Antalya Kent İzleme Platformu olarak envanterini çıkardığımız 2021 yılı “kent hakkı ihlalleri”,önceki yıllardan farklı bir tablo ortaya çıkarmadı.
Kamu otoritelerinin karar ve uygulamaları, toplumun temel ihtiyaçlarının ve sıkıntılarının giderilmesini değil, var olan statükonun sürdürülmesinden öte bir sonuç doğurmuyor.
Kentin zenginlik kaynaklarının kullanımında ve yararlanmada eşitsizlikler, adaletsizlikler ve hak ihlalleri derinleşerek devam ediyor. 5 ana başlıkta ortaya konan tespitlerde,
Antalya’da 2021 de öne çıkanlar
1-İklim krizinin neden olduğu doğa olayları nedeniyle canlı cansız, maddi manevi pek çok değerimiz fazlasıyla zarar gördü.
**Manavgat’da başlayan ve diğer ilçelerde devam edenorman yangınları **Avlan, Kartal, İkiz göller, Çayboğazı, Uçarsu, kırkgöz gibi kuruyan, seviyesi düşen göller, akarsular, göletler, su kaynakları
**Taşkınlar, fırtına, aşırı yağışlarla zarar gören kamusal alanlar Boğaçayı, Konyaaltı sahili ve diğer kıyı düzenlemeleri, park, bahçeler, kent peyzaj ve mobilyaları ile yerleşim alanları, seralar
2-COVİD 19 Pandemik bulaşıcı hastalık nedeniyle toplumsal kısıtlamalar ve önlemler ekonomikgerekçelerle asgari düzeye indirildi.
3-Hayat pahalılığı, işsizlik ve güvencesizlik, her sektörün temel sorunları olmaya devam etti.
4- Kamusal alanlara, yeşil alanlara müdahaleler, çevresel kirlilikler, kullanılan kimyasallar nedeniyle toprak, su ve hava kalitesine olumsuz ve zararlı etkileri artarak devam etti.
5- Merkezi yönetimin, yerel yönetim yetkilerini kısıtlayıcı düzenlemeleri ve müdahaleleridevam etti
6-Merkezi ve yerel yönetimlerin planlama ilkelerine, ekolojik yapıya, kamusal çıkarlara aykırı olarak, özellikle orman ve kıyı düzenlemeleri, antik kent, liman, Maden, HES gibi uygulamaları ile kamusal alanların, kamusalzenginlik kaynaklarınınsermaye kesimine transfer politikalarına devam edildi.
7- Cinsiyetçi saldırganlıklar, kadın cinayetleri, düşünce farklılıkları ve yaşam biçimlerine yönelik tahammülsüzlükler vahşet boyutlarına ulaştı.
8- Ulaşım, barınma, eğitim, sağlık gibi kamusal hizmetler ve temel ihtiyaç maddelerinin kullanımında toplumsal çıkarlar ile ortalama gelir düzeyleri yerine piyasa şartları esas alınarak zamların otomatiğe bağlanması uygulamasında bir değişiklik olmadı.
9-Kent sakinlerinin, sivil dinamiklerin yerel yönetimlerde söz sahibi olmaları ve kent yönetiminekatılım uygulamaları göstermelik ve sözde kaldı.
10- Kültürel varlıklarımız, doğal güzelliklerimiz, ekolojik yapı, korunacak ve gelecek nesillere taşınacakkamusal değerlerimiz olarak değil, nemalanma araçları olarak görülmelerini teşvik eden politikalara devam edildi.
Merkezi ve yerel yönetim yetkililerinin,yaşam alanlarımıza yönelik düzenlenme ve uygulamalarında ortaya çıkan temel sorunlara karşı kent sakinlerinin kent yaşamına müdahil olmalarını, ortak çıkarlarımız için takip etmeleri, talepte bulunmaları, eleştirmeleri bu amaçla
“Kamusal Çıkarları Esas Alan”, “Kamusal Yetkilerini Kötüye Kullanmayan”, “Kamusal Kaynakları Menfaat Çevrelerinin Zenginleşme Aracı Olarak Görmeyen”;Açık,Katılımcı, Demokratik ve Eşitlikçi bir kent yaşamı mücadelesinin tarafı olmaları çağrısında bulunuyoruz.
2021 yılında ANTALYA’da yaşanan
KENT HAKKI İHLALLERİ
I-HALK KATILIMI, KENT YÖNETİMİ VE İŞLEYİŞİ
Kentler, kentte yaşayanlara aittir. Bu çerçevede, kentlerin doğal, ekolojik, tarihsel, kültürel ve ekonomik zenginlikleri kentlilerin ortak değerleridir. Bu değerlerin, idaresi, planlamasında toplum geleceğini ve kendilerini etkileyecek her türlü yerel yönetim karar süreçlerine kentlilerin aktif bir şekilde katılma hakları vardır.
08.01.2021> Kentteki cafe ve restoran işletmecileri koranovirüs salgını nedeniyle 3000
işyeri 50.000 çalışanın mağdur edildiğini, desteklenmediğini açıkladılar…
12.01.2021> Kepez/Santral Mahallesinde kentsel dönüşüme giren 2658 hak sahibinin
kiralarının ödenmediği duyuruldu.
24.01.2021> Kaş’taki 6 dairelik Kaymakamlık personel lojmanı iki lüks villa ile takas
edildi. İşlem Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca
yürütüldü. Villaların BB ALDAŞ G.Müdürüne ait olduğu, kamu personeli ve
kamu bütçesine yük getiren bu işlem sonucu villalarının birinin Vali, diğerinin
Kaymakamlık konutu olarak kullanılacağı ortaya çıktı.
26.01.2021> Finike Belediyesince tamamlanan kent meydanı planlaması, çevrede yeterince
cami ve mescit olmasına karşın İl Müftülüğünün talebi ile Çevre ve şehircilik
bakanlığı plana 1000 m2 likibadet yeri işledi.
27.01.2021> Kıyı kenar çizgisine aykırı yapılaşmaları ve kullanımı nedeniyle yaşanan yağış ve fırtına sonucunda Konyaaltı Sahili sular altında kalırken, kamu kaynakları bir kez daha tahrip oldu, zarar gördü.
30.01.2021> T.Varlık Fonu kapsamında olan PTT’nin Lara sahilindeki kamusal alan, kaynak yaratmak adına, sahil kullanımının halka kapatılarak ve özelleştirilerek satılmak ve otel yapılmak istendiği duyuruldu
09.02.2021> Alanya örtü altı muz üretimi yapan üreticiler ürünlerinin son alıcıya 2-3 kat fazla fiyatla satılmasından aracıların sorumlu olduklarını açıkladılar.
19.02.2021> Büyükşehir Belediyesi Balbey Kentsel Sit ve Yenileme Alanı 1.Etap Proje Alanı toplantısında katılımcılar, Türel Dönemine ait yanlış uygulamalarını tekrarlanması nedeniyle, verilen sözlerin yerine getirilmesi eleştirileri yapıldı
01.02.2021> Büyükşehir Belediyesinde bir bürokratın Elmalı’ya atanması sürgün olarak eleştirilince, başkan Böcek, “kime ne yaptıysam hak etmiştir, bir de zamanını beklediklerim var” açıklaması yaptı.
09.02.2021> Büyükşehir Belediye Başkanının koronavirüs tedavisi sürecinde yaşanan yetki, atama ve karmaşa ile parti içi çekişmelerin yaşanmaya devam etmesi kent yönetiminde de zafiyetlere yol açtığı dile getirildi.
12.02.2021> Korkuteli’de muhtarlar ASAT’ınsu m3 fiyatına yaptığı zamma itiraz dilekçesi vererek yeniden düzenleme istedi.
25.02.2021> Antalya İçme suyu temini araştırmalarında Karacaören Barajındaki kirlilik
potansiyeli, su kalite değerlerindeki olumsuzluklar, işlem maliyetleri ile kent merkezindeki su kaynaklarının gereğince değerlendirilmeden ihale kararı alınmasının doğru olmadığı açıklandı.
03.03.2021> Planda Serik Belediyesi hizmet alanı olan alan, Hazine tarafından özel firmaya satıldı.
12.03.2021> Konyaaltı sahilinde turizm alanı iken konut tercihli alana dönüştürülen, yoğunluk, serbest kat uygulaması ile kent ve kıyı silüetini bozan, belediyenin yanı başında yapılaşmasına izin verilen yapının sahile bakan tarafında bulunan herkese açık park alanı siteye ait ticariünitelerinin kullanımı amaçlı olarak düzenlenmesi kent konseyi imar planlama grubu tarafından protesto edildi.
15.03.2021> Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) Kaş Çukurbağ Yarımadasındaki personel lojmanları satılarak alınan iki lüks villayı kullanımdan vazgeçerek satmaya karar verdi. Olan villasını satan mülk sahibi dışında lojmansız bırakılan personellere oldu.
01.04.2021>AKP Antalya Milletvekilinin de imzası bulunan ve TBMM’ye verilen kanun
teklifi ile turizm tesisleri ve plaj işletmelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı zorunlu getirilerek yerel yönetimler işlevsiz hale getirilmek isteniyor.
16.04.2021> Resmi Gazete’de Kaş’a bağlı Kalkan’da kamu arazilerinin satış ilanı yer aldı.
16.04.2021> Adliye girişinde x rayden geçilmemesi nedeniyle avukata verilen para cezası için yargı yoluna başvuruldu.
21.04.2021> Antalya tarihinde önemli bir yer tutan, tarımsal çalışmaların merkezi olan Narenciye’nin Vakfa devredilmesiyle birlikte, ağaç kesimleri, büfe yapılması sonrası burada futbol okulu açıldığı haberi sonrası, işletme Muratpaşa Belediyesi tarafından mühürlendi.
07.05.2021> 54 mahallesinin 3 tanesinde imar planı olan Kaş’ta covid-19 nedeniyle hızla artan villa kiralamalarına paralel son 1 yıl içinde 540 kaçak yapı tespit edildi.
