Antalya HES kurbanı olmasın

Antalya HES kurbanı olmasın

 Antalya Kent Konseyi Tarım Çalışma Grubu Başkanı Adnan Özçelik ve Çevre Çalışma Grubu Başkanı Güray Doğan, ortak bir açıklama yaparak, Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde Doyran Deresi’ni besleyen kaynaklar üzerine inşa edilmesi planlanan Doyran Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin bölgedeki suyun cebri borulara alınıp, enerji üretiminde kullanılmasının öngörüldüğü belirtilerek, Bu projenin hayata geçirilmesi durumunda doğal yaşam, tarım ve yerel ekonomi üzerinde telafisi imkansız sonuçlar doğacaktır. Antalya Kent Konseyi Çevre ve Tarım Çalışma grupları olarak bu projenin durdurulması gerektiğine inanıyoruz” denildi. 

İÇME SUYU KAYNAKLARI TEHLİKEYE GİRECEK

Antalya Kent Konseyi’nden yapılan ortak açıklamada, projenin çevresel ekosistemi tehdit edeceği ileri sürülerek, şu ifadelere yer verildi: “Proje kapsamında suyun doğal akışının kesilmesi, akarsu ekosisteminde yaşayan canlıların habitatlarını bozacak, yeraltı suyunun beslenmesi azalacak ve bitki örtüsüne ciddi zarar verecektir. Antalya’nın benzersiz flora ve faunası, Doyran Göleti’ni besleyen suyun borulara hapsedilmesiyle büyük bir tehlikeye girecektir. Bölgedeki su kaynaklarına bağlı olarak sürdürülen aile tarımı da olumsuz etkilenecek ve yerel halkın geçim kaynakları zarar görecektir. Doran, Geyikbayırı ve Çağlarca bölgelerinde içme suyu temini zaten sınırlıdır. Bu proje, yerel halkın içme suyuna erişimini daha da zorlaştıracaktır. Yerel tarım faaliyetlerini destekleyen bu su kaynaklarının zarar görmesi, bölge halkı için ekonomik kayıplar yaratacak ve Antalya’nın tarımsal üretim gücüne ciddi zararlar verecektir”

DİĞER HES PROJELERİNDEN ALINACAK DERSLER

Antalya Kent Konseyi Çevre ve Tarım Çalışma Gruplarının ortak açıklamasında daha sonra şu görüşlere yer verildi: “Karadeniz’de gerçekleştirilen HES projeleri, doğaya verdiği geri dönülemez zararlarla geniş çaplı eleştirilere maruz kalmıştır. Doğal yaşamı yok eden, ekosistem dengelerini alt üst eden bu projeler, Antalya’da aynı hataların tekrarlanmaması gerektiğini açıkça göstermektedir. Antalya’nın benzersiz doğal ve tarımsal zenginlikleri, enerji projelerinin kurbanı olmamalıdır. Enerji üretimi elbette önemlidir, ancak bu süreç doğaya zarar vermeyecek sürdürülebilir projelerle gerçekleştirilmelidir. Antalya Kent Konseyi Çevre ve Tarım Çalışma Grubu olarak Doyran Göleti’ni besleyen kaynaklar üzerine yapılması planlanan bu projeden vazgeçilmesini, Antalya’nın doğal kaynaklarını ve tarımsal üretimini koruyacak sürdürülebilir enerji projelerinin hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Bu süreçte projeyi onaylayan kurulların akademik uzmanlar, kamu görevlileri ve yerel halkın görüşlerini dikkate alarak vicdani ve bilimsel kararlar almasını bekliyoruz. Antalya’nın nefes aldığı bu bölgenin korunması, gelecek nesillere bırakacağımız en değerli miraslardan birisi olacaktır”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Antalya'da Filistin'e Destek Yürüyüşü yapıldı

Antalya’da Filistin’e Destek Yürüyüşü yapıldı

Çocukların keyifli anları

Çocukların keyifli anları