önce H sınıfı ehliyet almış ancak bunu yenilemesi gereken engelliler yine rapor yönetmeliğinde yapılan olumsuz ve yanlış eksikliklerin sonucu bu haklarını kaybetmektedirler. 2005 yılında yürürlüğe giren toplu ulaşım araçlarının engelliler için erişilebilir hale getirilmesini düzenleyen 5378 sayılı yasanın ilgili hükümleri uzun yıllardır ertelenmektedir. Bu nedenle engellilerin en temel hakkı olan ulaşım v e erişim hakları fiilen yok edilmiş durumdadır.
Yorumlar
Loading…