17.05.2021>Döşemealtı Belediyesi 48 milyon muhammen bedelli kamu arsalarını satışa
çıkarma kararı aldı.
20.05.2021> Ulaşım A.Ş’nin isteği ile yapılan grev oylamasında işçiler ‘grev’ kararı aldı
25.05.2021> Konya İdare Mahkemesinin kıyı yasasına aykırı gerçekleştirilen
KONYAALTI SAHİLİ DÜZENLEMESİNDE yer alan 19 bin metrekare
şemsiye ve şezlong alanının tahsisine ilişkin uygulamanın hukuka
uygunluk bulunmadığına ilişkin kararı Büyükşehir Belediyesince üst
mahkemeye itiraz edilerek, mevcut düzenlemelerin devamını sağladı.
06.06.2021> Tarım Orman-İş sendikası, şubat ayında Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan
Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden 2 bin 168 kamyon kum çalınıp satılması olayını tespit eden görevli memurun ‘Cumhurbaşkanı’na hakaretten dolayı görevden alındığını açıkladı.
15.06.2021> Antalya Büyükşehir Belediyesi, “Falez Işıklandırma Projesi”ni halkın ve
sivil toplum örgütlerinin çevre hassasiyetini dikkate alarak tamamen iptal
edildiğini açıkladı.
05.07.2021> Antalya Emniyet Müdürlüğünce düzenlenecek Kadın Acil Destek Uygulaması
(KADES) tanıtım toplantısına katılacak davetlileri belirleme yetkisinin AKP İl Kadın Kollarına verilmesi “parti devleti” eleştirilerine konu oldu
10.07.2021> Kamu kurumlarına ait Manavgat /Çolaklı sahillerindeki kamu arazileri
üstündekurulu eğitim kampı ve sosyal tesis özelleştirme kapsamına alındı.
19.07.2021> Serik ilçesine bağlı Belek ve Kadriye mahallelerinde bulunan halk plajlarında yeniden düzenleme yapılacağını duyuran Kültür ve Turizm Bakanlığının gerçekte 1383 metre uzunluğa sahip sahil bandının 540 metreye düşürmek istediği anlaşılınca Antalya Mimarlar Odası ile 32 vatandaşın açtığı davada planların yürütmesine durdurma kararı verildi
01.08.2021> PublicPrivatePartnership… Türkçesi “Kamu-Özel Ortaklığı”. Yeni Dünya
düzeninin 40 yıldır uygulamaya zorladığı sistem. Devletin kendisi yapmaktansa yapılacak işi ozel sektöre yaptırması… elektrik, su, sağlık, ormanların korunması..Manavgat’ta başlayan hızla bölgeye yayılan pek çok can ve mal kaybına neden olan orman yangınları, iklim krizi kadar, sosyal devletin tasfiyesinin bir sonucu Orman yangınlarına karşı devletin elinde neden yeterli araç gereç, uçak, helikopter, hazırlık olmamasının cevabı, özelleştirmek istenen kamusal hizmetler, organizasyonsuzluklar, öngörüsüzlükler, merkez-yerel yönetim yetki çekişmesi yaratacak kadar bir dizi sorumsuzlukların sonucu olduğu bir kez daha anlaşıldı.
02.08.2021> Tarım ve Orman BakanıBekir Pakdemirli’nin “Uçaklar kalabalık yapıyor. Her uçağı istemiyoruz” açıklamasından sonra, AKP’li Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, TOKİ tarafından 20 yıl ödemeli konutlar yapılacağını, “Evleri çok eski olan vatandaşlar keşke bizim de evimiz yansaydı diyecekler” dedi.
02.08.2021> Gündoğmuş Kaymakamı Özbilgin ve AKP’li Belediye Başkanı Özeren,
Büyükşehir Belediyesi’nin yangında görev alan 1500 kişi için kurduğu aşevini sabah saatlerinde kapattırdı.
03.08.2021> Turizm Bakanı Ersoy’un Belek bölgesi ve yakın çevresindeki orman
yangınlarına müdahale amaçlı kullanılmak üzere planlanan orman yangın üssünü otel alanına dönüştürdüğü ve dava konusu edildiği açıklandı.
07.08.2021> Antalya’da Manavgat ilçesi ile Türkiye’nin farklı noktalarında başlayan
yangınlarla ilgili paylaşım yapanlar hakkında soruşturma açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, ‘Help Turkey’ etiketiyle yapılan yardım çağrılarına ilişkin resen soruşturmada‘provokatif paylaşımlar yapan kişileri tespit etmek amacıyla’ sosyal medya hesabı ile sosyal medya haber sayfaları ve web sitesi incelendi. ‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurumlarını aşağılama, cumhurbaşkanına hakaret’ suçlarını işledikleri öne sürülen 66 kişinin haklarında adli işlem başlatıldı 17 haber sayfası ve internet sitesinin erişime engellenmesi için sulh ceza hakimliğine bildirim yapıldı.
07.08.2021> 10 gün önce başlayan yangın kontrol altına alındı. 7 kişi öldü. 33 bin hayvan can verdi. 60 bin dekar orman, 59 mahalle ile birlikte canlı cansız, maddi, manevi pek çok değer kül oldu.
24.08.2021 >Antalya Manavgat’ta evi, işyeri ve ahırı yangından zarar gören köylülere
inşaat yapım maliyetlerinin yazılmadığı, rakam ve içerikleri doldurulmamış
boş ‘Talep ve Taahhütname’ ve ‘Afet Borçlandırma Senedi’ başlıkla
evraklar imzalatılmak istendi.
30.08.2021 > Büyükşehir Belediyesi tarafından Lara’da kiraya verilen işletmeler, sahil bandını işgal etmeninötesine geçti. Kumuyla ünlü plaj, diskolarla, kat kat localarla, yeme içme alanlarıyla doldu.
01.09.2021> Muratpaşa Belediyesi, komşu meclisi adıyla 2022 bütçesi için sınıflandırılan 7
başlık üzerinden mahalle sakinlerinin dijital ortamda değerlendirmelerde
bulunmaları, bütçenin hazırlanmasına katkıda bulunmaları çağrısı yaptı.
23.09.2021> Genel-İş Sendikası’ndan Muratpaşa Belediye Başkanı hakkında suç duyurusu: Tehditle istifa ettiriyor
24.09.2021> Aksu Belediye Başkanı hakkında, görevini kötüye kullanmak suretiyle kamu zararına yol açtığı ve üçüncü kişilere haksız menfaat sağladığı Aksu Kemerağzı’nda yer alan imar planında “spor alanı” olarak geçen arazi, usulsüz bir şekilde kiraya verilerek alışveriş merkezi haline getirdiği,kesinleşmiş mahkeme kararına karşın usulsüz işlemlere devam etmesi nedeniyle hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
24.09.2021> Akdeniz Üniversitesi giriş kapısı ve Camii’nin önündeki kamusal alan olarak ayrılan Cumhurbaşkanı kararı ile Millet Bahçesi projesi kapsamında bedelsiz TOKİ‘ye devredilen, taşınmaz özel şirkete satıldı. Şirket satın alma işleminden 8 ay önce kurulduğu öğrenildi. (ÇED) yönetmeliğince 200 dairenin üstündeki konut inşaat projelerinin ÇED raporu alması zorunlu olmasına rağmen 530 bağımsız bölümden oluşan 12+1 bloğun ruhsatı Konyaaltı Belediyesi tarafından ÇED raporsuz 12 ayrı bireysel ruhsat olarak düzenlendi.Şikayet üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapı mühürlendi. Müteahhit firmanın ÇED raporsuz devam ettiği inşaata kesilecek 5 Milyon TL cezayı ödeyeceği ve ÇED raporu başvurusu yaptığı, olumlu görüş aldığında inşaata devam edeceği bilgisi verildi.
02.10.2021 >Altın Portakal Film Festivalin Ulusal Yarışma’nın yeniden başlaması dışında
halka çok uzak kalmaya devam etti. Bilet ve yer organizasyon eksikliği sonucu
bir avuç izleyiciyle “halkın festivali” iddiası yine havada kaldı. Festivalin
ücretsiz konser etkinliğine indirgenmesi, jüri/yönetmelik, film seçimlerinde,
tarafsız ve objektif davranılması konusunda ifade edilen eleştirilere yönelik
hassasiyet gösterilmemeye devam edildiği görüldü.
19.10.2021 >AKP Antalya İl Başkanı Büyükşehir Belediyesin’ne genel bütçeden sağlanan
krediler hakkında ilgili bakanlık kendileri onay verirse kredi
kullandırıldığınıaçıkladı.
19.11.2021> Tarım ve Orman BakanlığıKumlucadakiAdrasanGöletinden sonra Toptaş Göletinin de işletmesi Belediyeden alarak Batı Antalya Sulama Birliğine devretmesinin siyasi nedenlere dayandığı açıklandı.
24.12.2021> TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Muratpaşa Belediye Yönetiminin Kırcami planlamasından dolayı Şehir Plancıları Odası hakkında suçlayıcı ifadelerde bulunması üzerine açıklama yaparak meslektaşlarına sahip çıktı.Odalarının tüm çalışmalarının bilimsel ve teknik gerekçelere dayandığı, kamunun çıkarlarının korunması doğrultusunda meslek alanına giren konularda doğal kaynakların ve kamusal varlıkların korunması ve geliştirilmesi hususunda görüş bildirdiklerini açıkladı.
II-ÇEVRE, SAĞLIK ve KÜLTÜREL MİRAS
Yerel/Merkezi yönetimlerin, doğal kaynakları ve enerji kaynaklarını, uygun ve akılcı bir biçimde yönetme; idareli kullanma, kirliliğe karşı politikalar uygulayarak ekosistemi koruma yükümlülüğü vardır. Bu kapsamda, kentsel çevre politikaları oluşturarak, atıkların yönetimi, hava, su, toprak ve yeraltı kirliliklerinin engellenmesi; doğal ve yapay çevrenin doğa kaynaklı afetlerden sakınılması koşullarını yerine getirmek suretiyle iyi sağlık koşulları sağlama sorumluluğu vardır.
