Antalya’nın payını verin!

 Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, turizm sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Antalya Son Haber’den Yusuf Katrağ’ın haberine göre,  2024 yılında Antalya’nın hava yolu ile doğrudan gelen 17 milyona yakın turist ağırladığına işaret eden Hacısüleyman, “Aktarmalı uçuşları da dahil ettiğimizde 17 buçuk milyon civarında bir yabancı ziyaretçi sayımız var. Antalya’yı turizmin başkenti olarak görüyoruz. Şehirler bakımından dünyada da dördüncü sıradayız. Dördüncü sırada en çok misafir alan şehir durumundayız” dedi.

“GECELEMENİN YÜZDE 45’İ ANTALYA’DA”

Türkiye’deki gecelemenin yüzde 45’inin Antalya’da gerçekleştiğine işaret eden Hacısüleyman, şöyle konuştu:

“’Antalya’nın turizm gelirlerine katkısı nedir?’ diye düşündüğümüzde, Kültür ve Turizm Bakanlığı açıklamasına ve TÜİK verilerine göre, kişi başı 950 dolar civarında gelirimiz var. Türkiye’de yıllık toplam geceleme sayısı 205 milyon. Bunun 93 milyon gecelemesi Antalya’da gerçekleşiyor. Yani, Türkiye’de yapılan gecelemenin yüzde 45’i Antalya’da gerçekleşiyor. Bu, bütün gelirlerin yüzde 45’ini biz kazanıyoruz demek değil. Çünkü, bazı kongre ve fuar şehirlerinde turizm gelirleri, bu bahsedilen rakamların 2 buçuk katı olabiliyor. Yani, biz Antalya’yı çok daha iyi bir fuar ve kongre merkezi yapabilirsek gelirlerimiz yaklaşık 2 buçuk kat artacak demektir. Bizim turizmimiz daha çok dinlenme, yaz turizmi. İklime bağlı bir turizm çeşidi yapıyoruz” şeklinde konuştu.

 “KONAKLAMA VERGİSİNİN YARISI BELEDİYELERE BIRAKILMALI”

Antalya’nın hizmet ihracatındaki en büyük payının turizm olduğunun altını çizen Hacısüleyman, “Antalya, Türkiye’nin cari dengesine 18 ila 20 milyar dolar kaynak üretiyor. Bunu hep beraber üretiyoruz. Birimiz hoş geldin diyor, birimiz ağırlıyor, birimiz yediriyor, birimiz içiriyor, birimiz taşıyor, birimiz çalışanlar üzerindeki üniformayı dikiyor” dedi.

Kentteki turizm hareketinden belediyelerin fayda görmediğine işaret eden Hacısüleyman, “Konaklama Vergisi var. Konaklama Vergisi üretiyoruz. Her konaklamadan fatura bedelinin yüzde 2’si Konaklama Vergisi olarak merkezi bütçemize gidiyor. Bizim Temmuz, Ağustos aylarında yaklaşık 3’er milyon kişi ilave bir nüfusumuz oluyor. Turizmin buraya getirdiği bir yük var. Şehrimize gelen 17 buçuk milyon kişi tüketim yapıyor. Su, enerji kullanıyor, ticaretimizi geliştiriyor ama belediyelerimize de daha fazla iş yapma gereği doğuyor. Daha fazla personel istihdam etmeleri gerekiyor. Daha fazla iş makinesi kullanmak zorundalar. Temiz bir şehir olmak istiyoruz. Yolları süpürecek daha fazla makineye, çöp kamyonlarına ihtiyaçları oluyor. Dolayısıyla Konaklama Vergisi’nin yüzde 50’si yerel yönetimlere bırakılmalı. Çünkü, konaklamanın getirdiği bir yük var. Yarısını belediyelerimize aktarmak suretiyle o yükü karşılama imkanını yaratmamız gerekiyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

(Turizm Güncel)

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
SHERWOOD RESORTS & HOTELS’TEN EĞİTİM İÇİN ANLAMLI İŞ BİRLİĞİ

SHERWOOD RESORTS & HOTELS’TEN EĞİTİM İÇİN ANLAMLI İŞ BİRLİĞİ

Tabela yine değişiyor