Konserin büyüleyici detaylarını yazmadan önce kısaca öğretmenler gününün adının nereden geldiğinden söz etmek istiyorum.
Kurtuluş savaşı tamamlandıktan sonra yoksulluk ve yoksunluk içindeki yeni Türkiye’nin kalkınması için Ulu Önder Mustafa Kemal’in başlattığı birçok inkılap vardır. Bunlardan biri ve belki de en önemlisi 1 Kasım 1928 tarihinde gerçekleştirilen Arap alfabesinin kaldırılarak yerine Latin alfabesi getirilmesidir. Türk milletinin yeni alfabeye alışması ve öğrenmesi adına yurdun birçok yerinde Ulus Okulları adı verilen millet mektepleri kuruldu.
Bu okullarda ilk kez Mustafa Kemal Atatürk, 11 Kasım 1928 tarihinde elinde kalemi alarak halka yeni Türk harflerini öğretmek için öğretmenlik rolünü üstlendi ve o gün Mustafa Kemal Atatürk’e “Başöğretmen” unvanı verildi.
Mustafa Kemal, 24 Kasım 1928 tarihinde “Başöğretmenlik” unvanını kabul etti ve tarihe “Başöğretmen” olarak geçti.
Atatürk’ün, Türk milletinin çağdaşlaşması için eğitime verdiği önemi vurgulamak amacıyla, öğretmenlerin toplumdaki yerini onurlandırmak için bu tarihin özel bir gün olarak belirlenmesi kararlaştırılmıştır. 24 Kasım, ilk kez 1981 yılında Türkiye’de Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. O tarihten bu yana öğretmenler günü aydınlığın, ilerlemişliğin, geleceğe inanmanın, modernliğin, özgürlüğün, bağımsızlığın, bilimden yana olmanın anlamı olarak kutlanmaktadır.
Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte, Koro Şefi Burak Onur Erdem yönetimindeki T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Çoksesli Korosu ve değerli Opera Sanatçılarımız Soprano Mine Kurtoğlu, Alto Aylin Ateş, Tenor Ufuk Toker ve Bas Tuncay Kurtoğlu’nun solist olarak sahne aldığı görkemli konserde Sayın Gürer Aykal’ın da aralarında bulunduğu, değerli birçok sanatçımızı yetiştiren, Cumhuriyet tarihimizin müzik devrimini gerçekleştiren sanat önderlerimizden, saygı değer Besteci, Eğitimci ve Etnomüzikolog Ahmed Adnan Saygun’un, büyük Halk Ozanımız Yunus Emre’nin şiirleri üzerine bestelediği anıtsal eseri “Yunus Emre Oratoryosu” seslendirildi.
Yunus Emre Oryatoryosu üç bölümden oluşmakta idi. Birinci bölümde “Teferrüç Eylemi Vardı”, “Yalancı Dünyaya Konup Göçenler”, “Ağlamaktır Benim İşim”, “Sen Bunda Garip mi Geldin”, “Benim Adım Dertli Dolap”, İkinci bölümde “Ya ilahi, Gel Sual Etsen Bana”, “Yaktın Beni Yandırdın”, “Gel Gönül Seninle”, “Bad’ı Sabaya Sorsunlar”, “Ya Rabbi Dilerim”, “Gönlüm Düştü Bu Sevdaya”, üçüncü Bölümde “Aşk Gelecek../Aşkın Aldı Benden Beni”, “Sensin Kerim, Sensin Rahim” doğruluğun ve iyiliğin timsali isimli ulu ozanlarımızdan Yunus Emre’ye ait eserler yer aldı.
Antalyalı sanatseverlerin tamamını doldurduğu konser salonunda gerçekleşen tarihi konser sonunda sanatçılar dakikalarca ayakta alkışlandı.
ADSO 25. Yıl periyodik konserlerinde gelecek hafta; 29 Kasım Cuma akşamı Saat 20.30 da AKM Aspendos Salonunda gerçekleştireceği konserde Avustralyalı ünlü Orkestra Şefi Daniel Smith’ i ve başarılı genç Keman Sanatçısı Sofiko Tchumburidze’yi sanatseverlerle buluşturacak.
Büyük Rus romantik Besteci Aleksander Glazunov’ un Keman Konçertosu ve Alman romantik dönem müziğinin büyük Bestecisi Johannes Brahms’ın 3. Senfonisinin seslendirileceği konserin biletleri AKM gişesi ve www.biletinial.com’dan temin edilebilir.
Comments
Loading…