ÇEVRE
04.01.2021> Manavgat Beşkonak’taMermer Ocağı yapılmasını engelleyen dernek
yöneticileri 5 hektarı kurtardık ama bitişiğindeki 24 hektarlık araziaynı şirkete maden ocağı işletmesi için izin verildi açıklaması yaparak bölgenin 11 muhtarı ile birlikte kamuoyundan destekte bulunmaları çağrısı yaptılar.
04.01.2021> Korkuteli Dereköy yaylasına yapılması planlanan kömür madenine karşı yöre halkı tarafından protesto eylemi yapıldı.
07.01.2021> Antalya’nın en önemli içme suyu kuyusunun bulunduğu Duraliler Mahallesinde bulunan ormanlık alanın çöplük gibi kullandığı tespit edildi.
07.01.2021> Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararına göre yerleşim yeri yapmaya uygun olan taşlık ve verimsiz orman arazileri ile Bakanlığın orman olarak muhafazasında yarar görmediği araziler orman dışına çıkarılabilecek. Anayasa 169. Maddesi ile orman arazilerinin devredilemeyeceği, zamanaşımının uygulanamayacağı hükmüne rağmen uygulamaya sokulan bu düzenleme Orman işgallerinin yoğun olduğu illerden Antalya’yı da yakından ilgilendiriyor.
12.01.2021> 850 hektarlık Avlan Gölünde sulak alan hızla kurumaya devam ediyor.
17.01.2021> Düden Çayında yaşanan balık ölümleri nedeniyle Antalya Valiliği yaptığı
açıklamada atık geri kazanım tesislerinin 4 tanesi yıkama sularını 70-80 metre derinlikte yar altı suyuna deşarj ettiği, idari para cezası uygulandığı, balık ölümlerinin nedeninin araştırıldığı açıklandı.
19.01.2021> Karakaş Narenciye Vakıf Çiftliğine halı saha, büfe, kafe yapılacağı, 10 dekarlık alanda ağaçların sökülmesi kınandı, Bu alanın tekrar Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün kullanımına tahsis edilmesi istendi.
20.01.2021> Düden çayındaki balık ölümleri, denize döküldüğü yerde görülen kirlenmenin, düdenlerin(yer altı kuyularının) yanlış imar uygulamaları sonucu doldurulması, çöplüğe dönmesi, denetimsiz tesisleşme ve yağmurla birlikte suya karışan çöp ve kimyasallar olduğu açıklandı.
14.02.2021> Hisarçandır’ da yaşanan kaçak ağaç kesimleri nedeniyle yöre halkı bir araya gelerek gelişmelere tepki gösterdi.
04.03.2021> Konyaaltı ilçesi Yarbaşçandır mahallesinde bir iş makinasının makilik ve
ormanlık alanda ağaçları yıkması, tahrip etmesine köylüler müdahale ettiler.
15.03.2021> Korkuteli Kargalık Mahallesinde mermer ocağı işletmek üzere bakanlıktan “ÇED gerekli değildir” raporu alan firmaya karşı dava açan köylüler davayı kazanarak meyve bahçelerinin yok edilmesini engelledi.
24.03.2021> Antalya Tazı Kanyonun, bakımsızlık ve kirlilik nedeniyle zarar gördüğü dağ
rehberlerince ifade edildi.
08.05.2021> Antalya’nın MuratpaşaYamansaz Bataklığı Doğal Sit Alanı ile Elmalı ilçesindeki Elmalı Sedir Ağaçları Doğal Sit Alanı Doğal Sit Alanı’nın koruma statüleri “kesin korunacak hassas alanlar” olarak tescillendi.
21.05.2021> Doğal yapısı bozulan ve kıyı erozyonuna neden olan BOĞAÇAYI göleti her yıl olduğu gibi yeniden yosun tuttu.
22.05.2021> Tarım ve Orman Baknalığı, Antalya’nın Alanya, Gazipaşa, İbradı, Akseki, Döşemealtı, Kaş, Finike ile Isparta’nın Sütçüler ilçelerinde 13 parti halinde toplam 45 adet yaban keçisinin avlanması amacıyla 4 Haziran 2021 günü Burdur’daki 6. Bölge Müdürlük Toplantı Salonu’nda ihale gerçekleştirileceğini duyurdu.
24.05.2021> Alanya’da Alacami Mahallesi’ne bağlı Çökele Yaylası Ormanlık alanda belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.
26.05.2021> Gazipaşa Sahillerini betona gömecek plana karşı Mimarlar Odasının açtığı
iptal davası ile bağlı İmar Planlarının İmar Mevzuatına, Planlama Tekniğine,
Şehircilik İlkelerine ve Kamu Yararına uygun olmadığı sonucuna vararak
planların iptaline karar verildi.
28.05.2021> Antalya Korkuteli Yazır köyünün Ardıçdağı bölgesinde açılması planlanan mermer ocağı için Antalya 2. İdare Mahkemesi’ne açılan davada mahkeme, “ÇED gerekli
değildir” kararını iptal etti.
01.06.2021> Gündoğmuş, Söbüçimen yaylası doğal miraslarından olan Eğrigöl çevresindeki
kaçak ve çarpık yapılaşma nedeniyle Valilik ve Büyükşehir Belediyesinden
talanındurdurulması istendi.
17.06.2021> Alanya Dim Çayı üzerinde ikinci bir hidrorelektirk Santrali istemeyenAlacami sakinleri projenin iptalini istediler.
17.06.2021> Antalya meslek odaları ve eşgüdüm kurulu Düden Çayında ortaya çıkan kirlilik nedenleri ve alınan tedbirler konusunda bilgi paylaşımında bulunmayan Valilik ve Büyükşehir Belediyesini eleştirdi ve STKlardan izleme ve denetleme kurulu oluşturulmasını önerdi.
18.06.2021> Lara Kent Parkı ve Yamansaz’da incelemelerde bulunan Kent Konseyi kirlilik ve yapılaşmaya dikkat çekti.
22.06.2021> Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan BOĞAÇAYBilim Kurulu, doğal yapıyı bozan, kıyı erozyonuna neden olan, yosunlaşma, koku, sinek gibi çevre kirliliklerine neden olmasına karşın doğal hale dönmesinin uzun zamanalacağı gerekçesiyle yapay havuzun korunmasının ve temizlemesinin yapılması ile yetinilmesi kararı verildi.!!!
29.06.2021> Korkuteli Dere Köyü sakinleri yapılmak istenen maden ocağına, usulsüz bir
şekilde ÇED gerekli değildir kararı veren Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine işlemin iptali için dava açtılar.
01.07.2021> İklim değişiyor, Antalya Kahire gibi oluyor. Bilimsel araştırmalar yağışlar, su
kullanımı kuraklık alarmı veriyor. Müsilaj olayında olduğu gibi küresel ısınma, iklim değişikliği de doğal olay değil, insanın yarattığı bir felakettir. Yaşananları ‘doğa olayı, doğal’ olarak geçiştirerek çözümü doğadan beklememeliyiz. Su kullanımına ve tarımsal politikalara bilimsel yöntemlerle yaklaşılmalıdır.
01.07.2021> Antalya’da Uçansu Şelalesi’ni de oluşturan Alara Çayı’ndaki 3 HES projesinin,
‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edilen alan içinde kalması üzerine 6 köyden 700 köylü imza toplayıp, projelerin ÇED başvurularının iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu.
01.07.2021 > Kaş-Kalkan Otoyolu ÇED toplantısı yapıldı. Çiftçisinden turizmcisine hemen
her kesimden söz alan yurttaşlar, Kaş’ın olağanüstü değerli doğal ve arkeolojik sit alanlarını, tarım ve hayvancılık alanlarına telafisi imkânsız bir şekilde tahrip edecek olan otoyolu istemediklerini belirtti.
10.07.2021> Gündoğmuş’taki Alara çayı üzerine ısrarla yapılmak istenen HES’lere karşı köylüler bir kez daha ayağa kalktı. Siyasi partile, sendikalar, Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu Bileşenleri,Köprülü, Kayabükü, Çaltı, Eskibağ, Balkaya, Akyarı, Ortaköy, Narağacı, Ortakonuş, Ümitli, Çayırözü (Malan Koyağı halkı) İbradı İlçesi Yardımlaşma Derneği, Gümüşdamla Köyü Sosyal Kültürel ve Yardımlaşma Derneği, Manavgat İlçesi Gençler köylüleri, Üzümdere Köyü Sosyal Kültürel ve Dayanışma Derneği, Gazipaşa ilçesi Çığlık, Narlıca köylüleri ve sivil toplum kuruluşları HES’lere karşı eylem yaptı
17.07.2021> Alara’daki HES projesinin ÇED süreci durduruldu!Antalya Gündoğmuş’ta bulunan Uçansu Şelalesi’nin olduğu bölgede HES projesi yapılması için yeniden başlatılan ÇED süreci, yöre halkının başvurusu ve tepkilerinin ardından durduruldu.
20.07.2021> Antalya-Kemer’de Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içindeki ünlü Alacasu (Cennet) Koyu, ‘Günübirlik Kullanım Alanı’ihale ile 20 yıllığına (7+13) işletilmek üzere kiralandı. Özel şirkete kiralanan Alacasu Koyu ve çevresi, aynı zamanda Phaselis antik kentinin sınırlarını belirleyen 1. derece arkeolojik sit alanı içinde kalıyor. Sit alanlarında yaşayan yöre halkına çivi çaktırmayan idarenin, özel şirkete kiraya verilen bu korunan alanda işletmeciliğe uygun yapılaşmaya onay verilmesine tepkili. Önce Kındılçeşme kiraya verildi, ardından Tekirova’daki Kleopatra Koyu kiralandı. Yerel halkın ve meslek odalarının açtığı davanın ardından girişim durduruldu ama toplumun denizden yararlanma alanları paralı hale getirilmesinden vazgeçilmiyor.
