Kasık fıtığı, kasık bölgesinde yer alan bir organın karın duvarından çıkıp dışarı taşmasıdır. Bebekler anne rahmindeyken testis ve over karnın içinde böbreklere yakın bir bölgeye yerleşmektedir ve ilerleyen zamanlarda kasık bölgelerine doğru inmektedir. Bebek gelişiminde testis ve yumurtalıklar kasıklara inerken karındaki zardan oluşmuş olan keseyi de kasık bölgesine sürükler. Sürüklenen bu zarın kapanmaması da bebeklerde kasık fıtığı oluşumuna neden olmaktadır. Her 100 kişiden 5 kişi de görülmekte olan, oldukça yaygın bir hastalıktır.
Bebeğin kasık bölgesinde göz ile görülebilir şişliğin oluşması hastalığın en önemli belirtisidir. Bu şişlik kasık bölgesinde yer değiştirebildiği gibi belli zamanlarda şişlik inip tekrar şişebilmektedir. Bebeklerde kasık fıtığı nasıl anlaşılır sorusunun diğer önemli belirtisi bebeklerde acı ve rahatsızlığını ifade edememesinden dolayı sürekli ağlamasıdır. Bebeklerde ayrıca doğal olarak sık ıkınma hali görülmektedir. Özellikle bebeğin öksürmesi veya ıkınması halinde kasıktaki fıtık daha belirgin hale gelebilmektedir. Bebeklerde kasık fıtığı ağrı yapar mı sorusunu en çok merak edilen konulardan biridir. Sadece kasıklarda değil karın bölgesinde de ağrıya sebep olmaktadır.
Kasıkta şişkinliğin yanında karında belirgin şişliğe ve gaz sıkışması da görülmektedir. Bazı bebeklerde kasık bölgesinin renginde kızarma ve morarma da görülebilmektedir. Kasık fıtıkları nabız sayısında artışa da neden olabilmektedir. Yine genel olarak iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerde görülebilmektedir.
Kasık fıtığı sadece bebeklerde değil yaş ne olursa olsan tüm insanlarda görülebilmektedir. Bebeklerde kasık fıtığı neden olur denildiğinde de ilk akla gelen genetik faktörler ve çocuğun prematüre olarak dünyaya gelmesidir. Ayrıca karın bölgesinde basıncın artması ve karın duvarında daha öncesinde var olan zayıf noktalar da fıtığa neden olmaktadır. Bebeğin belli süre kabızlık yaşaması ve sürekli ıkınması durumu da fıtık oluşumunu tetiklemektedir.
Bebeklerde kasık fıtıkları bebek doğduğu an oluşabileceği gibi doğumdan belli süre sonra da oluşabilmektedir. Bebekte tek taraflı ya da çift taraflı fıtıklar bulunabilmektedir. Tek taraflı fıtığın olması halinde bebeğin sol tarafında fıtık olması, sağ tarafta bulunmasından daha risklidir. Bunun nedeni soldaki kasık fıtıkların sıçrama özelliğinin bulunması ve bundan dolayı da sağ tarafta da fıtık oluşabilmektedir. Kasık fıtıkları, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Bebeğin farklı hastalıkları bulunması da fıtık oluşumuna neden olmaktadır. Bu hastalıkların bazıları kanser, şeker hastalığı, siroz hastalıklarıdır. Bebeğin daha öncesinde karın bölgesinden açık olarak ameliyat olması durumunda, ameliyat yaralarında da fıtık oluşabilmektedir. Bu fıtık çeşidine kesiye bağlı fıtık adı verilmektedir.
Fıtığın tanısı çoğunlukla bebeğin muayenesi ile teşhis edilmektedir. Fakat bazı durumlarda teşhis işlemi ultrason ile de yapılabilmektedir. Çok ileri durumlarda ise hastalık teşhisi için tomografiye de ihtiyaç duyulabilmektedir. Fıtığın teşhis edilmesinin ardından ilk bir hafta içerisinde ameliyat olunması gerekmektedir. İlaçla hastalığın tedavisi bulunmamakta olup muhakkak cerrahi operasyon gerekmektedir. İhmal edilmesi halinde fıtıkta büyüme ya da testis torbasına doğru fıtığın ve buraya baskı yapmasına neden olabilmektedir.
Fıtığın ameliyatı geç kalınmasında fıtığın sıkışması ya da fıtığın boğulması oluşabilmektedir. Fıtık boğulması, fıtık sebebiyle buradaki bağırsağın kasılıp kangren olmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı ameliyatın kapsamı artarak daha zorlaşabilmektedir. Fıtığın patlaması halinde iltihabın vücuda yayılması ve ölümlere bile neden olabilmektedir.
Kasık fıtığı ameliyatı bebeklerde en çok yapılan ameliyat çeşitlerindendir. Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı ne kadar sürer düşünülmektedir. Ameliyat yaklaşık 1 saat sürmekte olup doktor muayenesi ardından kapalı ya da açık ameliyat yapılmasını karar verilmektedir. Günü birlik bir ameliyat olup operasyonun ardından yaklaşık iki saat sonra hastaneden taburcu olunabilmektedir. Ameliyat ağrısız ve acısız olmaktadır. Ameliyat bebeklerde genel anestezi kullanarak yapılmaktadır. Erkek bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı ve sünnet ameliyatını birleştirerek de iki ayrı operasyon tek ameliyatta gerçekleşebilmektedir. Bu sayede anestezi altında sünnet işlemi de sağlanmış olur.
Bebeğin bu sayede iki ayrı ameliyatla psikolojik olarak da zarar görmesi engellenmiş olacaktır. Çocuk cerrahisi, fıtık ameliyatlarını gerçekleştirebilen uzman branş doktorlarıdır. Bazı durumlarda bebeklerin ameliyat olması için bir yaşına girmesi de beklenebilmektedir. Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı ardından operasyon bölgesinde şişlikler oluşmakta ve morluk şişlikler 1 ay içinde kaybolmaktadır. Bebeklerde operasyonda estetik dikiş kullanılmakta ve tekrar dikişlerin alınmasıyla uğraşılmaması için kendinden eriyen dikişler kullanılmaktadır.
Ameliyatın ardından bebekte ağrı yaşanmaması için çok küçük bebeklerde fitil, biras daha yaşça büyük olan çocuklarda ise şurup kullanılmaktadır. Bebeğin bir gün sonra ameliyat bandajları açılıp banyosu yaptırılabilmektedir. Yine de ameliyatın ardından ilk üç ay oldukça önemli olup, bebeğin bu dönemlerde kontrol altında olması gerekmektedir. Fıtık ameliyatı özellikle erkek bebeklerde özenle yapılması gereken bir ameliyattır.
Gerekli özen gösterilmemesi halinde bebeklik yaşlarında sperm kanalların tıkanmasına ya da spermleri beslemekte olan damarların tıkanmasına neden olunabilmektedir. Bu da ilerleyen dönemlerde erkekte kısırlığa neden olmaktadır.
Bebeklerde Kasık Fıtığı: Nasıl Anlaşılır, Neden Olur, Ameliyatı, Ağrı Yapar Mı? makalemizi beğendiyseniz size daha fazla yardımcı olabiliriz.Aşağıda Sedimantasyon ile ilgili önerdiğimiz diğer makalelerimize göz atabilir, aşağıdaki forma aracılığı ile soru sorabilir yada bu konuda sorulmuş diğer soru ve cevaplara bakabilirsiniz.Merak ettiğiniz diğer konular için arama kutusunu kullanabilirsiniz?
Yorumlar
Loading…