Altını Islatan Çocuğa Ne Yapılmalı?

Alt ıslatma veya bir başka adı ile idrar kaçırma problemi, genel olarak çocukların gündüz veya gece, istemeden idrar kaçırması, yatağını veya elbiselerini ıslatması olarak belirtilmekte ve tanımlanmaktadır. Uzmanlar tarafından belirlenen beş yaş ve üstü çocukların, çeşitli sebeplerden ötürü üç aydan fazla süre içerisinde, hafta içerisine minimum iki defa uykuda altını ıslatması durumunda, bu problemin öne sürüldüğünü söylemek mümkün olacaktır.

DİKKAT: Çoğu çocuk beş yaşına gelindiğinde gece mesane kontrolünü kendiliğinden öğrenir ancak Türkiye de beş çocuktan biri de bu yaştan sonra yatağı ıslatır. Bu sorun genellikle ilerleyen yıllarda kendiliğinden çözülür. Unutulmamalıdır ki ilerleyen yıllarda nadiren çocukların altını ıslatması normaldir.

Hastalık uzmanlar tarafından, monosemptomatik veya polisemptomatik olarak iki ayrı bölüme ayırmaktadırlar. Çocuğun sadece uykuda altını ıslatması monosemptomatik, uyku haricinde de başka zamanlarda altını ıslatmasına polisemptomatik adı verilmektedir.

Genetik veya psikolojik nedenler başlıca olmak üzere, birden fazla nedenin idrar kaçırma problemini yarattığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. İdrar kaçırmanın birkaç nedeni aşağıdaki gibidir;

Genetik,

Mesaneyle alakalı nedenler,

Uyku,

Hormonel sebepler,

Merkezi sinir sisteminin geç gelişmesi,

İlaç kullanımı ve hastalıklar.

İdrar kaçırmaya sebep olan en büyük etken genden gelmiş olmasıdır. Ebeveynlerde bu problem yok ise çocukta idrar kaçırma problemi yüzde 15 iken, ebeveynlerde idrar kaçırma problemi var ise bu ihtimal yüzde 29 artmaktadır. Her iki ebeveynde olması halinde bu problemin çocukta görülmesi yüzde 77’ye kadar yükselmektedir.

İdrar yolunun son noktası mesanedir. Mesanede depo edilmiş olan idrar, gerilen mesane, kişinin tuvalet ihtiyacını karşılaması için kişiye uyarılar gönderir. Mesane duvarı içerisinde gevşek olan kaslar kasılarak, idrar boşalımı sağlanır. İdrar kaçırma problemini yaşayan çocukların mesaneleri küçük olur. Bu yüzden de idrar kesesi çabuk dolar. Mesane kasılması görevini yerine getiremediği zaman, idrar kaçırma problemi ile karşı karşıya kalınır.

Çocukların uykusu çok ağır ve derin olması ile beraber idrar kaçırma problemi gerçekleşebilir. Fakat bu yeterli bir bulgu olmamaktadır. Mesane problemi ve uyku derinliğinin birleşmesi sonucunda idrar kaçırma sorununun ortaya çıkacağı kesindir.

Bu tanının koyulması halinde yapılan araştırmalarda merkezi sinir sisteminin geç gelişmesi bu problemi beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda bu çocukların, yaşıtlarından daha geç uzadığı veya boy kısalığının görüldüğü, kemik yaşının geri olması gibi birçok neden merkezi sinir sisteminin geç geliştiğinin bir göstergesidir.

Arginin vasopressin antidiüretik adlı hormonun insan vücudunda gece salgılanan bir hormon olmasına karşın idrar üretimini azaltan bir hormon olarak bilinmelidir. Bu hormon görevini yerine getirmiyor ise, idrar kaçırma problemi ile karşı karşıya kalmak mümkündür.

Çocuğa verilmiş olan ilaçların yan etkileri olabilmektedir. Daha çok diyabet için verilen ilaçların bu sebebi doğurabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Çoğu kişi idrar kaçırma hangi doktora gidilmeli sorusunu araştırmaktadır. Genelde bu sorun ile karşılaşan kişilerin, üroloji bölümüne başvurmaları gerekmektedir. Problem başka sorunlardan kaynaklanıyorsa doktor, başka bir doktora yönlendirme yapacaktır. Bu sorunun erken teşhisi oldukça önem arz eder. Bu yüzden bu sorunla karşılaşıldığı zaman direkt olarak bir doktora başvurulmalıdır.

Birçok kişi altını ıslatan çocuğa ne yapılmalı diye sorular sormaktadır. Bu sorunun cevabı öncelikli olarak, çocuğu bir doktora göstermektir. Aynı zamanda gece altını ıslatan çocuğa ne yapılmalı sorusuna bir diğer öneri; bitkisel çözümler olarak tedavi yöntemi önermek doğru olacaktır. Bu çözümlerden; gece altını ıslatma bitkisel çözümlere öneriler sunmak okurlar için faydalı olabilir. Uzman doktorlardan Ahmet Maranki’nin bitkisel çözümünün detayı aşağıdaki gibidir;

Altını ıslatan çocuğa bitkisel tedavi Ahmet Maranki kantaron bitkisini önermektedir. Kantaron bitkisinin, bir bardak suyun içerisine atılması gerekir. Bir tutam kantaron bitkisi ile suyun kaynatılması gerekir. Bu şekilde hazırlanan kür, içilmeye hazır olacaktır. Uzman doktorun önerdiği bu tarif sonucunda bir ay kullanılması ile beraber bu problemin ortadan kalkacağı kesin olarak bilinmelidir. Eğer bu problem geçmiyor ise 5 gün ara verilerek kantaron çayı tekrardan içilmelidir. Hem çocuğa hem de yetişkinlere oldukça iyi gelen bir tarif olduğu söylemek mümkün olacaktır.

Tarçın; en etkili yöntemlerden biri çocuğa tarçın çubuğu çiğnettirmek veya tozunu şeker ile karıştırarak çocuğa yedirmektir. Bu iki yöntemden biri çocuğa uygulanmalıdır.

Amla; bu meyvenin bu problemi ortadan kaldıracağı bilinir. Bu meyve iyicene ezilir, bal ve zencefil eklenerek karıştırılır. Bu şekilde hazırlanan karışım kahvaltıda çocuğa yedirilir.

Zeytinyağı; zeytinyağı ılık bir sıcaklığa ulaşınca çocuğun alt karın kısmına sürülerek masaj yapılır. Bu yöntemin de idrar kaçırmaya iyi geldiği bilinir.

Muz; çocuğa günde 3 adet muz yedirmek bu sorunu ortadan kaldırabilir.

Bal; çocuğa yatmadan önce bir kaşık bal yedirmek bitkisel idrar kaçırma tedavilerinden sayılır. Çocuk bal yemiyor ise sütle karıştırmak doğru olacaktır.

Kızılcık; böbrek enfeksiyonu, idrar kaçırma gibi birçok hastalığa şifa olan bu bitkinin suyunu çocuklara içirilmelidir.

Elma sirkesi; mide asit seviyesini düzenleyerek sık idrara çıkmayı engeller. Bir bardak su içerisine elma sirkesi konularak, çocuğa günde minimum 3 defa içirilir. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Argan Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

4 Maddede Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Tedavisi