Aort Anevrizması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Aort kelimesi eski Yunancadan gelmektedir ve kelime manasıyla yukarı çıkan demektir. Aort kanı tüm vücuda taşıyan bir atardamar olarak bilinir. 

Vücudun en büyük damarı olan aort sinsice herhangi uyarı vermeden adeta bir bomba gibi patlamaya hazır bir durumda bulunabilir. Bunun nedeni ise aort damarı üzerinde bulunan keseciklerin ve damarların genişlemesidir. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşmamak için erken tanı ve teşhis ardından kontrollü bir tedavi hasta için hayat kurtaracak öneme sahiptir. 

Aortun çapı kalpten çıktığı bölüme kadar 2,5 cm’dir ve vücutta en geniş damardır. Bu kadar geniş olması sebebiyle anevrizmaya yakalanma riski oldukça yüksektir. Vücudumuza giden kandan aort denilen damar yoluyla pompalanır. Bu yüzden tabir-i caizse bir “ana boru tesissatı” olarak görülebilir. Bu yüzden aort damarında oluşan herhangi bir çatlama veya kan sızması oluştuğunda kan çok hızlı bir şekilde vücuttan dışarı atılabilir. Bu ani kan kaybı sonucunda ölümle sonuçlanan bir travma meydana gelebilir. 

İlginizi Çekebilir: Adenomyozis Nedir, Neden Olur? İşte 5 Belirtisi

Anevrizma bir atardamar üzerinde görülen balonlaşma anlamına gelmektedir. Eğer anevrizma çok fazla genişlerse aniden patlayabilir ve can kaybına neden olabilir. Anevrizmalar vücudun bazı hassas bölgelerinde oluşabilir. Anevrizmanın göğüs boşluğunda ve karın üzerinde olduğu görülür. Şayet beyin üzerinde herhangi bir anevrizma oluşursa hastada inme görülür. Bazen de kalp, dalak, boyun ve dizin arka bölümlerinde görülebilir. 

Anevrizma yüzünden her yıl on binlerce insanın öldüğü görülmüştür. Bu yüzden bu gibi bir durumla karşılaşmamak için düzenli tarama testi yaptırmak gerekir. Özellikle erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Fakat erken tanı ve uygulanacak doğru tedavi ile bu önlenebilir. Şayet bir kişide aort anevrizması bulunduğu tespit edilirse ilaçla basıncını ve hızını düşürecek ilaçlar verilir. Gerektiği durumlarda cerrahi olarak müdahale edilebilir. 

Sigara kullanan kişiler diğer kişilere göre daha fazla risk altındadır. Çünkü sigara kalbe giden damarları tıkar ve hastalığa yol açabilir. 

Obezite ve aşırı derecede kilo yağlanmayı da beraberinde getirdiği için riski arttırabilir. 

Genetik faktörlerinde etkisi büyüktür. Ailede herhangi bir kalp rahatsızlığı geçirmiş bir kişi varsa diğer aile bireyleri de tehdit altında olabilir. 

Belli başlı kan hastalıkları da bu faktörler arasındadır. Örneğin, tüberküloz ve sifilis olan hastalar bu durumdan etkilenebilir. 

Trafik kazalarında göğüs üzerinde bir darbe olursa aort yüksek basınçla patlayıp anevrizmaya dönüşebilir. 

Kokain ve uyuşturucu gibi maddeler damarları sıkıştırıp basıncı arttırdığında damarlarda genişleme oluşabilir. Bu sayede risk faktörü oluşabilir. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Böbrek Nakli Kimlere Yapılır?

Apandisit Ağrısının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri