Antalyaspor’da hafriyat yolsuzluğu iddialarıyla ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın açtığı soruşturma sürerken kentin dört bir yanında yol kenarlarına, dere yataklarına dökülen molozların çevre kirliliğine neden olduğu, vahşi depolamanın turizm kentinin görselliğine de zarar verdiği konuşulurken Gazeteci Yusuf Yavuz’un sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım dikkat çekti. Aksu İlçesi Altıntaş Mahallesi sınırları içinde bulunan 1800 yıllık tarihi Roma Yolu’na dökülen moloz ve kumların kimler tarafından döküldüğü araştırılmaya başlandı.
Antalya’da çok sayıda yere inşaat atığı, kum ve moloz döküldüğü ihbarları alan yetkililer konuyla ilgili araştırma başlattı. Yaşananlar üzerine vatandaşlar, Antalya Büyükşehir Belediyesi iştirakçi kuruluşu Sosyal Hizmetler A.Ş. ile Antalyaspor Derneği’nin birlikte işlettiği Döşemealtı İlçesi Kızıllı Mevki’ndeki 1 milyon 14 bin 574 metrekarelik hafriyat alanına neden döküm yapılmadığını sormaya başladı. Devasal alanının hafriyatla dolup, dolmadığını merak edenler yetkililerden açıklama bekliyor.
ANTİK YOLUN ÜZERİNE DÖKMÜŞLER
Gazeteci Yavuz, tarihi rezaletle ilgili olarak şu paylaşımı yaptı:
“Antalya’nın Aksu ilçesi, Altıntaş bölgesinde bulunan Roma döneminden kalma antik yolun üzerine moloz dökülerek alana tonlarca kum yığıldı. Altıntaş bölgesi son yıllarda binlerce inşaata ev sahipliği yapan dev bir şantiye görünümünde. Koruma altındaki antik yol tahrip edildi.Perge ile liman kenti Magydus arasındaki ulaşımın sağlandığı tarihi yolun kayaların oyulmasıyla yapılan kısmı günümüze kadar ulaştı. Ancak yaklaşık 1800 yıllık tarihi yola bitişik alanda bir süre önce inşaatlar başladı, yolun güney ucuna molozlar dökülerek kum deposu yapıldı. Antik yolun güney ucu dökülen molozlar ve kum yığınlarıyla tamamen kapatılmış durumda. M.S 2. yüzyıla tarihlenen antik yolun iki yakasında yaya geçidi, doğu kısmında ise su kanalı bulunuyor. Bu özgün ve tarihi yol göz göre göre tahrip ediliyor.
Aksu ilçesindeki Altıntaş bölgesinde son yıllarda adeta inşaat patlaması yaşanıyor. Antalya Havaalanı’nın hemen doğusunda, Diştaşlar Mevkii’nde bulunan Roma döneminden kalma antik yol da inşaat patlamasından payına düşeni aldı.
Tahribata uğrayan antik yol Antalya havaalanının hemen yanı başında yer alıyor. Yani gözlerden uzak, kuş uçmaz-kervan geçmez, dağ başında bir arazide değil. Böylesi bir yerde bu tahribatın yaşanması kültürel miras korumada ne denli büyük zaaflar olduğunu gösteriyor.
İlk görselde arazinin Mart 2024’teki görünümü yer alıyor. İkinci karede ise Nisan 2024 görünümü. Açıkla belirgin olan antik yolun hemen yanında yeni bir yol açıldığı, kum ve moloz yığınıyla yolun bir ucunun kapandığı açıkça görülüyor.
Antik yoldaki tahribatı, uydu taraması sırasında fark eden Orhan Deniz Kaplan, olay yerine giderek tahribatı fotoğraflarla da belgeledi. Ardından ise hem Kültür ve Turizm Bakanlığı’na hem de Koruma Bölge Kurulu’na başvuru yaparak tahribatın durdurulmasını talep etti.
Antik yolun 2020’de kaydedilen görüntüsündeki kırmızı çizgiye kadar olan bölümünün molozlarla doldurularak tahrip edildiği belirtiliyor. Perge-Magydus yolu, Antalya’daki antik yol ağının günümüze ulaşan önemli kalıntılarından biri.
Tahrip edilen antik yol, dönemin en önemli kentlerinden Perge ile günümüze çok az kalıntısı ulaşabilen Lara Örnekköy’deki antik liman kenti Magydus’u birbirine bağlıyordu. Magydus, çarpık kentleşmeyle neredeyse tamamen yok oldu. Geriye kalan yol kalıntısı da yok olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivali’nin Antalya ayağı 2 Kasım’da Bakan Ersoy ve bakanlık bürokratlarının katılımıyla yapılmıştı. Aynı gün Antalya’daki antik yolun tahrip edildiği ortaya çıktı. Kültürel mirasın en az tanıtımı kadar korunmasına da ihtiyaç var. Türkiye’de en fazla antik kent ve yerleşime sahip illerden biri olan Antalya’nın bu zengin mirası ne yazık ki yeterince korunamıyor.”
Comments
Loading…