Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Eğitim-İş Antalya Şubesi’nin kendisine ‘Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü’ verdiği törende konuşan Görür, kentteki fay hatları ve olası depremler hakkında şu bilgileri verdi: ” Antalya körfezde oluşmuş bir kent. Antalya’nın, arazisinin üzerinde oturduğu 4 tane çok önemli fay sistemi var. Bunlardan birincisi Akşehir körfezin doğusunda, ikincisi kuzeyin Eğirdir fay sistemi, öbürü batısında Fethiye- Burdur fay sistemi, güneyinde ise Kıbrıs- Helen fay hattı.”
‘YERİN ALTINDAKİ YAPIYI BİLMEDEN SEN YER ÜSTÜNÜ PLANLAYAMAZSIN’
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya’da 7 ve üzerinde deprem meydana gelebileceğini söyledi. Görür, kentteki yapıların depreme dirençli hale getirilmesi çağrısı yaptı. Görür, “Bu sistemlerin hepsi 7 ve üzeri deprem üretebilir. Ne zaman üretir, bilmiyoruz” diyerek şöyle devam etti: ” Deprem dirençli kentlere bakalım. Bu işi Amerika yapıyor, İtalya yapıyor, Brezilya ve Çin yapıyor. Dünyadaki bütün çağdaş ülkeler, deprem dirençli yerleşim alanları yapıyor. Bizde 6’lı, 7’li bir deprem 10 binleri öldürürken, orada 1 ya da 2 kişi tesadüfen ölüyor. 50 binleri öldüren deprem orada kimseye zarar vermiyor. Bizim neyimiz eksik?”
ANTALYA İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
“Antalya’da önce bir mikro bölgeleme çalışması yaparsın” diyen Görür, ” Deprem Antalya’yı etkilemeden bunun hepsini bilirsin. Antalya’nın mekan gelişimini verilere bağlarsın. Belediyelerin buna göre hareket etmesi gerekiyor. Yerin altındaki yapıyı bilmeden sen yer üstünü planlayamazsın. Dünyanın en güzel kentine sahipsiniz, Antalya’yı bozmayın. Antalya’yı betonlaştırmayın” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Loading…