Arpacık Neden Olur? Arpacığı Tedavi Etmenin Yöntemleri Nelerdir?

Arpacık halk arasında it dirseği olarak da bilinir. Tıp dilinde ise arpacığa Hordoleum denilmektedir.

Göz kapağında herhangi bir kirpiğin dibinde acı ve ağrı oluşturan yağ bezesine arpacık denir. Arpacık çıkması sonucunda göz kapaklarında şişlik ve kızarıklık meydana gelebilir.

Arpacığın çıkmasının birçok nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenleri şu şekilde sıraladık:

Gözde arpacık çıkmasının en önemli nedenlerinden beri göz kapaklarının dibinde ve göz pınarlarındaki yağ bezelerinde tıkanmadır. Vücuttaki trigliserit oranı ne kadar yüksekse yağ bezelerinde tıkanmada artış gösterebilir. Ayrıca immün sisteminde zayıflamayla birlikte gözde arpacık çıkabilir.

Göze sürülen her türlü makyaj malzemesi eğer temizlenmezse gözlerde kızarıklığa, iltihapa ve arpacık oluşumuna neden olabilir. Özellikle göz makyajını temizlemeden uyumak oldukça tehlikelidir ve göz kapaklarında kalıcı hasara neden olabilir.

Gözde arpacık çıkmasının bir başka nedeni ise stres hormonlarının vücuda verdiği zarardır. Salgılanan bu hormonlar sayesinde arpacık oluşumu da meydana gelebilir.

Özellikle içerisinde hangi tür malzeme olduğunu bilmeden tükettiğimiz paketli gıdalar vücudumuza ciddi zararlar verebilir. Bunlardan bir tanesi de gözde arpacık çıkmasıdır. Paketli gıdaların haricinde ağır kızartmalar ve işlenmiş et ürünlerini fazla tüketmemek de gerekmektedir.

Vücudun halsiz düşmesi, yorulması ve uykusuzluk hallerinde arpacık oluşumunu tetiklemiş oluruz. Bu nedenle mümkün mertebe günlük uyku saatini doldurmak ve vücudu dinlendirmek önemlidir.

Gözde çıkan arpacığın en önemli nedenlerinden birisi stafilokok epidermidis mikroorganizmasının göz kenarı ve çevresine yerleşip apse oluşturmasıdır. Bu sayede arpacık meydana gelebilir. Nefes alıp verme, hapşırma ve öksürük gibi hallerde bulaşma görülebilir.

Arpacık geçici olan bir sorun olarak bilinse de aslında akut bir enfeksiyondur. Tedavi edilmezse ve dikkat edilmezse tekrarlaması ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. İlerleyen durumlarda kulaktaki

lenf bezlerinde şişlik yaratabilir ya da ihmal edilirse göz kapağında kalıcı şişlik meydana gelebilir. Bunun sonucunda ameliyat ile cerrahi müdahale gerekebilir.

Eğer arpacık gözünüzde sürekli oluşuyorsa mutlaka doktora gidilmelidir. Başka bir hastalığın varlığı söz konusu olabilir.

Gözünüzde arpacık çıktığı zaman veya gözünüzde çıkmaya başladığını hissettiğinizde size vereceğimiz bu yöntemleri uygulayarak arpacıktan kurtulabilirsiniz.

Arpacık olan yere sıcak suya batırılmış pamuk ile göze kompres yapmak hem gözdeki kızarıklığı hafifletir hem de arpacık çıkmasının önüne geçebilir.

Arpacığın bağışıklık sistemimizle yakından alakası olduğunu söylemiştik. Bu yüzden bağışıklık sisteminin zayıflamaması için yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Sebze ve meyve tüketimini arttırmak gerekli vitamin takviyesi yapmak gerekmektedir.

Annelerimiz gözde arpacık çıktığını gördükleri vakit hemen sarımsağı ezip o bölgeye koyarlar ve bu yöntem çok doğru bir yöntemdir. Sarımsak içeriğindeki antibiyotik sayesinde mikropların yok olmasını sağlar. Sarımsak uygulaması yaparken belli aralıklarla yapılması gerekmektedir.5 dakika ezilmiş sarımsağı koyup daha sonra gözü dinlendirmek ve daha sonra aynı uygulamaya devam etmek etkili olacaktır.

1 bardak kaynar suda güzelce demlenmiş papatya çayını göz üzerine pamuk yardımıyla uygulamak arpacık için denenmiş iyi yöntemlerden bir tanesidir.

Bir yere uzanın ve demlenmiş poşet çayı gözünüze koyun ve bir süre bekletin. Bu yöntem de arpacığın geçmesini sağlayan yöntemlerden biridir.

Gözdeki arpacığa iyi gelen birçok göz damlası, krem ve merhem bulunmaktadır. Bu ürünleri eczacıya danışarak alabilirsiniz. Bu ilaçların içerisinde Polymyxin B sülfat bulunmaktadır ve bu madde göz enfeksiyonlarını tedavi eden güçlü bir antibiyotiktir.

Gözünüzde arpacık enfeksiyonu ileri boyutlara taşınmadan doktora muayene olmakta fayda vardır. Arpacık ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Arpacık genellikle gözün dışında çıksa bile gözün içerisinde çıkan arpacık durumu da görülebilir. Gözün içerisinde çıkan arpacık için kitle oluşumundan bahsedebiliriz. Bu çok tehlikeli bir durumdur ve acil doktor muayenesi şarttır. Gözde arpacık oluşumunu önlemek için;

-El ve göz hijyenine dikkat edilmelidir.

-Makyaj malzemesi kullanımına özen gösterilmelidir.

-Kirli ellerle göz kesinlikle oynanmamalıdır.

-Yüz temizliğini günlük olarak yapmak çok önemlidir.

-Başkasının el ve yüz havlusu kullanılmamalıdır.

-Umuma açık alanlarda özellikle tuvaletlerde el ve yüz temizliği için mutlaka sabun kullanılmalıdır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Amilaz Nedir? Amilaz Neden Yükselir?

Bacakta Ödem Ağrı Yapar Mı? Bacakta Ödeme Ne İyi Gelir?