İptal kararına karşı bir üst mahkemeye giden ortaklar iptal sürecinin netlik kazanmasını beklerken Muratpaşa Belediyesi ekiplerinin henüz mahkeme sonucu belirlenmeden Bambus Plajı’na gelerek alanda işlem yapmaya başlaması tansiyonu yükseltti. Yaşanan gelişmeler hakkında açıklama yapan firma ortaklarından Yalçın Akbulut, “Maalesef ihalenin iptal süreci devam ederken Muratpaşa Belediyesi kararlara uymamak üzere buraya geldi” derken bir diğer ortak Didem Koçak, “Bugün, Allah izin verirse yürütmeyi durma kararı alarak belediyeyi buradan çıkaracağız” ifadelerine yer verdi.
Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, ihalenin iptali için açılan davada Bambus’un devletin hüküm ve tasarrufu altında ve koruma statüsüne sahip bir alan olduğunu belirtti. Belediye, ihale şartnamesinin Kıyı Kanunu’na uymadığını belirtirken söz konusu ihale ile kıyıların kamu yararı için kullanılmasının önüne geçildiğinin altını çizdi. İhale, mahkeme kararı ile iptal edilirken firma sahiplerinin iptal kararına karşı bir üst mahkemeye gitmesi ile Muratpaşa Belediyesi ve firma sahipleri karşı karşıya geldi.
“MURATPAŞA BELEDİYESİ ALANA ZORLA GİRDİ”
Lara’daki Bambus Plajı için iptal kararının netleşmesini bekleyen firma ortaklarından Yalçın Akbulut, Muratpaşa Belediyesi’nin henüz karar sonuçlanmadan alana zorla girerek çalışmalar yapmaya başladığını söyleyerek “Şu an burada işlemlere başladılar. Bunu engelleyemiyoruz hiçbir şekilde. Biz de kararların uygulanmasını istiyoruz. Bir üst mahkemenin vereceği karara istinaden ne gerekiyorsa yapılmasını istiyoruz ama maalesef hiçbir yetkiliye bu konuda ulaşamıyoruz.”
“Bizim buraya vermiş olduğumuz bir para var. Bizim buraya vermiş olduğumuz bir emek var. Buraların temizliği var. Burayı ucubelikten kurtarmışlığımız var. Her şeyimiz var ama maalesef bunlar göz önünde bulundurulmuyor. Burası biliyorsunuz ki başıboş insanların gelip yattığı, kaldığı pis şeyler yaptıkları yerdi. Biz buraları elimizden geldiğince temizledik, temizlettik. Ama peşi sıra maalesef ki böyle bir konuyla karşı karşıyayız. Önüne de geçemiyoruz bunun maalesef. Gerekli mercilere de yine mahkeme yoluyla başvuru yaptık” dedi.
“BELEDİYE BENİ KENDİ MÜLKÜME ALMADI”
Belediye ekiplerini içeri almadığı söylenen Akbulut, asıl kendisinin yetkililer tarafından alana girmesinin engellendiğini söyleyerek, “Belediye, beni kiralamış olduğum mülkümün içine almadı. Aynı zamanda da gördüğünüz üzere iş makinalarını yukarıdan içeriye sokarak, ağaçları kırarak içeriye girdiler. Yani ben nasıl içeriye almamışım? Tam tersi onlar beni içeriye almadı. Beni saf dışı bırakmaya çalıştılar, benim yerimde. Başaramadılar. Ben de arkalarına araç çektim. Bir şekilde içeri geçtim” ifadelerine yer verdi.
HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Hukuki sürecin devam ettiğini belirten Akbulut, “Biz herhangi hukuksuz bir şey yapmak istemiyoruz. ki yapamayız. Biz bir üst mahkemeye başvuru yaptık. İtirazda bulunduk. Dava neticesinde ihalemiz iptal olabilir. Bize Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burayı teslim etmiş. Biz yerin teslimini gerekirse aynı makama yaparız. Çevre ve Şehircilik daha sonrasında Muratpaşa Belediyesi’ne yapmak isterse oraya yapar. Herhangi bir vatandaşa yapmak isterse de oraya yapar. Buna yapabileceğimiz hiçbir şey yok bizim” açıklamasında bulundu.