23.07.2021> Alacasu Koyunda İhalenin iptali istendi. .Çamyuva Muhtarı Rıdvan Vicir,
hangi nitelikte olursa olsun yapılaşmaya karşıyız” dedi. Koydan yararlanan vatandaşların duş, tuvalet, soyunma giyinme kabini gibi insani ihtiyaçlarının Milli Parklar ve yerel yönetimler tarafından karşılanması gerektiğini savunan Vicir, koyun ticari rant için kiralama veya tahsis edilmesine karşı olduklarını dile getirdi.
24.07.2021> Kesin Korunacak Hassas Alan olarak, Yamansaz sulak alanının daraltılması,
yasa dışı yapılaşmaların yasallaştırılması sonucu doğuran 8 Mayıs 2021 tarihli
Cumhurbaşkanı kararının iptali için Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarlar Odası ve
Antalya Barosu dava açtı ancak uydu görüntüsünden anlaşıldığı kadarıyla
koruma alanında dolgu yapılmaya ve mevcut işgallere yenileri eklenmeye
devam ediliyor.
28.07.2021> Manavgat’ta dört ayrı noktada başlayan yangında alevler ilçe merkezine ulaştı. 3
mahallede evler boşaltıldı. Yangının hızla yayılması, gerekli önlemlerin alınmaması paniği artırdı.
29.07.2021> Manavgat yangını hızla yayılıp yerleşim alanlarına zarar verirken, Koordinasyon
eksikliği yanında kayyım atanan THK uçaklarının hangarlarda çürümeye terk edilmesi ile kullanım dışı kalmasınedeniyle de merkezi yönetime gösterilen tepkiler karşısında merkezi yönetim yerel yönetimleri suçladı.
29.07.2021> Manavgat yangınına müdahale sürerken Akseki de yangın çıktı.
30.07.2021> Gazipaşa’da 3 ayrı yerde yangın çıktı.
02.08.2021> Akseki, İbradı, Gündoğmuşyerleşim alanları orman yangının tehdidi altında
10.08.2021> Yangın esnasında zarar gören borular, yangın sonucunda oluşan ve çevrede biriken toksik kimyasalların suya karışmasını engelleme işlevini yeterince iyi yerine getiremeyeceği; çevredeki toksik maddelerin sulara karışmasını önleme işlevini yitiren su borularıyla su temin eden köy ya da kırsal yerleşim bölge sakinlerine karşı karşıya oldukları tehlikeler dikkat çekildi.
06.09.2021> Batı Torosların en yüksek 2.tepesi olan Akdağ eteklerindeki 2500 rakımlı İkiz
Göller tamamen kurudu
06.09.2021> Akdeniz Üniversitesi Hidrolik Anabilim dalı veJeoloji Mühendisleri odası
açıklamalarındaBOĞAÇAYI GÖLETİ nedeniyle Konyaaltı sahilinin erozyona uğramaya devam ettiği, daralmakta olduğu açıklaması yapıldı.
11.09.2021> A.Kent Konseyi Karacaören Barajı’nın ağır kirlilik taşıyan sularının kente
içme suyu olarak verilmesini sağlayacak projenin durdurulmasını istedi. Projeyle ilgili ihalenin yapılmasının üzerinden 6 aysüre geçmesine rağmen konuyla ilgili açıklama yapılmadığı,“Dünya Covid-19 pandemisiyle uğraşırken ve sağlıklı yaşam hassasiyeti bu kadar gündemdeyken Antalya’ya çinkodan siyanüre ağır metallerle dolu, kirliliğin had safhada olduğu yapılan analizlerle ortaya çıkarılan Karacaören Barajı’ndan büyük maliyetlerle içme suyu temin edilmesinde ısrar edilmesi büyük bir yanlıştır” dedi. DSİ ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne projeden vazgeçme çağrısında bulunuldu.
11.09.2021> Kaş Kartal Gölü kuruma tehlikesiyle karşı karşıya
16.09.2021 > Antalya’nın Gündoğmuş ilçesindeki doğa harikası Uçansu Şelalesi’nin de bulunduğu Alara Çayı üzerine yapılacak 3 HES projesiyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca iptal edildi.
17.09.2021> Katledilen doğa savunucusu Ali Ulvi-AysinBüyüknohutçu çiftinin kapattırmak
için mücadele ettikleri taş ocağından 20 tonluk bir kaya yuvarlandı. Kayanın bir eve 10 metre kala durduğunu anlatan köylüler büyük bir faciadan kıl payı kurtulduklarını söyledi.
20.09.2021 > Kaş Gömbe ve Elmalı ovalarına hayat veren Çayboğazı da kurumak üzere. İki
ovaya da su verilemiyor.
22.09.2021> 850 hektar alana sahip Elmalı Avlan Gölü de kuraklığa teslim oldu.
01.10.2021> Sayıştay Raporu ile Orman Genel Müdürlüğünün neden yangınları
söndüremediği ortaya çıktı. Bakanlığın her yerleşim için yangın eylem planı
olmadığı, maden sahalarında izinsiz yapılaşmalara müdahale edilmediği, rehabilitasyon çalışmalarının eksik olduğu, yanan alanlar coğrafi bilgi sisteminde takip edilmediği, bütçe imkanları olmasına karşın yangın söndürme hava araçlarının alınmamasının yanlışlıkları rapor edildi.
07.10.2021> Kemer/Çıralı/Yanartaş için gündeme gelen ihale ile işletmeye açılması projesi evraklardaki eksiklikler nedeniyle iptal edildiği duyuruldu.
18.10.2021 > Kaş/Gömbe yaylası Akdağ eteklerinde 50 metre yüksekten akan Uçarsu şelalesi
kurudu.
13.11.2021 > Muratpaşa Belediyesince düzenlenen +0,5Akdeniz’in geleceği İklim Değişikliği Çalıştayı’nda bütün kamu yönetimlerinin hep beraber ciddi çevreci tutum almaları ve planlı hareket etmeleri gerektiği vurgulandı.
18.12.2021> Katarlı şirketin Antalya Limanındaki işletme hakkı 2047 yılına kadar
uzatılması ve Sarısuya yapılmak istenen 1.100 metrelik rıhtımın da limana dahil
edilmek istenmesine yönelik kanun teklifi eleştirildi. Sarısu’ya yapılmak istenen
rıhtıma Büyükşehir Belediyesi inceleme kurulu olumlu cevap vermemişti.
22.12.2021 > 2021 yılı içinde kentte kirlilik aşımı sayısı 77’ye ulaştığı, bu durumun 2
katından fazla güne yayılımın söz konusu olduğunu gösterdiğini belirtildi. Kirliliğe neden olan başlıca etkenler olarak kalitesiz evsel ısınma, yoğun trafik, çöl tozu taşınımı olarak ifade edildi.
30.12.2021> Büyük Manavgat Yangını devam ederken ilçeye bağlı Kırkkavak ile Düzağaç
köyleri arasında mermer ocağı izni verildiği ortaya çıktı.
30.12.2021> Gölet yapmak üzere yatak genişliği daraltılan Boğaçayı yoğun yağış
sonucundayine taştı ve Çakırlar ve Altınyaka Mahallelerini birbirine bağlayan
Boğaçayı Köprüsü ulaşıma kapatıldı.
SAĞLIK
29.01.2021> Kentin önemli merkezlerinden Karaalioğlu Parkında sağlık sorunlarına neden
olacak ölçüde çöp ve temizlik sorunu yaşanıyor.
03.02.2021> Korona gerekçesiyle pek çok yasak ve işyerleri kapalı tutma zorunluluğu varken, iktidar partisinin Antalya İl kongresinin tıka basa dolu bir spor salonunda kongre yapması tepkilere neden oldu.
15.02.2021> Koronavirüs aşısındaki aksaklıkların aile hekimlerine kesilmesine tepki
gösterilerek fiziksel alt yapı, personel eksikliği, çöken randevu sistemini atlayan Sağlık Bakanlığının kendilerini günah keçisi gibi görmemesi gerektiği açıklandı.
21.02.2021> Antalya İçme suyu temini amacıyla Karacaören BarajındanSanayi ve evsel
atıklar ve üzerine kurulu balık çiftliklerinin yer aldığı barajın kirlilik düzeyi ve yaratacağı sağlık sorunları ve maliyetinedeniyle proje eleştirildi.
18.03.2021> Antalya Şehir Hastanesi projesi, özel davetle ihaleye katılan ve dünyada kamudan en çok ihale alan 5. Şirket olan Kolin ile Pekerler’e verildi. Antalya Kepez’deki hastanenin inşaatı 18 Mart’ta başladı. 9 Mart’ta imzalanan sözleşmeye göre 8 Nisan 2023’te tamamlanacak.
23.03.2021>Kentin içme suyu deposu KırkgözGöleti kaynaklarından çıkarılan atıklar
denetimsizliği ve “su hakkına” gösterilen umursamazlığı gözler önüne serdi.
25.03.2021> Koronovirüs ile mücadelede ve aşı programlarında aile sağlık merkezleri gerekli desteği görmediği, koruyucu malzeme gönderilmediği, standart aşı dolaplarının yetersiz olduğunu ortaya koyan anket sonucu tabip odasınca açıklandı
29.03.2021> Manavgat Bahçelievler Mahallesi yağmur suyu tahliye kanalında balık ölümlerinedeniyle mahalleliler tepkilerini dile getirdiler.
30.03.2021> Tabip odası tarafından, Antalya’da salgına karşın kontrolsüz açılma sonucunda
yüksek riskli gruba yükseldiği, hükümetin az test yaparak az vak’a sayısı ilan
edilmesi politikasının yanlış olduğu, tam kapanmaya ihtiyaç duyulduğu, salgın
sürecinin şeffaflıktan ve katılımdan uzak yürütülmemesi gerektiği, sağlık
çalışanları için covid-19 meslek hastalığı olarak ilan edilmesi istendi.
