59’uncu Ulusal Nöroloji Kongresi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Ayta şunları söyledi:
ARAÇ TUTMASI MİGREN BELİRTİSİ OLABİLİR
“Üç yaşında bir çocuk düşünün. Oyunu bırakıyor, bir anda köşesine çekiliyor. Başım ağrıyor diyemiyor ama midesi bulanıyor, keyifsiz. Sonra da uyukluyor. Eğer bu çocuğun anne babasında migren öyküsü varsa ya da migren öyküsü yok ama araba tutma öyküsü varsa, bu çocukta migren olduğu düşünülebilir. Daha önce yenidoğana her türlü müdahale kolayca yapılırdı. Çünkü yenidoğanın ağrısı olmaz denilirdi. Ancak anlaşıldı ki yenidoğan ağrı duyuyor. Hatta yenidoğan döneminde ağrı deneyimine fazla maruz kalan bebeğin ileride baş ağrısı deneyimlerinin daha fazla olduğu ortaya çıktı. Artık kan alırken bile bu bebeklere fıs fıs sıkıyorlar.
TÜRKİYE’DEKİ ÇOCUKLARIN YÜZDE 14’ÜNDE MİGREN VAR
Türkiye’de en az yüzde 10-14 kadar çocukluk çağı migreni olduğunu biliyoruz. Bu çocukların yaşam tarzını düzenlemek lazım. Öğün atlamamalı, uykusuna dikkat etmeli (7-8 saat uyumalı), bilgisayar başında geçirdiği süreyi kısaltmalı. Migrenli çocuklarda su içmeyi artırmak, mide düzenleyici ve ağrı kesici ilaç vermek şart.
NOODLE MİGREN ATAĞINI ARTIRIYOR
Mayalı içecekler, çikolata hep vurgulanır. Bunlar migren ataklarını artırabilir. Ancak, migren ataklı olan çocuklara katkı maddeli yiyecekler verilmemesini öneriyoruz. Örneğin kutu soğuk çay, paketli noodle gibi yiyecekleri yemek migren ataklarını artırır. Paketli gıdalarda çok fazla katkı maddesi var. Dışarıda yemek yemek yerine insanlar evlerinde yaptığı yemeği yemeli. Difrize konulan gıdalar tüketilmeli. Bugüne kadar hiç yaşamadığınız bir ağrı yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka doktora gidin. Hatta görme kaybı yaşıyor, kolunuz uyuşuyorsa mutlaka acile gidin. Kansızlık varsa, B12 düşükse de baş ağrısı olur.
MİGRENLİ KİŞİ İŞİ BİTTİĞİNDE EKRANLA VEDALAŞMALI
Çok fazla tablet, televizyona maruz kalan çocuklarda baş ağrısı sık görülebilir. Dikkat eksikliği oluşabilir. Hatta bu durum epileptik nöbetleri tetikleyebilir. Yaşamın kendisi denge kurmaktır. Migrenli insan bilgisayar programcısı olabilir, grafiker, yazılımcı olabilir. Ama işi bittiğinde ekranla mutlaka vedalaşmalı.”
Yorumlar
Loading…