“BELEDİYE BEKLEMEDİĞİ İÇİN OLAY BU RADDEYE GELDİ”
İhalenin iptal olduğunu söyleyen Akbulut, “Yalnız bunun temyiz yolu açık olduğu için bu net bir karar değildir. Bu, bir üst mahkemeye Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından temyiz yoluna yollandı. Şu an Ankara 13. İdare Mahkemesi bu dosyayla alakalı görevlendirildi. Belki belediye tarafından evet bir yanıt çıkacak. Belki bizim taraftan çıkacak bunu bilmiyoruz ama belediye bu cevabı beklemeden zaten bu işleri yaptığı için işler bu raddeye geliyor.”
“Şimdi benim vermiş olduğum, ödemiş olduğum bir şey var ve bakanlık da buna karşı çıkıyor. Ki ben üçüncü bir şahıs olarak davaya daha sonra müdahil oldum. Çünkü bakanlık ve Muratpaşa Belediye arasında olan bir şeydir bu. Yani şahıslar arası değil. Veya belediyeyle benim herhangi bir alaverem yok zaten. Benim belediyeyle hiçbir şeyim yok hiçbir şekilde. Ama maalesef elimizden gelen de bu, yapabildiğimiz de bu. Bu şekilde mağdur oluyoruz” dedi.
“BELEDİYEYİ ALANDAN ÇIKARMAK İÇİN NÖBET TUTUYORUZ”
Firma ortaklarından Didem Koçak ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Çevre Bakanlığı’nın ihalesiyle yeri aldık. Ancak Muratpaşa Belediyesi bu ihaleyi iptal ettirmek için uğraşıyordu. İptal ettirdi. İptal ettirmiş olması bir şey ifade etmiyor. Bunun bir üst mahkemesi, istinaf mahkemesi var çünkü. Şimdi söz konusu yer Abdullah Fatih Yüksel adına Çevre Bakanlığı’nın ihalesiyle alınmıştır. Bundan iki sene önce ve bakanlığına tüm ödemeleri yapılmış, tüm izinleri alınmıştır. Fakat söz konusu yere yani Bambus Plajı’na Muratpaşa Belediyesi bu ihaleye itiraz ederek iptalini istemiştir.”
“Mahkeme bunu iptal etmiş doğru. Ancak hukuki nedenleri aykırılık olduğu için de biz bir üst mahkemeye, İstinaf Mahkemesine taşıdık. Bugün de Allah izin verirse yürütmeyi durma kararı alarak belediyeyi buradan çıkarmak için dünden beri burada nöbet tutuyoruz. Buradaki araçlar bizim. Çünkü dün belediye bizim içeri girmemizi engellemek için kapı önlerine araçlarını kilitledi. Biz de gece dörde kadar onların koyduğu araçların önlerine ve arkalarına kendi araçlarımızı çektik vinçlerle.” ifadelerine yer verdi.
İZİN VERMEYECEĞİZ
Öte yandan konuyla ilgili açıklama yapan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal “Bambus Koyu’nu Antalya’mızdan koparacak hiçbir girişime asla izin vermeyeceğiz” dedi. Uysal, “Dün akşam saatlerinden bu yana daha önce mahkemece ihalesi iptal edilen şirket hukuksuz bir şekilde Bambus’daki çalışmalarımızı engellemeye çalışıyor. Şirket alandaki resmi araçlarımızı gece çekiciyle çekerek plaja girişi arazi taşıtıyla kapattı. Alana ikinci bir giriş açarak temizlik çalışmasına devam ederek durumu emniyet birimlerine ilettik. Olayla ilgili emniyete yapılan şikayetimiz maalesef sonuçsuz kaldı” dedi.
KÜÇÜK HİSSE ANLAŞMALARI
Çalışmaların “semt spor sahası” olarak imar planlarında bulunan alanda devam ettiğine dikkat çeken Başkan Uysal, “Bu alanda en büyük hissedarı belediyemiz olan yüzlerce hissedar var. Şirket, bazı küçük hissedarla kira sözleşmesi yapmış. Bambus’la olan tek hukuki bağları da bu. Şirket buna dayanarak iki gündür alana giriş çıkışları engellemeye çalışıyor.”
“Polisimiz, “idari bir konu biz karışamayız” deyip müdahale etmiyor. Oysa konunun idari bir olayla ilgisi yok. Tamamen hukuki bir konu ve hukuksuz bir cüretkarlık söz konusu. Kamu malına zarar veriliyor. Kamunun ortak kullanım alanına tecavüz ediliyor. Suç işleniyor. Biz anayasa’mızdan doğan hakkımızı kullanıyoruz. Tek amacımız kıyalarımızı halkımıza açık tutmak. Bambus Antalya’mızındır ve öyle de kalacaktır!” diye konuştu.
(Antalya Gündem Gazetesi)
Yorumlar
Loading…