Ayak Terlemesinin Nedenleri ve Çözümü

Ayak terlemesi, ayağın taban kısmında ve ayak parmaklarında meydana gelen aşırı terlemelerdir. Yalnızca ayaklarda görülebileceği gibi ellerde, koltuk altlarında, başta terlemenin birlikte seyretmesi mümkündür.

Terleme aşırı düzeyde seyrediyorsa, kişinin günlük yaşamını, eğitim ve iş hayatını, sağlık ve psikolojisini olumsuz yönde etkiliyorsa bu duruma plantar hiperhidroz(aşırı ayak terlemesi hastalığı) denir.

Ayak terlemesi ölümcül bir hastalık olmasa da ayakta kötü kokular ve ayakkabıdan taşan ıslaklık gibi kişinin toplumda yaşamını zorlaştıran sorunlara sebep olabilir.
 

Her 100 kişiden 2’sinde ayak terlemesi görülmektedir. Genellikle çocukluk döneminde kendini gösteren ayak terlemesi çorap kullanımıyla azalabilir. Erkek ve Kadınlarda bu rahatsızlığa eşit düzeyde rastlanmaktadır. Hastalık %40 oranında kalıtsal dayanaklıdır. Tüm mevsimlerde görülmesine karşın yaz mevsiminde sıcağa bağlı olarak daha sık görülür. Çoğu hastada 35-40 yaşından itibaren azalma gösterse de yaşam boyu devam eder. Heyecan, stres ayak terlemesini tetikleyebilmektedir. Uyku sırasında çoğunlukla terleme olmaz, terleme kişi uyandıktan bir süre sonra görülmeye başlar.
 

Ayak terlemesi sadece ayaklarda görülüyorsa bu bilinen başka bir hastalığın belirtisi değildir. Hatta hormon bozukluğu ya da ter bezlerinde bir sıkıntı da yoktur. Ter bezlerinin şekli, miktarı, boyutu normal seviyededir. Bu hastalığa yol açan sebep görevi terlemeyi ayarlamak olan sempatik sistemde ayar bozukluğu meydana gelmesidir. Bu sistem bu kişilerde fazla çalışmakta ve değişkenlere karşı fazla duyarlı olmaktadır. Bu sistemin aşırı performans göstermesinin sonucu olarak aşırı ter üretimi meydana gelir.

Pamuklu çorap giyin. Ayrıca diğer doğal kumaşlardan veya nem çekici malzemeden yapılmış çorapları da seçebilirsiniz. Doğal lifler daha gözeneklidir ve daha fazla havanın ayağına ulaşmasına izin verirken, naylon ve polyester kumaşlar terletir.

Ayaklarınızı her gün yıkayın. Kokuyu önlemek için antibakteriyel bir sabun kullanın. Ayaklarınızı tamamen kurutun, ayak parmakları arasındaki alanı kurutun. Alan tamamen kurutulmazsa, ayak parmakları arasında mantar ve bakteri gelişebilir.

Ayaklarınıza ter önleyici stick ,deodorant veya ter önleyici kremlerden sürün. Sabahları çoraplarınızı giymeden önce sürmeniz yeterli olacaktır.. Terleme önleyiciler, koltuk altından terlemeyi önlemekle kalmaz aynı zamanda ayak terlemesini azaltmada de etkili olabilirler.

Ayağınızı toz pudra ile pudralayın. Bir miktar çoraplarınızın içine de dökebilirsiniz.

Çoraplarınızı değiştirin. Çoraplarınız ter ile nemli hissettiğinde, ayaklarınızı yıkayın ve yeni bir çorap çifti koyun. Kurutucu bezlerden yanınızda bulundurun ve ayaklarınızı iş yerinde veya halka açık yerlerde temizlemek için kullanın. Ayaklarını ıslak ve nemliyken asla ayakkabı giymeyin.

Ayaklarınızı ıslatın. 1 su bardağı suya 1/2 su bardağı elma sirkesi ekleyin ve teri azaltmak için ayaklarınızı günde 15 dakika bekletin. Yaklaşık bir haftada koku ve ter sorununuzun çözüldüğünü göreceksiniz.

Doğal lifli çoraplar

Antibakteriyel sabun

Terlemeyi önleyici

Ayak tozu

Islak mendil

Sirke

Kova

Çay poşetleri: Ayakkabınıza koku sindiyse gece çay poşetlerinden içine koymak için bu ayakkabıya sinen kokuyu alacaktır.

Aşırı ayak terlemesi önüne geçilmesi zor bir rahatsızlıktır. İleri yaşlarda terleme oranı azalsa da tedavi uygulanmadan geçmesi olası değildir İlaç kullanımı, psikoterapi, bitkisel ilaçlar bu hastalığı tedavi etmezler. Fakat çorapların sık sık değiştirilmesi ve ayakkabı değişimi yapmak tam olarak sorunu çözmese de kısa süreli olarak hastayı rahatlatabilmektedir.

Aşırı seviyelere ulaşmamış terlemelerde terleme karşıtı kremler, sabun ve jeller düzenli şekilde kullanılmalıdır. Alüminyum klorid içeren bu kremler ter bezi kanalını tıkayarak dışarıya terin çıkışını engeller. Bu kremlerin aşırı derece terlemelerde bir etkisi yoktur. Çünkü terlemenin fazla olması tıkaç görevi gören kremin bu tere dayanamayıp görevini yapamamasına sebep olur. Ek olarak alerji ve ciltte tahriş oluşumu görülebilir.

İyonforez ve botoks olarak isimlendirilen iki tedavi bulunmaktadır.

Özel bir aletle ayaklara elektrik verilmesi işlemi olan iyonforez, bezlerde şok etkisi yaratarak terlemeyi önleyip azaltabilmektedir. Ömür boyu uygulama gerektiren bu tedavi haftada 2-3 kere uygulanması gerektiğinden vakit alan ve hastayı çoğu zaman bıktıran bir yöntemdir ve ayakta yanmalara sebep olabilir.

Botoks enjeksiyonu kullanılarak ayakta 15-20 yere uygulama yapılması sonucu ter bezlerinde oluşan felç etkisidir. Etkisi bir süre sonra geçer bu yüzden yaklaşık olarak 3 ayda bir tekrarlanması gerekir. Duyu kaybına yol açabilen bu tedavi ağrılı ve maliyetlidir.

Kalıcı ve etkili bir diğer yöntem ise lomber sempatektomi ameliyatıdır. Geçici tedavilerin yetersiz kalması sonucu bu ameliyata başvurulabilir. Bir algoloji uzmanı, bel kısmından ultrason veya tomografi yardımıyla omurga yanında bulunan sempatik sinire ilaç uygular. Ter bezi sinirini bloke eden bu işlem kanama ve komplikasyonlara yol açabilir. Uygulaması güç, başarı düzeyi düşük bir tedavidir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

ASO Nedir? ASO Yüksekliği ve Düşüklügü Ne Anlama Gelir?

AST (Aspartat AminoTransferaz) Nedir? AST Yüksekliği Nedenleri