Kirlilik ithal ediyoruz

Kirlilik ithal ediyoruz

 Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı; Son yıllarda katlanarak artan Türkiye’nin plastik atık ithalatını TBMM gündemine taşıyarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu.

TÜRKİYE’DE, PLASTİK ATIK İTHALATI SON 17 YILDA 155 KAT ARTTI.
Av. Cavit ARI Önergesinde; “Dünya nüfusunun sürekli artması, üretim ve doğal kaynak tüketimindeki artışı da beraberinde getirmektedir. Bu durum sınırlı kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini zorunlu kılmaktadır. Herhangi bir sebeple kullanım süresi dolduktan sonra yaşam alanlarından uzaklaştırılması gereken atık denilen kaynağında en aza indirilmesi, sınıflara ayrılması, toplanması, taşınması, geçici depolanması, geri kazanılması, bertaraf edilmesi, yeniden kullanılması, arıtılması, enerjiye dönüştürülmesi ve nihai depolanması gibi unsurlar atık değerlendirmede önemlidir.

Ocak 2022 de yayınlanan Sayıştay Plastik Atık Yönetim raporunda,  İthal Edilen Plastik Atık 2017 yılında 277 bin ton, 2018 yılında 437 bin ton, 2019 yılında 547 bin ton, 2020 yılında 775 bin 342 ton, ve 2021 yılında 685 bin 443 ton’dur. 
Uluslararası çevre örgütü Greenpeace’in son araştırmasına göre, Türkiye, Avrupa ülkelerinden plastik atık ithalatında son beş yıldır ilk sırada yer alıyor. Yine Greenpeace Türkiye’nin verilerine göre, Türkiye’de, plastik atık ithalatı son 17 yılda 155 kat arttı. AB ülkeleri ve İngiltere, Türkiye’ye 2023 yılında 456 bin 507 ton plastik atık gönderilirken Türkiye’ye en çok atık gönderen ülkeler ise İngiltere (140.907 ton), Almanya (87.109 ton), Belçika (74.141 ton), İtalya (41.580 ton) ve Hollanda (27.564 ton) olarak ifade edilmektedir.” dedi.

PLASTİK ATIK İTHALATINDA BİRİNCİYİZ!
Av. Cavit ARI;  “Türkiye neredeyse yıllık 600-700 bin ton plastik ithal eden ülke konumuna gelirken kendi plastiğini bu kadar toplayamıyor. Plastik atık ithalatı bir kirlilik transferidir. Burada bir ham madde transferi ya da ekonomik faaliyet olduğu iddia edilse de aslında başka ülkelerden kirlilik ithal edilmektedir.
Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak açıklamanızda;” Hedefimiz, tüm dünyada yapılan atık ithalatını, bitirmiş ve ihtiyaç duyduğu ham maddenin yüzde 100’ünü iç piyasadan karşılayan bir milli sanayi ve tertemiz bir Türkiye. Bu anlamda sıfır atık projemiz çok önemli. Her projemizi sıfır atık projesi çatısı altında yapıyoruz. Bu kapsamda da inşallah atacağımız adımlarla birlikte geri dönüşüm oranlarımızı arttırarak, ülkemizdeki ham madde ihtiyacını da tamamen yerli bir şekilde karşılayacağız.” diyerek atık ithalatının bitirileceğini söylerken bugün yaşanan süreçte Türkiye, Ocak 2018’de Çin’in plastik atık ithalatını yasaklamasıyla birlikte atık ithalatında hızla ilerleyerek ilk sıraya yükselmiştir.” diyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a “2020-2024 yılları arasında yurtdışından kaç ton plastik atık ithal edilmiştir? Türkiye’nin yıllık plastik atık ihtiyacı ne kadardır? Türkiye plastik atık ihtiyacının yüzde kaçını ülke içinden karşılamaktadır?  İthal edilen plastiklerin %40 ila %60’ı “atığın atığı” haline geliyor. Bu plastikler ne geri dönüştürülebiliyor ne de başka bir şekilde değerlendirilebiliyor. Dönüştürülemeyen plastikler için ne gibi ne gibi önlemler almaktasınız? Atık ithalatını önlemek ve durdurmak için ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?” diyerek Plastik Atık İthalatını TBMM gündemine taşıdı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
CHP'li belediyelere konser eleştirisi

CHP’li belediyelere konser eleştirisi

Avrupa Futgolf Şampiyonası sona erdi