Aydın Sayılı Kimdir?

Aydın Sayılı kimdir?

Dünyada bilim tarihi alanında doktorasını tamamlamayı başaran ilk insan olarak tarihe geçen, Aydın Sayılı kimdir? Sorusunu merak ediyorsanız içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz.

Aydın Sayılı 5 TL arkasında yer alıyor ve hayatı, ne iş yaptığı ve eserleri gibi konular oldukça merak ediliyor. Başarılı Türk bilim insanları arasında çok çok önemli bir yere sahip olan Aydın Sayılı’nın hayatı, nereli olduğu, kaç yaşında öldüğü gibi soruları merak eden insanları arama motorlarında Aydın Sayılı kimdir? Sorusunu sık sık aratıyor.

5 TL’nin arkasında sık sık rastladığımız Aydın Sayılı kimdir? Sorusuna bir cevap arıyorsanız, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Bu başlık altında Aydın Sayılı kimdir? Sorusuna ilişkin detaylı bilgileri bulabilirsiniz…

Pek çok kişi “Aydın Sayılı kimdir kısa bilgi?” şeklinde, Türk bilim insanı hakkında araştırmalar yapıyor. Aydın Sayılı, 2 Mayıs 1913 – 15 Ekim 1993 tarihleri arasında yaşamış Türk bilim insanıdır. Ülkemizde bilim tarihçiliğinin yerleşmesinde önemli katkılar gösteren Aydın Sayılı, Ordinaryüs Profesör Doktor unvanına sahip bir kişiliktir. Harvard Üniversitesi’nde bilim tarihi alanında doktorasını alan Aydın Sayılı, bütün dünyada bilim tarihi alanında doktora sahibi olmayı başarmış ilk insan olarak tarihe geçmiştir. 5 TL’nin arkasında portresi bulunan Aydın Sayılı kimdir? Gelin, daha detaylı olarak inceleyelim.

2 Mayıs 1913 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu / İstanbul’da dünyaya gelen Aydın Sayılı’nın babasının adı Abdurrahman Bey, annesinin adı ise Suat Hanım’dır. Ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelen Aydın Sayılı, babasının İran’da çalışmasından dolayı çocukluğunun büyük bir kısmını İran’da geçirmiştir.

İlginizi Çekebilir: Beyza Alkoç Kimdir?

İlkokul eğitimini İstanbul’da tamamlayan Aydın Sayılı, ortaokul eğitimini ise Ankara’da tamamlamıştır. 1933 senesinde Ankara Atatürk Lisesi’nde mezun olmak için mezuniyet sınavlarına katılmıştır. Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı’nın katıldığı mezuniyet sınavının heyeti içinde o zamanda cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk’te yer alıyordu. Aydın Sayılı sınavda göstermiş olduğu üstün başarı ile Mustafa Kemal Atatürk’ün dikkatini çekmiştir ve özel olarak Aydın Sayılı ile ilgilenilmesini bizzat istemiştir.

Aydın Sayılı’yı bilim tarihi üzerine yoğunlaşması için teşvik eden isim ise Millî Eğitim Bakanı Reşit Galip Bey olmuştur. Aydın Sayılı lise eğitimini tamamlaması üzerine, Millî Eğitim Bakanlığı tarafınca yurtdışına öğrenci göndermek için açılan sınava katılmıştır ve kazanarak Harvard Üniversitesi’ne bilim tarihi okuması için gönderilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’ne okumak için giden bilim insanı Aydın Sayılı’nın yetişmesinde Amerikalı kimyager ve tarihçi George Sarton’un etkisi oldukça büyük olmuştur. Aydın Sayılı, 1942 senesinde George Sarton’un doktora danışmanlığını yaptığı “İslam Dünyasında Bilim Kurumları” adlı tezini hazırladı ve bu tezi ile Harvard Üniversitesi’nde doktora derecesi kazanmayı başardı. Böylelikle bilim insanı Aydın Sayılı, dünya tarihinde ilk defa bilim tarihi üzerine doktora almayı başaran ilk insan oldu.

Aydın Sayılı, 1943 senesinde Amerika Birleşik Devletleri’nden ülkesine geri dönmüştür. Türkiye’ye geri dönen Aydın Sayılı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nde eğitmen olarak görev yapmaya başlamıştır. Onun bu göreve başlamasının üzerine üniversitede bölüm programının içine tarih dersleri eklenmiştir. 1946 senesinde felsefe kürsüsüne “Bilim Tarihi Doçenti” olarak atanan başarılı isim Aydın Sayılı, 1952 senesinde “Bilim Tarihi Profesörü” olmayı başarmıştır. Aydın Sayılı, 1952 – 1953 ve 1956 – 1957 yıllarında ABD hükümetince ve Fords Vakfı’nca verilen bursları kazanmış ve buna bağlı olarak 11 ay kadar Amerika Birleşik Devletleri’nde kalarak araştırmalar yapmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan hatırı sayılır pek çok üniversiteden çalışmak için teklif alan Aydın Sayılı, ülkesine ve Ankara’ya karşı olan sorumluluklarını yerine getirmek adına bu teklifleri hiç düşünmeden reddetmiştir. Ülkesine karşı oldukça vefalı bir isim olan bilim insanı Aydın Sayılı 1958 senesinde “Ordinaryüs Profesör” unvanını kazanmıştır.

