CHP Antalya Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Avukat Cavit Arı, Antalya’nın Narenciye bahçesi olarak da bilinen ve kent için önemli değeri olan Karakaş Narenciye Bahçesi’nin 10 yıllığına kiraya çıkarılmasını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya vermiş olduğu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Arı, soru önergesinde şunları kaydetti:
ANTALYA’NIN SİMGESİ
“Antalya Narenciye Bahçesi olarak geçen ve Antalya’nın simgesi haline gelen iki büyük bahçe bulunmaktadır. Bir tanesi halen BATEM-Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün kullanımında olan Antalya Muratpaşa ilçesi Demircikara Mahallesi 447 ada 4 parseldeki 203,713 m2.lik taşınmaz. Diğeri ise Karakaş Vakfı Narenciye Bahçesi olarak geçen aynı yerde 447 ada 3 parselde bulunan 60.815 m2.lik taşınmaz. Geçtiğimiz yıllar da Demircikara Mahallesi’nde yer alan ve resmi adı Karakaş Narenciye Vakıf Çiftliği olan 60 bin 815 metrekarelik narenciye bahçesi ile ilgili rant ve betonlaşma iddialarını Antalya gündemine taşımıştık.
Narenciye bahçesinin mevcut kiracısı tarafından ihalesinde belirtilen asıl kullanım amacına uymayan ticari bir alana dönüştürülmeye çalışıldığı, yaklaşık 10 dekarlık bir alandaki narenciye ağaçlarının söküldüğü ve alanın orta bölümünün çimlendirildiği, alan üzerine ticari spor tesisi planlandığı, salon, halı saha, büfe ve kafe yapılacağına yönelik iddiaları ortaya koyarak Antalya halkı için bu yeşil dokunun korunması gerektiği, ticari amaçla kullanımlara izin verilmemesi, ranta ve betonlaşmaya yol açabilecek bu gibi kiralamaların yapılmamasını, yapılan kiralamanın acilen iptal edilmesi gerektiğini izah etmiştik.
BETONLAŞMAYLA MÜCADELE
Karakaş Narenciye Bahçesi’ni kurallara aykırı kullanan kiracının tahliyesi sonrası aynı bahçenin yeniden 10 yıllığına kiraya çıkarıldığını öğrenmiş bulunmaktayız.
Vakıflar Antalya Bölge Müdürlüğünün kontrolünde bulunan Demircikara mahallesindeki Karakaş Narenciye Vakıf Çiftliği (yaklaşık 60 dekar) zaman zaman ihale edilerek çeşitli kiracılara verilmektedir. Kiralayanlarda bu alanda yeterli yatırımı yapmadığı gibi mevcut narenciye ağaçlarına da bakamadıklarından bahçede verimli ağaç nerede ise kalmadı. Buna birde önceki kiracının sahada futbol oynatmak amacıyla kesim yaptığı 200 civarındaki ağacın göz göre göre yok edildiğini ekleyelim.
AĞAÇ DİKİMİ YOK; KESİMİ VAR!
Halen alanda ekonomik verim olan, gelir getirecek alanla uyumlu yeteri kadar ağaç yoktur. Kiralayanlarda hiçbir zaman yeni ağaç dikimi yapmadıkları gibi mevcut ağaçlara sulama, gübreleme, sürüm gibi tarımsal işleri, usulüne göre yapmadıkları gözlenmiştir. Bu haliyle Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yeniden ihale edilmesi yine alanın atıl durumda kalmasına kalan mevcut meyve ağaçlarının da zamanla kurumasına seyirci olmak demektir. Bu alandaki narenciye ağaçlarına yeteri kadar bakılmaması, bahçedeki otların kuruması çevrede ciddi yangın riskini de ayrıca arttırmaktadır. Ayrıca ağaçlarda bakımsızlıktan oluşan hastalık ve zararlılar bitişik parselde bulunan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün deneme parsellerine ve damızlık narenciye parsellerine zarar vermektedir.
Bu alanın kısa süreliklerle ihaleye verilmesi ve ihaleyi alan şirketin bir süre sonra ihale süresi bitmeden işi bırakıp gitmesi kısır döngüsü devam etmektedir.
Bu şekilde bahçe ekonomik verimli kullanılamadığı gibi her geçen yıl ağaçlar daha da kaybedilmektedir. Çare. Bu arazinin kullanımı ve bakımı bitişiğinde bulunan konu uzmanı müessese olan ülkemizde narenciyenin gelişmesinde en etkili kurum olan BATEM’e devredilmesi gerekmektedir. BATEM araziyi yeniden usulüne uygun olarak tesis ederek gelir elde edilecek hale getirerek masraflarını aldıktan sonra Vakıflara devir edebilir. Ya da gelirini BATEM ile paylaşarak sürdürülebilir bakım işlerini yapabilir. Amaç sadece gelir elde etmek olmasa da; Antalya’nın en önemli değeri, simgesi olan Karakaş Narenciye Bahçesi’nin kurtulması yeniden verimli hale gelmesi çok daha önemlidir.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ SUNDU
Bu sebeplerle Vakıflar Genel Müdürlüğü idaresinde olan bu bahçenin kullanımının BATEM’e devredilmesi konusunda Tarım Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında bir anlaşmanın sağlanması, Antalya’nın bu değeri için çok önemlidir. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bir an evvel hareket geçmelerini bekliyoruz.“ diyerek Av. Cavit Arı; önergesini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdi.”
ARI’DAN ÖZEL AÇIKLAMA
TBMM’ye soru önergesi sunarak Antalya Narenciye Bahçesi’ni Ankara gündemine taşıyan Arı, gazetemize de özel açıklamalarda bulundu. Arı, “Antalya’nın simgesi haline gelen yerden bu kez 3-5 kuruş kazanmasınlar! Antalya’nın akciğerine sahip çıksınlar. Buranın kiraya verilmesinden vazgeçilmesi kaçınılmazdır. Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredilen bahçede bulunan ağaçlar bakıma alınacaktır. Betonlaşmanın önü kesilecektir. Yoksa söz konusu kiralama yöntemiyle her kiracı para kazanma hırsıyla işletme yapmaya, futbol sahası açmaya kalkacaktır. Bu döngü narenciye bahçemizi yok edecektir. Herkesin narenciye bahçesine sahip çıkması gerekir” diye konuştu.
Comments
Loading…