Bağırsaklar vücuda alınan besinlerin sindirildiği, onların içindeki tüm vitaminlerin çıkmasını sağlayan sindirim sistemi organıdır. Midede başlar anüste sona erer. Kalın bağırsaklar ve ince bağırsaklar olarak iki parçadan oluşurlar. Kalın bağırsaklar besinlerdeki su emilimini gerçekleştirir. Yiyecekleri karıştırır ve boşaltımını sağlar. İnce bağırsaklar kalın bağırsaklar tarafından çevrelenmiştir. Besinlerin ve yağların emilimi burada gerçekleşir.
Bağırsaklar vücudun ikinci beyni olarak adlandırılırlar. Öyle ki, tüketilen zararlı bir gıdayı ishal ya da kusma gibi tepkiler vererek dışarı atılması gerektiğini bildirirler. Bağırsakta oluşan bir rahatsızlık günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilir. Bu rahatsızlıkların en bilineni de bağırsak tembelliği, yani diğer adıyla kabızlıktır. Haftada 2 kereden fazla tuvalete çıkamamak, çıkıldığında dışkının sert ve ufak parçalar halinde olması, yaparken zorlanmak kabızlık olarak nitelendirilir. Kabızlık durumunda neler yapılmalıdır bağırsak tembelliği nasıl önlenir sorularının cevabı günlük hayatta yapılacak küçük değişikliklerdir. Sağlıklı gıda seçimi, spor ve bol su.
Kabızlık farklı sebeplere bağlı olarak oluşabilir.
Kahve gibi kafeini yüksek içecekler ve alkol tüketimi
Beslenme düzenindeki yetersizlik veya liften yoksun gıda tüketiminin çokluğu. Hamur işleri gibi sindirimi zor besinler
Vücudun ihtiyacı olandan az miktarda su içmek
Hareketsiz yaşam
Geçici ya da sürekli kullanılan bazı ilaçlar
Psikolojik rahatsızlıklar, stres
Bazı sinir sistemi hastalıkları, parkinson, alzheimer gibi
Gebeliğe bağlı hormonal değişiklikler
Tuvalet ihtiyacı geldiği anda gitmemenin bağırsaklardaki suyun azalmasıyla dışkının katılaşmasına sebebiyet vermesi
Günümüzde kullanımı yaygın olan alafranga diye tabir edilen oturaklı klozetler de kabızlık için uygun değildir.
Bağırsakların düzenli çalışmamasından ötürü ortaya çıkan kabızlık beraberinde bir sürü rahatsızlığı da getirir. Şişkinlik, gaz, karında rahatsızlık hissetme, halsizlik, bulantı gibi sonuçlar doğurabilir. Tüm bunlar göz önüne alındığında bağırsak tembelliği kilo yapar mı düşüncesini akla getirir. Düzgün çalışmayan boşaltım mekanizması vücutta birikim yaparak kilo almaya sebebiyet verir.
Kabızlık yaşayan kişiler bağırsak tembelliği nasıl giderilir ne yapmaları gerekir dikkat etmelidirler. Bazı alışkanlıklar değiştirilerek yaşanan sıkıntıların önüne geçilebilir. Yapılması gereken en önemli şey gün içindeki hareket süresini ve kalitesini arttırmaktır. Masa başı işi olanlar hareket edebilecek her fırsatı kullanmalı ve fırsat da yaratmalıdır. İşe gidip gelirken toplu taşıma kullanılıyorsa bir durak önce inip yürümek bile büyük ölçüde bağırsak hareketlerini arttırır. Asansör yerine merdiven kullanmak da oldukça faydalı bir eylem olacaktır.
Su tüketimini çoğaltmak bağırsakların yumuşamasında ve dışkının daha rahat dışarı atılmasında önemli rol oynar. Günde en az 8 bardak su içilmesi önerilmektedir.
Düzenli uyku ve kalkma saatleri de bağırsak hareketleri için iyi bir gelişme sağlayacaktır. Her gün ihtiyaç hissedilmese de, aynı saatte tuvalete gidilmesi yararlıdır.
Öğünlerde lifli gıdalar seçilmesine özen gösterilmelidir. Lif yönünden zengin besinler sindirim sistemine oldukça faydalıdır. Taze sebze ve meyveler öğünlere mutlaka dahil edilmelidir. Yağ olarak doğal zeytinyağı kullanılarak yapılan yemekler sindirimi rahatlatır. Ayrıca küçük porsiyonlar halinde ve az aralıklarla yenilmesi de bağırsak tembelliğinde önerilen bir durumdur. Kuruyemiş tüketiminin de arttırılması gerekir. İçerdiği doğal yağlar bağırsakların düzenli çalışmasına katkı sağlar. Doğal yoğurt, evde yapılmış turşular da bağırsak florasına çok faydalıdır.
Midede sorun yoksa yemeklere acı biber eklemek sindirimi daha hızlı çalıştıracaktır.
Kabızlıkta, bağırsakları harekete geçirmek için mutlaka sulu yiyecekler öğünlere dahil edilmelidir. Bu anlamda çorba çok faydalı bir seçenektir.
Rutin yeme alışkanlıklarından biraz farklı olan bağırsak tembelliği diyeti ile kabızlıktan kurtulabilinir. Örnek olarak ;
Kahvaltı öncesinde metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olan bir adet taze erik, kayısı gibi meyve, 2 bardak su
Kahvaltıda, haşlanmış yumurta, birkaç zeytin, bir dilim peynir ve doğal meyve suyu. Ekmek olarak 2 ince dilim tam tahıllı ya da kepek ekmeği
Kahvaltı sonrası şekersiz Türk kahvesi.
Ara öğünlerde bir avuç kuruyemiş, bir kase doğal yoğurt ya da bir adet meyve tüketilmelidir. Muz kabızlığı tetikleyeceği için bu süreçte uzak durulmalıdır.
Öğlen bir tabak bulgur pilavı yanında sulu sebze yemeği, zeytinyağlı salata ya da yoğurt.
Akşam bir kase çorba, bir tabak sebze yemeği salata veya yoğurt.
Bu şekilde, beyaz ekmekten uzak sindirimi arttırıcı bir menü düzenli olarak uygulandığında kabızlığa faydalı olacaktır.
Kabızlık oluştuğunda bazı gıdalardan ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Alkol, kahve, beyaz undan yapılmış ekmek, hazır paketli gıdalar. Çok şekerli ürünlerin de tüketilmemesi gerekir. Kabızlıktan kısa sürede kurtulmak için etkili olan bazı takviye kürlerden de yararlanılabilir. Sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı zeytinyağı içmenin bağırsaklardaki rahatlatıcı etkisi vardır.
Düzenli uygulandığında da kalıcı fayda sağlar.
Geceden bir bardak suda bekletilen birkaç adet kuru kayısının sabah yenip suyunun da içilmesi rahatlatıcı etki yapar.
Soğuk sıkım çörek otu yağı sabahları bir çay kaşığı aç karnına olacak şekilde tüketilmelidir. Hemen arkasından da bol su takviyesi ile boşaltım hızlandırılmış olur.
Sinameki bitkisinden yapılan çay da çok hızlı etki etmesi açısından kabızlığa oldukça faydalıdır. Uzun süre ve gün içinde 2 bardaktan fazla içilmesi önerilmez, bağırsakların doğal işleyişini bozabilmektedir.
Yorumlar
Loading…