DEVLET kamu yararı gördüğü her türlü kararı alır. Gerek arabanızı, gerekse evinizi dahi isteyebilir. Fiyatları ayarlayabilir hatta isterse ayçiçek yağının fiyatını 50 lira dahi yapabilir. Ancak bunlar hukuk devleti çerçevesinde olur. Bunların olabilmesi için seferberlik hali yani vatan sathının tamamında söz konusu olması gerekir. Orada herkesin elbirliği, iş birliği yapması lazım ve uymayanlara devlet istediğini yapar. Oysa yaşananların birçoğunda da fırsatçılık yatıyor. Onun içinde devletin bu mücadeleyi hukuk çerçevesinde gerçekleştirebilecek gücü ve birçok kurumları vardır. Kur dalgalanması başlamadan önce de bazı şirketler kendi aralarında anlaşarak fiyat belirlemeleri yani kartelleşmeye gitmeleri ve akabinde Rekabet Kurulu’nun bu firmalara ciddi para cezaları uygulamasını ve yaptırımlarını gördük. Nitekim, çimento firmaları ve zincir marketler de olduğu gibi. Öyle ki müteahhitler birleşerek 15 gün çimento almama boykotunda bulunmuşlardır. Tüketicilerimizin de zincir marketlere karşı aynı pasif tavrı takınmalarını isterdik.
HAKKINIZI ARAYIN
31 Ağustos 2018/30521 sayılı Resmi Gazete: ‘Girdi maliyeti ve döviz fiyat artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumdan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan malların fiyatında artış yapılması haksız ticari uygulamadır.’ Kirada, otomobilde, gıda ürünlerindeki fahiş artışlar, stokçuluk, gramajda oynamalar yani içindeki miktarla, birim fiyatını farklılaştıracak, şekilde uzunluk, ağırlık, alan hacim ölçüleri ve benzeri unsurları birinde değişiklik yapılmasına rağmen değişiklik yapılmadığını izlemini uyandıran yanıltıcı ambalajlama uygulamaları ve ayrıca etiketlerde künyelerin yazılmaması tüketiciyi yanıltmaya ve aldatmaya yönelik haksız ticari uygulamalarıdır. İşte devletin kurumları burada müdahale ederek tüketicinin haklarını koruma altına alır. Burada tüketicilerimiz uyanık olacak ve haklarını arayacak. Mobil tüketici hizmeti yani mobil uygulama sistemlerini indirdiğimiz zaman artık birkaç saniye içinde Ticaret Bakanlığı ‘HFA’ Haksız Fiyat Artışı mobil uygulamasından tüketici ihlallerini fotoğraflayıp hakkınızı arayabilirsiniz.
Ayrıca bakanlığımız duyurdu, mağazalara yeni zorunluluk getirildi. Yeni yıl ile birlikte artık zincir market ve zincir mağazalar kasalarında, file, bez çanta ve benzeri alternatif çok kullanımlık taşıma ekipmanlarını bulunduracak.
FAHİŞ KİRA ARTIŞLARINDA HAKLARIMIZ
Kira artışların dövizle bir alakası yok. Ahmet, Mehmet artırdı bende artırıyorum diyerek insanlar birbirlerinden adeta kopya çekiyor. Efendim ev sahibi filesini doldururken pahalı dolduruyor. Ee kiracının suçu ne? Şu var, kiranın tavanını devlet belirlemiştir, buna rağmen baskı kuruluyor, ev kiralayacaklara fahiş fiyatlar söyleniyor. Çoğu kiracı ‘huzursuz olmak istemiyorum, ev arıyorum’ diyor. Neden siz huzursuz olacaksınız? Bırakın fahiş fiyat isteyenler huzursuz olsunlar. Siz yasal artışı yaparsınız karşı taraf kabul eder ve ya etmez. Kimse kendisine göre hukuk icat etmesin. Tüketicilerimiz şehir efsanelerinden de uzak dursunlar. Üretici diyor ki ben şeftaliyi 2 liradan verdim markette ise 15 lira. Bu gibi söylemlerde maalesef piyasada domino etkisi yapıyor. Tüketici ve üreticilerimizden isteğimiz önce vicdan sonra sabır ve fırsatçılığı bir kenara bırakmak. Görüldüğü gibi toplumun bütün kesimi şikâyetçi ve sonuçta hepimiz bir noktada tüketiciyiz.
Yorumlar
Loading…