09.04.2021> Tabip odası, sağlık hizmetlerini koruyucu ve önleyici olmaktan çıkararak tedaviye endeksleyen özelleştirme politikaları ile gerçekleştirilmek istenen daha büyük hastane, daha çok hasta, daha çok yatak ile şehir hastaneleriyle daha fazla para kazanma politikaları yerine kolayca ulaşılabilen mevcutlar desteklenmeli ve öncelikli olarak koruyucu ve önleyici hizmetlere, sağlığı geliştirmeye odaklanılmalıdır açıklaması ile Antalya’da yapılmakta olan şehir hastanesi eleştirildi.
16.04.2021> Tabip odası Artan vakalar ve ölümlerin, öngörüsüz ve bilim dışı uygulamalar sonucu daha da vahim bir hal almadan en az 14 gün tam kapanma çağrısında bulundu.
03.05.2021> Kepez Şehir Hastanesi inşaatı Mahallelileri isyan ettiriyor. “Haftanın her günü ve sabah 08.00 gece 12.00 ye kadar gürültü, dün saat 02.00 de polisler geldi de ancak durdular. Patlatılan dinamitlerle evlerimiz sallanıyor” diyorlar….
28.05.2021> Tabip Odası her 2 başvurudan birinin Aile Sağlık Merkezlerine yapılmasına rağmen çok elverişsiz koşullarda sağlık hizmetini yürütüyor olmaları nedeniyle bu kamusal hizmeti yürüten aile hekimlerine sahip çıkılması çağrısında bulundu.
02.09.2021 > Yüz yüze eğitim nedeniyle açıklama yapan eğitim-iş ve eğitim sen gerekli
hazırlık ve düzenlemelerin yapılmadığı, aşı- hijyen- korunma koşullarından, sağlıklı bir ortamda eğitime başlanacağından söz etmenin mümkün olmadığını dile getirdiler.
14.09.2021> Filtresiz çalışması nedeniyle Bademağacı Mah. Ve çevresine sürekli zararlı
maddeler saçan AS Çimento Fabrikasının neden olduğu çevre kirliliği TBMM ne gündemine taşındı
20.09.2021 >Akd.Üni.Su Ürü. Fak. ASSİM, AKUT ile birlikte içme su kaynağı
Kırkgözlerde yapılan dalışlarda çok sayıda atık çıkarıldı.
28.09.2021> Eğitim sen haftalık raporuna göre Antalya da 54 sınıf karantinaya alındı. Düşük bütçe, eksik istihdam ve yetersiz aşı ve hijyen ortamı öğrenciler içinde, veliler ve öğretmeler ve çalışanlar için de risk teşkil ediyor denildi.
07.10.2021 > Sayıştay’a 6 ayda bir sunulması gereken içme ve kullanma suyu ölçüm
bilgilerini aralarında Antalya’nın da olduğu 13 ilin sunmadığı açıklandı.
KÜLTÜREL MİRAS
07.02.2021> Muratpaşa Belediyesi İmar planlarında onaylanmış, halka açık kamu kullanımı
için ayrılmış yeşil park, çocuk oyun ve spor tesis alanlarının “yasal bir
zorunluk olmamasına rağmen”, 1. Derece arkeolojik sit alanı olan Güzeloba
mahallesinde 6732 ada 1 parsel taşınmazın konut veya ticaret alanlarına
“çevrilmesine belediyenin meclis üyesi tarafından tepki geldi.
09.02.2021> Aksu’da üzerinden Büyük İskender’in atıyla geçtiği rivayet edilen tarihi taş
köprü üzerine dökülen beton nedeniyle kısmen yıkıldı.
28.03.2021> Patara Antik Kenti’nde 12 milyonluk ihale kapsamında yapılan yürüyüş
yolu çöktü.
10.04.2021> Hıdırlıkrestorasyonunu üstlenen şirketinin Karaalioğlu Parkında simgesel ve
tarihsel değerleri olan 80 yıllık seyir terasları miradora delikler açılarak
demirler çakması, kaynak yanıkları oluşması, taş bloklara zarar verilerek
deniz tarafına tel örgüler çevrilmesine gösterilen tepkiler sonucunda Mirador’a
çekilen tel örgüler kaldırıldı ama geriye tarihi taşlara verilen zararlar kaldı.
13.04.2021> Antalya-Korkuteli Belediyesi, Roma dönemi eserinin üzerine çeşme yaptı,
yöre halkı “Bu mahalle yüzyıllardır bu eserlere sahip çıkıyor. Eserlere zarar
vermeyin” tepkilerinden sonra çeşme ve boruları tarihi eserin üzerinden
kaldırıldı.
21.04.2021> TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu BALBEY Mahallesinin bağ ve
bahçelerinin devamını sağlamak, kent dokusunu çevre değerleriyle bütüncül
planlamak ve iyileştirmek gerekir dedi.
04.05.2021> TURMEPA tarafından, Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğu altında
olan 2000 yıllık tarihi KALEİÇİ limanının mendireğinin önlem alınmaması
nedeniyle çökme tehlikesi altında olduğunu açıklandı.
02.06.2021> Kültür Varlıkları ve Müze Müdürlüğü müzelere kayıtlı eserlerin %90’ının
depolarda muhafaza edildiğini, ‘eser çok, müze az’ açıklamasıyla duyurdu.
04.06.2021> Antalya Kent Konseyi, Muratpaşa’daki Kapalı Spor Salonu’nun eski işlevine
yeniden kavuşturulmak üzere yapılan çalışmaları eleştirdi. 2000 yılından beri kent belleğindeki silueti korunarak çalışmaları sürdürülen Antalya Kent Müzesi projesinin bozulmamasını istedi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tahsis amacının ve Antalya Kent Müzesinin bütüncüllüğünün parçalanmaması gerektiği çağrısında bulundu.
06.06.2021> Patara Antik Kenti’nde ‘Patara Yılı’ devam ederken 2 bin kamyon kum
çalındı, olayı tespit eden memur görevden alındı.
14.06.2021> Antalya Ticaret Borsası tarafından 2009 yılında 20 yıllığına kiralanan Vakıflar
Genel Müdürlüğü’ne ait 2630 dönümlük Zeytin Park, 20 bin 137 zeytin olmak
üzere 26 bin 350 ağaca sahip ve alan 1. derece sit alanı, içinde 11 tane Kültür Varlıklarından tescilli bina 2012 den beri İşletme Zeytin Park A.Ş tarafından yürütülüyor. 7 milyon liralık borç birikmesi gerekçe gösterilerek Büyükşehir ile işbirliği protokolü yapıldı. Bu gelişme kamu kaynaklarıyla şirket zararının kapatılması yerine, neden halen aynı şirket ile işletmeciliğe devam edildiği, kamusal işletmeciliğin neden denenmediği, kültürel varlıkların korunmasına yönelik çalışmaların bizzat kamusal dinamikler eliyle yürütülmemesi eleştirilerini de beraberinde getirdi.
06.07.2021> Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan “Finike-Demre-
Kaş-Kalkan Devlet Yolu” projesi, Myra, Sura, Istlada, Hoyran, Kyaneai ve Phellos gibi orta Likya kentleri ve bunlara bağlı yerleşimlerinin bulunduğu 11 farklı Arkeolojik Sit Alanı bölgelerden geçiyor. Planlanan Kaş-Kalkan güzergâh üzerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Duyarlı Alanlar’ haritasına göre 11 hassas alan bulunmaktadır. Bunlar, Likya Orkidesi Dağılım/Koruma Alanı, 1. Derece Doğal Sit statüsündeki Kalkan Güney Yamaçları ve 9 arkeolojik sit alanıdır. ÇED dosyasında verilen listede 454 bitki adının yer alması, proje güzergahı ve etki alanındaki bitki (flora) çeşitliliğinin ne denli zengin olduğunu kanıtlamaktadır.
06.07.2021> Vakıflar Genel Müdürlüğünün Kesik Minare’den sonra Saat Kulesine Yönelik
Kubbe yapılması kararı, AKVKBK tarafından onandı.
14.07.2021> Alanya’nın Okurcalar Mahallesi’nin 3 Nolu bölgesinde yapılan imar
uygulamasının hukuka aykırı olduğu, bölgedeki imar uygulamasında düzenleme sınırlarının orman alanları ile çakıştığı ve saha içerisinde sit alanı olmasına rağmen Koruma Kurulu’nun görüşünün alınmadığı iddiasıyla Alanya Belediye Başkanlığı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Antalya 5. İdare Mahkemesi’nde ‘Yürütmenin Durdurulması’ talebiyle dava açıldı.
02.08.2021> Manavgat Yangını antik kentlere de zarar veriyor. Yangın bölgesinde,
Antalya’daki müzelere bağlı olan sayısız antik kent bulunuyor ancak yangınların ardından ormanların içindeki antik kentlerin ne durumda olduğu konusunda hala net bir bilgiye ulaşılamadı.
24.01.2021> Konyaaltı -06.05.2021> Demre-23.06.2021> Gündoğmuş -24.06.2021> Aksu -16.07.2021>Naula’da duvarlar tahrip edilmiş-15.09.2021> Akseki-17.09.2021> Konyaaltı-26.09.2021> Gazipaşa-23.10.2021>Serik’de kaçak kazılar ile Kültür Mirası tahrip edilmiştir. Yaklaşık 250 antik yerleşimin bulunduğu Antalya’da yalnız 17 antik yerleşim Ören Yeri statüsünde koruma altındadır ve bu ören yerleri dışındaki tüm kültürel miras varlıkları korumasızdır. Kültür Varlıklarının bütüncül koruması ve alan yönetim planı sağlanmalıdır.
03.11.2021> İlk ihalesi geçtiğimiz yıl 3.5 milyon TL’ye biten ama ihalenin iptali sonrasında
ikinci ihalede 610 bin TL’ye verilen Çıralı Yanartaş mola noktası ve tur güzergâhı kapı girişi ve büfe işletmeciliği kiralanması ve yapımı ihalesinde 3. ihale de iptal oldu. Yeni ihale ise 3 Kasım’da.