1960 senesinde Aydın Sayılı eserleri arasında başyapıtı olan “İslam Dünyasında Rasathane ve Genel Rasathane İçindeki Yeri” adını verdiği kitabını yayımlamıştır. 1961 senesinde Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi’nin tam üyesi olan Türk bilim insanı Aydın Sayılı, 1962 – 1965 seneleri arasında bu kurumda as-başkanlık olarak görev yapmıştır. Pek çok başarılı işlere imzasını atan Türk bilim tarihçisi Aydın Sayılı, 1974 senesinde fakültenin Felsefe Bölümü Başkanı seçildi ve 1983 senesinde emekli oluncaya kadar bu görevde çalışmıştır.

Bilim insanı Aydın Sayılı, Ankara Üniversitesi’nde eğitmen olarak çalıştığı süre boyunca 3 öğrenciye doktora alması için danışmanlık yapmıştır. Aydın Sayılı’nın doktora öğrencileri arasında Türk bilim tarihi profesörü Prof. Dr. Sevim Tekeli’de yer almıştır. Pek çok alanda başarılı işler çıkaran Aydın Sayılı, Ankara Üniversitesi’ndeki görevinin yanında, 1947 senesinde Türk Tarih Kurumu’nda tam üyeliğe seçilmiştir ve bu kurumda da çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürmüştür. Buna ek olarak bilim insanı Aydın Sayılı, senelerce Ortaçağ Türk Tarih Kol Başkanı olarak da görev yapmıştır.

Ankara Üniversitesi’ndeki görevinden emekli olan bilim insanı Aydın Sayılı, Atatürk, Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu adlı kurumunun içinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi birimine başkan olarak atanmıştır. Burada, Atatürk Kültür Merkezi adına çıkan “Erdem” isimli derginin çıkmasına da büyük katkılar sağlayan başarılı isim Aydın Sayılı, 1993 senesinde tamamen emekli olarak kendi hayatına yönelmiştir. Ne yazık ki emekliliğin ilk ayında iken 15 Ekim 1993 senesinde sokakta kalp krizi geçirerek vefat etmiştir. Yaşamı boyunca pek çok başarılı işlere imzasını atan ve dünyada hem kendi ismini duyuran hem de ülkemizin ismini duyuran Aydın Sayılı 80 yaşında hayata gözlerini yummuştur. Başarılı Türk bilim insanı Aydın Sayılı, Ankara Cebeci Asrı Mezarlığı’nda toprağa vermiştir.

Her ne kadar insanlar arama motorlarında “Aydın Sayılı kısaca hayatı” şeklinde aramalar yapsa da Aydın Sayılı kimdir? Sorusuna kısaca cevap vermek mümkün değildir…

Aydın Sayılı ödülleri en çok merak edilen konuların başında yer alıyor. Nicolaus Copernicus üzerine yaptığı çalışmalar ile 1973 senesinde Polonya hükümeti tarafınca Copernicus Madalyası’na layık görülen Türk bilim insanı Aydın Sayılı, 1977 senesinde Tübitak Hizmet Ödülü’nü de kazanmıştır. Daha sonrasında ise sırayla: 1981 senesinde İstanbul Üniversitesi Üstün Hizmet Ödülü ve 1980 senesinde seçildiği UNESCO Uluslararası Yazar Editör Komitesi’nde yaşam boyu gösterdiği üstün hizmetlerden dolayı 1990 senesinde UNESCO Ödülü’nü kazanmıştır.

Aydın Sayılı Kimdir? sorusunun cevabı içinde olması gerekenler şüphesiz ki hayatı boyunca yaptığı akademik çalışmalardır. Türk bilim insanı Aydın Sayılı, çalışmaları ile İslam Dünyasının, Türklerin, Mezopotamyalıların, Mısırlıların ve farklı medeniyetlerin, batı medeniyetinin oluşumuna ve bilime yaptığı katkıyı gözler önüne sermiş bir isimdir. Anlam karmaşasını azaltmak ve bunun neden önemli olduğunu açıklamak için yabancı kelimelere alternatif kelimeler de dahil ederek yaptığı çalışmalarla Türkçenin bilime katkılarını da gözler önüne seren Aydın Sayılı hiçbir karşılığı bulunmayan yabancı kelimelere yeni karşılıklar türetmiş ve bunların anlamlarını açıklamıştır. Pek çok başarılı çalışmaları bulunan Aydın Sayılı felsefeye katkıları yanında tarih ve edebiyatla da çok yakından ilgilenmiştir.

Bazı Aydın Sayılı makaleleri ve eserlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Aydın Sayılı Kimdir? yazımızda olduğu gibi çalışmaları ile insanlığa katkılar yapmış pek çok bilim insanı hakkında bilgiye buradan erişim sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Erdal Acar Kimdir?

Erdal Acar Kimdir?

Latif Şimşek Kimdir?

Latif Şimşek Kimdir?