ANADOLU LEZZETLERİ VATAN KAHVESİ’NDE SERGİLENİYOR

ANADOLU LEZZETLERİ VATAN KAHVESİ'NDE SERGİLENİYOR

Anadolu’nun geleneksel lezzetlerini tanıtmayı ve zengin gastronomi mirasına dikkat çekmeyi amaçlayan bir etkinlik olan Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması, Türkiye ve dünya genelinden birçok katılımcıyı bir araya getirmeyi ve benzersiz yemek deneyimlerini görsel olarak ifade etmelerine olanak sağlamayı amaçlıyor.

Yarışmanın jüri üyeleri arasında yer alan şefler, fotoğraf sanatçıları ve gastronomi uzmanlarının yer aldığı yarışmaya yüzlerce başvuru yapılıyor. Yarışma, eşsiz gastronomi ürünlerinin fotoğraflarını halkla buluşmasını sağlayarak, Anadolu lezzetleriyle ilgili kültürel mirasına yönelik farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Anadolu Yemeklerine Özgü Uluslararası Yarışma

Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması’na yalnızca Anadolu coğrafyasına özgü yemeklerin fotoğrafları ile başvurulabiliyor. İlk ikisi ulusal katılımlı düzenlenen yarışma, 2023 yılından itibaren uluslararası katılımlı olarak düzenlenmeye başlandı.

Yarışma, “Genel” ve “Öğrenciler” olmak üzere iki ayrı kategoride düzenleniyor. Öğrenciler Kategorisi meslek liselerinin ve üniversitelerin (önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora) turizm, gastronomi, yiyecek-içecek, turist rehberliği, otel işletmeciliği vb. bölümleri ile halk eğitim merkezleri, olgunlaşma enstitüleri ile özel eğitim kurumlarının gastronomi, aşçılık ve yiyecek-içecek dallarında kayıtlı olan 14 ve üstü yaşlardaki öğrencilerin/kursiyerlerin katılımına açık iken, genel kategoriye 17 ve üstündeki yaşlardaki kişiler katılabiliyor.

Yarışma koordinatörlerinden Turizm Eğitimi ve Eğiticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. Ünver KOZANLI, sergilerin açılış konuşmasında Anadolu'nun çeşitliliği ve zengin mutfak kültürünün önemine vurgu yaparak, Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması'nın bu değerleri korumak ve tanıtmak adına önemli bir adım olduğunu belirtti. Kozanlı, bu yarışma ile sayıları giderek artan gastronomi, aşçılık ve yiyecek-içecek yönetimi alanlarında eğitim-öğretim gören öğrencilerin derslerindeki uygulamalarını paylaşmalarına olanak oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Vatan Kahvesi

Antalyalıların kolektif belleğinde önemli bir yeri olan Vatan Kahvesi, Nüfus Mübadelesi’nden önce Rum bir aile tarafından işletilen Leski Kahvehanesi’nin Kasriye mübadili Halim Bey'e devredilmesiyle hizmete girdi. Kahvehane 19. yüzyılın sonlarından itibaren Yeni Kapı karşısındaki sur dışı alandaki genişlemeyle birlikte dönüşüme uğramış ve önemli kamusal yapılara ev sahipliği yapan cadde üzerinde açıldı. Mübadeleyi takip eden dönemde kahvehane Yeşil Antalya İstikbal Cumhuriyet Kıraathanesi adıyla açıldı. Halim Bey tarafından 1926 yılında devralınınca da Kesriye Kahvehanesi adını aldı. 1927 yılında Halim Bey'in adını “Vatan” olarak değiştirdiği (Vatan Gazinosu) ve Antalya’nın en seçkin mekanına dönüştürdüğü kahvehane bu tarihten itibaren yıkıldığı 1985 yılına kadar bu adla anılmaya başlandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2023 yılında Karaalioğlu Kent Yaşam Parkı Projesi çerçevesinde Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği’nin (AGYİD) tahsisine sunularak ve AGYİD tarafından yeniden inşa edilerek kent hafızasının önemli simgelerinden Vatan Kahvesi, yeniden Antalyalıların buluşma noktası oldu.

Birbirini İzleyen Üç Sergi Açılacak Vatan Kahvesi’nde;

16-28 Temmuz 2024 tarihleri arasında Birinci Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması; 29 Temmuz – 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında İkinci Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması ve 12 – 25 Ağustos 2024 tarihleri arasında ise Üçüncü Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren ve finale kalan eserler sergilenecek.

Dördüncü Yarışma’nın Başvuruları Eylül Ayında Başlıyor

Şimdiye kadar üç kez düzenlenen Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması’nın dördüncüsü ile ilgili başvuruların Eylül (2024) ayından itibaren kabul edilmeye başlanacağı ve yarışmanın duyurusunun Ağustos ayının ikinci yarısında yapılacağı bildirildi.

Yarışma hakkında ayrıntılı bilgi için bkz.: https://anatoliajournal.com/fotograf

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
TEK BAŞINA SEYAHAT EDEN RUS TURİSTLER TÜRKİYE'Yİ TERCİH EDİYOR

TEK BAŞINA SEYAHAT EDEN RUS TURİSTLER TÜRKİYE’Yİ TERCİH EDİYOR

2 BİN KİŞİLİK KALICI İSTİHDAM SAĞLAYACAK!

2 BİN KİŞİLİK KALICI İSTİHDAM SAĞLAYACAK!