20.11.2021> Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy’de açılmak istenen kömür ocağı
sahasındaarkeolojik kalıntılar fark edilmiş, kazı çalışmaları sonrası alanda 1. Derece yoğun kültür kalıntıları ve 3. Derece arkeolojik SİT alanları tespit edilmiştir. Bu tespitler sonucunda ilk başta 41,11 Hektar olan alan 40,69 hektara düşürülmüş ve tespit edilen arkeolojik SİT alanları olan 42 dönümlük (0,42 hektar) alan kömür ocağı sahasından çıkarılmıştır. Tampon bölgesi ve etkileşim geçiş sahası belirtilmeyenSİT alanları ÇED sahasının tam ortasında kalmaktadır.
06.12.2021> Sit alanı kapsamında olan KARAALİOĞLU Parkında 78 yıllık havuz
izolasyon çalışması nedeniyle büyükşehir personelinin kullandığı hilti ve balyozlarla önce bombeli kısmı kırıldı, sonra içindeki fayansları kırılarak eski halinden eser bırakılmadı.
III-KENTSEL DOKU VE BARINMA
Yerel/Merkezi yönetimler, imarın kalitesinden; tüm canlıların sağlıklı, yerleşik, özendirici bir çevrede yaşama hakkından ve konut dokusunun korunmasından ve barınma hakkının sağlanmasından sorumludurlar.
04.01.2021 > Liman Bölgesinde denize çok yakın bir alanda AVM, Otel, Konut
fonksiyonlarıbulunan kentin ilk karma projesi olarak sunulan ancak kent siluetine, yoğunluğa, plan ve emsal uygulamalara uygun olmayan 70 metre yükseklik verilenve yoğun yapılaşmaya neden olacak kıyı ve kent arasına örülecek duvar/betonFenix Center projesinin durdurulması için dava açıldı.
06.01.2021 >Lara doğal kumul anıt ormanı /Lara Perakende Kumulları koruma statüsünde olmasına karşın ATV; offroad,traktör kullanımları nedeniyle ağaçların zarar gördüğü, kirliliğin arttığı, kum hırsızlığının da devam ettiği denetimsizlikhallerine son verilmesi çağrısı yapıldı.
07.01.2021 > Korkuteli/Dereköy Yaylasında açılmak istenen kömür linyit maden ocağıneden olacağı, tahribat ve kirliliklere karşı yöre halkı ve meslek odalarının tepkileri devam ediyor…
13.01.2021> Kaş Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı gibi korunan alanları yapılaşmaya açan 1/25.000 lik nazım imar planı çevre ve kent savunucularının açtıkları dava sonucunda iptal edildi.
27.01.2021> Kepez/Şafak Mahallesi orta şiddette yağan her yağmurda, yeterli yağmur suyu tahliye kanallarının olmaması nedeniyle sular altında kalmaya devam ediyor.
04.02.2021> Atatürk Parkında Karayollarına ait Kuğulu Park’ta plan proje ve estetikten yoksun kaçak yapılaşmalar parka ve doğal yapıya zarar vermesine müdahale edilmiyor…
08.02.2021> Muratpaşa Belediyesince park yeri olan alanın konut ve işyerine dönüştürülmesine ilişkin Güzeloba 6732 ada 1 adada plan tadilatı kararına yapılan itiraz Büyükşehir Belediyesince kabul edilmeyince dava konusu edildi.
08.02.2021> Finike Demre arasında 7 km lik alternatif turizm yolu nedeniyle en az 1000 dönüm tarım arazisini/portakal bahçelerinin heba edilmek istenmesine ve betonlaşmayakarşı imza kampanyası başlatıldı.
09.02.2021> Antalya’da mera, yayla ve otlaklarda kaçak yapılaşmalara verilen yapı kullanma izinlerinin talan boyutlarına ulaştığı açıklandı.
10.02.2021> Yeraltı su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı su kıtlığı ve enerji israfına neden
olduğu, gerekli önlemlerin alınması gerektiği açıklaması yapıldı.
11.02.2021> Köprülü Kanyon Milli Parkında açıklanan endüstriyel kullanım ve odun
ihtiyacı gerekçe gösterilen %25 oranında ağaç kesimi yapılması, bu alana yüklenen ekosistem tabanlı fonksiyonel orman özelliğini ortadan kaldıracağı açıklandı.
25.02.2021> Kaş Patara Özel Çevre Koruma Bölgesinde aralarında AKP meclis üyesi ve ilçe yöneticileri olan ve binlerce kum hırsızlığı yapan bir çete yakalandı.
01.03.2021> Cemaate bağlı Ekmel Öğrenci Yurdu’nun Etiler Mahallesi’ndeki 3 parseli birleştirilerek Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden konut alanından sosyal tesis alanına dönüştürüldü ve özel yurt alanı olarak kullanımı sağlandı.
02.03.2021> Dünya Doğayı Koruna Vakfı Akdenizde, aşırı avlanma, iklim krizi, plansız büyüme gibi nedenlerle biyolojik çeşitliliği ve balık stoklarını yeniden canlandırmak ve korumak üzere çalışmalar başlatmak gerektiğini belirten rapor yayımladı.
11.03.2021> Korkuteli Kargalık Mahallesinde yapılaması planlanan maden ocağı projesiÇED gerekli değildir kararı iptal edildi.
12.03.2021> Büyükşehir Belediyesinin falezlerin 3400 metrelik kısmının ışıklandırılmasıprojesi büyük tepki topladı. Pavyon benzetmesi yapılan ışıklandırma ile Falezlerin ekosistemi, jeolojik yapısı ve deniz ekosistemiyle bütünlük içinde korunması, buralarda yaşayan canlılara ve doğal yapıya zarar verilmesine neden olacağından uygulamaya geçilen bu projeden vazgeçilmesi istendi.
31.05.2021> Her birinde çeşit çeşit meyveli ağaç, sebze ve süs bitkileri bulunan bahçeli evler2017’de boşaltılarak ağaçların söküldüğü, binlerce kamyon moloz çıkarıldığı ve 3 bin 265 kişi olduğu belirtilen hak sahipleriyle anlaşma yapıldığı 1 milyon 300 bin metrekarelik devasa bir alanda dikey apartman blokları yükselen Santral Mahallesindeki kentsel dönüşüm projesinde vaat edilen kira yardımlarını alamayan, beklenildiği tarihte daireleri teslim edilemeyen hak sahipleri mağduriyetlerini gidermek için “Sur Yapı Mağdurları” adıyla bir araya geldiler ve kamuoyundan destek çağrısında bulundular.
04.06.2021> Mimarlar Odası tarafından Kent siluetine olumsuz etki edecek, mutlak korunması gereken falezler üzerinde, zararlar vermesi muhtemel kamu yararına, şehircilik ilkelerine aykırı olarak “1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında Lara sahil bandı, kent merkezi konut adalarındaki kat yüksekliklerinin 15 KAT belirlenmesi yönünde karar alan Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinin kararının iptali için dava açıldığı duyuruldu.
14.06.2021> Antalya Kent Konseyi “Yamansaz Sulak Alanının Koruma Alanı Tanımının Değiştirilmesi Hakkında” görüşlerini açıklayarak bu alanın bir kısmının daha önce imara açılması, kaçak yapılar yapılması, tarımsal faaliyetlerin olması nedeniyle daralmış haliyle de olsa 1990 lıyıllarda kuzey bölümdeki alan botanik bahçe olarak tanımlanarak 1. derece sit alanı ilan edildiği ve nazım imar planına işlendiğini, ancak şimdi Cumhurbaşakanı kararı ile söz konusu alanın daha da daraltılarak birinci derece sit alanı yerine muadil kavram olan “Kesin korunacak hassas alan” olarak ilan edilmesi ile kaçak yapılaşmalara yasallık kazandırıldığı,“Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak gösterilen alanın ise bir kısmı geçmişte botanik bahçe olarak tanımlanan ve kaçak yapılaşmaların yoğunlaştığı alan olması nedeniyle Sulak alanın özelliğini ve özgünlüğünü ortadan kaldıran, mevcut işgalleri koruma amaçlı olarak sınırların yeniden belirlendiği anlaşıldığından kararın gözden geçirilmesini istedi.
01.09.2021> Korkuteli Bayatbademleri mahallesinin 2 bin olan nüfusunun 12 bine çıkaran imar planı değişikliği 650 mahalle sakinlerince itiraz edilerek burada rant amaçlı plan yapılmamalı, doğal yapı ve doğal yaşam korunmalı dediler.
13.09.2021> Antalya’da Atatürk Stadyumunun yıkılmasıyla yapımına başlanan ve Türkiye’nin ilk millet bahçesi olarak duyurulan proje iki yılda harabeye döndü. Evsiz mültecilerin barınağı haline gelen millet bahçesi bakımsızlıktan palmiyeler birer birer devriliyor
23.09.2021> Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından Kaş ilçesinde imar affından dolayı 9.769 yapıya kayıt belgesi düzenlendiği, sonraki süreçte 2 binden fazla kaçak yapının tespit edildiği açıklandı.
25.09.2021 > Antalya’da 80 bin üniversite öğrencisi için 4 bin kapasiteli öğrenci yurdu var. Öğrenciler, Cumhuriyet meydanında barınma hakkı oturma eylemi yaptı.
29.09.2021 > Antalya Kent Konseyi, ‘Doğal Sit; Nitelikli Doğal Koruma Alan’ statüsünde yer alan Lara Kumul Ormanının “Koruma statüsü yeniden değerlendirilmesini“Kesin korunacak hassas alanlar tanımı değerlendirildiğinde ‘biyolojik, jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri açısından ekosistem hizmetlerine katkı’ sağlayacak niteliktedir. Alan üzerinde herhangi bir yerleşim bulunmamaktadır. tapulu alanlarda bir süre tarım yapılmasa alanın diğer kesimlerindeki kumul ormanı jeomorfolojisine tekrar kavuşacağı açıktır. O nedenle bu alanın kendi doğal yapısının korunması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz denildi.
