Muğla’nın Milas ilçesinde arman yangınından etkilenenlere yardım toplama bahanesiyle yapılacak olan boğa güreşlerine tepki yağdı. Milas’ta 22 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek olan boğa güreşinin tepki çekmesi üzerine, Boğa Güreşi Tertip Komitesi tarafından yazılı açıklama yapıldı. Komite tarafından yapılan açıklamada; “Her güreşin bir yardım maksadı vardır. Geçen sene yapılan güreşlerimiz, Zeytinköy’de yanan evlere küçükbaş hayvan alımı, Gaziler Derneği’ne araç, köy okul ve camii gibi yardım maksatlı faaliyetlerdir.” denildi.
GÜREŞ DEĞİL ‘BARIŞMA’YMIŞ
Deve ve boğa güreşlerinin yasal etkinlikler olduğu ileri sürülen açıklamada, “Ayrıca biz Boğacılar Derneği olarak, yangından etkilenen köylerdeki hayvanların yanmaması için seferber olduğumuzda bu hayvanseverler kaç can kurtarabilmiştir? Bu gibi etkinliklerde güreşen hayvanlar hiçbir şekilde yaralanmadığı gibi, kendi istekleriyle güreştikleri için diğer hayvanlardan ayrılır. Nasıl ki her genç boks ve karate sporuna yatkın değilse, bu hayvanlar içgüdüsel olarak güreşe hazır olan hayvanlardır. Bunun adı da aslında boğa güreşi değil tarihçesinde barışma diye geçer” savunması yapıldı.
İŞKENCEYE ‘HAYIRLI İŞ’ KILIFI
Organizasyonu düzenleyen kurum hakkında bilgi verilmediğini vurgulayan Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER) Başkanı Erman Paçalı ise, “Kan dondurucu bu işkenceler hayırlı işler kılıfına sığdırılamaz” diyerek tepki gösterdi. Milas Kaymakamlığı ile etkinliğin kim tarafından düzenlendiğini öğrenmek içi görüşmeye çalıştıklarını aktaran Paçalı, “Bu bilgiyi veremeyiz kardeşim” cevabını aldıklarını söyledi.
HAYVAN DÖVÜŞÜNE YASAL DESTEK
Hayvanları Koruma Kanunu’nda itiraz edilen en önemli başlıklardan birinin de hayvan dövüş ve güreşleri olduğunu belirten Paçalı, “Ancak ne yazık ki hükümet hayvanları koruma kanununda hayvan dövüş ve güreşlerinin geleneksel niteliği olduğunu belirterek tüm bu akıl almaz işkenceleri yasaklamak yerine bunlara geleneksellik addederek destekledi ve legal kabul etti. Yasada yasaklanmasını beklediğimiz bu vahşet ne yazık ki yasayla desteklendi” dedi.
ANTALYA’DAKİ DEVE GÜREŞLERİ
HAYKURDER Başkanı Paçalı şunları söyledi: “Aydın ve Antalya’da deve güreşleri, Muğla’da boğa güreşleri, bir başka yerde horoz dövüşü, öbür yanda köpek dövüşü… Ucunda para ve rant olan tüm bu işkencelerin devamını tesis için işkenceye gelenek kılıfı giydirildi. Vatandaşlarımızı bu vahşetlere katılmamaya, kamu idarelerini bu işkenceyi durdurmaya ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz”.
Yorumlar
Loading…