Alerjik Rinit Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik rinit, saman nezlesi olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. alerjik rinit nedir? Sık görülen bir rahatsızlık olan alerjik rinit, burun zarlarının, herhangi bir kombinasyon halinde, hapşırma, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı ve burun kanaması ile karakterize bir enflamasyonudur. Olası tetikleyiciler arasında çim, polen, toz akarları, hamam böceği, sigara dumanı ve parfüm gibi maddeler sıralanabilirse de bunların dışında birçok alerjen de mevcuttur.

Alerjik rinitin kendisi hayatı tehdit edici nitelikte olmasa da (şiddetli astım veya anafilaksi eşlik etmediği takdirde) duruma bağlı olarak önem arz edebilir. alerjik rinit nedir Alerjen, alerjik reaksiyona neden olan fakat normalde zararsız bir maddedir. Alerjik rinit veya saman nezlesi, spesifik alerjenlere karşı alerjik bir yanıttır. Polen en yaygın alerjendir.

Amerikan Alerji Akademisi, Astım ve İmmünoloji (AAAAI) ‘ne göre, ABD’de yaşayan yetişkinlerin yaklaşık yüzde 8’i alerjik rinit rahatsızlığından muzdariptir. Dünya genelinde nüfusun yüzde 10 ila 30’u arasında alerjik rinit hastası mevcuttur.

Alerjik rinit iki farklı biçimde bulunur:

Mevsimsel: Mevsimsel alerjik rinit belirtileri ilkbahar ve erken yaz döneminde ortaya çıkabilir. alerjik rinit nedir Genellikle hava yoluyla bulaşan küf sporlarına veya çimler, ağaçlar ve yabani otlardan gelen polenlere alerjik duyarlılık rahatsızlığa sebep olur.

Kronik: Sürekli alerjik riniti olan insanlar yıl boyunca belirtiler gösterirler. Genellikle ev ve toz akarları, evcil hayvan tüyleri, hamam böceği, sigara dumanı veya küfe bağlı olarak oluşur.

Alerjiler herkesi etkileyebilir, ancak ailenin alerjik geçmişi varsa alerjik rinit gelişme olasılığı daha yüksektir. Bazı dış etkenler dışında sigara içmek, kimyasal maddelere maruz kalmak, hava değişikliği, nem ve rüzgar, hava kirliliği, çeşitli sprey parfüm ya da kokular, kolonyalar ve dumanlar alerjik rinitin daha da kötüleşmesine sebebiyet verebilir.

Hapşırma, Burun, gözler, kulaklar ve damak kaşıntısı, Burun tıkanıklığı ve akıntısı, Baş,kulak ve boğaz ağrısı, Gözlerde kırmızılık, şişlik ve sulanma, Yorgunluk, Uyuşukluk, Keyifsizlik ve sinirlilik, Öksürük, Egzama tipi belirtiler, örneğin aşırı kabaran, sıklıkla kabarcıklar oluşturan kaşıntılı ciltler, Ürtiker, Geniz akıntısı, Koku kaybı alerjik rinit belirtileri içerisinde en yaygın belirtilerdir.

Alerjenle temasa girdikten sonra genellikle bu alerjik rinit belirtileri bir veya daha fazlası şeklinde hissedilir. Tekrarlayan baş ağrısı ve yorgunluk gibi bazı semptomlar, alerjenlere uzun süre maruz kalındıktan sonra meydana gelebilir. Ateş alerjik rinit belirtileri arasında sayılmamaktadır. Bazı insanlar semptomları nadiren yaşasa da bazıları yıl boyu yaşarlar.

Akut veya kronik sinüzit, Orta kulak iltihabı, Uyku bozukluğu veya apne, Ağız yoluyla aşırı solunuma bağlı diş problemleri, Palatal (damak) anormallikleri, Östaki borusu disfonksiyonu alerjik rinitin komplikasyonları arasında sayılabilir.

Bunun yanında Konsantrasyon ve odaklanma problemleri, Faaliyetlerde sınırlılık, Karar verme kapasitesinde azalma, El-göz koordinasyonu zayıflığı, Hatırlama güçlüğü, Sinirlilik, Yorgunluk, Dikkat eksikliği gibi durumlara sebebiyet verebilen alerjik rinit yaşam kalitesini de düşüren bir rahatsızlıktır.

Alerjik rinit rahatsızlığına sahip çocukların ebeveynleri, alerji mevsimi süresince çocuklarının daha huysuz ve huzursuz olduklarını belirtmişlerdir.

Bir alerji uzmanı tarafından semptomlarının nedenini belirlemek amacıyla iş ve ev ortamı (evde beslenen hayvanınızın olup olmadığı da dahil), yeme alışkanlıkları, ailenin tıbbi geçmişi ve semptomların sıklığı ve şiddeti hakkında ayrıntılı bir geçmişi alınır.

Cilde küçük miktarlarda şüphelenilen alerjenlerin eklendiği bir cilt testi önerilebilir. Deri testi, alerjenleri tanımlamanın en kolay ve en güvenilir yoludur. Genellikle, bir maddenin alerjisine sahip olunduğunda, deride küçük kırmızı renkli şişlik ve kırmızılıklar oluşur. Bir kan testi veya radioallergosorbent testi (RAST) de yaygın olarak yapılır. RAST, kandaki belirli alerjenlere karşı immünoglobülin E antikorlarının miktarını ölçer.

Bazen alerjik rinit, sapmış bir septum (burun deliklerinden ayrılan kıkırdak ve kıkırdak eğriliği) veya burun polipleri (burun ve sinüslerde anormal büyüme) gibi çeşitli tıbbi durumlarla karmaşık hale gelebilir. Bu koşullardan herhangi biri soğuk almasıyla daha da kötüleşebilir. Birden fazla sorunun neden olduğu burun belirtileri, genellikle bir KBB uzmanı gibi başka uzmanla işbirliği yapmayı gerektirebilir.

Öncelikle makalemize devam etmeden Dr.Pınar Berik KESKİN’in mevsimsel alerjik rininit ve kronik alerjik rinit tedavi yöntemlerine ilişkin videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Doktorun hastanın şiddeti ve seyrine göre verebileceği antihistaminik ilaçlar dışında hastanın hayatını düzenlemesi de tedavinin önemli bir basamağıdır. Alerjenlerden kaçınmak büyük ölçüde rahatlama sağlayacağı gibi hastalığının şiddetini de azaltacaktır. İntranazal kortikosteroidler, alerjik rinit tedavisinde etkili ilaçlardır. Burun tıkanıklığını, hapşırmayı, kaşıntıyı ve burun akıntısını önemli ölçüde azaltabilirler. Bunun yanında burun spreyleri ve göz damlaları gibi birçok formda ilaç da tedavi sırasında verilebilen ilaçlardandır. Bu tedaviler gerek mevsimsel alerjik rinit gerekse kronik alerjik rinit tedavisinde kullanılır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

4 Maddede Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Tedavisi

Albümin Nedir? Albümin Hastalığı Nasıl Giderilir ve Tedavi Edilir?