27.10.2021 >FETÖ iltisakları nedeni ile kapatılıp el konan ülke toplamı 820 olan öğrencyurdunu, KADEM, TÜRGEV, TÜGVA, ÖNDER, İMH (İnsan ve Medeniyet Hareketi), ENSAR ve İYC (İlim Yayma Cemiyeti) kendi aralarında paylaştığı, 820 yurdun 44’ünü KADEM, 61’ini TÜGVA, 92’sini TÜRGEV, 86’sını ÖNDER, 54’ünü İMH, 85’ini ENSAR ve 43’ü de İYC tarafından talep ettiği;
Antalya’da bu yolla el konulan yurt sayısının 32 olduğu, Bunlardan 4 yurt ile ÖNDER , 3 yurt İYC, 3 yurt İMH ve 2 yurt ENSAR ve 1 er yurt KADEM, TÜGVA TÜRGEV’ in talep ettiği; bu yurtların
7’si Alanya’da 5’i Kepez’de, 4’ü Muratpaşa’da, 2’şer tanesi Aksu, Döşemealtı, Elmalı, Kemer, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca ve Manavgat’ta ve 1’i Serik’te olduğu açıklandı.
29.10.2021> Büyükşehir Belediyesi’ndeki imar planı değişikliği sonrası MuratpaşaBelediyesi tarafından Antalyaspor Kulübü Derneği’ne satılan ve kulübün de Bozkan Petrol’e sattığı, üzerine petrol istasyonu inşa ettiği Narenciye bölgesindeki alanla ilgili dava konusu yapılaşma koşulu, akaryakıt ve servis istasyonu alanı olarak planlanmasının iptali kararı istinaf incelemesinde de onandı. Buna karşın ‘Esnek/tercihli kentsel sosyal donatı alanı ve park/yeşil alan’ olarak planlı alanın yine akaryakıt servis istasyonu, açık spor tesis alanı ve park alanı yapılması imkanı veren yenibir imar planı yapılmasına ilişkin meclis kararı verilmesi nedeniyle tekrar yargıya başvuruldu.
Belediyenin Antalyaspor Kulübü Derneğine, kulübün de Bozkan Petrol’e sattığı, üzerine akaryakıt istasyonu inşa edilen ve işlemin iptaline karar verilen alanda Muratpaşa Belediye Başkanı ve Büyükşehir Beşediye Başkanı hakkında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığına mahkeme kararının uygulanmaması, kamu zararına neden olmak ve görevi kötüye kullanmak iddiasıyla şikayette bulunuldu.
13.11.2021> Meslek odakları, sendika ve derneklerden oluşan girişim PATARA hakkında hazırladığı raporda buradan kum çalınması kadar imara açılması hazırlıklarının da çok büyük bir tehlike olduğu açıklaması yapıldı.
19.11.2021> İbradı Belediyesi su kaynaklarının üzerine dökme betondan inşaat yapıyor. İmar planında yapılan değişiklik, koruma altında olması gereken bu alanda Büyükşehir Belediyesinin verdiği onay ve ilgili kamu kuruluşlarından alınan iznin nasıl mümkün olduğu soruldu ?
21.11.2021> Yurt alanı olarak ayrılan Akdeniz Üniversitesine komşu parsel önce TOKİ’ye devredildi. Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı plan değişikliği yaparak yurt alanını özel eğitim alanına çevrildi.
23.11.2021> KIRCAMİNİN imara açılmasına ilişkin planlar Mahkemece ret edildi. Bölge tarım arazisi olarak kalacak. Muratpaşa Belediyesi 1 ay içinde yeniden imar planı yapılacağını açıkladı.
07.12.2021> Antalya’da Valilik bünyesindeki Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı
tarafından okullarda yapılan tadilat ve güçlendirme ihaleleri sonrası birçok okulda sorun yaşanmaya devam ettiği görüldü. YİKOB ilin ve ilde bulunan kamu kurumlarının ihtiyaçlarını ve yapım imalatlarını yapmak, araç ve gereçlerin temini ve kiralanmasını sağlamak. Kent ihtiyacını planlamak ve projelendirmek yapım ve imalatı görevini yürütüyor. Ancak pek çok okulun imalatının sorunlu olduğu, ıslak zeminlerde fayanslarda dökülmeler, elektrik aksamlarında eksikler, Foseptik bağlantılarının olmaması, trafo arızaları, jeneratör sorunları, zemin çökmeleri, su almaya bağlı sıvalarda kopma ve dökülme olduğu. kullanılamaz hale gelen çocuk oyun malzemeleri, güvenlik tedbirleri alınmayan elektrik kablo ve bağlantıları, çalışmayan prizler, alt yapısı ve internet alt yapısı yapılmayan Fatih projeleri daha nice can güvenliği taşıyan eksik ve hatalı imalatlar yeterince takip edilmediği denetlenmediğini ortaya koyuyor. Öğrenciler, eğitimcileri veliler ciddi can güvenliği riski içindeler.
07.12.2021> Antalya Valiliği YİKOB Başkanlığının yaptığı hükümet konağında, Asansörler neden devre dışı? Yangın sistemi neden çalışmıyor? Çalışan personellerin ve işi olan vatandaşların can güvenliği nasıl riske atılıyor?
07.12.2021> İnşaat döneminde ne Milli Eğitim, ne Antalya Valiliği Yatırım İzleme Başkanlığı ne de Kepez Belediyesi tarafından denetlenmeyen Salih Konca Anaokulu binası, imar planına aykırı bir şekilde hizmete girdi. Okulun şehirlerarası yola bakan kısmı ana yola kadar taşarak yaya kaldırımını işgal etti. Hem okula gelen öğrenciler ile veliler hem de buradan geçen yayalar, okul binasının işgal ettiği yaya kaldırımını kullanamadıkları için Gazi Bulvarı üzerinde yürümek zorunda kalıyor. Can güvenliği sorunu yaratan okul binasının, çekme payına da uyulmamasına karşın ruhsat verilmesi, denetimsizliklerin, plan aykırılıklarının üstünün örtülmesi ve kollanan taraflar olduğunu ortaya koyuyor.
07.12.2021> Antalya İlim ve Kültür Derneği (Alim Derneği) adıyla hareket eden bir Cemaatyurdunda görevli personel, Mehmet Sami Tuğrul isimli bir üniversite öğrencisini, “deccali vurdum” diyerek hunharca katletti.Kaçak işletilen yurdun öğrencileri apar topar KYK yurtlarına nakledildi. Yurt Kapatıldı. Valilik, Belediye sorumluluk kendilerine ait olmadığı açıklaması yaptı. Savcılık kısmi yayın yasağı getirdi.
07.12.2021>Antalya Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün açıklamasına göreYılda 55 ton kullanılan tarımsal zehirin % 10 unu Antalya kullanıyor.Ülke genelinde tarım ilacını kullanımından ilk sıra Antalya’nın. Toprak kirliliği ürkücü boyutlara ulaşmış durumda.
11.12.2021> Korkuteli Kargalık Mahallesinde yapılaması planlanan maden ocağı projesi ÇED gerekli değildir kararını iptal ettiren yöre sakinleri maden şirketinin ÇED raporu almak üzere yaptığı başvuru toplantısını protesto etti. Katılmadı. Maden ocağını yaptırmayacağız dediler.
31.12.2021> KIRCAMİNİN imara açılmasına ilişkin planlar Mahkemece ret edildikten sonra Belediye 02 ocak 2022 tarihinde bölgenin 12 mahallesini kapsayan referandumyapacak. Mecliste bulunan partiler de referanduma yapılsındediler.Mahkeme kararı tarım arazisi olarak kalsın derken, mahalle sakinleri imara açılsın yönünde oy kullanırsa belediye de buna göre planlamayı düzenleyeceğini açıkladı.
IV-ULAŞIM VE DOLAŞIM
Motorlu taşıtlar, gürültü, hava kirliliği, ruhsal ve fiziksel tehlike ve artık ihtiyacı karşılayamaz hale gelen yol, geçit inşaatları ve projeleri, kentleri yavaş, ama kesin bir biçimde, öldürmektedir. Yerel Yönetimler, özel araçlarla seyahat hacminin azaltılması ve dolaşım güvenliği sağlayarak toplu ulaşım alternatifleri, bisiklet yolları ve kent merkezinin yayalaştırılmasına, yaya alanlarının da güvenli kullanıma dönük projeler geliştirmekte yükümlüdürler
11.01.2021> Büyükşehir Belediyesinin %14 ulaşım zammının geri alınması için kampanya yapılarak toplanan imzalar yetkililere verildi.
08.02.2021> Büyükşehir Belediyesinin nostalji tramvay hattında elektrikli otobüs işletme test sürüşleri ulaşım master planındaolmayan ve palyatif önerilerle ulaşım sorunun çözüm arayışlarının doğru olmadığı eleştirileri aldı.
15.06.2021> Antalya’nın Kaş ilçesinde yapımı planlanan ancak yerel halkın açtığı dava sonucu ÇED Olumlu kararı Haziran 2019’da Mahkeme tarafından iptal edilen otoyol projesi için yeniden ÇED süreci başlatıldı…
24.06.2021> Karayolları 13.Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklama ile daha önce belirlenen güzergahta Finike sınırlarında kalan kesimde yol çalışması yapılmayacak, mevcut yol kullanılırken, Finike- Demre Kaş yolu ÇED sürecine de dahil edilmeyeceği açıklandı.
30.06.2021> “Finike-Demre-Kaş-Kalkan güzergahını içeren otoban Projenin Kaş coğrafyasını tehdit ettiğini ve telafisi imkansız olumsuz sonuçlar doğuracağını belirten Kaşlılar, “Toplantı yapıldığı takdirde, proje süreci başlayacaktır. Bu nedenle, olabildiğince kalabalık katılım sağlayarak toplantıyı yaptırmamak, projeyi sorgulamak ve itirazlarımızı dile getirmemiz çok önemlidir” dediler.
01.09.2021>Toplu ulaşıma %12 zam geldi. Elektrik, su, ulaşım bütün kamusal hizmetlerin ticarileştirilmiş olması, kullanıcıların piyasa şartlarına göre birer müşteri olarak görülmesine neden oluyor. Sadece bir kişinin işe gidiş-geliş için aylık toplu ulaşım masrafı 213 TL oldu.
08.09.2021> Sussan olmuyor susmasan olmuyor diyen CHP Muratpaşa İlçe Başkanı, Büyükşehir Belediyesince toplu ulaşıma yapılan zamları eleştirdi.
04.10.2021> BŞB Ulaşım Daire Başkanlığı 49 şöföre uyuşturucu bulundurma, alkollü araç sürme, yolcuya kötü muamele, kar sistemine muhalefe etme gibi süreli ve süresiz olmak çeşitli tarihlerde trafiğe çıkmama cezası verdi.
21.11.2021> Atatürk Parkında(Hasan Subaşı parkı) trafik kirliliği arttı. Gelişigüzel park edilen motorlu taşıtlar alanın işlevselliğini bozuyor. Otopark alanları yerine park içinde gitmek istenen yere kadar araçla gidip gezinti/yürüyüş yolları üzerinde park yapılması saygısızlığı engellenmelidir.
26.11.2021 >Akdeniz Üniversitesinin tanıtım kataloglarında orijinal hali ile görünen ancak korunmadığı gibi dolaşım ve peyzaj alanları, demir, alüminyum,branda gibi malzemeler ile kapatılarak ekstra alanlar oluşturulan, tabela kirlilikleri, işlevsiz ve bakımsız havuzları,revakları ve diğer düzenlemeleri başkalaştırılan Olbia Çarşısı’nın kullanımı ve görüntüsü tepki topluyor.
V-EŞİTSİZLİĞE MARUZ KALANLAR VE SOSYOEKONOMİK DEZAVANTAJLILAR
Yerel/Merkezi Yönetimler, yaş, cinsiyet, ırk, inanç, milliyet, sosyoekonomik ve politik statü, ruhsal ve bedensel özür gözetmeksizin, tüm insanlara eşit koşullarda hizmet vermekle yükümlüdürler.
13.01.2021>Antalya Kadın Platformu üyeleri ellerini kelepçeleyip kendisini çıplak halde saatlerce döven eşini öldürmekten tutuklu Melek İpek’in öz savunma hakkını kullanması nedeniyle serbest bırakılmasını istedi
22.01.2021> Akseki Bademli Mahallesinde iş ve işçi güvenliği olmadığı gerekçesi ile kapatılan ancak özel izinle tekrar çalıştırılmaya başlanan mermer ocağında ölümlü iş kazası oldu.
09.02.2021> Antalya metreküp başına 2.40 krş. İle Türkiye’de doğalgaza en yüksek fatura ödeyen kent olduğu açıklandı.
24.03.2021> İstanbul Sözleşmesinin iptal edilmesi nedeniyle Antalya ve ilçelerinde kadın örgütleri tepkilerini ve itirazlarını dile getirerek, 42 milyon kadının hakkı tek bir kişinin aldığı kararla gasp edilmesini protesto ettiler.
01.05.2021> Demiryol İş Sendikası ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım AŞ arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çıkmaza girmesi üzerine, sendikanın aldığını grev kararına karşılık Ulaşım AŞ, İŞ-KUR’a başvurarak ‘grev oylaması’ istedi.
17.05.2021> Turizm çalışanlarına” ben aşılıyım” maskesi taktırılarak çektirilen reklam filmleri turizm çalışanlarının “biz köle değiliz” tepkisiyle karşılandı. Turizm bakanı istifaya davet edildi.
01.07.2021> Elmalı’da iki kardeşin istismar edilmesine ilişkin yürütülen soruşturmanın sonuçsuz kalması adalete olan güveni yok edici nitelikte olduğu açıklandı.
03.07.2021> Elektrik ve doğal gaza yapılan zammı eleştiren (EMO) Elektrik Müh.
Odası,(MMO) Makine Müh Odası, (ESM) Enerji, Sanayi Maden Kamu Emekçileri Sendikası yaptıkları ortak açıklamada bu zamların zincirleme zamlara yol açacağını ifade ettiler.
06.07.2021> AKP ilçe Başkanı ve Elmalı Belediye Başkanı torpilin devletin her kademesinde işlediğini o nedenle mülakat saçmalığına son verilmesi gerektiğini söyledi.
06.07.2021> TEİAŞ özelleştirilmesini eleştiren EMO Şube Başkanı Düşük gelirli yurttaşların çıkarlarını korumak için elektrik kamulaştırılmalıdır dedi.
02.08.2021> 28 temmuzdan beri aranan Üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Azra Gülendam Haytaoğlu’nun, emlakçı inşaat mühendisi 48 yaşındaki Mustafa Murat Ayhan adlı erkek tarafından boğularak öldürüldüğü ve vücudunun parçalanarak ormana gömüldüğü ortaya çıktı.
03.08.2021> Antalya’nın Elmalı ilçesine bağlı Bayralar Köyü’nde yaşayan mevsimlik tarım işçileri, uğradıkları ırkçı saldırının ardından “hiçbir eşyalarını almadan, jandarma gözetiminde” köyü terk ettiği açıklandı.
17.08.2021> Antalya Serik’teki Kadriye’de, yurttaşlar; yaklaşık 2 bin 600 metre uzunluğundaki halk plajına turistik tesisler nedeniyle karadan ulaşamıyor.
05.11.2021> Pandemi, işsizlik, yüksek kiralar ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle Antalya evsizler sayısı artmaya devam ediyor. Parkalarda, otobüs duraklarında, cami bahçelerinde, dükkan önlerinde çöplerde bulduklarını üstlerini örterek gece gündüz yatanların sayısında patlama yaşanıyor.
18.11.2021> 75 bin hektar orman ve tarım arazisinin yandığı 8 kişinin öldüğü, 59 mahallenin zarar gördüğü ihmali durumlarında saptanması için verilen meclis araştırma önergesi ret edildi.
11.12.2021 > Döşemealtında Talat Yılmaz (64), tartıştığı eşi emekli öğretmen Gülsenem Yılmaz’ı (63) bıçaklayarak öldürdü.
19.11.2021> KESK Antalya Şubeler Platformu “Geçinemiyoruz, bizden alıp yandaşa veriyorlar” halktan emekten yana bütçe istiyoruz çağrısında bulundu.
24.11.2021> Muratpaşa Ziraat Odası çiftçi bitmiş durumda dedi. Tarımsal girdilerin fiyatlarının sürekli artmasına karşın ürünlerinin para etmediğini ifade etti.
03.12.2021> Döşemealtında ailesi birlikte yaşayan Hayriye Alkutay eski eşi tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.
29.12.2021> Uncalı’daSıbyan mektebi açılacağı eleştirisi yapıldı. Soyut kavramları anlama yeteneği gelişmemiş 4-6 yaş grubundaki çocuklara yönelik kur’an eğitimi alacağı anaokulu projesinin sakıncalarının bilimsel olarak kanıtlanmasına karşın böyle bir girişime zemin hazırlanması, planlama ve eğitim ilkelerine aykırı olduğu açıklandı.
30.12.2021> ASAT’ın aylık Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) oranına göre artırdığıSU FİYATLARI, 3 Ocak 2021’de 1 m3 su 4.47 TL iken, Aralık 2021’de ÜFE oranında artışlarla 6.30 TL’ye yükseldi. Aralık ayı itibariyle 1 m3 su için ödenecek tutar atık su bedeli de ÇTV ve KDV dahil toplamda 10 TL olarak faturaya yansıdı. Sonuç olarak kentte yıl içinde suya yüzde 41 oranında zam yapılmış, böylece ayda 15 m3 su tüketen dört kişilik bir ailenin su gideri yaklaşık 150 TL oldu.
30.12.2021 > Kentte Kepez Belediyesi’nin kurduğu vakıf ve Büyükşehir Belediyesi ile anlaşmalı çalışan özel bir firma tarafından üretilen iki HALK EKMEK faaliyeti bulunuyor.
**Kepez Belediyesi’nin Kepez Kalkınma ve Dayanışma Vakfı Fırın İktisadi İşletmesi, 2021 yılının başında 1.25 TL olan 200 gr. somun ekmek fiyatını, ekmeğin gramajını 210 grama çıkararak Temmuz ayı başında 50 kuruşluk zam yapmış ve 1.75 TL olarak satışa sunmuştur. 2021 yılı bitmeden yapılan ikinci zamda bir somun ekmek, 2.25 TL olarak belirlendi. Kepez Belediyesi’nin ilçede atıl haldeki 540 dönüm kamu arazisine ektiği ve hasat edilen buğdayın unundan 1 milyon 250 bin adet ekmeği üretmesi ve ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtmasına ilişkin, Belediye ile Kepez Kalkınma ve Dayanışma Vakfı arasında protokol bulunuyor.
**Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin büfelerinde satılan ve Ülker-UNO firması tarafından Aksu’da kurulu fabrikada üretilen “HALK EKMEK” 1 Aralık tarihinde yapılan zamla 210 gr. somun ekmeğin 1.50 TL olan satış fiyatı, yüzde 50 oranında artarak 2.25 TL oldu. Gelen tepkiler üzerine 22 Aralık’ta 25 kuruş indirim yapılarak, 210 gr. somun ekmek 2.00 TL olarak belirlendi.
Kentte yaşayan, asgari ücretle geçinmeye çalışan dört kişilik bir ailenin ekmek gideri son zamlarla 240 TL olmuştur.
30.12.2021> ATSO Aralık ayı meclisinde 15 ocaktan geçerli olmak üzere 210 gr ekmek fiyatı 3 tl, simit fiyatı da 3.50 Tl olarak belirlendi.
Comments
Loading…